НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.06.2020)

244 ПАЦИЕНТИ С ДОКАЗАНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, ОТ ТЯХ 15 СА В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
От изследваните през последното денонощие 1409 проби 24 са дали положителен резултат. Това показват данните в Националната информационна система на 15.06.2020 г.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Добрич – 1; Кърджали – 1; Ловеч – 1; Пловдив – 2; Смолян – 1; София област – 2; София град – 3; Търговище – 4; Шумен – 9.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 3290. От тях активни са 1386. Излекуваните лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 1730. Седем от тях са регистрирани за изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 244 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 15 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че лицата-медицински персонал, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 318. През последното денонощие не са установени нови случаи.
Общо 174 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Два нови смъртни случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Българската организация за доброволно кръводаряване алармира: ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19 НАМАЛИ БРОЯ НА КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ У НАС С ПОВЕЧЕ ОТ 30%
Пандемията от COVID-19 засегна всяка сфера от нашия живот и кръводаряването не прави изключение. В България броят на кръводарителите намаля с повече от 30%. Това, на фона на и без това недостатъчния брой кръводарители, доведе до сериозно влошаване на условията за пациентите. За това алармираха от Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) по повод 14-ти юни – Световния ден на доброволния кръводарител.
Опитът на БОДК показва, че в България ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители, за да им бъде оказана необходимата им здравна помощ. Вместо да се предприемат радикални мерки за справяне с проблемите, институциите мълчат и прехвърлят отговорността на нуждаещите се, подчертава от БОДК. От организацията застават твърдо против прокрадващите се все по-често призиви за въвеждане на платено кръводаряване и предоставяне на допълнителни облаги на дарителите, които представляват предпоставки за рискови кръводарители и скриване на противопоказания и които противоречат на добрите световни практики и стандарти за безопасност!
Като част от стратегията си за разрешаване на проблемите, БОДК е създала и въвела системата Дари кръв за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК и предоставянето на помощ чрез нея е изцяло доброволно и безвъзмездно. Предстои пускане на изцяло нова версия на мобилното приложение Дари кръв, разработено като дарение за БОДК от технологичната компания Аксидиа, което вече ще е достъпно както за потребители на iPhone, така и за тези, които ползат Android приложения.
Активна е и кампанията за набиране на доброволци за дейностите на сдружението, за която можете да получите повече информация през фейсбук страницата – БОДК / BOVBD.

БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В ЕВРОПЕЙСКАТА ИНИЦИАТИВАТА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина срещу COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър. Премиерът е бил категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.
В петък, 12-ти юни, по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри, министър Ананиев е заявил готовността на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина срещу COVID-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между Европейската комисия и държавите-членки.
На този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина. Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави – Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината против COVID-19 на Университета в Оксфорд.
Държавата ни разглежда и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС. България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция.

ОТ ДНЕС ДИСКОТЕКИТЕ, НОЩНИТЕ КЛУБОВЕ И ПИАНО-БАРОВЕТЕ МОГАТ ДА ВЪЗОБНОВЯТ ДЕЙНОСТТА СИ
По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, министърът на здравеопазването издаде на 13.06.2020 г. нова заповед, на основание на която от днес,15 юни, дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете могат да възобновят дейността си. Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

СРЕДНО 2% ОТ ХОРАТА У НАС СА СЕ СРЕЩАЛИ С ИНФЕКЦИЯТА НА КОРОНАВИРУСА.
Средно 2% от хората у нас са се срещали с инфекцията на коронавируса. Това означава, че теорията за достигане на колективен имунитет е много добра и вярна, но неприложима в момента у нас. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в Пловдив. Той представи резултатите от първото за страната срезово епидемиологично проучване за наличие на антитела срещу коронавируса.
1,08% са носители на антитела от 553-ма участвали в проучването в Пловдив. Проучването показва още, че 3% от изследваните медици са носители на антитела, а 4% от доброволно изследваните също са носители на антитела. Изследвани са 291 домакинства в 660 точки в шестте района на Пловдив.
“Изследвани са и 20 семейства в Столипиново и 10 в Шекер махала. Всички те са чисти от коронавирус”, посочи Дани Каназирева. Тя подчерта, че рискови са всички групи. В Бергамо в Италия средно 57% от хората да се срещали с коронавируса, в Германия са 18%, а в Австрия 5%.

Доц. д-р Михаил Околийски: СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАРАДИ ЗАНЕМАРЯВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
„Увеличаването на новозаразилите се с коронавирус е тревожен факт, който се дължи на занемаряване на препоръчаните противоепидемични мерки.“ Това каза пред БНР доц. д-р Михаил Околийски, експерт “Обществено здраве” в българския офис на Световната здравна организация (СЗО).
„Ние наблюдаваме една доста повишена безгрижност у хората, включително на местата, на които би трябвало да се носят маски. Не че маските са ултимативният начин за предпазване от Covid-19, но те показват склонността на човек да участва в този обществен договор – да пази себе си и другите. А маски не се носят и в магазините и в затворени пространства и се наблюдава някакъв псевдогероизъм в този аспект“, каза той.
Доц. Околийски подчерта, че не заповедите на здравния министър са били противоречиви, колкото посланията от различни авторитетни експерти. „Експерти, които в един доста стегнат хор противоречаха на всичко, което се взима като мерки от страна на Щаба и на правителството. Много голяма част от тези мерки бяха много смислени, не според мен, а според Световната здравна организация и това допълнително обърка хората“, каза той.
Един от най-сериозните рискови фактори за COVID-19 е затлъстяването, заради което рискът от зараза и усложненото протичане на инфекцията се увеличават, предупреди още д-р Околийски. Той отбеляза още, че Световната здравна организация не може да постигне нищо сама, тя разчита на съвместна работа със страните-членки на ЕС.

ПРЕДСТОЯТ ПРОМЕНИ В ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ОБУЧЕНИЕ НА СТУДЕНТИ И СПЕЦИАЛИЗАНТИ
Изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, ще бъдат изменени с цел синхронизиране на Наредбата с наредбата, която утвърждава медицинските стандарти и въвеждането на по-обективни индикатори, които характеризират дейността на структурите в лечебните заведения, които ще обучават студенти и/или специализанти, по най-обективния начин. Това става ясно от проекта за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2019 г. за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, публикувана за обществено обсъждане на сайта на МЗ, информира Zdrave.net.
Индикаторът „използваемост на леглата“ се заменя с „обем на осъществената дейност“, който според министерството, много по-точно определя количествените параметри на осъществяваната дейност. Изцяло се отменя индикаторът, отнасящ се за процента на аутопсии спрямо починалите в структурата лица. В момента изискването е броят на извършените аутопсии на починалите в лечебното заведение пациенти да бъдат не по-малко от 50% спрямо починалите в структурата. От МЗ признават, че то е неизпълнимо за всички лечебни заведения. „В Закона за здравето е определено, че на лицата, починали в лечебно заведение, се извършва патологоанатомична аутопсия след уведомяване на родител, пълнолетно дете, съпруг, брат или сестра. По изрична молба на близките на починалия ръководителят на лечебното заведение може да издаде заповед за освобождаване от патологоанатомична аутопсия. Възползвайки се от тази законова възможност, по-голямата част от близките на починали в лечебните заведения лица настояват за освобождаване от аутопсия, което е обусловено от различни причини, включително и религиозни. В тези случаи ръководителите на лечебните заведения нямат причини да не уважат искането на близките, освен ако не са налице изрични медицински индикации за необходимостта да се извърши аутопсия, каквито се наблюдават сравнително рядко“, уточняват от министерството.
Невъзможността по обективни причини по-голямата част от лечебните заведения да изпълнят тези индикатори, е била установена още в началото на прилагането на Наредбата (след 23 ноември 2019 година), като необходимостта от промяна е била подкрепена както от лечебни заведения, така и от БЛС.
Очакваният резултат от предложената промяна, е да се премахне ограничаването на възможностите на лечебните заведения и отделните структури в тях да осъществяват обучение на студенти и/или специализанти в системата на здравеопазването, за да нямало концентрация на много обучаващи се в малко на брой лечебни заведения в няколко големи градове в страната.

ЗАСИЛВАТ КОНТРОЛА В ПЛЕВЕНСКОТО СЕЛО БУКОВЛЪК ЗАРАДИ УВЕЛИЧЕНИЯ БРОЙ ЗАБОЛЕЛИ ОТ COVID-19
РЗИ и МВР засилват контрола в плевенското село Буковлък заради увеличения брой заболели от новия коронавирус, инфомира БНР.
Задължително става носенето на маска, публичните прояви се прекратяват. Засилено полицейско присъствие ще следи от утре карантинираните лица да не напускат селището.
29 са заболелите през предходната седмица, 7 са в инфекциозна клиника.
Областният оперативен щаб предприема засилени мерки в село Буковлък, тъй като 20 от заболелите са от това селище, обясни директорът на РЗИ д-р Атанас Ганев.
“Тук всъщност се заформя някакво огнище, което засега не мога да го нарека като огнище, но все пак има такива тенденции. На първо място трябва да се засили изключително много контролът и той ще бъде от страна и на РЗИ, и на МВР. Предвиждаме и на изходите на Буковлък да има контролен пост”.

НАД 1000 БЕБЕТА СА СЕ РОДИЛИ В ПЪРВА АГ БОЛНИЦА “СВЕТА СОФИЯ” ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
Над 1000 бебета са се родили от началото на годината в общинската Първа АГ болница “Света София” в столицата. При спазване на строги мерки за хигиена и дезинфекция пациентите посещават лечебното заведение, показа проверка на „Хоризонт“. Възстановени са плановите операции, както и спешните животоспасяващи.
На входа на болницата се мери температурата на всеки, който влиза, а на бременните жени се предлага бърз тест за COVID-19. Ако първоначалната проба е положителна, докато се изчака повторното изследване, пациентката се приема от друг вход. Не се допускат придружители, а багажът на родилката се пренася с колички от персонала на болницата.