НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.09.2020)

Доц. д-р Ангел Кунчев: ПЛАША СЕ ОТ НИВОТО НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НЕВЕРНИ НОВИНИ
“Плаша се от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирацията у нас. Прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярното от невярното. Посочете ми причина държавата да затвори училищата”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия по повод слуховете, че държавата има намерение да затваря училищата през октомври. Той коментира и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та и предстои повторното им поставяне. Доц. Кунчев бе категоричен, че до затваряне на градове няма да се стигне.
Специалистът коментира, че в момента България и Сърбия са с най-ниска заболеваемост на Балканите. Той се спря и на въпроса за подхода при заразени с коронавирус деца: “Избягваме да даваме цифри, защото училищата в България са различни. Ако се появи положително дете, паралелките ще минават на дистанционно обучение. Истината е, че реално в живота, ако в едно училище с 1000 ученици, дори 10 деца да се разболеят, родителите масово ще спрат децата от училище сами. Уведомяваш родителя, той идва и си взима детето. Ако родителят не е в града и е по работа? За какво е Спешна помощ? Викаме първо тях и през това време уведомяваме родителя.”
Главният държавен здравен инспектор не се ангажира с прогнози. Според него от голямо значение е споделената отговорност и спазването на противоепидемичните мерките от всички. Важно е и как се разпространява вирусът – централизирано или разпръснато. Ако случаите на заразени не са централизирани това означава, че има дифузно разпространение и мерките трябва да бъдат затегнати.

Д-р Александър Симидчиев: СПАЗВАНЕТО НА ДИСТАНЦИЯ И НОСЕНЕТО НА МАСКИ ЩЕ ОГРАНИЧАТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19 И ДРУГИТЕ РЕСПИРАТОРНИ ВИРУСИ
Очаквам относително лека есен, но тя ще бъде такава, ако по-голяма част от хората, реално изпълнят мерките. Ако не се спазват, ще имаме натрупване на респираторни фебрилни състояния, които трябва да бъдат изяснявани. Това каза в интервю за Zdrave.net пулмологът д-р Александър Симидчиев.
По думите му тогава единственият начин да разберем дали един човек с температура е с COVID или с грип, ще е чрез тестове. „Нямаше да има нужда да решаваме, ако поне за едното нямахме ефективно лечение. За щастие грипа има и профилактика под формата на ваксина, и ефективно лечение с няколко медикамента, които третират по-тежките случаи. От тази гледна точка е важно да знаем точно от какво са болни хората, а това значи да се правят повече тестове. Тестовете струват пари, което означава, че ако не се спазват хигиенните мерки, ще се получи увеличен разход“, изтъкна специалистът.
„Това, което очакваме обикновено в есенно-зимния сезон, е покачване на респираторните инфекции – грип, парагрип, ентеровируси и други подобни. Това покачване сега очаквам да е по-малко, защото мерките, които се прилагат сега от една значителна част от населението на физическо дистанциране и носене на маски като превенция срещу COVID-19 ще повлияе за ограничаване и на другите респираторни вируси“, каза още той.

ДОКАЗАНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС НАДХВЪРЛИХА 18 ХИЛЯДИ
143 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените PCR тестове през изминалите 24 часа са 3 163. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 24; Варна – 8; Велико Търново – 2; Враца – 5; Добрич – 4; Кърджали – 19; Кюстендил – 1; Монтана – 1; Плевен – 2; Пловдив – 10; Русе – 4; Сливен – 8; Смолян – 1; София област – 5; София град – 12; Стара Загора – 15; Търговище – 1; Хасково – 1; Шумен – 5; Ямбол – 3.
18 061 са общо доказаните случаи на коронавирусна инфекция у нас. От тях 4 402 са активни. Излекуваните лица са 12 930, от които 163 са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 730 пациенти. В интензивни отделения или клиники се намират 49 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при 1 009 лица-медицински служители. Пет нови случая са регистрирани през последните 24 часа. Два от тях са установени при лекари, а три – при медицински сестри.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, са 729. Девет от случаите са от изминалото денонощие.

РЕГИСТРИРАХА ПЪРВИЯ СЛУЧАЙ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА В ПАЗАРДЖИШКО
Регистриран е първи случай на Западнонилска треска в Пазарджишко. Заболяването е потвърдено при 73-годишен мъж, който се лекува в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Пациентът е с придружаващи заболявания, които много наподобяват инфекцията. Болният е с мозъчно-съдова болест, атрофия на мозъка. Заболял е със засилване на обичайните му симптоми и повишаване на температурата. Бил объркан и станал неконтактен.
“Предвид сезона го изследвахме и за това заболяване и се потвърди Западнонилска треска“, обясни началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева. Тя предупреди, че през летния сезон не бива да забравяме и други, типични за топлото време заболявания.
Западнонилската треска е предавано от комари остро инфекциозно заболяване. В 1- 10% от случаите се развиват неврологични симптоми или възпаление на мозъка. Основен резервоар и източник на инфекцията са птиците – 80% от тях прекарват инфекцията безсимптомно. Причинителят на заболяването е малък вирус, а преносителят – комари от различни видове. Предаване на инфекцията от човек на човек не е документирано, приема се, че концентрацията на вируса у бозайниците, включително човек, не достига достатъчно високи нива и те не могат да заразяват.
Първият случай на Западнонилска треска в Европа е от 1958 г. в Албания. По данни на НЦЗПБ в България от 2010 г. до 2019 г. са регистрирани 33 случая, от които 14 потвърдени, а 19 – вероятни.
В Пазарджик до 2019 г. са диагностицирани 4-ма болни със Западнонилска треска и то при случаи на енцефалит.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ЛИМФОМА
На 15-и септември отбелязваме Световния ден за борба с лимфома. Заболяването е трудно за диагностициране, тъй като в голяма част от случаите протичат безсимптомно. Лимфомите са злокачествени хематологични заболявания и са петият по честота рак.
Лимфомите са най-често срещаните злокачествени хематологични заболявания. Делят се на две големи групи: Болест на Ходжкин и Неходжкинови лимфоми. Това обясни пред БНР хематологът д-р Лилия Соколова от УМБАЛ “Свети Иван Рилски”.
Заболяването засяга лимфоидните органи – като далак, лимфни възли, черен дроб и тонзили. Често заболяването протича безсимптомно посочва д-р Соколова.
„Обикновената кръвна картина не винаги може да даде информация за наличие на заболяването“, казва д-р Соколова. Тя добави, че колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете за благоприятен изход.
„След диагностициране на заболяването от съществено значение е бързото и точно лечение“, подчерта лъчетерапевтът д-р Илиана Колева. Онкологичен комитет решава кое е най-доброто лечение за съответния пациент.
„Най-успешно е лечението в ранните стадии на заболяването, когато става въпрос за локализиран стадий на болестта. Тогава има успех при провеждането и на химиотерапия, и на лъчетерапия“, казва д-р Колева.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕНЯ НА СОФИЯ
Лекари от различни специалности от столичната МБАЛ „Св. София“ ще проведат безплатни прегледи по случай Деня на София -17-и септември. За това информира Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Ръководството на болницата организира профилактичната кампания всяка година по повод християнския празник Света София.
През целия ден пациентите ще могат да посетят безплатно множество медицински специалисти – по акушерство и гинекология, ортопедия и травматология, гастроентерология, кардиология, урология, неврология, офталмология, УНГ, физиотерапия и рехабилитация, хематология, дерматология, хирургия, ревматология и съдова хирургия. Специалист по образна диагностика ще извършва ехографии на щитовидна жлеза, корем и гърди. В басейна на болницата ще има безплатна водна аеробика.
Денят на отворените врати в болничния комплекс ще протече при предварително записване на час на телефон 02 8184 600, или на място на бул. „България” №104. При вече установени здравословни проблеми, пациентите трябва да носят със себе си медицинската документация на заболяването си.