НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.01.2020)

В УМБАЛ “СВ. МАРИНА” ИЗВЪРШИХА ПЪРВАТА ИМПЛАНТАЦИЯ НА ИЗКУСТВЕН СФИНКТЕР НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР
Първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур бе извършена в Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. Операцията осъществиха ръководителят на клиниката доц. д-р Деян Анакиевски и гост урологът д-р Евгени Аларгов, водещ специалист по имплантивна и реконструктивна урология в Атина, Гърция. За това информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение от лечебното заведение.
Операцията трае около час и с един разрез се имплантират всички компоненти, обяснява доц. д-р Анакиевски. Имплантът остава в тялото на човек до живот и е незабележим отвън. От четири до шест седмици след имплантацията, в зависимост от положението на пациента, изкуственият сфинктер се активира и започва да работи. Лекуващият лекар обучава болния как да управлява контролната помпа – с натискане, сфинктерът се отваря и пациентът уринира по физиологичен начин, всички сетива и чувства на уриниране са запазени, след което до една минута се затваря сам. По този начин той може да контролира отделителната си система.
Благодарение на този съвременен метод за лечение на уринарна инконтиненция се подобрява и повишава качеството на живот на пациентите и те могат да се върнат към активния си начин на живот, допълват от болницата.

УПРАВИТЕЛЯТ НА НЗОК ЩЕ БЪДЕ ИЗСЛУШАН В КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КЪМ 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Управителят на Националната здравно-осигурителна каса д-р Дечо Дечев ще бъде изслушан на утрешното заседание на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. За това са постигнали съгласие парламентарните групи на ДПС и БСП, информира БНР.
Очаква се д-р Дечев да даде информация за проблемите в българското здравеопазване, с които да обясни намерението си да се оттегли от поста през март 2020 г., заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов: “Проблемите, които той поставя, според нас, са изключително сериозни. Не само според нас, според цялото общество. И те трябва да бъдат прозрачно разрешени, представени пред Здравната комисия, за да се постави началото най-накрая на една много сериозна дискусия за състоянието на българското здравеопазване и най-вече за възможностите за решаване на проблемите в това здравеопазване”.
БСП обяви, че ще сезира прокуратурата, която трябва да провери твърденията, че има система за отчитане на дейности, които са извършени в по-малък обем или изобщо не са били извършени.
Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев коментира преди дни, че е нужна ревизия на дейността на Здравната каса. Той заяви, че НЗОК плаща 7 пъти по-скъпо на частните болници в сравнение с държавните за едни и същи лекарства.

ЗАПЛАТИТЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ СЕ
УВЕЛИЧАВАТ С 10%
Новият Колективен трудов договор, който подписаха в началото на декември 2019 г. Ръководството на Медицински университет – София и представителите на синдикалните организации в учебното заведение, вече е вписан в регистъра на Дирекция “Инспекция на труда”, информира Zdrave.net, като се позова на съобщение от учебното заведение.
Срокът на КТД е 2 години, а по силата му заплатите на преподавателите и служителите на МУ-София ще се увеличат с 10%, считано от 01.01.2020 г. Възнагражденията за ОНС “Доктор” ще нараснат от 200 на 250 лв., а еднократните бонуси от 300 на 500 лв. (на човек), сключване на застраховка „Здравен риск“ от работодателя след извършване на оценки на риска на работното място от съответната комисия.
В новия КТД бе прието увеличението на възнаграждението за наднормативни учебни часове да бъде: за нехабилитирани преподаватели от 11 на 13 лв., а за хабилитирани преподаватели от 13 на 15 лв. Увеличен е и бонусът на часовете за обучение на български студенти.

СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОБСЪДИХА ВЪПРОСА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА АВТОМАТИЧНИ ДЕФИБРИЛАТОРИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
Кога и къде ще има животоспасяващи дефибрилатори на обществени места в София? Този въпрос бе поставен днес на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет, информира Zdrave.net като се позова на stolica.bg.
Проф. д-р Иво Петров направи презентация за необходимостта от поставянето на медицинската апаратура на обществени места пред общинските съветниците, съобщи На заседанието на здравната комисия днес стана ясно, че трябва да се създаде работна група за подробностите около поставянето на автоматични дефибрилатори, за което е необходимо да се изработи програма.
Другият важен въпрос, който изниква е от кого може да се извършва живоспасяващата интервенция. Именно затова е необходимо да се адаптира законодателството ни, за да се улесни извършването на спешните действия за съживяване – КПР (Кардио-пулмонална ресусцитация). Хармонизиране на законодателството е нужно, за да се осигури и имунитет срещу отговорността на немедицински лица, които са свидетели на инциденти и доброволно оказват помощ при спешни сърдечни състояния.
Автоматичните дефибрилатори са предназначени при евентуален сърдечен арест. В презентацията си проф. д-р Иво Петров посочи, че сърдечният арест дава най-малко време за спасяване на пациента, а 20% от кризите се случват на обществено място. В Швеция автоматични дефибрилатори на обществени места са въведени през 1998 г.

В ДУПНИЦА ИЗГРАЖДАТ ЦЕНТЪР ЗА ХОРА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА
570 000 лв. ще вложи Община Дупница за изграждане на Център за грижа на лица с психически разстройства като средствата са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“, съобщи Дарик Радио. Сумата е с включен ДДС.
“Новото здравно заведение се планира да бъде построено на територията на бившата Транспортна болница Финансирането е изцяло безвъзмездно. Досега такава услуга на територията на общината не е предлагана. Капацитетът на дома ще бъде за 15 лица. По програмата ще бъдат назначен над 10 специалисти и персонал, като именно програмата обезпечава финансирането на сама услуга“, коментира кметът на общината инж. Методи Чимев. Той допълни, че грижата за хората, които ще бъдат настанени в центъра ще бъде изцяло безплатна за тях. От Община Дупница подготвят необходимите документи за обществената поръчка.

ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ЗА БОЛНИЦАТА В КАВАРНА
Многопрофилната болница в Каварна ще разполага с повече финансов ресурс през 2020 година. Това става ясно от проекта за финансовата рамка на общината за тази година. Предвидени са близо 200 000 лв. за лечебни дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, информира Clinica.bg.
През 2019 г. в бюджета на общината за лечебното заведение са били предвидени 177 000 лева. Тази година общината ще задели близо 1 922 лева за социално подпомагане и грижи като по-голяма част от средствата ще бъдат насочени към Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в село Камен бряг. Общият бюджет на община Каварна е близо 17 577 000 лева при прогноза за собствени приходи от 6 702 000 лева. Публичното обсъждане за годишната финансова рамка ще се състои на 22 януари т.г.