НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.11.2020)

139 МЕДИЦИ СА С ДОКАЗАНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
4212 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Направените PCR тестове през изминалото денонощие са 12 413. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е: Благоевград – 167; Бургас – 277; Варна – 429; Велико Търново – 151; Видин – 17; Враца – 94; Габрово – 120; Добрич – 54; Кърджали – 19; Кюстендил – 72; Ловеч – 42; Монтана – 93; Пазарджик – 79; Перник – 64; Плевен – 90; Пловдив – 320; Разград – 68; Русе – 192; Силистра – 52; Сливен – 56; Смолян – 16; София област – 89; София град – 1231; Стара Загора – 151; Търговище – 58; Хасково – 79; Шумен – 82; Ямбол – 50.
Общо 94 937 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас към момента. 64 613 от тях са активни. 28 269 са излекуваните лица, от които 682 са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 4949 пациенти. От тях 288 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са 3758. За изминалите 24 часа са регистрирани 139 нови случая, като 45 от тях са установени при лекари, 52 – при медицински сестри, 19 – при санитари, 2 – при фелдшери и 21 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 2055. Новите случаи от последното денонощие са 85.

ЗАПОВЕД НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ОПРЕДЕЛЯ ЧАСОВИ ЗОНИ В ХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ И АПТЕКИТЕ ЗА ХОРА НАД 65 ГОДИНИ
От днес, 14 ноември, магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13:30 и 16:30 ч., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. В посочените часове се допускат само лица на 65 г. и над 65-годишна възраст.
Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8:00 и 10:00 ч. и 13:.30 и 16:30 ч. В посочените часове се допускат само лица на 65 г. и над 65-годишна възраст.
Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена Заповед № РД-01-655/13.11.2020 г.

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА СЪРЦЕТО В 6 ГРАДА У НАС
До 19 ноември в шест областни града в страната се провежда информационна кампания, насочена към грижата за сърцето. Целта на инициативата е всеки, който желае, да провери своя сърдечно-съдов риск и доколко е застрашен от настъпване на инфаркт или инсулт, съобщи БНР.
По данни на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечно-съдови заболявания умират около 17 млн. души в глобален мащаб.
Кампанията под наслов „Обичам живота си“ се провежда в диагностично-консултативни медицински центрове в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Бургас.
Ключова за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания е промяната в начина на живот, казва кардиологът д-р Саркис Калустян от столичната болница „Св. Анна“:
„Всички пушачи биха могли да спрат цигарите или да ги намалят до минимум, да имат добър контрол на артериалното си налягане, да имат информация за повишените нива на холестерол. Нужно е всички пациенти, които имат повишени нива на кръвната захар, да бъдат консултирани с ендокринолог, необходима е достатъчна физическа активност и намаляване на стреса, доколкото е възможно“, коментира специалистът.
В понеделник специалисти ще оценяват сърдечно-съдовия риск в три ДКЦ-ове в София и Стара Загора. Консултациите са без предварително записване.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ПОЛУЧИ ВИСОКА ОЦЕНКА ОТ РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ У НАС
За трета поредна година Медицински университет – Пловдив е класиран на първо място, заедно с Медицински университет – София, от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в страната в направление “Медицина”. Университетът заема второ място със специалностите „Фармация” и „Обществено здраве”, а на трето се нареждат специалностите „Стоматология” и „Здравни грижи”, съобщи Zdrave.net..
Оглавяването на класацията в обучението по медицина говори за качеството на обучението, което МУ-Пловдив предлага на своите студенти.
В Рейтинговата система са събрани и обобщени данни за близо 100 индикатора, които измерват различни аспекти от дейността на висшите училища, включително учебния процес, учебната среда, социално-битовите и административни услуги, научната работа, престижа, както и реализацията на завършилите на пазара на труда и регионалната значимост. Тези индикатори са формирани на базата на статистически данни, събрани от различни източници, включително и чрез социологически проучвания.
Тази година Медицински университет – Пловдив отбелязва 75 години от въвеждане на обучение по медицина в Медицинския факултет. В него се намира най-иновативната образователна структура – Медицинският Симулационен Тренировъчен Център. За петгодишния период от създаването си Центърът беше оборудван с най-модерна техника и успя да се утвърди като първокласна обучителна база.
В условията на епидемия от COVID-19 МУ-Пловдив успя бързо да реорганизира учебните си ресурси и използвайки подготвена дигитална платформа да въведе хибридни форми на обучение с онлайн преподаване, за да не се прекъсне учебната година.

ОБЩИНИ В БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ МАСОВО НАЛАГАТ ПО-СТРОГИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА
Най-рестриктивните мерки са наложени в Разлог, Сандански и Белица. Всички културни, спортни и обществени събития са отменени, както на закрито, така и в открити пространства, информира БНР.
Тренировъчните и репетиционни дейности на закрито също са преустановени.
Контролира се посещението в големите хранителни вериги, като броят на клиентите е ограничен. Служителите в общинските администрации са сведени до възможния минимум, като в сградите се допускат по един-двама граждани.
В откритите пазарни пространства е въведено еднопосочно движение, като не се допуска струпване и нарушаване на дистанцията.
Община Белица дори затвори пазарите, кметът Радослав Ревански апелира маски да се носят и навън, а хората да не излизат без основателна причина. Сватбите и други семейни тържества навън и в заведения са забранени.
Мерките на местните власти са приети на заседание на областния оперативен щаб и са официализирани със заповеди на директора на Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

ВСЕКИ 10 СЕКУНДИ ДВАМА ДУШИ В СВЕТА СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ ДИАБЕТ
На всеки 10 секунди двама души в света се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. Това показват данните на Световната здравна организация към 14 ноември – Световният ден за борба с диабета, информира Clinica.bg.
По нейни предвиждания към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от заболяването. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.
Основните рискови фактори са наднорменото тегло, наследственост, намалена физическа активност и стрес. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата и необяснима обща слабост. При повечето от хората с диабет тип 2 липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест и мозъчен инсулт. Като превантивна мярка, както и за предотвратяване на усложненията, Международната диабетна федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност дневно. Това може да бъде бързо ходене, плуване, каране на колело или танци. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58 на сто.