НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.09.2020)

Според национално проучване: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО У НАС Е НЕДОФИНАНСИРАНО, НО ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ
Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но все пак има регистрирана позитивна динамика за срок по-малко от една година. Това сочат данните от национално представително социологическо проучване „Нагласи на българите към здравната система“. То е проведено сред 1005 респонденти през август 2020 г. от агенция „Тренд“ по поръчка на инициативата „Задно за повече здраве“, в която участват Български лекарски съюз (БЛС), Български фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), информира Zdrave.net.
Мнозинството от българите (52%) са на мнение, че българското здравеопазване се е справило с проблемите около COVID-19. Според 26% от запитаните системата ни не се е справила, а 22% не могат да преценят това.
Според проучването близо 40% от хората имат повече доверие в системата след епидемията, а за 32% това е причина за спад в доверието им. За 48% от българите здравеопазването ни не е подготвено за подобен род предизвикателство, а 73% са на мнение, че се нуждае категорично от допълнително финансиране, за да се справи.
Хората виждат основните проблеми на системата най-вече във високото доплащане за медицински услуги (52%) и липсата на медицински кадри (42%). След това се нареждат проблемите с лошото състояние на болниците (39%) и високото доплащане за лекарства (37%). Според 47% от българите тези негативи се дължат най-вече на лошия контрол в системата, както и на недостатъчното финансиране (23%).
Решенията за подобряването на качеството на здравните услуги у нас, българите виждат най-вече в по-високото финансиране на здравеопазването -12%, както и в увеличението на заплатите на медицинския персонал -11%.
Според анкетираните парите, отделени за здравеопазване, трябва да се изразходват най-вече за подобряване на материалната база на болниците (41%), за нови технологии/апаратура (39%), за заплащане на повече лекарства от държавата (39%) и за по-високи заплати на лекарите и медицинските сестри (29%).
Според 74% от запитаните държавата трябва да вземе тези средства от приходите от акцизи за цигари и алкохол, 10 на сто са посочили, че това може да стане от повишаване на осигурителната тежест, а 18% – чрез въвеждане на допълнително здравно осигуряване.

Министър Костадин Ангелов: ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕНА НОВА СГРАДА ЗА НАЦИОНАЛНАТА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на състоялото се днес Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Министър Ангелов посочи: „Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди“.
В рамките на изказването си проф. Ангелов подчерта: „Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“.
По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница стана ясно, че Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването и в състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни.

740 СА ПАЦИЕНТИТЕ С ДОКАЗАН COVID-19, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА
27 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последните 24 часа. 924 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Варна – 1; Габрово – 1; Монтана – 3; Пазарджик – 3; Пловдив – 3; Смолян – 1; София град – 11; Стара Загора – 2; Шумен – 1.
Към момента у нас са потвърдени 17 918 случая на новия коронавирус. 4 431 от тях са активни. 12 767 са излекуваните лица, от тях 9 са регистрирани през последното денонощие.
740 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 53-ма от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 1004. За изминалите 24 часа не са регистрирани нови случаи.
720 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. Новите случаи от последното денонощие са три.

МБАЛ-ДОБРИЧ ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С COVID-ЗВЕНО
МБАЛ-Добрич вече разполага с COVID-звено, което отговаря на изискванията на РЗИ, съобщи БНР-Варна.
Новият сектор позволява заразените с коронавирусна инфекция да бъдат настанявани за лечение на отделен етаж, който притежава самостоятелен вход и асансьор. За болните се грижат медицински специалисти под ръководството на д-р Деница Божидарова, които работят само в това отделение. За консултант в болницата е привлечен инфекционист и бившият началник на закритото Инфекциозно отделение – д-р Йовева.
„Огромният ръст на заболели и настанени за лечение с COVID-19 в многопрофилната болница в Добрич от юли и август месец вече е преодолян”, заяви прокуристът на здравното заведение д-р Георги Желязков .
Следващата цел на новото управление на многопрофилната болница в Добрич е да бъде възстановена работата на Инфекциозното отделение.

ЗАПОЧНА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ВЪВ ФИЛИАЛ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
С дистанционни лекции, присъствени практически упражнения и стажове в болницата започна новата учебна година за бъдещите медицински сестри и акушерки във Филиал Велико Търново на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. 23-ма студенти в специалност “Медицинска сестра” и 12 студенти в специалност “Акушерка” са първокурсниците в учебното заведение, съобщи БНР.
Директорът на Филиал в„Велико Търново доц. Диана Димитрова изтъкна: „Имаме много, много смели млади хора, които в условията на коронавируса има достатъчно любов в тях, за да се захванат с тази професия. Лекциите ще бъдат провеждани дистанционно, а упражненията и клиничната практика ще бъдат провеждани в реална среда в болницата“.
Росица Христова, технически сътрудник в болницата в Горна Оряховица, която е сред първокурсниците в специалност “Медицинска сестра”, сподели: „От години искам да бъда медицинска сестра и сега имам възможност да го направя“.

Министър Красимир Вълчев: ДЕЦАТА ЩЕ НОСЯТ МАСКИ В УЧИЛИЩЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ЧАС НА ДЕН
Децата ще носят маски в училище не повече от половин час на ден и то в общите помещения. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев, който бе на откриването на новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора, информира Clinica.bg.
Думите на министър Вълчев идват в отговор на протестите на родители срещу носенето на маски в училище. Образователният министър изтъкна, че на практика учениците ще бъдат със защитни средства за лице през по-малко от 10% от времето, което прекарват в училище.
Както Clinica. bg вече писа, маските ще бъдат задължителни в коридори, тоалетни и всички общи помещения, но не и по време на учебните часове.
“Препоръчваме по-голямата част от времето да прекарват навън – тоест, те не трябва да се застояват в коридорите”, заяви министър Вълчев. Според него в българските училища е въведен един от най-либералните режими на противоепидимични мерки в сравнение с останалите страни.
Той припомни, че всяка година има ученици или по-скоро родители, които избират т. нар. “самостоятелна форма” на обучение. Тази година се очакват между 200 и 300 заявления.
Утре първият звънец утре ще удари за близо 59 000 първокласници. В класните стаи ще влязат над 700 000 ученици и 89 000 преподаватели, каза още Вълчев.

БАБХ СТАРТИРА ПРОВЕРКИ В ДЕТСКИТЕ КУХНИ И УЧИЛИЩНИТЕ СТОЛОВЕ И БЮФЕТИ
Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) стартира проверки в детските кухни майки, училищните столове и бюфети, както и на всички обекти, регистрирани по Закона за храните, на територията на училищата. Проверките ще се проведат на територията на цялата страна и ще продължат до края на месеца, съобщи БНТ.
Инспекторите ще проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране. На стриктен контрол ще бъде подложено прилагането на Наредба № 8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата. По време на инспекциите ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата, съгласно Указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19.
При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да се изследват в лаборатории, съгласно съществуващото разпределение.