НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.07.2020)

18 НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19 СРЕД МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА
159 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените през изминалите 24 часа PCR тестове са 3341. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Варна – 5; Велико Търново – 4; Видин – 1; Добрич – 12; Кърджали – 1; Кюстендил – 4; Ловеч – 5; Монтана – 3; Пазарджик – 1; Плевен – 1; Пловдив – 19; Разград – 1; Русе – 4; Сливен – 2; Смолян – 3; София област – 6; София град – 73; Стара Загора – 8; Търговище – 1; Шумен – 2; Ямбол – 1.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 7411. Активните случаи са 3618. Излекуваните лица са вече 3517, от които 198 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 529 пациенти, при които е констатирана коронавирусна инфекция. 29 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е потвърден при 529 лица-медицински служители. 18 са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа. 8 от тях са установени при лекари, 4 – при медицински сестри, 2 – при санитари, 2 – при фелдшери и 2 – при друг медицински персонал.
276 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Новите случаи от последното денонощие са 8.

И БАПЗГ АПЕЛИРА ЗА СПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) се присъедини към вчерашния апел на БЛС за необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки при събиране на големи групи хора, инфомира Zdrave.net.
„През последните дни станахме свидетели на масово пренебрегване на защитните маски и препоръчителната дистанция по време на протести в София и други градове. С безпокойство и загриженост следим нарастването на новорегистрираните случаи на COVID-19 в цялата страна, които днес, 14-ти юли, са два пъти повече от вчера – 159. Капацитетът на много инфекциозни отделения вече е запълнен и ръководствата на болниците търсят спешни решения като откриват легла за болни с коронавирусна инфекция в други отделения. Поради увеличения брой на болните се привличат медици от други звена и болници, както и доброволци. Нарастващият недостиг на медицински кадри се усеща все по-застрашително. Общият брой на заразените с COVID-19 медицински специалисти у нас към днешна дата е 529. През изминалата седмица с коновавирусна инфекция бяха диагностицирани нови 60 случаи сред медицински лица, а от началото на тази седмица с положителни тестове за COVID-19 са още 23-ма лекари, медицински сестри, санитари и друг медицински персонал“, пише в отворено писмо председателя на БАПЗГ Милка Василева.
„Предвид прогнозите на специалисти в национален и световен мащаб за риск от осезателно увеличаване на случаите с коронавирусна инфекция при неспазване на противоепидемичните мерки,, ние се обръщаме с апел към българската общественост да бъдат спазвани стриктно препоръчаните от експертите правила за ограничаване на заразата“, пише още в писмото.
Председателят на БАПЗГ е категорична, че това ще доведе както до намаляване на броя на инфектираните, така и до намаляване на натоварването и рисковете за медицинските специалисти.
„Разчитаме на личната и обществената отговорност на всеки български гражданин в името на цялото общество. ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!“, завършва Милка Василева.

ПОДПИСВАТ АНЕКСА ДО ПЕТЪК
До края на седмицата ще бъде разписан поредния анекс към Националния рамков договор. С него се вдигат цените на пътеките заради COVID-19. Около това решение са се обединили УС на БЛС и Надзорът на НЗОК днес, информира Clinica.bg
Общо на 40 млн. лв. ще възлиза допълнителния ресурс за увеличението на пътеките до края на годината. Най-голямо то е за КП 104 за инфекциозни заболявания, която скача двойно и става 1200 лв. Масово останалите пътеки се увеличават с по 20 лв. Промяна в първоначално договореното анексиране на цените между Лекарския съюз и Надзора няма, което би трябвало да доведе до удовлетворение и при двете страни.
Въвеждането на електронното отчитане от 1 октомври за специалистите в извънболничната помощ е сред другите важни промени. То ще засяга 10% от лекарите в ПИМП, СИМП, МДД и ще се прави ежедневно, както е при болниците. Целта е електронното отчитане да влезе масово от 1 януари 2021 г. Ако има проблеми по време на тестовия период обаче, ще се ревизира и ще се отложи, обясни Оля Василева, член на НС на НЗОК. Тя допълни, че това е пътят за въвеждането на електронните направления и електронни протоколи у нас.

НОВ ПЕДИАТРИЧЕН И ОНКОХЕМАТОЛОГИЧЕН КОМПЛЕКС ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕН В УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“ – ПЛОВДИВ
Нов педиатричен и онкохематологичен комплекс ще бъде изграден в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Проектът е на стойност 17 милиона лева, съобщи БНР. Средствата ще бъдат осигурени от държавата, като ще бъде увеличен капиталът на търговското дружеството. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който посети здравното заведение заедно с председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и здравеопазване Менда Стоянова и Даниела Дариткова.
Министър Горанов подчерта, че процедурата за осигуряването на финансирането ще бъде задействана веднага.
В най-голямото педиатрично лечебно заведение в Южна България през миналата година са били хоспитализирани над 6200 малки пациенти от 21 от всички 28 области на страната.

ЗАТВОРИХА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ПУЛМОЛОГИЯ В ЛОВЕШКАТА БОЛНИЦА ЗАРАДИ COVID-19
Регионалната здравна инспекция в Ловеч затвори под карантина и за дезинфекция за срок от 48 часа отделението по пулмология в многопрофилната болница в града заради положителна проба за COVID-19 на пациент, който се лекува в отделението. За последното денонощие в областта са регистрирани пет нови случая на заразени с коронавирус, информира БНТ.
Пациентът с положителна проба в ловешката болница е мъж на 44 години и е хоспитализиран на 9 юли в пулмологично отделение. След направения PCR тест на 13 юли е преместен в инфекциозно отделение на болницата.
Белодробно отделение е поставено под карантина за 48 часа от 19:00 часа на 13 юли със заповед на директора на РЗИ, през което време се преустановява приемът на нови пациенти. Разпоредено е незабавното провеждане на крайна огнищна дезинфекция в отделението, изследване на медицинския персонал и хоспитализираните пациенти.
Болните нуждаещи се от хоспитализация ще бъдат насочвани към Белодробната болница в Троян.

Доц. Михаил Околийски: ОБЩЕСТВОТО ДА БЪДЕ ВЪВЛЕЧЕНО В ДИСКУСИЯТА ЗА ТОВА ЗАЩО СЕ РАЗХЛАБВАТ МЕРКИ ИЛИ ПЪК ЗАЩО СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО
„СЗО има много ясни предписания как се разхлабват мерки – това трябва да става мярка по мярка, и едно от най-важните неща, за които по-малко сме говорили, е комуникацията на риска – обществото да бъде въвлечено в дискусията за това защо се разхлабват мерки или пък защо се връщат обратно.“ Това каза експертът в офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски, информира Zdrave.net.
Това, което се наблюдава напоследък, е липсата на такава добра комуникация с хората защо се взимат тези мерки. Това води до едно повишено недоверие към тях и необходимостта да бъдат съблюдавани, допълни той. Според него трябва да има един непрестанен разговор, диалог. “Представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве. И това, което се използва като аргумент за отварянето на нощните заведения, че така и така хората влизат в по-интензивен контакт един с друг, не е особено валидно, защото в нощните заведения особено след едно определено време човек занемарява мерките, даже да е имал някаква идея за протективно поведение и всъщност по този начин не се помага на борбата с COVID-19”, категоричен беше доц. Околийски.
По думите му скептицизмът у хората се дължи на първо място с неслучващата се комуникация на риска, и второ: с умората в хората и търсенето на изход от цялата тази ситуация, пренасищането с послания, с усилия.
“Много хора погрешно си помислиха, че с идването на лятото вирусът ще изчезне, а се случва точно обратното и това е трудно да се асимилира от човешкото съзнание. Може би най-лошото предстои, затова СЗО се опитва по един съвсем рационален начин да сподели тази информация с хората, но се сблъсква с едно желание вече всичко да е минало. Това обаче е пожелателно мислене и ефектът му е, че в много страни от балканския регион, например, в Западните Балкани има много интензивно увеличаване на новодиагностицираните, но това се разгръща най-вече в САЩ и Латинска Америка, където за последната седмица случаите са се увеличили с 50%”, коментира доцентът.