НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.11.2020)

66 539 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 КЪМ 15 НОЕМВРИ
2498 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 6450 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 97; Бургас – 118; Варна – 172; Велико Търново – 38; Видин – 16; Враца – 30; Габрово – 49; Добрич – 34; Кърджали – 2; Кюстендил – 98; Ловеч – 35; Монтана – 22; Пазарджик – 93; Перник – 31; Плевен – 64; Пловдив – 269; Разград – 27; Русе – 70; Силистра – 7; Сливен – 53; Смолян – 8; София област – 113; София град – 811; Стара Загора – 103; Търговище – 22; Хасково – 32; Шумен – 36; Ямбол – 48.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България, са общо 97 435. От тях 66 539 са активни. Излекуваните лица са 28 805. През изминалото денонощие са регистрирани 536 от тях.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 5166 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 295 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са 3826. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 68. От тях 19 са установени при лекари, 24 – при медицински сестри, 10 – при санитари, 2 – при фелдшери и 13 – при друг медицински персонал.
2091 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. 36 от случаите са от изминалите 24 часа.

БЛС ИСКА ДА СЕ ОСИГУРИ 24-ЧАСОВ ДОСТЪП ДО ФАРМАЦЕВТИЧНИ УСЛУГИ
„БЛС е категоричен, че в интерес на българските граждани е в най-кратки срокове да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението“. Това се казва в апел на БЛС, публикуван на сайта на съсловната организация.
В призива на БЛС се казва още: „В условията на пандемия, а и не само, това е недопустимо! През последните месеци всички наблюдаваме как за дни се преструктурират болници, в борбата с пандемията влязоха и ДКЦ-тата, свидетели сме на нечовешкото натоварване на общопрактикуващите лекари. Сега е моментът и фармацевтичната помощ да включи всичките си ресурси в борбата с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24 – часов достъп.
Още веднъж заявяваме, че в началните стадии на болестта, при 90% от случаите, не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. От особено значение да бъдат взети в самото начало витамини, минерали, антипиретици и др., а за да се случи това е необходимо гражданите да имат сигурен и бърз достъп до медикаменти, за които не е нужна рецепта 24 часа в денонощието.
Затова, по примера на голяма част от високоразвитите държави, БЛС предлага още: Медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.
И не на последно място: След като складовете за лекарства на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за употреба многократно заявиха, че няма недостиг на медикаменти, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната.
От изключителна важност е цялата здравна система да работи заедно и всички усилия и ресурси да бъдат насочени към преодоляване на кризата. Време е да се обединим и да осъзнаем, че частният интерес не може да се поставя над обществения!“

КРИТИЧНА Е СИТУАЦИЯТА В ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В СВИЩОВ
Обстановката в общинската болница „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов става критична – няма лекари, които да се грижат за болните в COVID отделението, което е препълнено, съобщи БНР.
18 пациенти с коронавирусна инфекция са на лечение в Свищовската болница. За тях се грижат командировани медицински сестри от другите отделения, рехабилитатор и кинезитерапевт. Лекарите от местната болница отказват да влязат, посочи болничният управител икономистът Илиян Венков, който също влиза да помага: „Мотивът на нашите лекари, които са над 64-65 години, е че те имат редица заболявания и това би им навредило на здравето“.
Болницата има сключен договор за консултант с инфекционист от Сливен, който идва веднъж в седмицата и дава консултации по телефона, посочи управителят Илиян Венков. Днес за 24-часово дежурство в свищовското COVID Отделение влиза кардиологът от Павликени д-р Красимира Петрова, но тя ще се грижи за болните в почивните си дни.
„Спешно се нуждаем от поне трима лекари. Няма как да върнем нито един пациент, който е със случай на COVID-19. Основният ни, крещящият проблем е с лекарите“, изтъкна болничният управител.
Заради задлъжнялост към доставчиците Свищовската болница изпитва затруднения и с набавянето на лекарства.

ОСЕМ ДИАГНОСТИЧНО-НОНСУЛТАТИВНИ ЦЕНТЪРА В СОФИЯ СА С COVID КАБИНЕТИ
За 2 дни в COVID-кабинетите в общинските Диагностично консултативни центрове в София бяха направени 462 антигенни теста. За безплатен тест и преглед в специализираните кабинети, е необходимо направление от личния лекар. При нужда се прави кръвна картина и рентген, които да помогнат на личния лекар да продължи лечението, съобщи БНР.
В ДКЦ-ове №8, №11, №12, №13, №17, №18, №20 и №22 вече има открити COVID кабинети, в които се извършват прегледи на хора с грипоподобни симптоми.
За организацията на работа в ДКЦ 11 разказва управителят Татяна Евтимова: „Кабинетът ще работи с два екипа, всеки един ще бъде с лекар специалист, клиничен лаборант, рентгенов лаборант, съответно санитар и регистратор. Работното време на нашия център ще бъде сутрин от 8:00 до 17:00 часа без почивка, от понеделник до петък“.