НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.04.2020)

МЗ ОБЯВИ НОВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДПОР НА СПЕЦИАЛИЗАНТИ ПО ПРОГРАМА НА ЕС
Министерство на здравеопазването обявява пета процедура за подбор на специализанти за кандидатстване за финансиране по проект „Специализация в здравеопазването“, който се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., съобщиха от МЗ.
Ще бъдат подкрепени лица с придобита професионална квалификация „Лекар”, „Лекар по дентална медицина“, „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.
Процедурата е отворена и всеки заинтересован може да кандидатства онлайн чрез регистрация в интернет страницата на проекта www.specializanti-mh.info. Критериите за подбор, условията, начина за кандидатстване и необходимите документи, са публикувани на сайта на проекта, Секция „Документи“, Раздел „Документи за пета процедура за подбор на специализанти“.
В петата процедура отпада ограничението специализантите да приключват обучението си за придобиване на специалност не по-късно от 30.11.2023 г. Т.е. обучението им може да продължава извън срока за изпълнение на проекта и е допустимо участниците да са в процес на специализация при неговото приключване.
По проекта се изплащат:
• предвидените в нормативната уредба такси за теоретично и практическо обучение,
• стипендии за времето, през което специализантът не е получавал доходи от трудови възнаграждения или от упражняване на икономическа дейност.
Специализантите могат да кандидатстват по проекта за заплащане на такса/и за обучение, или за такса/и за обучение и стипендии, или само за стипендии.
С одобрените кандидати се сключва договор за финансиране на обучението по проекта. След приключване на финансирането/специализацията, проектът не поставя изискване към специализанта за работа в определено лечебно заведение, в определено населено място или за определен срок.

747 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
747 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщиха от МЗ. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 3 са в София, 7 в Смолян, 1 в Кюстендил, и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
218 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 31 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. При 39 лица-медицински персонал е установен COVID-19.
До този момент излекувани и изписани след болнично лечение са 105 лица, от които 5 са деца.
По отношение на общата картина към 15 април: 413 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 334 на жени.
Регистрираните случаи по области: Благоевград – 19; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 19; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 36; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 13; Смолян – 26; София – 447; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 36. Средната възраст на починалите е 63,8 г.

Министър Кирил Ананиев обяви: „ЗАПОЧВАМЕ МАСОВО ТЕСТВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ“
„Днес излезе доклада на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, в който се посочва, че благодарение на превантивните мерки, които България е предприела и реализирала, е на първо място по най-малък брой заболели на 100 000 души население и на трето място по починали на 100 000 души след Словакия и Латвия.“ Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във видеоизявление, докато пътуваше заедно с премиера Бойко Борисов за Банско, информира Zdrave.net.
„Новото в политиката на правителството е, че досега ние провеждахме изследвания и тествания на хора, за които имахме съмнения и на свързаните с тях лица. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем много по-голяма част от населението на България“, каза здравният министър. По думите му в момента у нас има 20 000 теста PCR. Очаква се доставка и от Южна Корея. „Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване. И то вече се извършва“, каза министър Ананиев. По думите му в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за COVID-19 и лаборантите са оборудвани с всички необходими предпазни средства.
Министър Ананиев изтъкна, че на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде пример с Банско, Бургас и София. То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с COVID-19.
Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че най-важното сега е да бъдат запазени здравето и живота на гражданите в България. Премиерът изрази благодарност и подкрепа за лекарите, полицаите и всички други, работещи на първа линия. Борисов акцентира също върху мерките на правителството в борбата срещу коронавируса, допълниха от правителствения пресцентър.
„Всеки ден се налага да отговаряме на хиляди въпроси, да убедим хората, че това е единствено правилно”, добави министър-председателят. Попитан от медиите за мерките във връзка с предстоящите празнични дни, премиерът посочи, че е важно да се спазва заповедта на министър Ананиев от 20.03.2020 г. по отношение на преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове.

44-ГОДИШЕН МЪЖ, ИЗЛЕКУВАН ОТ COVID-19, Е ИЗПИСАН ОТ БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В ТРОЯН
Пациентът, настанен с двустранна пневмония и положителна проба за коронавирус в Белодробната болница в Троян, е изписан от лечебното заведение, след като направените два PCR теста са показала отрицателен резултат след лечението му.
Управителят на болницата д-р Цветомила Дудевска поясни, че 44-годишният мъж от Троян ще бъде поставен под 28-дневна домашна карантина. „Той е в отлично общо състояние, няма никакви оплаквания в момента, изписваме го с терапия за дома и след една седмица ще направим още една контролна графия, а след 28-ия ден ще има още един PCR тест, окончателен“, обясни специалистката.
Д-р Дудевска допълни, че пациентът е бил лекуван съобразно приетото в България ръководство за лечение на усложнени случаи с COVID-19. „Лекувахме го с тройна антибиотична комбинация, освен това с хидроксихлорохин фосфат сулфат, витамини и кислородотерапия в началните етапи на лечението“, обясни тя.
Д-р Дудевска каза още, че трима от пациентите във фтизиатричното отделение с двустранни пневмонии и съмнения за коронавирус, но с отрицателни проби, вече са изписани, а до два-три дни предстои изписването и на четвъртия.
Вчера в болницата е бил приет млад пациент с пневмония и съмнения за COVID-19, но PCR тестът е показал отрицателен резултат.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УДЪЛЖИ СРОКА ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ
Ректорът на Медицински университет – София проф. д-р Виктор Златков удължи до 13-ти май срока на неприсъственото, дистанционно (електронно, звуково или писмено) обучение, при спазване на всички противоепидемични мерки. Решението е съобразено с препоръките на Министъра на здравеопазването, Националния оперативен щаб и компетентните власти, информира Zdrave.net.
В случаите, когато се изисква присъствено обучение като стажове, клинични практики, изпити, е необходимо ръководителите на отделните учебни звена да направят организация по провеждане на клиничното практическо обучение веднага след приключване на извънредното положение в страната. То трябва да е в обем изпълняващ изискванията за всяко направление и специалност за съответната регулирана професия и във време, удобно за съответните катедри и клинични бази при спазване на всички противоепидемични мерки, съгласно препоръките на оторизираните здравни органи.
По думите на ректора трябва да се обърне внимание, че формата за дистанционно обучение, касаещо лекции, семинари, клинични казуси и др., се провежда според традицията, практиката и възможностите на всеки факултет, на платформи, съобразно спецификата на отделните катедри и други учебни структури.
„Продължавам забраната за командировки, стажове и служебни пътувания на академичния състав, администрацията и студентите като удължавам периода ѝ до 31.05.2020 г. Препоръчвам планирания на подобни бъдещи пътувания, включително и тези които са свързани с проекти за мобилност, стажове и научни ангажименти в страната и чужбина, да бъдат отложени и съобразени с препоръките на МВнР, Националния оперативен щаб и здравните власти“, пише още в заповедта на проф. Златков.

ОБМУДСМАНЪТ ПОИСКА СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ДЕЦАТА СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ
Спешни мерки и допълнителна подкрепа за децата със специални образователни потребности в условията на извънредно положение поиска от просветното министерство омбудсманът Диана Ковачева, информира БНР.
Повод за настояването ѝ са жалби на родители, че домашната карантина се отразява на психичното здраве на децата им и води до регрес в техните знания и умения.
В жалбите си до омбудсмана родителите на деца с увреждания, образователни затруднения и поведенчески проблеми посочват, че в условията на извънредно положение, техните синове и дъщери страдат най-много, защото са свикнали с ежедневни рутинни дейности като посещения на социални услуги в общността, рехабилитация и работа с ресурсните учители. Заради COVID-19 обаче сега това няма как да се случи и по тази причина родителите настояват да има мерки за физическа активност за децата им на открито, което ще помогне за овладяване на агресивни прояви и нервно напрежение особено при онези от тях, които са от аутистичния спектър.

Министър Ананиев увери: ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА В САНАТОРИУМИТЕ СА ГАРАНТИРАНИ
Заплатите на персонала в санаториумите са гарантирани. Защото многопрофилните болници за продължително лечение и рехабилитация, както всички лечебни заведения в страната, ще получат, 85% от очакваните месечни постъпления, независимо от отчетената дейност. Това става ясно от отговора на министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Георги Търновалийски дали Министерство на здравеопазването предвижда промяна в режима на плащане на медицинския и помощния персонал на Многопрофилните болници за продължително лечение и рехабилитация по време на извънредното положение, информира Clinica.bg.
В отговора си министър Ананиев изтъква, че Надзорния съвет на НЗОК съвместно с БЛС и БЗС са одобрили и приели Методика за определяне размера на сумите, които фонда ще заплаща на изпълнителите на болнична помощ за работа при неблагоприятни условия по повод определената епидемична обстановка. Заплащането ще се извършва за месеците, през които в страната са въведени противоепидемични мерки. Така санаториумите подобно на всички болници в страната имат право на заплащане при работа в неблагоприятни условия. Конкретният размер на заплащането за всеки изпълнител се определя в размер на разликата между 85% от средно месечната стойност за дейността на лечебното заведение за 2020 година и стойността за отчетената дейност за съответния месец на 2019 г.

МЗ ПОДГОТВЯ ДЕЗИНСЕКЦИОННИ МЕРОПРИЯТИЯ ЗА КОНТРОЛ НА КОМАРНИТЕ ПОПУЛАЦИИ В СТРАНАТА
Министърът на здравеопазването подписа днес първия договор за дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации в страната. Дезинсекционните мероприятия целят превенция на бедствия и ограничаване на рисковете за общественото здраве на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
По договора ще бъдат извършени дезинсекционни мероприятия и ларвицидно третиране срещу комари на 767 биотопа с обща площ 332 421, 21 дка, намиращи се в областите Плевен, Видин, Враца, Монтана, Добрич, Силистра, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Благоевград, София-град, София-област и Кюстендил. На територията на страната за първи път се провежда подобно мащабно и по този метод третиране срещу комарите. Средствата са осигурени с решение на Министерския съвет за сметка на държавния бюджет и са в размер на до 1,5 млн. лв.
До края на следващата седмица ще бъдат сключени още 6 договора за извършване на дезинсекционни мероприятия и ларвицидно третиране на биотопите за всички останали области в страната.
Площите, които Министерството на здравеопазването възлага да бъдат обработени, са държавна собственост. Тук не попадат площи, които вече са обработени или предстои да бъдат обработени от общините и/или други институции, стопанисващи общински площи за сметка на общинските бюджети, уточниха от МЗ.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ПОТЪРСИ ПОДКРЕПА ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ГРУПА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
На 14.04.2020 г. Българският фармацевтичен съюз (БФС) информира Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU) за обвинението на прокуратурата към проф. Асена Стоименова, председател на УС на БФС и наложената ѝ мярка парична гаранция във връзка с интервюта, дадени пред БНР и БНТ, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от организацията.
PGEU е гласът на европейските фармацевти. Основната роля на PGEU е да промотира социалната роля на фармацевтите в аптеките за Общността, ползите от фармацевтичната професия за здравните системи, обществото, както и за всеки отделен пациент. Членове на PGEU са националните организации на фармацевтите от над 31 европейски държави.
Председателят на БФС проф. Асена Стоименова получи обвинение от прокуратурата по текст от Наказателния кодекс, с който се наказва всяването на паника. Става въпрос за предупреждение в медиите, че е възможно някои лекарствени препарати да изчезнат от аптеките поради кризата от коронавирус. Фармацевтите у нас застанаха зад проф. Стоименова и вече провеждат 15-минутни протести пред аптеките си в цялата страна.