НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.06.2020)

У НАС СА РЕГИСТРИРАНИ 75 ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
През изминалото денонощие за новия коронавирус са изследвани 1975 проби. От тях 75 са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Видин – 3; Габрово – 2; Кюстендил – 5; Монтана – 1; Плевен – 12; Пловдив – 1; Разград – 1; Сливен – 11; Смолян – 2; София област – 7; София град – 14; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 10; Ямбол – 1.
Общо 3266 случая на COVID-19 са потвърдени у нас към момента. 1371 от тях са активни. 1723 са излекуваните лица, от които 7 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 247. От тях 16 се намират в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система отчита 318 лица-медицински служители, при които е констатиран новият коронавирус. Нов случай на лекар е установен през последните 24 часа.
172 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През изминалото денонощие не са регистрирани нови смъртни случаи.

СЕДЕМ НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В КЮСТЕНДИЛСКА ОБЛАСТ
7 новорегистрирани случая на коронавирус има в Кюстендилска област от петък до днес, сред тях няма деца. С положителна проба е жена от заведение в курорта Паничище, която по адрес се води в Пловдив, съобщи БНР.
Жената с положителна проба е част от персонала на заведение в Паничище, където имало частно парти, събиране на ловци. Издирени са всички лица, с които е контактувала и те са карантинирани. Само един от установените случаи в областта е в болницата в Дупница, той е от ромския квартал в село Крайници.
И четиримата с положителна проба от Кюстендил са в добро състояние и са си у дома. Ситуацията с разпространението на коронавируса е под контрол, каза тази сутрин за националното радио шефът на РЗИ-Кюстендил д-р Васко Величков.
102 са вече потвърдените случаи на заболели от COVID-19 в област Кюстендил към 14 юни, уточниха от щаба.

ИЗСЛЕДВАТ ЗА COVID-19 СЛУЖИТЕЛИ НА РЗИ-ШУМЕН
10 са новорегистрираните случаи на COVID-19 в Шуменска област през изминалото денонощие. Очаква се да бъдат съобщени резултатите от взетите проби служители на РЗИ-Шумен, съобщи БНР.
Четирима от новите случаи на COVID-19 са в многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Двама от тях са от областния град, те са били контактни със заразени от коронавирус от каоалиновското село Тъкач. Другите двама, които са в лечебното заведение, са от селата Тъкач и Наум. Останалите 6-ма заразени са от село Изгрев. Те са поставени под 14-дневна карантина.
Днес се очакват резултатите от взетите проби на 18-те служители на РЗИ в Шумен, които са били в контакт с инспектора от екипа, който изследва жителите на затвореното село Изгрев. В понеделник ще бъдат взети проби и от останалите служители на РЗИ-Шумен.

ПЛЕВЕНСКОТО СЕЛО БУКОВЛЪК СЕ ОЧЕРТАВА КАТО НОВО ОГНИЩЕ НА ЗАРАЗАТА
Плевенското село Буковлък се очертава като ново огнище на заразата. През последните 4 дни са регистрирани 22-ма заразени. Петима от тях са приети в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Плевен, информира БНТ.
Има семейство с петима заразени и още няколко семейства с по двама заразени. Сред инфектираните е и тригодишно дете.
Според кмета на Буковлък Росен Русанов малко от хората в селото спазват противоепидемичните мерки.

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ СТОЛИЧНА ДЕТСКА ГРАДИНА С ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА COVID-19
Детска градина № 80 “Приказна калина” в район “Красно село” в столицата, в която медицинска сестра е с положителен PCR тест за коронавирус, няма да бъде затваряна, съобщиха за БНР от РЗИ-София.
От понеделник няма да работи само яслената група, от която е заразената медицинска сестра. По разпореждане на Столичната здравна инспекция децата, които са били контактни на сестрата, ще бъдат поставени под домашна карантина 14 дни, съобщи говорителят на РЗИ София Руслана Петрова.
“Вчера беше изследван целият персонал на детската градина и дадоха отрицателни проби на PCR тестовете. Следователно няма да се затваря детската градина, тя ще бъде дезинфекцирана по разпореждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова. С информирано съгласие на родителите ще бъдат направени PCR тестове на дечицата”, обясни Петрова. При отрицателен PCR тест по-големите деца ще могат да посещават детската градина.

10 ДУШИ, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19, СЕ ВКЛЮЧИХА В АКЦИЯ НА ВМА
10 души, преболедували коронавируса, се включиха в акция на Военномедицинската академия по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, информира БНР като се позова на съобщение на пресцентъра на здравното заведение.
Тази година акцията е по даряване на плазма за лечение на пациенти с COVID-19.
Една част от дарената плазма е използвана, а другата се съхранява, обясни проф. д-р Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.
Най-малко 14 дни трябва да минат след отрицателния PCR тест, за да може един пациент след това да стане донор на плазма.
Досега този метод на лечение е приложен при 9 пациенти със значителен успех, добави полк. доц. д-р Георги Попов – началник на Катедрата по инфекциозни болести на Академията.
В момента във ВМА се лекуват 14 пациенти с COVID-19, а двойно повече се намират на домашно лечение.
Днес отбелязваме Международния ден на доброволното кръводаряване, който тази година преминава под мотото „Дари кръв, направи света едно по-добро място“.
У нас през миналата година близо 170 000 души са дарили кръв. От началото на тази година обаче е отбелязан рязък спад на кръводарителите, заяви за „Хоризонт” заместник- генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

Акад. Богдан Петрунов: „ИЗГАСВАНЕТО“ НА ЕПИДЕМИЯТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДЪЛГО
“Далече сме от какъвто и да е край на епидемията”. Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му по естествения биологичен ход на вируса епидемията продължава. Според академика не по-малко от 70-80% от хората в човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да се създаде необходимата база на колективен имунитет, която да доведе до изгасване на вируса. Той уточни, че това ще стане много бавно, а през това време трябва да се спазват противоепидемичните мерки.
“Важно е, че в момента разпространението на вируса не е масово, а на клъстери. Трябва да се продължи изследването на болните. Да се продължат много строгите мерки за социална и физическа изолация, без да се затварят градове или заведения, въобще на целия живот – икономически и социален”.
Акад. Петрунов беше категоричен, че ако гражданите не проявят отговорност да носят маски на обществени места, епидемията ще продължава. Той уточни, че вече е доказано, че инфекцията се разпространява от тежко боледуващите, а носителите на вируса заразяват в ниска степен. Имунологът обясни, че най-малко след 1 година ще има ваксина, която да е “достатъчно доказана със своята безвредност и достатъчно ефективна в епидемична ситуация”.

СДРУЖЕНИЕ „ЗНАНИЕ“ В ЛОВЕЧ ПОДПОМАГА УЯЗВИМИ ГРУПИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПО ПРОЕКТ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ COVID-19
Ловешката неправителствена организация Сдружение “Знание” започна реализацията на проект за превенция на последиците от COVID-19, чрез предоставяне на хранителни продукти от първа необходимост и оказване на помощ при образователния процес на уязвими групи от населението на област Ловеч, съобщи БНР.
Продължителността на проекта е два месеца, от 10 юни до 10 август. Насочен е към уязвими групи от населението, пряко засегнати от последиците, възникнали в следствие на противоепидемичните мерки през периода на извънредното положение , поясни директорът на сдружение „Знание“ Ралица Попова.
„Освен хуманитарната помощ, дезинфектанти и всичко, което е нужно в този период, отново сме помислили и за децата, т.е., ще има и образователни пакети.“
Реализацията на проекта ще бъде подпомогната от доброволци.
Финансирането е осигурено от Фонд “Обединени срещу COVID-19”, включващ Българския дарителски форум, Фондация “Америка за България”, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България, които предоставят финансова подкрепа на най-засегнатите групи от кризата, породена от COVID-19.