НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.12.2020)

СЛЕД 21 ДЕКЕМВРИ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ДАЛИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ БЪРЗИТЕ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЩЕ БЪДАТ ПРИРАВНЕНИ КЪМ PCR ТЕСТОВЕТЕ
След 21 декември ще стане ясно дали резултатите от бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени към PCR тестовете. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след проверка на наличните количества лични предпазни средства и антигенни тестове в складовата база на БЧК, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина, ще попадат в хипотезата на позитивен пациент с COVID-19. Съответно той трябва да бъде в изолация 14 дни и неговите контактни от първи ред да бъдат в карантина, която е 10-дневна, както е с PCR тестовете.“ По-рано направените антигенни тестове няма да влизат в статистиката със задна дата.
От проверката в склада на БЧК стана ясно, че има достатъчно лични предпазни средства за лечебните заведения в страната, както и 1 200 000 антигенни теста, които ще бъдат раздадени на регионалните здравни инспекции в страната, COVID-центровете в диагностично-консултативните центрове и центровете за спешна медицинска помощ края на годината.
Проф. Костадин Ангелов изрази и готовността си да бъде първият българин, който ще си постави ваксина срещу COVID-19: „Аз искам да съм първият, тъй като това е отговорност на всеки един лекар по света. Светът е оцелял, защото се е ваксинирал. С този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна. Тя е ефективна и безопасна. Вярвам на европейския регулатор, Европейската агенция по лекарствата за заключенията, които тя дава, така че българските граждани да бъдат спокойни, че ваксината, която ще си поставят, е минала всички фази на клиничните изпитвания.“ Министърът на здравеопазването направи уточнението, че не попада в първата фаза от плана за ваксиниране, защото не е сред лекарите на първа линия.
До края на седмицата ще бъде решено дали ще има разхлабване на противоепидемичните мерки.
„Моето лично мнение е, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени, а по отношение на училищата и детските градини, на 21-ви, според мен, е рано да бъдат отворени, тъй като предстоят коледни и новогодишни празници. Те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да вземем решение за ресторантите и за големите търговски обекти. Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани, защото ако продължаваме да плащаме цената от 150 загубили живота си българи, това не е добре“, обясни министър Ангелов.

7244 ПАЦИЕНТИ С ПОТВЪРДЕН COVID-19 В БОЛНИЧНИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, 590 ОТ ТЯХ СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ ИЛИ КЛИНИКИ
497 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. PCR тестовете, направени за изминалото денонощие, са 1634. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 65; Варна – 71; Видин – 3; Враца – 8; Добрич – 8; Кърджали – 2; Кюстендил – 19; Ловеч – 1; Монтана – 11; Пазарджик – 8; Перник – 7; Плевен – 14; Пловдив – 16; Разград – 38; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 20; Смолян – 13; София област – 22; София град – 131; Стара Загора – 3; Търговище – 4; Хасково – 1; Шумен – 12; Ямбол – 8.
179 449 са общо доказаните случаи на новия коронавирус в България. От тях 90 041 са активни. 83 720 са излекуваните лица, като 1963 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 7244 пациенти с потвърден COVID-19. От тях 590 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция, са 7853-ма. Нови 38 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като 7 от тях са установени при лекари, 15 – при медицински сестри, 9 – при санитари, 2 – при фелдшери и 5 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 5688. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 62

33% ОТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И ФАРМАЦЕВТИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ СА ИЗЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА БЪДАТ ИМУНИЗИРАНИ СРЕЩУ COVID-19
33% от медицинските служители и фармацевтите, които могат да бъдат включени в първия етап на ваксинирането срещу COVID-19, са изявили желание да бъдат имунизирани. Това съобщи директорът на бургаската здравна инспекция доктор Георги Паздеров след среща на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и директорите на шестте регионални здравни инспекции, които отговарят за организацията по ваксинирането срещу COVID-19, информира БНР.
Записването на желаещите ще продължи и след публикуването на характеристиките на ваксините, допълни доктор Паздеров: „Говорим за лекари, медицински сестри, работещи в лечебни, в здравни заведения, говорим за фармацевти, за стоматолози – 33% общо за страната. Това е близо 37 000 като брой. За София-град 33,18% или това представлява 7766 специалисти.“

Проф. Радка Аргирова: ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ ДАВА ДЪЛГОТРАЕН ИМУНИТЕТ
“Не биваше преди да се покаже същността на ваксините и да се знаят нейните свойства и качества, да се правят списъците за ваксиниране”, заяви пред БНР проф. Радка Аргирова – вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите. Тя уточни, че това не се случва само в България, а и навсякъде по света се действа в стил “поставяме каруцата пред коня”. Вирусологът подчерта, че не е обяснено дали всеки, който реши да се ваксинира, ще може да избира коя от ваксините да му бъде поставена.
Проф. Аргирова описа тежките случи на заболели от коронавирусна инфекция, които е виждала в болничните заведения и изказа категоричното си решение да си постави ваксина срещу. “Не разбирам точно колеги, лекари, които говорят несъстоятелни неща за коронавируса”, изтъкна специалистката. По думите ѝ научните публикации за ваксината на “Пфайзер” показват, че тя е безопасна и предположи, че сигурно ще бъде ефикасна: “Научаваме, че като се направи ваксината, тя ще дава дълготраен имунитет. Това е много важно. Вирусът няма шанс повече, защото вече е извършил всички изменения, които са му необходими, за да може да зарази човека. Всички мутации, които после претърпява, няма да могат да повлияят на неговата патогенност, разпространение, нито пък на действието ваксините. Това е част от закона на еволюционната вирусология”.
Високата смъртност в България проф. Аргирова обясни с разпространението на мутант на коронавируса, който е различен от първия, дошъл от Китай: “Той е по-инфекциозен от оригиналния вирус и има по-лесна трансмисивност, т.е. по-лесно се предава от човек на човек. С това си обяснявам и факта, че в Европа се получи много сериозно нарастване на броя на заразените лица”.
Според проф. Радка Аргирова мерките трябва да се стегнат още повече, защото се вижда, че само те дават резултат срещу ограничаването на разпространението на вируса. Тя прогнозира, че отварянето на магазините и заведенията на 21-ви декември ще доведе до нов бум от новозаразени и нов натиск върху здравната система.

Според изследване на “Галъп интернешънъл”: 59,3% ОТ ЗАПИТАНИТЕ ОДОБРЯВАТ ЗАЯВЕНИЯ ПРЕМИЕРА БОРИСОВ КРАЙ НА ОГРАНИЧИТЕЛНИТЕ МЕРКИ НА 21 ДЕКЕМВРИ
Българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември и не са убедени, че въобще вършат работа, въпреки че в началото ги подкрепиха – това е един от изводите от експресен телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл” с 800 интервюта, проведен в периода 7-9 декември, информира БНР като се позова на БТА.
59,3 на сто одобряват заявения от премиера Бойко Борисов край на ограничителните мерки на 21 декември. 21,8 процента са против, а останалите не могат да преценят.
47,8 на сто приемат, че само маски, дистанция и хигиена биха били достатъчни. 39,2 на сто са на мнение, че твърдите мерки реално работят. Останалите се колебаят. Анализаторите напомнят, че преди няколко седмици българското общество по-скоро подкрепи новите по-твърди мерки и отбелязват, че конкретните впечатленията на обществото обаче явно накланят везните в друга посока.
Хората явно не са съвсем убедени, че дистанционното обучение трябва да продължи, коментират от “Галъп”. 42,1 на сто от запитаните приемат, че то е неефективно и следва да се прекрати. 41,7% мислят обратното, а 16,2 на сто се колебаят.
38,5 на сто смятат, че каквито и мерки да се взимат, повечето хора трябва да преминат през COVID-19 и тогава ще свърши пандемията. 31,1 на сто обаче приемат обратното гледище, а цели 30,4 на сто не могат да преценят.
Според данните 41,3 на сто смятат да се ваксинират, когато е възможно. 46,7 процента не възнамеряват. Останалите се колебаят. Съотношението е сходно с онова, което беше регистрирано преди седмици. Делът от 41 на сто не е малък на фона на обичайните няколко процента ваксиниращи се у нас, освен това, вече не са малко и преболедувалите, отбелязват от “Галъп”, като допускат, че вероятно влияние оказват и хаотичните сведения и интерпретации, зловредни кампании и т.н.
Противоречивите медицински обяснения, които могат да се чуят в медиите, като цяло правят така, че 36,7 на сто имат доверие на лекарите у нас, но 35,2 на сто нямат, а останалите не могат да преценят, коментират анализаторите.
Показателно за естествените процеси на ерозия е и отношението към дейността на властите въобще в тази криза – в началото на кризата ситуационното одобрение обхващаше мнозинството, а сега оценката е в обратна посока и започва да прилича повече на общополитическата оценка за правителството, коментират анализаторите.
Всичко споменато води до това, че българите честно признават, че едва ли ще спазват изолация в предстоящите празници – 74,4 на сто възнамеряват да се видят с близки и приятели, а изолация ще пазят 18,2 процента, според данните. Има и известен дял колебаещи се.

НЗОК ИЗПЛАТИ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ 1000 ЛЕВА НА МЕДИЦИТЕ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Националната здравноосигурителна каса е изплатила допълнителните средства за работа на първа линия за работещите в извънболничната медицинска помощ за месеците ноември и декември, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на НЗОК.
От НЗОК уточняват, че за договорните партньори в първичната медицинска помощ изплатените средства са в размер на 31 219 760 лв., включващи отчетената дейност и доплащанията за неблагоприятни условия по Методиката за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Сумата се отнася за двата месеца – ноември и декември, като в нея влизат и допълнително по 1000 лв. на общопрактикуващ и нает лекар. От справката на фонда е видно, че общият брой работещи в ПИПМ, които ще получат допълнителните средства, за месеците ноември и декември, е 4 568.
За работещите в специализираната извънболнична медицинска помощ изплатените от здравната каса средства са в размер на 23 705 155 лв., включващ отчетената дейност, доплащанията за неблагоприятни условия по Методиката, както и по 30 000 лева на МЦ/ДКЦ, тоест т.н. триажни центрове, разясняват от касата.
За договорните партньори в денталната помощ сумата е 19 451 272 лв., а за медико-диагностичните дейности – 10 179 165 лв.
В срок до 18-ти декември ще бъдат изплатени авансово и средствата за дейността за месец декември, уточняват от НЗОК.

ОГНИЩЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В ТРЯВНА
27 от 30 домуващи в Дома за възрастни хора Трявна са с положителен тест за COVID-19. Само двама от тях са проявили симптоми и заради влошаване на състоянието им са настанени за лечение в болница. Инфектирани са още 8 души от персонала, съобщи БНР.
Медицинска сестра наблюдава домуващите възрастни хора, които са настанени за постоянно. Превантивно всеки от заразените ще приема противовирусен препарат и витамини. По думите на управителя на социалното заведение Боян Цачев стриктно се спазват противоепидемичните мерки за дезинфекция, дистанция и ползване на предпазни средства.

ОТНОВО ВЪВЕЖДАТ ПРАВИЛОТО ЗА МАКСИМАЛНА ЦЕНА ТА ЛЕКАРСТВАТА ОТ ПАРАЛЕЛЕН ВНОС
Министерството на здравеопазването отново въвежда правилото пределната/максималната продажна цена на лекарствения продукт от паралелен внос да не бъде по-висока от утвърдената от Националния съвет по цени и реимбурсиране пределна цена на еднаквия или подобния лекарствен продукт. Това става ясно от предложения за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, информира Zdrave.net.
В проекта е записано, че Съветът служебно ще намалява максималната продажна цена на лекарствен продукт, получил разрешение за паралелен внос или разрешение за паралелна дистрибуция от Европейската агенция по лекарствата, при регистриране на по-ниска или намаляване на максималната продажна цена на еднаквия или подобен лекарствен продукт. Решението обаче вече ще може да се обжалва не само по административен ред пред Комисията по прозрачност, но и пред съответния съд по реда на Административно-процесуалния кодекс.
В мотивите към проекта се казва, че тъй като ВАС е отменил през 2019 г. разпоредбите, уреждащи реда и документите за провеждане на процедурите за образуване на пределна цена и регистриране на максимална продажна цена на лекарствени продукти, получили разрешение за паралелен внос, се е получила „нормативна празнота“, която сега се запълва.
„Една от целите на проекта е оптимизиране на режимите по ценообразуване и реимбурсиране. Друга цел е попълване на създадената нормативна празнота, посредством възстановяване на съществуващата уредба преди влизането в сила на съдебното решение. Очакваните резултати от приемането на проекта са свързани с въвеждането на нови промени, касаещи подобряване на процесите по ценообразуване и реимбурсиране, оптимизиране на процеса по проследяване ефекта от терапията на лекарствени продукти, сроковете за извършване, както и възможността за удължаване периода на проследяване за лекарствените продукти, за които поради малък брой пациенти събраната информация е недостатъчна за извършването на анализ“, се казва още в мотивите.
МЗ предлага в Наредбата международното непатентно наименование, към което принадлежи лекарствен продукт, предназначен за лечение на редки заболявания, да се заплаща от обществен здравноосигурителен фонд и/или с публични средства при същите терапевтични показания поне в 5 от всички държави членки. Проследяването на ефекта от терапията за терапевтичните показания на лекарствените продукти пък ще се извършва за срок от 1 до 3 години в зависимост от терапевтичната схема (продължителността на терапевтичния курс на лечение) на съответния лекарствен продукт или за срока на проследяване на лекарствен продукт, с който се сравнява. Ако при оценката на ефекта от терапията се установи, че такава не може да бъде извършена въз основа на събраните данни, или оценката не е с достатъчна статистическа достоверност, то при поддържането на реимбурсния статус, Съветът може да постанови проследяването на ефекта от терапията да продължи за срок до следващото поддържане на реимбурсния статус на лекарствения продукт, пише още в проекта.
С преходни и заключителни разпоредби се извършват промени в Устройствения правилник на Националния съвет по цени и реимбурсиране като му се дава възможност в условията на извънредна епидемична обстановка да провежда заседанията си дистанционно.

СЕМЕСТРИАЛНИТЕ И ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ СЪЩО ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ПРОВЕЖДАТ ДИСТАНЦИОННО
Семестриалните и държавни изпити също ще могат да се провеждат дистанционно. Такава възможност регламентира проект на Наредба за държавните изисквания за организиране на дистанционна форма на обучение във висшите училища, публикуван за обществено обсъждане. С него се дава възможност и за видеоконферентна защита на дипломни работи, информира Clinica.bg.
Причина за въвеждането на дистанционните изпити е пандемията. С наредбата се актуализират сегашните правила, които не са променяни от 2004 г.
От години във висшите училища у нас съществува дистанционна форма, както за придобиване на степен за висше образование „Бакалавър“ и „Магистър“, така и за повишаване на квалификацията на специалистите. За някои регулирани професии като медицината обаче дистанционната форма на обучение не е регламентирана.
С новата наредба се дава възможност онлайн да се провежда и продължаващото и допълнителното обучение, както и държавните и семестриалните изпити.
Разписани са подробно конкретните изисквания към висшите училища. Нов момент има и при оценяването в дистанционната форма. Университетите трябва да имат системи за установяване на опити за плагиатство и съхраняване на изпитни данни и студентски работи в електронен архив поне за 5 години и др. При разработване на е-обучение задължителните курсове и поне 50% от допълнителните трябва да са достъпни като дигитален ресурс. Регламентирано е и как преподавателите ще изкарват необходимите си брой часове заетост, именно чрез обучение от аудитория, във виртуална учебна зала, синхронно, даване на обратна връзка. Извънаудиторната им работа пък ще е свързана с работа по проекти и разработване и актуализиране на учебни електронни ресурси. Също така университетите са разделени в четири нива в зависимост от техническото си оборудване. Висшите училища от второ ниво нагоре могат да утвърждават дистанционно обучение за бакалаври, а от трето и четвърто – за магистри.