НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.12.2020)

ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ, КОИТО СА НА ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ КЪМ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ, ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 360 ЛВ. ЗА РАБОТАТА СИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
Професионалистите по здравни грижи, които са на трудово правоотношение към общопрактикуващите лекари, ще получават допълнително по 360 лв. месечно за работата си на първа линия. Това стана ясно след среща между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Надявам се членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да подкрепят взетото днес решение, с оглед жеста, който правим към професионалистите по здравни грижи, тъй като те заедно с общопрактикуващите лекари полагат изключително сериозни усилия, за да се справим всички заедно с COVID епидемията в България“, отбеляза министърът на здравеопазването.
Д-р Иван Маджаров обясни, че тези средства ще бъдат изплатени със задна дата. „Взе се решение от 1-ви ноември професионалистите по здравни грижи да получат по 360 лева месечно“, поясни той.
Българският лекарски съюз ще има и свой представител в Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. От съюза настояват още противоепидемичните мерки, които са в сила в момента, да не бъдат разхлабвани поне до Нова година. От съсловната организация подкрепят намерението за приравняване на антигенните тестове към PCR-тестовете.
„За мен е важно, че и БЛС подкрепя мнението на голяма част от експертите за приравняването на антигенните тестове с PCR-ите. Като лекар считам, че това ще даде достатъчно ясна представа за ситуацията у нас и ще повиши контрола върху разпространението на епидемията в страната. Ще положим всички усилия да управляваме кризата с разум, ще се вслушаме напълно в професионалното мнение на нашите колеги, както за мерките, така и за управлението на кризата. Обещавам ви, че няма да се ръководим от емоцията при вземането на решенията“, каза в заключение проф. Ангелов.

2095 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
2095 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 5298 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 110; Бургас – 110; Варна – 156; Велико Търново – 98; Видин – 8; Враца – 75; Габрово – 9; Добрич – 33; Кърджали – 26; Кюстендил – 32; Ловеч – 21; Монтана – 17; Пазарджик – 62; Перник – 30; Плевен – 76; Пловдив – 273; Разград – 33; Русе – 137; Силистра – 60; Сливен – 61; Смолян – 21; София област – 40; София град – 312; Стара Загора – 152; Търговище – 12; Хасково – 73; Шумен – 57; Ямбол – 1.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 181 544, от които 90 128 са активни. Излекуваните лица са 85 578. От тях 1858 са регистрирани през изминалото денонощие.
7045 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 580 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 7919 лица-медицински служители. 66 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 24 от тях са установени при лекари, 21 – при медицински сестри, 14 – при санитари и 7 – при друг медицински персонал.
5838 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 150 са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОДГОТВЯ МЕРКИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ
Правителството подготвя мерки за провеждане на парламентарните избори в безопасна за здравето на хората среда. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов: “Основната ни задача е изборите да се проведат в указания законов срок по начина, по който той ще бъде определен. А наш ангажимент е да организираме тяхното провеждане безопасно за всички български граждани, включително и за участниците в секционните избирателни комисии”.
Парламентарните избори трябва да бъде насрочени от президента Румен Радев, като указът му се очаква през януари. Преди седмица държавният глава посочи като вероятна датата 28 март. Няколко дни по-късно председателят на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов заяви пред БНР, че датата може да бъде преосмислена, ако извънредни обстоятелства, свързани и с епидемичната обстановка, наложат това.
Според изискванията на Конституцията следващите редовни парламентарни избори могат да се проведат в периода между 28 март и 28 май.

СОЦИАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ ПОДКРЕПИХА ИЗДАВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ И РЕЦЕПТИ ПРИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ИЛИ ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
Социалните партньори подкрепиха единодушно предложените законодателни промени, които да позволят издаване на електронни направления и рецепти при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава по темата днес, а утре се очаква проектът да бъде одобрен от правителството, съобщи БНР.
Предвижда се направленията и рецептите да се издават без извършване на физически преглед на пациента, но след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента и снемане на анамнеза. Проектът предвижда промените да влязат в сила от 18 декември. Според тях направленията за изследване ще могат да се издават без преглед, а след телефонна консултация с лекаря. Направленията ще бъдат достъпни в софтуера на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК.
Аналогични са разпоредбите за предписването на лекарствени продукти, като предписанията ще са достъпни в специализирания софтуер на аптеките, сключили договор с НЗОК.
В доклада на здравния министър Костадин Ангелов към проекта се подчертава, че няма да е необходимо пациентът да носи направлението или рецептата, когато отива в лечебно заведение или аптека.
Въвеждането на електронните направления и рецепти ще изисква надграждане на медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ИНСПЕКТИРА ГОТОВНОСТТА ЗА РАБОТА НА ПЪРВИЯ В СТРАНАТА ВРЕМЕНЕН ИЗНЕСЕН КАБИНЕТ ЗА ИМУНИЗАЦИИ СРЕЩУ COVID-19
„Все още няма утвърдена кратка характеристика за ваксините срещу COVID-19, но когато тя е на лице, ще се погрижим цялата информация за тях да стигне до българските граждани на достъпен език. Общопрактикуващите лекари също ще запознаят детайлно пациентите си, за да може всеки да направи своя информиран избор. Искаме най-вече хората да са спокойни и да знаят, че ваксинирането е абсолютно доброволно и безплатно“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който инспектира готовността за работа на първия в страната временен изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19, разположен пред сградата на Столичната регионална здравна инспекция.
Първият в страната изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19 е оборудван с всичко необходимо за започване на ваксинация. Създадена е организация, така че да няма струпване на хора и да се спазват всички противоепидемични мерки. Пред самия център ще има и две електронни табла, на които ще се изписва подробна информация за ваксината и процеса по поставянето й. Ако се налага има готовност за разкриването на още два такива подобни кабинета в столицата.
„Първите, които ще се имунизират в този изнесен кабинет, са включените в първа фаза на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 – стоматолози, фармацевти, помощник-фармацевти и общопрактикуващи лекари. Всяка имунизация отнема около 20 минути и ще се прави след предварително изготвен списък“, обясни директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

ГЛАВАНИЯТ ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР И БЛС СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ РАЗХЛАБВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
Евентуална отмяна на ограниченията след 21 декември ще доведе до нов пик и препълване на болниците през януари, предупреди главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Заразените с коронавирус през последните две седмици са намалели с близо 5%, но смъртността остава висока.
България e в така нареченото „плато“, отбеляза доц. Кунчев. По думите му, ако противоепидемичните мерки бъдат разхлабени за предстоящите празници, това ще доведе до увеличение на заразените през януари.
„Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки и да кажем: „Хайде сега, юруш, на празниците, събирайте се, пазарувайте обикаляйте, молове, ходете в ресторанти“, ефектът ще е поразителен – в средата на януари ще напълним болниците. Те са пълни и сега, но тогава вече драматично ще ги напълним. И броят и на болните, и на смъртните случаи ще порасне“, изтъкна доц. Кунчев и добави, че страната ни отново се е изкачила на първо място по смъртност в Европа.
От Българския лекарски съюз също се обявиха против разхлабване на ограничителните мерки преди Рождество Христово. Според председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров всяко отслабване на мерките би било рисковано за здравната система.

ПОЛОВИНАТА ОТ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ВЪВ ВАРНА ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ
Около 55 % от личните лекари във Варна са пожелали да си направят ваксина. Процентът не включва медиците, които са болни в момента, както и прекаралите COVID-19. „Има лекари, които не са дали отговор, но числото им е много малко“, съобщи д-р Каролина Златева, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна. Д-р Златева ще се ваксинира първа, въпреки че ваксината все още няма сертификат.
„Следя изследванията и мненията на водещите специалисти, а и вече 35 години работя с ваксини при децата и съм напълно наясно и с ваксините, и с производителите. За мен няма колебание.“
Според д-р Златева хората се колебаят, защото няма точна и ясна информация по отношение на страничните действия и евентуалните противопоказания на тази ваксина. „Очаквам когато тази информация излезе, процентът на желаещите да се ваксинират да бъде доста по-голям“, изтъкна специалистката. Тя уточни, че около 4.6% от всички ваксинирани могат да получат локална реакция, каквато има и при другите ваксини.
„Не може да се сравни ефективността на ваксината с евентуалната локална реакция, понеже всеки втори преболедувал COVID-19 е с пневмония, а кардиолозите установяват перикардити и ритъмни нарушения на сърцето. Последствията от коронавирусната инвфекция са несравними с евентуалните странични действия от ваксината.“
Индивидуален подход е необходим при хора със силно изразена алергия към медикаменти и полени, както и при тези, които са с тежка бронхиална астма. Спорен все още е въпросът дали пациентите с автоимунни заболявания трябва да се ваксинират.

Доц. д-р Михаил Околийски: КОНСПИРАТИВНОТО МИСЛЕНЕ ПОЛУЧАВА ДОСТА ВИСОК РЕЗУЛТАТ В БЪЛГАРИЯ
„Конспиративното мислене получава доста висок резултат в България. От юли насам са се увеличили съществено вярванията в тайни организации и схващането, че политиците не споделят своите мотиви, е широко разпространено“. Това каза пред БНР доц. д-р Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България. Той огласи данни от последното изследване на СЗО за страната ни, което се опитва да събере информация за начина, по който българите гледат на вируса, мерките и ваксините и проследява развитието на гледната им точка към пандемията. Изследването е проведено сред 1000 души и е представително за страната. Д-р Околийски го определи като опит за комуникация на риска, основана на научни доказателства – нещо, което по думите му липсва в България.
„Намаляващото доверие към правителството и премиера рефлектира и върху доверието към техните послания“, отбеляза доц. Михаил Околийски.
Хората в България смятат, че пандемията от COVID-19 е раздухана от медиите, което той определи като доста интересно. Може би не се уцелва златната среда – да се поднасят валидни факти, без обаче човек да има усещане, че плува в „леплива инфодемична среда“, изтъкна доц. Околийски.
Според изследването на СЗО хората у нас имат доверие основно в БНР и БНТ и в частните национални медии – то се покачва за сметка на социалните медии. Министерството на здравеопазването се разглежда все по-рядко като източник на информация и това според Околийски е свързано „с медийната им политика, която може би се нуждае от преосмисляне“.
Предишните издания на изследването са от юли и септември. По време на втория етап от изследването 37% са заявили, че няма да се ваксинират. Сега се отчита лек тренд на намаляване – 35% декларират, че не биха си поставили ваксина. Загубилите част от благосъстоянието си и от психическата си устойчивост се увеличават.
„Хората се притесняват за бъдещето си. Губят финансови активи“, коментира доц. Михаил Околийски.
На базата на опита от успехите и провалите с COVID-19 нашето общество би следвало да заяви следващо ниво на дебати с властите, категоричен е доц. Околийски – да може нещата, които се полагат по Конституцията, по заявката на една европейска здравна система – да бъдат осигурени. Въпреки средствата, които се наливат в здравната система, достъпът е усложнен, сподели той на базата на личния си опит от досега с болестта.
„Виждам във ваксината не ултимативното спасение, а възможност нещата да не се задълбочат като здравен проблем“, подчерта още доц. Михаил Околийски. Според него хората подценяват опасността от коронавируса и „живеят в някакво вертиго“.
Той предупреди, че идват празници, а празнуването може да се превърне много бързо в тъгуване по загубата на близък човек. „Вирусът е много устойчив, много коварен, намира си вратичка да влезе в една човешка група и да опустоши както здравето, така и сърцата на хората с дългосрочни последици за психиката“, изтъкна доц. Михаил Околийски.

Д-р Костадин Сотиров: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НЕ ТРЯБВА ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА ЕВЕНТУАЛНИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ПРИ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19
„Необходимост е имунизацията срещу COVID-19 сред общопрактикуващите лекари. Ние на практика работим всеки ден с болни от коронавирус, което доведе до много висок процент на заразяване на колегите. Затова желанието за ваксиниране е много голямо, за да могат да продължат да работят“. Това заяви в интервю за Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той коментира факта, че сред медиците в Пловдив и областта най-висок процент на желаещи да се имунизират в първа фаза е сред джипитата, близо 50%.
Доктор Сотиров подчерта, че общопрактикуващите лекари в Пловдив имат готовност да започнат поставянето на ваксини.
„Напрежение няма сред пловдивските джипита. Поставянето на ваксини е традиционна наша дейност. Всичко това ние го извършваме от десетки години. Имат достатъчно опит колегите“, каза доктор Сотиров.
Той обаче обясни, че лекарите носят отговорност единствено, когато пациентите имат противопоказания, но въпреки това е поставена ваксина.
„При COVID-19 обаче няма яснота, ние не знаем какви са противопоказанията. Те не са описани, заради краткото време на прилагане на ваксината. Точно поради тези причини във Великобритания, където първи започнаха поставянето на ваксини, правителството освободи от отговорност не само производителя, но и служителите, които ги поставят. Затова искаме да бъдем освободени от отговорност“, обясни още доктор Сотиров. Според него всички по-строги противоепидемични мерки са оправдани, тъй като на ден в страната умират средно по 150 души.
„За месец декември ще умрат 4500 души от COVID, преждевременно. Ако 4500 умират до края на зимата, ние ще загубим 20 000 души. Всички мерки са оправдани, ако можем да спасим тези 20 000 души“, каза още доктор Костадин Сотиров.

ОТ БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ ПОДКРЕПЯТ УСИЛИЯТА ЗА ПОДНОВЯВАНЕ НА ДИАЛОГА МЕЖДУ БЛС И НЗОК
От Българската болнична асоциация подкрепят усилията за подновяване на диалога между Българския лекарски съюз и НЗОК. Това пише в позиция на организацията.
В нея те заявяват, че бюрократичните спънки в борбата с пандемията трябва да бъдат сведени до минимум, информира Zdrave.net.
„В условията на тази криза, имаме нужда от бързи и навременни действия и няма време за административни неуредици. Решаването на този казус е в интерес не само на специалистите, но най-вече на пациентите”, пише още в документа.
От ББА напомняме, че спешно трябва да бъде облекчена процедурата по разкриване на реанимационни легла, която в момента се бави необяснимо много. Вярваме, че темата ще бъде ключова на предстоящите срещи между БЛС, НЗОК и Министерство на здравеопазването.
Внимание трябва да се обърне и на метода на финансиране на лечението на пациенти с COVID инфекция. Финансовите анализи показват, че средната цена на лечение на един пациент може драстично да надвишава цената на клиничната пътека. Възможно е това да създаде проблеми на болниците в обозримо бъдеще, смятат от ББА.
От Асоциацията пишат, че са готови да съдействат в намирането на решения на проблемите, „за да се справим с тях навреме и в интерес на пациентите, които очакват от нас професионализъм, бързина и адекватност”.

ОГРОМЕН ИНТЕРЕС КЪМ ПЪРВИЯ ЧАТБОТ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ У НАС
„Живей, не страдай“ е първият чатбот за психично здраве в България, който може да се използва през Viber на телефон, компютър или таблет“. Това поясни пред БНР създателят му Иван Евстатиев. „Има голям интерес за тези два месеца – имаме 6 хиляди активни потребители, а свалянията са около 10 хиляди“, изтъкна той.
„Платформата е съвестна разработка с асоциацията „Грижа за пациента“. Като цяло в България все още съществуват стигми по отношение на психичните заболявания, има определени предразсъдъци и психичното здраве не е поставено на пиедестал. Така решихме да разработим този чатбот. Според данните всеки пети българин в даден момент ще има психично – здравни трудности и ще има нужда от подкрепа“, каза Иван Евстатиев.
Чатботът е персонален дигитален асистент, чиято мисия е да подпомогне всеки, интересуващ се от психичния си статус, и да го улесни с бърз, удобен достъп и безплатен чрез Viber до полезна информация за различни психични заболявания.
Чатботът предоставя на потребителите си революционна за България геолокализация и база данни за всички регистрирани специалисти психиатри в България. Всеки, без да напуска Viber, ще може бързо да намери най-близкия психиатър, лечебно заведение или спешен център до текущото си местоположение.
Чатботът предоставя също и възможност на всеки човек да се свърже със специалист и лечебно заведение директно или да отиде на място за записване на консултация както за себе си, така и за свой близък в нужда.
„При влизането в самия чатбот пациентът първо ще може да направи един тест, който се използва от години успешно в психологията и психиатрията, ще има достъп до много информация за заболяването си“, поясни още специалистът в предаването „Хоризонт до обед“. Новата разработка с времето ще предостави и допълнителни функционалности, които да са в помощ на всички хора с необходимост от психична подкрепа.

МЛАДЕЖИ НАСТОЯВАТ ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА РЕДКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
В онлайн връзка младежи от Пазарджик поискаха от депутатите да инициират законодателни промени за лечението на българите с редки заболявания, които са навършили 18 години. Поводът e тяхната съученичка Росица Малинова, която страда от муковисцидоза. Момичето се нуждае както от медикаменти, така и от белодробна трансплантация, но не получава помощ от държавата, защото е пълнолетна, съобощи БНР.
Младежите определиха инициативата си като битка за живота не само на своята съученичка, но и на стотиците българи, които са в нейното състояние.
„Ще ни подкрепите ли и ще бъдете ли готови с това до 14 януари 2021 г.?“, заяви Кристиан Димитров, обръщайки се към депутатите.
„Г-н министърът на здравеопазването каза, че ще ѝ поеме лечението. Това, което ще ѝ бъде поето от държавата, е всъщност единствено и само медикаментите. Т.е., ако тя трябва да бъде изпратена в Швейцария, трябва да поеме всички останали допълнителни разходи“, изтъкна Гергана Николова.
В дискусията се включиха и депутатите Анна Славова от София и Виолета Желева от Хасково. Те са ангажираха до края на този депутатски мандат да инициират необходимите законодателни промени, които да помогнат на хората с редки заболявания.

ТРЕТОКЛАСНИЦИ С КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ И ПОДАРЪЦИ ЗА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Ученици от III б клас на 20-о ОУ “Т. Минков” в столицата заедно със своите родители ще подкрепят утре медиците от първа линия в борбата с COVID-19 в УМБАЛ „Александровска“, информира БНР като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Децата ще подарят свои рисувани коледни картички и подаръци, закупени от Сдружението на майки на деца с увреждания с цел да подпомогнат и тях.
Идеята се е родила спонтанно в час на класния ръководител, където обсъждали взаимоотношенията в семейството. Дете се разплакало, че все по-рядко вижда баща си, който е лекар в COVID отделението на болницата и съучениците му решили да направят този жест на внимание към медиците, за да им покажат, че не са сами и ги подкрепят в борбата със заразата. Медици от лечебното заведение ще посрещнат децата, за да приемат картичките и подаръците и да им благодарят.

ЗАКРИВАТ ДОМА ЗА ДЕЦА С ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ И ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА В БУЗОВГРАД
Закриват дома за деца с тежки увреждания и лишени от родителска грижа в Бузовград. Служителите са притеснени, че без предизвестие ще бъдат освободени от Нова година, а 15-те деца ще бъдат местени в други Домове по празниците, съобщи БНР.
Домът за медико-социални грижи за деца в Бузовград се закрива в изпълнение на Националната стратегия за деинституционализация. Притеснително е, че 15-те деца с тежки животозастрашаващи увреждания трябва да сменят жилището, възпитателите и дори града си, обясни директорът на институцията в Бузовград д-р Ивелина Панова.
„До този момент нямахме никаква яснота, с едно писмо от 11 декември на зам.-министъра на здравеопазването се дават указания, че трябва да се затворят по-малките Домове от нашия тип и децата да бъдат изведени в четири по-големи институции, като тези в Стара Загора, Варна, Плевен. Все си мислех, че ще има разум в тези действия, че ще има период на адаптация и за персонала, и за децата“, коментира Панова. Тя припомни, че догодина в Казанлък трябва да бъдат построени и два малки групови дома със специални медицински грижи, където трябваше да бъдат насочени децата и персоналът.
От Агенцията по социално подпомагане са обяснили, че Децата под 18-годишна възраст ще бъдат настанени в Дома за медико-социални грижи в Стара Загора, а 9-те лица, които са навършили пълнолетие, ще бъдат разпределени в други домове в страната.
Промените няма да засегнат Центъра за комплексни услуги в Бузовград, който ще продължава да функционира на същия принцип. Той е посещаван от деца, които ползват дневните и почасовите услуги на работещите в Дома социални работници, психолози и медицински лица.

МБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ТЕГЛИ КРЕДИТ ЗА 3,6 МЛН. ЛЕВА
Общото събрание на акционерите в областната болница “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново даде съгласието си да бъде изтеглен банков кредит за 3 600 000 лева, с които да бъде завършен и оборудван новият болничен корпус, съобщи БНР.
Инвестиционният кредит е за 120 месеца с лихва от 1%. Със заема, одобрен от държавата и общините акционери, ще бъде завършен новият корпус на великотърновската болница, където да бъдат преместени болничните отделения от амортизираната сграда в стария град.
Общото събрание даде съгласието си за сключване на споразумение с Националната здравноосигурителна каса за уреждане на отношенията по неразплатени за болнична помощ близо 342 000 лева за 2015 и 2016 г.
Междувременно великотърновската болница обяви обществена поръчка за доставката на 64-срезов компютърен томограф за близо 700 000 лева.