НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.07.2020)

УДЪЛЖАВАТ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ДО 31 ЮЛИ

Министерският съвет прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2020 г. , информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 9 юли в света са регистрирани 12 017 118 заболели от COVID-19, в това число 549 276 починали. От тях 1 567 717 случая или 13,05% са заболелите на територията на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали – 178 826 или 32,56% от всички докладвани смъртни случаи от новия коронавирус.
От пресцентъра на Министерския съвет пишат още: „Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите”.
На днешното си заседание Министерският съвет одобри и Споразумение, с което Европейската комисия се упълномощава да сключи от името на участващите държави-членки, предварителни споразумения с производители на ваксини за покупка на ваксини за целите на борбата с пандемията от COVID-19, при условията на последваща ратификация.
Включилите се в Споразумението държави-членки ще придобият възможността на следващ етап да закупят дози ваксини от производителите на базата на предварителните споразумения за покупко-продажби. Инициативата на Европейската комисия цели за държавите-членки (в т.ч. и България) да се създадат условия за осигуряване на антивирусни ваксини за борба с пандемията от COVID-19. Политиките за ваксинация остават по преценка на държавите-членки.
Правителството на Република България прие горното решение с цел осигуряване на достъп до ваксини за COVID-19. България ще се счита за страна по Споразумението след неговата ратификация от Народното събрание, уточняват от пресцентъра.

234 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
234 са новодиагностицираните лица у нас с COVID-19 през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени 4885 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 10; Варна – 2; Велико Търново – 4; Враца – 1; Габрово – 1; Добрич – 9; Кърджали – 4; Кюстендил – 10; Ловеч – 1; Пазарджик – 5; Перник – 3; Плевен – 2; Пловдив – 24; Русе – 4; Сливен – 5; Смолян – 7; София област – 11; София град – 99; Стара Загора – 6; Хасково – 2; Шумен – 2; Ямбол – 3.
У нас към момента са доказани общо 7645 случая на новия коронавирус. 3699 от тях са активните случаи. 3663 са излекуваните лица, 146 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 551 пациенти, от тях 27 се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система при 536 лица-медицински служители у нас е констатирана коронавирусна инфекция. През последните 24 часа са регистрирани нови 7 случая, 2 от които са установени при лекари, 3 – при медицински сестри и 2 – при друг медицински персонал.
283 са починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция, 7 от случаите са от изминалото денонощие.

ДЪРЖАВАТА ДАВА ПО 210 ЛЕВА НА МЕДИЦИ ОТ ПЪРВА ЛИНИЯ ЗА ПОЧИВКА НА МОРЕ ИЛИ ПЛАНИНА
Лекарите, медицинските сестри и останалите здравни работници, както и полицаите ще получат 210 лв. на човек за почивка на море или планина у нас. Това решиха министрите от Кабинета на свое заседание днес, информира Clinica.bg.
От тази възможност могат да се възползват още служителите на регионалните здравни инспекции, центровете за спешна помощ и Националния център по заразни и паразитни болести. Също така опцията ще е валидна за служителите на
Районните здравноосигурителни каси, командированите в Регионалните здравни инспекции, служителите от системата на Министерството на труда и социалната политика. Причината е, че всички те са били пряко ангажирани с лечението и предотвратяването разпространението на епидемията от COVID-19 у нас, обясниха от МС.
Помощта ще важи за поне 7 нощувки в хотели, къмпинги, къщи за гости или категоризирани места за настаняване. Това означава, че медиците няма да могат да се настанят в хотел, в който леглото е по-скъпо от 30 лева на ден, ако разчитат само на помощта. Сумата ще се плаща на желаещите авансово 14 дни преди заминаването им. Помощта няма да се включва в облагаемия доход на хората. Тя може да се ползва до 30 ноември т. г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ СЪЗДАВА ХОЛДИНГ ЗА КОНТРОЛ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Министерският съвет прие Разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, гр. София, информира Zdrave.net като се позова на правителствената пресслужба.
Предметът на дейност на дружеството е извършване на всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект от национално значение: „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“, както и всякаква друга, незабранена от закона дейност. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на здравеопазването.
Дружеството е с капитал в размер на 100 000 000 лв., формиран, чрез парична вноска на държавата, внесена, както следва: 30 000 000 лв. – към момента на вписване на дружеството; 50 000 000 лв. – до 1 година след вписването на дружеството; и 20 000 000 лв. – до 2 години след вписването на дружеството. Средствата, необходими за изграждане на Националната педиатрична болница, са предвидени по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 г. и в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г., отчитат от правителствената пресслужба.
По този начин се създава единна структура, която да осъществява организацията и контрола по изграждането на Националната детска болница, до завършването ѝ като строителен обект, окомплектоването ѝ с оборудване и медицинска апаратура и превръщането ѝ в готовност за работа като лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения, уточняват от МС.

ТЪРГОВЦИТЕ С ЛЕКАРСТВА НА ЕДРО ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ИМАТ АПТЕКИ
Търговците с медикаменти на едро вече не могат да бъдат притежатели на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека. Лицата, които притежават разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека пък не може да бъдат търговци на едро. Това решиха днес депутатите, като гласуваха на второ четене в зала промяната на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, информира Zdrave.net.
От БСП настояха текстът да се прецизира, така че да няма вариант да бъде заобиколен. Д-р Валентина Найденова настоя да се запише задължително, че търговците на едро нямат право да търгуват на дребно не само в аптека, но и в дрогерия, а проф. Георги Михайлов – че лице, свързано по смисъла на Търговския закон с лице, получило разрешение за търговия на едро, не може да получи разрешение за търговия на дребно в аптека. „Записването на изискване да няма свързаност между лицата – търговци на едро и дребно по смисъла на Търговския закон е задължително, за да не се допуска създаване на монополи. Ако такова изискване липсва, отваряме възможност за създаване на неограничено количество аптеки в една верига“, каза проф. Михайлов.
В Закона е регламентирано и какво се случва при заварено положение. Тези, които притежават едновременно разрешение за търговия на едро и дребно с лекарствени продукти в аптека, до 6 месеца от влизането в сила на този закон ще трябва да изберат едно от двете. В случай, че не успеят да се приведат в съответствие сами, то ще им бъде отнето това разрешение, което е с по-късна дата, е разписано в гласувания днес ЗИД на ЗЛПХМ.

УВЕЛИЧАВАТ КАПИТАЛА НА УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“ С 16,9 МЛН. ЛЕВА
Министерският съвет одобри промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. за допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 16 934 791 лв. във връзка с увеличаване капитала на УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД, гр. Пловдив. Това съобщиха от правителствената пресслужба
Средствата ще бъдат използвани за строителство на нова сграда – диагностично- лечебен корпус за клинични звена по педиатрични и онкологични специалности. Предвижда се изграждане на нов болничен корпус по Педиатрия и Онкология, върху собствен терен, в База 2 на лечебното заведение, с цел реализиране на концепцията за създаване на модерно детско лечебно заведение в гр. Пловдив, обслужващо пациентите от цяла Югоизточна България.