НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.05.2020)

НАЦИОНАЛНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ СЪОБЩИ ЗА 31 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19
От общо 1611 проби за COVID-19, изследвани през изминалото денонощие, 31 са дали положителен резултат. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.
2100 е общият брой на случаите на новия коронавирус, регистрирани в България, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Излекуваните лица са 521, информираха от Министерството на здравеопазването.
Случаите на коронавирусна инфекция, констатирани през последните 24 часа (общо 31), са разпределени по области, както следва: Габрово – 1; Кюстендил – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 1; Плевен – 4; Пловдив – 2; Сливен – 3; София – 12; Ямбол – 6.
В лечебни заведения с доказан COVID-19 се намират 365 пациенти, от които в интензивни отделения и клиники са настанени 51.
Лицата-медицински персонал у нас, при които е констатиран новият коронавирус, към момента са 228. Новите случаи са 3, като 2 от тях са установени в Плевен, а 1 – в Пазарджик.
Починалите лица, при които е потвърден COVID-19, са 99.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА ЧЕТИРИТЕ ЗАПОВЕДИ С МЕРКИ ЗА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
Министерството на здравеопазването публикува четирите заповеди с мерки за извънредната епидемична обстановка обявена от 14-ти май до 14-ти юни 2020, за които съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг вечерта на 13-ти май, съобщи Zdrave.net.
На извънредно заседание на 13.05.2020 г. правителството взе решение за удължаване на мерките срещу разпространението на COVID-19 у нас и след отпадане на извънредното положение на извънредно заседание снощи. С приетата и обнародвана в „Държавен вестник“ промяна в Закона за здравето, това вече може да се извършва със заповед на министъра на здравеопазването. Министър Ананиев уточни, че причината е, че след извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България, е констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите и мерките трябва да продължат. “Причинителят на заболяването има неизяснен произход и е с неизвестна инфекциозност. Научните среди не са на едно мнение по отношение на причинителя на заболяването. Развива се в целия свят. Огнищата са разпространени в цялата страна. Освен тези, които се зародиха в семейна среда и в болнична среда, има в домове за деца и в домове за възрастни хора“, каза той.
На вчерашния брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отбеляза, че заповедите включват противоепидемиологичните мерки, преминаване през КПП, карантина при заболяване или контакт с болни хора и начина, по който ще работят заведенията. Същевременно от днес, 14-ти май се разрешават трансплантациите и се отварят за посещения градските градини и паркове.

СТАНАХА ЯСНИ МОТИВИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ СРЕЩУ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Днес, 14-ти май, Конституционният съд образува конституционно дело № 7/2020 г. по искане на президента на Република България Румен Радев за установяване на противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Президентството. Докладчик по делото е съдия Павлина Панова.
Промените в Закона за здравето бяха обнародвани в бр. 44 на „Държавен вестник“ от 13.05.2020 г.
Здравният сайт припомня, че вчера президентът Румен Радев подписа указа за обнародването на измененията и допълненията в Закона на здравето, но обяви, че ще сезира Конституционния съд за разпоредби от него, свързани с извънредната епидемична обстановка. Ден по-късно станаха ясни мотивите на държавния глава, с които той оспорва текстове от закона. Румен Радев визира начина на обявяване на извънредна епидемична обстановка от Министерския съвет, липсата в закона на пределен срок за продължителността й, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права.

СЪЗДАДОХА ВРЕМЕННА АНКЕТНА КОМИСИЯ, КОЯТО ЩЕ СЛЕДИ КАК ДЪРЖАВАТА ИЗРАЗХОДВА ПАРИТЕ ЗА БОРБА С COVID-19
Народното събрание реши да бъде създадена Временна анкетна комисия, която да изисква и публикува информация за средствата, изразходвани от държавата за борба с коронавируса у нас, съобщи Zdrave.net като се позова на “Дневник”.
Комисията ще работи до края на извънредната епидемична обстановка. Предложението на БСП за създаване на такъв орган бе подкрепено единодушно от всички партии, а за председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС. Депутатите одобриха и състава на комисията – членове в нея ще бъдат Евгения Ангелова и Мария Илиева от ГЕРБ, Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, Борис Ячев и Калин Поповски от “Обединени патриоти”, Пламен Христов и Дора Христова от “Воля”.

18 БОЛНИЦИ РАЗШИРЯВАТ ДЕЙНОСТТА СИ ЗАРАДИ COVID-19
Надзорният съвет на НЗОК е дал разрешение на 18 болници да разширят дейността си и е отказал на 76 други лечебни заведения. Това става ясно от решенията на Надзорния съвет на НЗОК, публикувани на сайта на осигурителната институция, информира Clinica.bg.
На заседанието си вчера Надзорният съвет е позволил да се платят в специализираната извънболнична медицинска PCR-тестове за доказване на коронавирус.
На много лечебни заведения Надзорът разрешава да сключат договор с НЗОК за изпълнение на допълнителни клинични пътеки, амбулаторни и клинични процедури, в случай че в това лечебно заведение се лекуват пациенти с COVID-19. Това може да стане, ако за тях е издадена заповед от директора на РЗИ за съответното лечебно заведение. Сред тях са държавни, общински и частни болници.
Променени са минималните изисквания за заемане на длъжност директор на РЗОК като е добавено изискването за 7 години професионален опит, от които 3 години стаж по специалността в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.

РЕГЛАМЕНТИРА СЕ ДЕЙНОСТТА НА ПОМОЩНИК-ФАРМАЦЕВТИТЕ КАТО ЧАСТ ОТ ПЕРСОНАЛА НА АПТЕКА
Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работа на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти, съобщи Zdrave.net.
В проекта се предлага да бъде въведено изискването аптеката на лечебното заведение, с което е сключен договор за снабдяване с лекарствени продукти, които съдържат наркотични вещества, да притежава лицензия, издадена по реда на чл. 33, ал. 1 от ЗКНВП. Според вносителите промяната се налага поради съществуващите проблеми при снабдяването на лечебните заведения, които нямат разкрита аптека за задоволяване на собствените нужди с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества.
В документа се включва и прецизиране на регламентираните в наредбата продукти, имащи пряко отношение към здравето на човека, които се предлагат в аптеките. Изменението засяга групите биоциди, които се предлагат в аптеките и е съобразено с Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22-ри май 2012 година относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди (OB L 167, 27.06.2012 г.). Срокът за общественото обсъждане на наредбата е до 12 юни т.г.