НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.10.2020)

25 МЕДИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
819 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 5 898 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 53; Бургас – 33; Варна – 34; Велико Търново – 18; Видин – 4; Враца – 28; Габрово – 22; Добрич – 7; Кърджали – 23; Кюстендил – 10; Ловеч – 5; Монтана – 9; Пазарджик – 15; Перник – 6; Плевен – 14; Пловдив – 95; Разград – 19; Русе – 20; Силистра – 4; Сливен – 13; Смолян – 6; София област – 14; София град – 265; Стара Загора – 27; Търговище – 43; Хасково – 2; Шумен – 22; Ямбол – 8.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас, са общо 26 593. От тях 9 175 са активните случаи. 16 489 са излекуваните лица, 350 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 1 380 пациенти. 67 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 1 440. Нови 25 случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 4 са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 5 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 929. Новите случаи от изминалото денонощие са шест.

Министър Костадин Ангелов: КОНТРОЛЪТ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ ЩЕ БЪДЕ БЕЗКОМПРОМИСЕН
„Спазването на противоепидемичните мерки е лесно и трябва всички да ги приемем – да носим маски на закрито, да проветряваме помещенията и да спазваме дистанция. Тъй като наблюдаваме липса на дисциплина, ще завишим контрола. Органите на РЗИ и всички институции, които имат контролни функции ще извършват проверки денонощно на местата, където има събиране на големи групи от хора – търговски обекти, молове, нощни заведения, клубове и др. При нарушения се издават предписания, и ако те не бъдат изпълнени, обектите могат да бъдат затваряни. Законът е един и важи за всички. Контролът ще бъде безкомпромисен.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Когато започна епидемията казахме, че ще спечелим тази битка с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава обаче, толкова повече виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме в нашата държава през последната седмица, показват тенденция за ръст на заболелите. Здравната система разполага с капацитет и с достатъчно легла на национално ниво, но ние като общество трябва да сме отговорни“, допълни проф. Ангелов.
Към 14 октомври в лечебни заведения са хоспитализирани 1380 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 67 са настанени в интензивни структури. В страната са определени 7307 легла за пациенти с COVID-19 с по-леки симптоми и 1108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Заети към днешна дата са 19% от болничните легла за консервативно лечение и 6% от тези за интензивни грижи.

„За последните 14 дни заболеваемостта у нас е 74,67 на 100 хил. души население – страната ни е на 22-ро място от 30 страни в Европейски съюз и Европейското икономическо пространство, и съответно на 5-то място на Балканския полуостров. За същия период по смъртност –1,56 на 100 хил. души население, страната ни е на 8-мо място сред държавите от ЕС и ЕИП, и на 5-то място на Балканския полуостров“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По отношение броя на направените PCR тестове доц. Кунчев посочи, че страната ни е преминала средната стойност от 400 теста на 100 хил. души население.
„Използвам случая да призова всички да бъдат по-отговорни. Мерките трябва да се спазват както в обществото, така и в училищата. Образователната система не е изолирана от това, което се случва в страната. Към днешна дата децата с доказан COVID-19, посещаващи детски градини и училища, са 172. Положителните за коронавирусна инфекция учители в детски градини и училища са 165. Няма съмнение, че увеличените стойности се отразяват на образованието. В последните дни имаме пропорционално увеличение в системата на образованието. Карантинираните ученици и учители към днешна дата са 0,5%. Това означава, че на 99,5% образователният процес е реализиран присъствено. Това е нашата цел – максимум присъствено обучение“, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

ЗАТВОРИХА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ ДВЕТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ СРЕДНИ УЧИЛИЩА В ТЪРГОВИЩЕ
На 15 и 16 октомври двете най-големи средни училища в Търговище ще бъдат затворени за дезинфекция, а обучението ще се провежда от разстояние в електронна среда, съобщи БНР.
Мярката се налага заради повишения брой на болни или заразени учители и ученици. Няма да се затварят училищата в селата, както и детските градини, поясни кметът на общината д-р Дарин Димитров.
“Да, тези мерки ще бъдат непопулярни, но въпросът е да спасим живота на хората. И проверки, проверки, проверки. Детските ясли и детските градини смятам засега да не ги затваряме. Нямаме толкова заразени учители там. Както в мероприятията на открито, така и в културно-развлекателните мероприятия се използва 50% от капацитета.
Искам да отправя апел към всички да не посещават по възможност нощни заведения и дискотеки”, каза още д-р Димитров.

У НАС ЩЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ЧАШИ С АНТИ-COVID ПОКРИТИЕ
Турската компания „Шишеджам“ планира да произвежда чаши със специално покритие, както и други стъклени съдове с покритие против разпространението на заразата от COVID-19. Производството ще бъде в заводите в Турция, а в България – в завода, който се намира в Търговище. Това стана ясно на среща на изпълнителните директори на компанията в Министерството на икономиката с Министър Лъчезар Борисов, както и с министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, съобщи Zdrave.net. На срещата присъстваха още зам. –министрите на икономика и здравеопазването, както и главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев.
След започване на масовото производство от компанията ще доставят безплатно за болничните заведения в страната произвежданите продукти от стъкло. Компанията планира да реализира продукцията си и за износ, като вече има разрешителни за производство и лиценз от две сертифицирани лаборатории в Турция, а на срещата бе обсъдено и съдействието от българска страна за бърз процес и изпитване и в сертифицирани лаборатории за ЕС.

ОЧАКВАТ 15-ПРОЦЕНТНО ПОКАЧВАНЕ НА ЗДРАВНОНЕОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА У НАС
678 700 са общо здравно неосигурените български и чужди граждани към 31 декември 2019 г. Това казва министърът на финансите Кирил Ананиев в писмен отговор на въпрос от депутатите от БСП Лало Кирилов, Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Димитър Стоянов и Георги Андреев относно здравно неосигурени лица, информира Zdrave.net.
Неосигурените български граждани пък са 527 700 души. Във връзка с обявеното извънредно положение в страната и последвалата извънредна епидемична обстановка, което дава отражение и върху броя на здравно неосигурените лица в страната, се очаква прогнозният брой на здравно неосигурените лица да се увеличи с 15% към 31 декември 2020 г.
Министърът припомня и че на задължително здравно осигуряване не подлежат българските граждани, които са граждани и на друга държава (с двойно гражданство, едното от които е българско) и пребивават в чужбина повече от 183 дни в календарната година. Също така не са задължително осигурени в НЗОК лицата, които пребивават или работят в други държави от ЕС, включително членовете на техните семейства.

СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ЩЕ ПРЕМЕРЯТ СИЛИ В СПОРТНИ ТУРНИРИ
Студенти и преподаватели от Медицински университет – Пловдив ще премерят сили в турнири по волейбол, баскетбол, футбол, тенис на корт, тенис на маса и стрийт фитнес, съобщиха от висшето учебно заведение.
Спортният празник е включен за първи път в информационната сесия по Програма “Еразъм+”, а поводът е 75-годишнината от създаването на Медицинския университет и Факултета по дентална медицина към него. Той ще се проведе на 16 октомври от 13:30 ч. в „Младежки център Пловдив“.
„Избрали сме това място, защото площта е голяма и е безопасно, има възможност хората да спазват необходимото разстояние. Искаме също да представим на многобройните ни чуждестранни студенти и на тези, които не са от Пловдив, възможността за спорт на открито на Гребната база и опциите да използват Младежки център допълнително, извън часовете по спорт”, обясни доц. Албена Иванова, ръководител на секция „Физкултура и спорт“ в Медицински университет – Пловдив. Тя е изключително горда със спортните постижения на бъдещите лекари. Всички първокурсници преминават обучение по физическо възпитание и спорт, което надгражда техните знания и умения от предишната форма на обучение. Освен това МУ-Пловдив има и представителни университетски отбори по аеробика, баскетбол, волейбол, тенис на корт и на маса, футбол, крикет, лека атлетика и плуване.
За всички победители по време на спортния празник в “Еразъм ден” са предвидени купи и медали. Всички присъстващи ще имат възможност да се запознаят и с възможностите за обмен на студенти и преподаватели по програмата “Еразъм+”.
Междувременно посланикът на Федерална република Германия в България Кристоф Айххорн беше на визита в Медицински университет – Пловдив, където се обучават 170 студенти от Германия. Срещата е преминала в конструктивен дух и приятелска атмосфера. Ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева е представила ректорското ръководство и е споделила прекрасните впечатления на всички преподаватели от студентите от Германия. На срещата са обсъден различни аспекти от двустранните мобилности и перспективите за сътрудничество с немските университети. Посланик Айххорн е разгледал Медицинския симулационен тренировъчен център, след което се е срещнал с немските студенти.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
На 15 октомври отбелязваме Международният ден на белия бастун. Този ден се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.
Принципа на работа на новите пешеходни светофари за незрящи във Варна бяха представени пред Културния дом на слепите. Целта на стълбчетата със специална звукова и светлинна сигнализация е допълнително обезопасяване на придвижването на незрящите. Това съобщи за Радио Варна – БНР Христо Шипанов, председател на регионалната организация на Съюза на слепите в България.
В Средното училище за деца с нарушено зрение „Проф.Иван Шишманов” във Варна отбеляза Международния ден на белия бастун с кратко предизвикателство към работещи в училището да „влязат в обувките“ на незрящ като се придвижват със закрити очи и бял бастун в двора на училището. Само така един зрящ човек може да разбере с какви трудности ежедневно се сблъскват слепите хора, как разпознават различията в настилките и как белият бастун им помага да се ориентират в пространството.

ОТКРИВАТ ЦЕНТЪР ПО МОЛЕКУЛЯРНА ГЕНЕТИКА И ФУНКЦИОНАЛНА ГЕНОМИКА В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
Учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика се открива към Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщи БНР като се позова на БГНЕС.
Лабораторията ще позволи на студентите, завършващи Биологическия факултет, да бъдат практически обучени и подготвени за работа с апаратите в съвременните диагностични лаборатории, ще повиши нивото на обучение и квалификация във факултета и университета като цяло и ще позволи да се подобри научно-изследователската дейност на докторантите и преподавателите към катедра „Генетика“.
Идеята за създаването на такава лаборатория назрява от много време, но реализацията стана възможна след възникналата извънредна ситуация с разпространението на SARS-CoV2 и нуждата от квалифицирани кадри за скриниране на заразени с този вирус, посочиха от Софийския университет.
От Алма матер подчертават, че осъвременяването и модернизацията на лабораторната база на катедра „Генетика“ и на Биологическия факултет е ключово за възможностите за интеграция и взаимодействие с други европейски и световни изследователски институции в тази област и ще превърне академичният състав в равноправен и предпочитан партньор за национални и международни програми и проекти.

ПАЦИЕНТИ ЗАСАДИХА РОЗИ ПРЕД НДК В ЗНАК НА ПОЧИТ КЪМ ДОНОРИТЕ У НАС И БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА
От 2005 година до днес в България успешно са реализирани 202 донорски ситуации. В знак на почит към донорите и на благодарност към техните семейства, взели хуманното решение да дадат шанс за живот на хора, чакащи трансплантация, на14 октомври, в парковото пространство пред Националния дворец на културата бяха засадени 202 рози. Инициативата е на пациентски организации, а реализацията ѝ става факт броени дни след отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
„У нас функционират 30 лицензирани от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ донорски бази, с което териториално покриваме всяка евентуална донорска ситуация. Специалистите ни са с отлична подготовка, болниците ни са апаратурно обезпечени, необходима е работа в посока на по-добра координация на процеса – от идентифицирането на донора, през кондиционирането и разговора с близките, до експлантацията, трансплантацията и постоперативното проследяване на реципиента“, посочи по време на събитието зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той допълни, че ключов проблем, чието решение би довело до повишаване броя на успешните донорски ситуации у нас, е недостатъчната обществена информираност за донорството и трансплантацията.
Министър Пенков припомни, че именно с цел повишаване осведомеността на гражданите през 2019 г. беше проведена Националната информационна кампания „Да! За Живот!“, в рамките на която бяха разпространени над 80 000 донорски карти.
„Създадохме и сайта www.zajivot.bg, който съдържа подробна информация за донорството и трансплантацията. Там са поместени и отговорите на най-често задаваните от хората въпроси. На достъпен език е разяснено българското законодателство в тази област“, коментира още д-р Пенков.

УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ПРЕДЛАГА БЕЗПЛАТНИ ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИИ
Три от водещите клиники в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще консултират безплатно по случай 19 октомври – Денят на Св. Йоан Рилски Чудотворец, небесният покровител на болницата, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
В инициативата се включват Клиниката по хематология и онкология, Клиниката по обща и ендоскопска хирургия и Клиниката по нефрология. Особеното в кампанията е това, че заради усложнената обстановка в страната, свързана с коронавирусната пандемия, консултациите няма да бъдат на място в болницата, а по документи.
За целта от 19 октомври (понеделник) до 23 октомври (петък) пациентите могат да изпратят своите образни и други изследвания, епикризи, свързани със заболяването им, на посочен от всяка клиника имейл.