НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.08.2020)

11 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 СРЕД МЕДИЦИ
176 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 5 877 са направените през изминалите 24 часа PCR тестове. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 35; Бургас – 4; Варна – 14; Велико Търново – 1; Враца – 1; Добрич – 10; Кърджали – 2; Кюстендил – 2; Ловеч – 4; Пазарджик – 8; Перник – 1; Плевен – 7; Пловдив – 24; Разград – 1; Русе – 1; Силистра – 3; Смолян – 3; София област – 5; София град – 30; Стара Загора – 5; Търговище – 2; Шумен – 10; Ямбол – 3.
14 069 са общо случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас. 4 684 от тях са активни. 8 901 са излекуваните лица. От тях 422 са регистрирани през последното денонощие.
824 са пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 63-ма от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 780 лица-медицински служители. 11 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като 4 от тях са установени при лекари, 3 – при медицински сестри, 2 – при санитари, 1 – при фелдшер и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 484. Новите случаи от изминалото денонощие са два.

ПОДПИСАХА АНЕКСИТЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ И ЗА ДЕНТАЛНИ ДЕЙНОСТИ КЪМ НРД 2020 – 2022
„Подписването на двата анекса – към Националния рамков договор за медицински дейности за 2020-2022 г. и Националния рамков договор за дентални дейности за 2020-2022 г. е следствие от конструктивните преговори, проведени между Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, със съдействието на Министерството на здравеопазването и благодарение на проявеното разбиране и ангажираност от страна на министър-председателя и на финансовия министър, на които изказвам специални благодарности.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Здравният министър посочи, че като резултат са увеличени финансовите средства за дейностите, извършвани от договорните партньори на Националната здравноосигурителна каса, както следва:
• По отношение на болничната медицинска помощ, тоест над 350 лечебни заведения в страната, се предвижда увеличение на цените на клиничните пътеки първо с 20 лв., с които 20 лв. се покриват тестовете, които евентуално ще се правят на пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция. Освен това всички клинични пътеки ще бъдат увеличени с 10%, считано от 1 август до 31 декември 2020 г. Това увеличение ще има устойчив характер и през следващата година.
• По отношение на първичната извънболнична медицинска помощ, която обхваща над 4400 практики, цените на всички дейности се увеличават средно с 10% и с между 1 и 2 лв. за дейност. Това ще доведе до увеличаване на средномесечните плащания за извършената от изпълнителите дейност, както и на цените за заплащания на преминал пациент – т. нар. капитационни плащания.
• По отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ се увеличават цените на първичните и вторични прегледи приблизително с 10 %, като тук се увеличават както цените, така и обемите. Това касае над 6000 практики и се отнася за периода от 1 август до края на годината.
„Искам да изкажа своята благодарност за още една добра новина, освен съобщените дотук, а именно, че днес Надзорният съвет на касата взе решение с икономиите в бюджета на НЗОК и с цел вливане на свежи средства в лечебните заведения, да се пристъпи към изплащане до края на годината на извършената и неразплатена дейност от 2015 и 2016 г.“ Това посочи председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и уточни, че това ще стане с промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. „Убеден съм, че това би дало устойчивост и спокойствие във финансов план на лечебните заведения в есенния период, който ни очаква.“
По отношение на денталната помощ: от 1 септември до 31 декември 2020 г. ще бъдат увеличени цените на всички дейности, с изключение на високоспециализираните дейности и протезирането с приблизително 10 %. Това ще доведе до увеличаване на средномесечните плащания за извършената дейност през последните 3 месеца на годината и ще повиши качеството на предлаганата дентална помощ.
„Българският зъболекарски съюз за пореден път проведе прагматични и ползотворни преговори с Надзорния съвет на Касата, с участието на министъра на здравеопазването и увеличението с 10 %, което договорихме, ще послужи за увеличаване на трудовите възнаграждения, а качеството на предлаганата дентална дейност ще бъде запазено и дори подобрено.“ Това каза председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.
По отношение на търговците на дребно, които обслужват рецептите за 100% платени лекарствени продукти от НЗОК: ще се увеличи стойността на заплащането на рецепта с 10 %. Тази договореност беше постигната благодарение на отличния диалог с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и членове на съсловната организация.

ТЪРЖЕСТВЕН РИТУАЛ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО
С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на медицинските чинове, загинали по време на войните беше отбелязан Денят на спасението, съобщи БНР.
Церемонията тази година премина под знака на загиналите от COVID-19 медици. Към момента те са седем, посочи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.
На церемонията присъстваха столичният кмет, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, председателят на БАПЗГ г-жа Милка Василева, представители на МО и БЧК, синдикалисти, медици и граждани.
Началникът на Военномедицинска академия ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски подчерта: „В днешно време, при девалвация на ценностите, включително и моралните ценности, такива жестове като дарителство и като доброволчество и да изложиш живота си на опасност, не могат да останат незабелязани и не бива да се допуска да останат незабелязани. Такива саможертви са много редки и наистина моята дълбока почит към тези хора, независимо какви са – лекари, медицински сестри, шофьори, няма никакво значение. Животът е скъп за всеки един човек“.
ВМА награди доброволците, които помагаха в най-тежките дни на COVID-кризата.

ОЩЕ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР ЗАГУБИ БИТКАТА С COVID-19
“Вчера има още един смъртен случай – на лекар от Ямбол, така че броят на починалите медици става 7“. Тази тъжна новина съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти днес след тържеството пред ВМА по повод Деня на спасението. По-късно от БЛС съобщиха, че починалата е д-р Димитринка Ралева, общопрактикуващ лекар, информира Zdrave.net.
“С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. На 85-годишна възраст д-р Ралева изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред нейната всеотдайност и смелост. Светла й памет!”, написаха от БЛС.
Министър Ангелов изказа благодарност на всички български лекари, сестри, професионалисти по здравни грижи, санитари, на екипите на центровете за спешна помощ и РЗИ, както и на служителите на други ведомства, които са на първа линия и раздават себе си за борбата с коронавирус.
Министърът призова всички български граждани да бъдат максимално отговорни както към себе си, така и към всички свои близки, особено ако са в напреднала възраст и с хронични заболявания. „Ако имат близки медици, нека мислят и за тях“, каза проф. Ангелов. Ситуацията с COVID-19 в страната е под контрол и всички огнища, които са възникнали, са санирани, категоричен бе той. По думите му няма проблем с готовността на болниците да поемат пациентите с инфекцията, няма недостиг на легла, лични предпазни средства и консумативи.

ВСЯКА СЕДМИЦА 28-ТЕ РЗИ ЩЕ ИНФОРМИРАТ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ЧРЕЗ ВИДЕОКОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА ЗА АКТУАЛНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА
Здравният министър проф. Костадин Ангелов проведе днес видеоконферентни разговори с директорите на всички регионални здравни инспекции на територията на страната. Тази практика ще бъде ежеседмична, като целта е Министерството на здравеопазването да бъде своевременно информирано за епидемичната картина на територията на всяка от административните области и за евентуални нововъзникнали проблеми, чието решаване изисква координация с МЗ, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
В рамките на проведената днес двучасовата конферентна връзка всяка от Регионалните здравни инспекции докладва актуалните данни за разпространението на COVID-19, в това число и за надзора по спазване на карантината; за осигуреността с лични предпазни средства и дезинфектанти в РЗИ, в Центровете за спешна медицинска помощ и в лечебните заведения на територията на съответната област; за свободните легла за консервативно и интензивно лечение на пациенти с COVID-19.
Към днешна дата всички Регионални здравни инспекции, както и Центровете за спешна медицинска помощ и лечебните заведения в съответните области, разполагат с достатъчни количества и резерви от лични предпазни средства и дезинфектанти. Във всички административни области има достатъчен брой легла за пациенти с COVID-19.

МЗ ПОКАНИ ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ЗА ПОДАВАНЕ НА ДАННИ КЪМ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ И АНАЛИЗ НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ
От 15.08.2020 г. започва приемането и обработката на заявки за достъп до Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. Всички задължени по ЗЛПХМ субекти, в двумесечен срок, трябва да подадат до МЗ електронна заявка за достъп и да получат регистрационни данни за работа със системата, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък е предназначена да събира информация за доставени и отпуснати/продадени количества лекарствени продукти в страната. На база събраната информация ще се генерира списък с лекарствени продукти, за които е установен недостиг. Лекарствените продукти, включени в този списък са забранени за износ в чужбина.
Задължени субекти според ЗЛПХМ, които трябва да се регистрират, са всички:
• притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти;
• притежатели на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти;
• притежатели на разрешение за паралелен внос на лекарствени продукти;
• притежатели на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека.

ШЕСТ СЛУЧАЯ НА ТУБЕРКУЛОЗА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО ЗА ЕДНА СЕДМИЦА
Шест случая на туберкулоза регистрираха за една седмица здравните власти в област Велико Търново, съобщи БНР. Трима от туберкулозно болните са във Велико Търново.
„Няма основания за притеснение за увеличение на заболеваемостта“, посочи за „Хоризонт“ д-р Стела Денчева, управител на белодробната болница „Д-р Трейман“:
Другите три нови случая на туберкулоза в областта са в общините Елена, Лясковец и Полски Тръмбеш и нямат връзка помежду си. До края на юли тази година болните от туберкулоза са два пъти по-малко от миналата година, поясни д-р Денчева и уточни, че специализираното отделение в Белодробната болница е с наполовина запълнен капацитет.

ЗАТВОРИХА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ БЕЛОДРОБНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА „МБАЛ – ЛОВЕЧ“
Регионалната здравна инспекция в Ловеч затвори за 48 часа за почистване и дезинфекция белодробното отделение на държавната многопрофилна болница в града заради установен пациент с коронавирус, съобщи БНР.
С положителна проба за коронавирус е жена на 46 години от село Кирчево. Тя е била хоспитализирана на 6-и август в Белодробно отделение на „МБАЛ – Ловеч“ с обострено хронично белодробно заболяване, настанена е в изолатор, направени са два PCR теста, които са били отрицателни. Поради неповлияващо се лечение е изследвана отново, като третият PCR е положителен. Преместена е в инфекциозно отделение.
Спира се временно приемът на нови пациенти в белодробното отделението, а пациенти, нуждаещи се от хоспитализация, ще се насочват към СБАЛББ Троян за този период.
За последното денонощие новите случаи на заразени с коронавирус в област Ловеч са 4, като останалите са на две жени от Луковит и една от Ловеч, завърнала се от Албания. Настанените за лечение в болница са девет, 35 са излекуваните.