НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.10.2020)

Министър Костадин Ангелов: ЗАТЯГАМЕ КОНТРОЛА ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В НОЩНИТЕ КЛУБОВЕ И В ДИСКОТЕКИТЕ
Необходимо е контролът по спазване на противоепидемичните мерки да бъде засилен в нощните клубове и в дискотеките. Около това се обединиха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и представители на браншовите организации в лицето на Ричард Алибегов – председател на Българската асоциация на заведенията, и Евгений Зумпалов от УС на Сдружението на заведенията в България на проведена днес среща в Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Подкрепяме засилването на контрола и апелираме колегите да бъдат отговорни и да се съобразяват с мерките, за да се справим максимално бързо с тази криза. Ако има недобросъвестни, нека бъдат санкционирани. Важното е да не затваряме браншове, а да се наказват конкретните нарушители“, посочи Ричард Алибегов.
„Тъй като на много места установяваме неспазване на мерките за дистанция, дезинфекция и употреба на лични предпазни средства, в т. ч. в градския транспорт, търговски обекти, обекти с обществено предназначение и др., засилваме контрола навсякъде – както по отношение на физическите лица, така и спрямо юридическите. Компромиси няма да бъдат правени – мерките са елементарни, а от съобразяването с тях зависи как страната ни ще премине през пандемията“, коментира здравният министър.

Министерството на здравеопазването: СЛЕД КАРАНТИНА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПРАВИ PCR ТЕСТ
Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14 дни. Това означава, че вече не е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест за преустановяване на изолацията. Такова нареждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов фигурира в издадената на 13 октомври 2020 г. Заповед № РД-01-604/13.10.2020 г., информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Съгласно същата заповед, хоспитализираните с COVID-19 пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни индикации/показатели/резултати от образни изследвания. Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение. За изписването от лечебно заведение на тези пациенти отпада изискването за отрицателно PCR изследване, както и условието за документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум 3 допълнителни дни без оплаквания.
Условието за изписване от лечебното заведение за болнична помощ при документирани поне 10 дни от началото на клиничните оплаквания и поне три дни без оплаквания остава за лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в болнични условия, за лицата, настанени в места за предоставяне на социални услуги, както и за лицата с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, поради съжителство с хора от рисковите групи.
Със Заповед № РД-01-603/13.10.2020 г., издадена днес от здравния министър, считано от утре, 14 октомври, при провеждане на футболни мачове на Националния стадион „Васил Левски“ се допуска публика до 30 % заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.
Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50 %, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОТПУСНА 2.1 МЛН. ЛЕВА ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА „РЕМДЕСИВИР“
Днес българското правителство взе решение с постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 2,1 млн. лева. Сумата е достатъчна за закупуване на 2500 флакона „Ремдесивир“, необходими за българските граждани. Очаква се доставката да бъде направена до 10-20 дни. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след края на днешното заседание, информира Zdrave.net.
Стойността на един флакон от лекарството е 345 евро без ДДС, уточни министърът. До момента страната ни е получила 2 837 флакона „Ремдесивир“ под формата на дарения, разпределени по всички Регионални здравни инспекции в страната. От тях досега са използвани 978 флакона. В момента в страната има налични 1 779 флакона от медикамента, които ще стигнат за три седмици, каза министър Ангелов. По думите му има области в страната, в които изобщо не се е налагало да бъде прилагано лекарството. Затова в случай, че то се изчерпи в дадена област, необходимите количества веднага могат да бъдат доставени от друга област.
“Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания в света са доказали неговата ефективност. Европейската комисия предприе действия по осигуряването му още след първото проучване. Този медикамент участва в терапията за лечение в почти всички държави в света, не е българско решение”, каза още министърът.
В отговор на журналистически въпрос министърът заяви, че недостигът на медицински специалисти е проблем от много години, но специално в лечението на коронавирус са се включили всички, без значение от специалността им. „Ще се справим с тази инфекция, благодарение на общите усилия на всички, макар че вече преумората си казва думата“, завърши министърът.

785 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС
785 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последното денонощие. PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 5 819. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 82; Бургас – 31; Варна – 27; Велико Търново – 12; Враца – 11; Габрово – 2; Добрич – 8; Кърджали – 20; Кюстендил – 6; Ловеч – 6; Монтана – 19; Пазарджик – 16; Перник – 9; Плевен – 12; Пловдив – 87; Разград – 19; Русе – 19; Силистра – 4; Сливен – 16; Смолян – 6; София област – 11; София град – 259; Стара Загора – 35; Търговище – 6; Хасково – 14; Шумен – 39; Ямбол – 9.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 25 774. Активните случаи са 8 712. Излекуваните лица са 16 139. От тях 164 са регистрирани през изминалото денонощие.
1 307 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 64 от тях се намират в интензивни структури.
У нас COVID-19 е констатиран при 1 415 лица-медицински служители. През последните 24 часа са регистрирани нови 31 случая, от които 18 са установени при лекари, 7 – при медицински сестри, 1 – при санитар, 2 – при фелдшери и 3 – при друг медицински персонал.
923 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Осем са новите случаи от изминалото денонощие.

НЕДОСТИГ НА МЕДИЦИ В МБАЛ – ШУМЕН ПОСТАВЯ В КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ
Недостиг на медици в МБАЛ – Шумен поставя в критична ситуация лечебното заведение. Пациентите в Инфекциозното отделение са повече от капацитета му и ръководството планира разкриването на още един COVID-сектор. Междувременно се увеличава броят на заразените медици, което прави изключително трудно организирането на лечебната дейност, информира Zdrave.net.
39 са новите случаи на хора с положителен тест за коронавирус в областта. Над 400 са заразените от началото на пандемията, а в момента 44 са в болницата за лечение. Очакват се тестовете на 27 пациенти.
Преди дни директорът на шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична. Най-големият проблем е недостигът на лекари. Болницата е оборудвана с апаратура, но тя не може да бъде използвана без медици.
„Ситуацията е критична“, алармира пред БНТ проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен. Лекарите са или болни, или напуснали. „Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания“, обясни Желев.
„Ние нямаме толкова персонал, с който да можем да дадем кадри“, обясни от своя страна управителят на Комплексния онкологичен център – Шумен д-р Свилен Арнаудов.
Според него изходът от ситуацията е да се обърнат към медицински специалисти, които са се пенсионирали в близко време, както и за евентуално съдействие от Филиал Шумен на Медицински университет – Варна.

ЩЕ АКТУАЛИЗИРАТ СПИСЪКА НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ПРОДАВАНИ ЧРЕЗ АВТОМАТИ
Списъкът на лекарствени продукти, които се отпускат без лекарско предписание и могат да бъдат продавани чрез автомати, ще бъде актуализиран. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредба № 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Чрез вендинг машини ще могат да бъдат продавани лекарства за лечение на язва и ГЕРБ, спазмолитици в комбинация с аналгетици, очистителни, мултивитамини, лекарства, стабилизиращи капилярите, антипруритични лекарствени продукти, включително антихистамини, анестетици, антисептици, аналгетици и антипиретици.
Според изложеното в мотивите към проекта, списъкът не е актуализиран от самото му създаване през 2008 г. и това обуславя необходимост от неговото обновяване.
„Актуализирането на списъка на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, които се продават чрез автомати, има за цел да осъвремени обхвата от лекарствени продукти без лекарско предписание, до които българските пациенти могат да получат достъп. Това би било особено полезно за аптеки, които не са с денонощен режим на работа, като същевременно би облекчило натовареността на медицинските специалисти, работещи в тези здравни заведения“, пише в мотивите към проекта.
В проекта се дава възможност и на лечебните заведения, които нямат разкрита аптека да се снабдяват с за собствените си нужди с лекарствени продукти, които съдържат наркотични вещества. В момента те са затруднени да го правят, тъй като според изискването по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), право да закупуват и съхраняват наркотични вещества и да отпускат лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, имат само лицата, получили лицензия по реда на ЗКНВП.
Предлага се проблемът да бъде преодолян чрез въвеждането на изискване аптеката на лечебното заведение, с което е сключен договор за снабдяване с лекарствени продукти, които съдържат наркотични вещества, да притежава лицензия, издадена по реда на ЗКНВП. По този начин няма да има пречки при осигуряване на непрекъснатост на лечението на българските пациенти с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества.

Министър Ангелов: ЗА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО В ОБЛАСТТА НА ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА, Е НЕОБХОДИМО ШИРОКО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
„За да бъде променено законодателството в областта на донорството и трансплантацията, е необходимо широко обществено обсъждане, тъй като темата е изключително чувствителна. За да променим нивата на донорството у нас, са нужни както вътрешна сила и професионална подготовка на лекарите за разговор с близките, така и високо ниво на обществена информираност за значението на донорството, за разликата между мозъчна смърт и кома и за самия процес по реализирането на донорската ситуация.“ Това посочи здравният министър на 13.10.2020 г. по време на среща със Стефан и Максим Иванови, които преди дни се завърнаха у нас след трансатлантическо плаване в подкрепа на Националната кампания „Да. За живот!“, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По време на срещата бяха дискутирани основните причини за малкия брой донорски ситуации в страната, сред които незадоволителното ниво на обществената осведоменост, най-честите причини за отказ от страна на близките, мотивацията на координаторите по донорство, последните промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и др.
Здравният министър връчи на Стефан и Максим Иванови Златен почетен знак I степен на Министерството на здравеопазването за „Изключителни заслуги, героизъм и смелост, проявени при трансатлантическо плаване, целящо да насърчи обществения дебат за смисъла и значението на донорството и трансплантацията, и в подкрепа на Националната информационна кампания „Да! За живот!“

52 ЛИЦА ОТ ОБЩИНА ТЕРВЕЛ СА ПОД КАРАНТИНА
Двама лекари от медицинския център в Тервел са с положителна проба за COVID-19.
22-ма ученици от три паралелки са под карантина. Утре предстои да бъдат тествани всички останали, работещи в лечебното заведение в Тервел, съобщи БНР.
От днес се подновява и пропускателният режим за достъп до двете аптеки в града.
52 лица от община Тервел са под карантина. Единадесет от тях са диагностицирани с вируса и са с предписано домашно лечение.
Двамата заразени лекари от Медицинския център са с клинична картина, но се лекуват в домашни условия. Предстои да бъдат изследвани и всички техни колеги. Към момента работата в центъра е организирана така, че да работят основните звена – лабораторията, рентгена, физиотерапията и част от кабинетите на специалисти.
След получаването на резултатите от тестовете на персонала и при необходимост, ще се предприемат действия за реорганизация в работата на лечебното заведение.

ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ В БУРГАСКА ОБЛАСТ ОТ ДНЕС ПРИЕМАТ БОЛНИ С КОРОНАВИРУС
Всички общински болници в Бургаска област от днес приемат болни с коронавирус, а пациентите с инфекциозни заболявания се пренасочват към Айтос. Причината е недостигът на легла за случаи на COVID-19 в университетската болница в областния център, информира БНР.
Със заповед на директора на РЗИ-Бургас COVID отделения се разкриват в общинските болници в Карнобат, Средец и Поморие, както и в две от частните болници в Бургас. Леглата стават общо 146.
В Инфекциозното отделение в Бургас ще приемат само болни с коронавирус, съобщи заместник директорът на болницата доктор Светлозар Георгиев. Той обясни: “РЗИ увеличава леглата с още 20. Ние тези 20 легла ги имаме, но те са заети с общи инфекциозни болни. Поетапно пациентите ще бъдат изписани и ще започнем да настаняваме болни, носители на коронавирус“. Според него това ще затрудни медиците, защото са малко.
В Айтос вече приемат пациенти с инфекциозни заболявания от цялата област, уточни директорът на здравното заведение доктор Паруш Парушев: “Леглата са 13 и можем да лекуваме хепатит и чревни инфекции. В момента имаме двама души от Бургас двама души”.
Предвидените за коронавирус 20 легла в Айтос са заети. Толкова са разкрити и в Карнобат, където има най-много свободни места. За първи път от началото на пандемията са настанени трима пациенти, поясни директорът доктор Николай Колибаров. “В движение организираме нещата. Персоналът ни е обучен, но лекарският състав е ограничен”, изтъкна той.

ЗДРАВНАТА СИСТЕМА В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ Е ПРЕТОВАРЕНА
Здравната система в област Търговище е претоварена, а местните власти въвеждат ограничителни мерки. Засега детските градини ще продължат да работят. До края на деня ще стане ясно, дали ще бъдат затворени общинските училища, съобщи БНР.
Затварят се пенсионерските клубове. В лечебните заведения има настанени 80 пациенти, при реален брой легла 94. Болниците в Попово и в Омуртаг искат допълнително по 10 легла.

ЗАПЪЛНЕН Е КАПАЦИТЕТЪТ НА COVID ОТДЕЛЕНИЯТА В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА В БЛАГОЕВГРАД
Запълнен е капацитетът на COVID отделенията в областната болница в Благоевград, където само за последното денонощие случаите на заразени с вируса са 86. Лекари настояват за по-балансирано разпределение на болните в лечебните заведения в областта, съобщи БНР.
Близо половината от лицата с положителни проби за коронавирус са в община Благоевград, която се оформя като най-голямото огнище в региона. Тенденция към нарастване бележат още Сандански с 10 случая и четирите общини в Гоцеделчевския район с 19 заразени.
В областната болница Инфекциозното и Вътрешното отделение, което работи като COVID отделение, са запълнени, потвърди д-р Румен Кондев. „Вече сме почти на прага на възможностите за настаняване на болни, но ако трябва ще настаняваме и по двама-трима в стая. На всички е ясно, че не достигат лекари и медицински сестри“.
Според д-р Кондев има дисбаланс в натовареността на болничните заведения в областния град и в региона, които приемат болни от: “Поставям въпроса, че трябва се приемат болни и в МБАЛ „Пулс“, и в диспансера, защото знаем, че в цялата област общинските болници са натоварени и много пациенти идват от там. Нямаме възможност да поемем всички“.
Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов проведе виртуална среща с кметовете на общини, за предприемане на ограничителни мерки там, където ситуацията е най-тревожна.
Пред БНР д-р Калоян Калоянов – директор на РЗИ-Благоевград, заяви, че на срещата е взето решение за засилени проверки на територията на всяка община: “Кметовете констатират, че масово не се спазват мерките за носене на маски и за спазване на дистанция между хората”. По думите на д-р Калоянов, ако не бъде постигнат ефект с тези проверки, които той определи като по-меки мерки, може да се стигне и до затваряне на училища, нощни заведения и заведения за хранене за определен период от време.

УТРЕ СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ НА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
От утре, 15 октомври, ще заработи Информационната система за контрол на медицинската експертиза или Информационната база данни (ИБД). Това е резултат от съвместната работа на Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД, както и от проведени срещи с всички заинтересовани страни – Министерство на труда и социалната политика, Националния осигурителен институт, регионалните здравни инспекции, лечебни заведения, съсловните лекарски организации и организациите на хората с увреждания. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева на пресконференция в Министерството на здравеопазването, информираха от пресцентъра на МЗ.
„Системата ще обслужва цялостния процес по освидетелстване/преосвидетелстване пред органите на медицинската експертиза и ще гарантира проследимост и високо ниво на контрол на процесите по подаване и обработка на документите на гражданите“, обясни зам.-министър Начева.
Системата поддържа електронен профил на всички лица, които са били или са обект на медицинската експертиза. Чрез нея гражданите могат да получават издадените от общопрактикуващите лекари направления за ТЕЛК. Електронно, чрез КЕП (квалифициран електронен подпис), могат да се подават заявления за освидетелстване/преосвидетелстване. По електронен път ще се изпращат и различни уведомления между страните. От утре в реално време всеки ще може да проследи напредъка по обработката на документите. На гражданите е осигурена възможност за извършване на справки относно специалността и правоспособността на лекарите и зъболекарите от съставите на ЛКК и ТЕЛК. За целта системата е интегрирана с регистрите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.
В ИБД ще бъдат генерирани и съхранявани експертните решения на комисиите и ще бъдат изпращани до АХУ, НЦОЗА, НОИ, АСП и работодател, когато последното е необходимо, съгласно действащото законодателство. Чрез системата институциите могат да генерират различни справки – на база които да правят последващи анализи.
Всички направления за ТЕЛК след 15.10.2020 г. ще бъдат въвеждани и управлявани през ИБД. Регистрираните заявления или направления преди 15.10.2020 г., както и стартирали производства по оценката на ТНР/ВСУ (вкл. и тези, които са в съдебна фаза до постановяване на влязъл в сила акт на органите на медицинската експертиза), ще продължат по досегашния ред чрез текущата система ЕИСМЕ, до приключване на процеса на медицинската експертиза.
Във връзка с изпълнението на чл. 82, ал. 5 от Закона за хората с увреждания, в случай, че лице с увреждания не открие в профила си актуализирани данни, може да подаде заявление за актуализация към органите на медицинската експертиза. Актуализацията ще се извършва през ИСКМЕ.

Д-р Станимир Хасърджиев: ЕЛЕКТРОНИЗАЦИЯТА НА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА ЩЕ СПЕСТИ ВРЕМЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ И ЩЕ СПРЕ ЗЛОУПОТРЕБИТЕ
„Българските власти се задействаха и най-после разбраха, че в света електронизацията отдавна е в ход и е огромно удобство за гражданите и администрацията“. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация по повод дълго чаканата информационна система за контрол на медицинската експертиза.
„Надявам се постепенно и поетапно да отпадне висенето по опашки”, посочи д-р Хасърджиев. По повод необходимостта от електронния подпис и това, че ще има пенсионери, които няма да го направят, защото подписът се заплаща, смятам че за тези хора остава и старият начин за подаване на документацията, и се надявам при доста по облекчен режим и с по-малко чакане“, поясни още Станимир Хасърджиев.
„Вече има възможност да получиш електронен подпис и от вкъщи. Така че това не е пречка, пречка ще е това дали всеки ще може да се справи с новата информационна система. Проблемът на ТЕЛК решенията е широко отворена врата за тези, които искат да злоупотребяват и се надявам електронизацията да затвори тези врати. От друга страна тя е направена така, че затруднява хората, които действително се нуждаят от помощ. Самата система досега е зле построена и не е в интерес на пациента, тя губи времето на всички, тя не е направена така, че да води до спестени пари от това, че този пациент няма да достигне до усложнения. Докато това е така, ще стои винаги въпросът: „Защо да пиша документи за този пациент”, коментира д-р Хасърджиев.

ИНИЦИАТИВАТА „ЗАЕДНО ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ“ ОРГАНИЗИРА КРЪГЛА МАСА, ПОСВЕТЕНА НА ФИНАНСИРАНЕТО НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
Необходим обществен дебат за целесъобразно разходване на допълнителните 460 млн. лв. за здравеопазване догодина. За това настояват в писмо до медиите от инициативата „Заедно за повече здраве“. По този повод те организират на 22-ри октомври Втора национална кръгла маса за нуждата от допълнително финансиране на здравната система през 2021 година, съобщи БНР.
От организация припомнят, че премиерът Бойко Борисов обяви на 4-ти октомври т. г., че ще бъдат осигурени допълнителни 460 млн. лв. за здравната система през 2021 г.
В „Заедно за повече здраве“ участват Българският лекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Очакванията на организациите са, че през следващата година ще нарасне търсенето на медицински услуги и лекарствено лечение, поради обективни устойчиви във времето фактори. Те са свързани със застаряването на населението и повишената заболеваемост, поради забавеното и непотърсено от пациентите лечение през 2020 г. в резултат на страха от COVID-19.