НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.04.2020)

19 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
19 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването като се позоваха на данни от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
За последното денонощие положителен резултат за коронавирусна инфекция са дали 19 проби. Така общият брой на регистрираните случаи на COVID-19 в България става 695. Лицата, които са излекувани и изписани от лечебни заведения, са 81, като 55 от тях са мъже, а 26 – жени.
Обмисля се след Великден поетапно да бъдат възстановени ваксинацията на децата, женските консултации и плановите операции. Това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб.
194 от пациентите с доказан COVID-19 са настанени в болници, 28 от тях са в интензивни структури.
Една от новите положителни проби е на акушерка работеща в системата на спешната помощ. С нея медицинските служители у нас, при които е потвърден новият коронавирус, стават 37.
Починалите лица с доказан COVID-19 са 35. На 13-ти април в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал мъж на 86 г., при който е потвърдена коронавирусна инфекция. Пациентът е страдал от хронична бъбречна недостатъчност, мозъчно-съдова болест и артериална хипертония. В областната болница в Смолян са починали двама души – мъж на 85 г., който е страдал от ХОББ и диабет, и жена на 73 г. с диабет и онкологично заболяване. Министерството на здравеопазването изказа съболезнования на семействата и близките на починалите.

НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ ОСИГУРИ ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА И ГАЩЕРИЗОНИ ЗА МЕДИЦИ ОТ БЛАГОЕВГРАД И ОБЛАСТТА
Националната кампания на Български лекарски съюз в партньорство с БАПЗГ „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ подкрепи и медиците от Благоевград и областта. За родния град на Димитър Бербатов, който застана с името си зад кампанията, бяха разпределени на четири транша следните лични предпазни средства: еднократни маски – 1000 бр., маски за многократна употреба нетъкан текстил – 300 бр., трислойни маски за многократна употреба – 1300 бр., предпазни очила – 180 бр., защитни облекла за еднократна употреба – 270 бр., ръкавици – 2000 бр., гащеризони с висока защита – 26 бр., престилки за многократна употреба – 110 бр.
Гащеризони с висока защита са получили всички филиали на ЦСМП в областта – Благоевград, Сандански, Петрич, Разлог, Якоруда, Гоце Делчев, Симитли, Кресна, Банско и Сатовча.

БЛС с обръщение за Великден: „МОЛЕТЕ СЕ, НО ВКЪЩИ!“
Българският лекарски съюз излезе с обръщение-призив към обществото по повод предстоящите Великденски празници. Лекарите призовават празниците да не станат причина да загубим всичко, постигнато дотук с толкова усилия, лишения и жертви.
„В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, ние лекарите в България, тези на които ръкопляскате всяка вечер, се обръщаме към Вас с молба – Бъдете разумни! Посрещнете празника вкъщи! Запазете здравето на Вас и на Вашите близки!“, се казва в обръщението. В него се припомня, че хиляди хора са изгубили работата си, децата не ходят на училище, а медиците продължават да жертват своя живот: „Нека това не е напразно!“
В призива се казва още: „Искат се обединени усилия! Трябва всички да си останем вкъщи! Сега повече от всякога се иска единство ,за да се справим с това изпитание! Заедно! Затова – Останете си вкъщи! Ние призоваваме: Молете се, но вкъщи! Защото Бог е любов, любов към ближния. Сега отговорността за живота на нашите колеги, лекари и специалисти по здравни грижи, е прехвърлена на гърба на всеки един отделен гражданин, на всеки един от Вас!
Помислете за Вашите лекари – дайте им шанс да могат да са се погрижат за Вас! В името на живота, в името на любовта, в името на бъдещето – помолете се на Бог вкъщи. Помолете се от цялото си сърце за светло бъдеще и здраве. Но останете у ДОМА.
А всички ние, лекарите, отново ще Ви аплодираме като жест на благодарност към всички Вас, които проявявате отговорност и солидарност и си останете вкъщи!“

В СЛИВЕН Е ПРЕСЕЧЕН ОПИТ ЗА ИЗМАМА С РЕЦЕПТА, КОЯТО ЛЕКУВА COVID-19
Полицията в Сливен пресече опит за измама с продажба на рецепта срещу COVID-19 след подаден сигнал от гражданин, съобщи БНР.
Арестуван е 65-годишен мъж, който е инициирал разлепянето на обяви в града. За опита за измама алармираха жителите на града и в социалните мрежи. Обявите са адресирани до пощенска кутия в Централна поща в Сливен.
Гражданката Ваня Кръстева вижда обявата и я пуска в социалните мрежи с предупреждение, че това е възможна измама. “Снимах я до градинката на църквата „Свети Димитър“. Не вярвам толкова наивен да е този, който предлага това лечение”.
Главен инспектор Димитър Кикьов, началник на Районното управление на полицията в Сливен, заяви, че опитът за измама е елементарен, направени са около 10 копия на обявата, а извършителят вече е разпитан: “Бързо стигнахме до него и е лесно за проследяване. В момента е задържан. С него се провеждат беседи, за да изясним на кои места са поставени обявите и цялата схема, която е замислил”.
От полицията коментираха, че към момента нямат информация някой да е подлъган по обявата.

ОБНАРОДВАХА В „ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК“ АНЕКСА КЪМ НРД 2020 – 2022
Анексът към НРД 2020 – 2022, с който се регламентира плащането на изпълнителите на медицинска дейност в условията на извънредното положение, е обнародван в „Държавен вестник“ и влиза в сила от 13-ти март. За това информира Zdrave.net.
Анексът беше договорен и подписан от БЛС и НЗОК, след като със заповед министъра на здравеопазването бяха забранени плановите дейности в лечебните заведения, женските консултации и имунизациите заради епидемията от COVID-19 и това постави в невъзможност голяма част от тях да плащат разходите за заплати на персонала, за консумативи и поддържка.
„Успяхме да договорим 85% от очакваните в неепидемична обстановка постъпления да бъдат изплатени на лечебните заведения. Това означава, че ако например дадена болница има реализирана 70% дейност за периода, то разликата от 15 % ще бъде покрита от НЗОК. Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с COVID-19,“, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след подписването на Анекса.
Размерът на сумите, изплащани на изпълнителите на медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка, се определя от НЗОК ежемесечно за всеки, сключил договор със Здравната каса, става ясно от методиката на НЗОК за плащане за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка.
За изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална помощ размерът на приходите ще се определя на базата на отчетената дейност, включена в подадените ежемесечни файлове за съответния месец и 85% от базисната стойност на дейността за 2020 г. За болниците сумите ще се изчисляват на базата на отчетената дейност в подадените ежедневни файлове и 85% от средномесечната стойност за дейността за 2020 г. Изпълнителите на медицинска дейност, които са изработили повече от 85% от дейността си, ще получат пълния размер на изработеното.
От методиката става ясно още, че изпълнител на болнична медицинска помощ, който за съответен месец е реализирал разходи за дейността, превишаващи 85% от определената по реда на тази методика средномесечна стойност на дейността за 2020 г., има право с мотивирано искане чрез директора на РЗОК до управителя на НЗОК, да заяви увеличение на сумата за неблагоприятни условия на работа за месеца. Право на такова искане имат само лечебни заведения, които оказват спешна медицинска помощ чрез разкрито спешно и интензивно отделение. С увеличаването на сумата за работа при неблагоприятни условия обаче не може да се превишава размера на действителните разходи на лечебното заведение, както и определените средства за болнична медицинска помощ за конкретния месец.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНОПОЛОЖЕНИЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДПОМОГНАТО ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ
Месец след обявяването на извънредно положение у нас, със сигурност сме по-подготвени, отколкото в началото. По-подготвени са болниците, екипите в болниците, по-подготвено е цялото общество като знания и нагласа, че трябва да бъдем единни и дисциплинирани в преодоляването на тази криза. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ, цитиран от Zdrave.net.
По отношение на финансирането на системата, д-р Маджаров заяви, че здравноосигурителният ни модел е добър в нормално време. „В условия на извънредно положение, когато се борим с епидемия, финансирането трябва до голяма степен да бъде подпомогнато и от държавния бюджет. Като първи стъпки, ние договорихме лечебните заведения да получат по-големи средства от тези, които са заработили. Ясно е, че в условия на забранен прием на пациенти, няма как да реализираш дейността си“, каза д-р Маджаров.
Според него мерките са напълно достатъчни и няма нужда да се прилагат по-строги мерки към българските граждани. „Достатъчно е само да бъдем по-дисциплинирани, да стоим на разстояние два метра и скоро ще дойде моментът, в който даже ще трябва да бъдат облекчени“, допълни той.
Д-р Маджаров засегна и въпросът за професионалното прегаряне: „Нашите лекари и сестри страдаха от Бърнаут синдром и преди епидемията. Сега със сигурност ще има последствия за всички медици по света. Когато работиш денонощно в тежка вирулентна среда с пациенти, които загиват пред очите ти, това натоварване на психиката ще има последствия за бъдещето“, каза той по отношение на напрежението, на което са подложени тези медици.“
По повод предложението фармацевтите да променят лекарства по лекарско предписание с генерици за времето на извънредното положение, д-р Маджаров заяви, че точно извънредното положение не е времето за прокарване на кардинална реформа в здравеопазването. Той увери, че пациентите няма да останат без лекарства, защото има много отговорни институции и в България, и по света, които няма да допуснат това. „Най-малкото няма да се наложи промяна на терапията по търговски причини. Ако се налага, то ще е общо решение между пациента и лекаря. Няма недостиг на лекарства в България“, успокои д-р Маджаров.

БОЛНИ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА ЗАСТРАШЕНИ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ ЗАРАДИ ЛИПСА НА ОСНОВНИ МЕДИКАМЕНТИ
„Изтегляне на медикамент от цялостната терапия ще наруши постигнатия баланс, който е много трудно да се постигне при пациенти с ревматоидни заболявания. Това ще доведе до обостряне на състоянията на хората, до хоспитализация, понякога и до летален изход“. Това каза пред БНР Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.
Организацията алармира, че болни с тежки диагнози са застрашени да останат без лечение. Причината е в липсата на основни медикаменти за лечение.
Г-жа Ботева съобщи, че има отговор от Министерството на здравеопазването, че липсващите медикаменти за лечение на ревматологични заболявания могат да бъдат доставени в болниците по реда на Наредба 10 за нерегистрираните в България лекарства: „Болниците в момента са си набавили тези медикаменти единствено за лечение на пациенти за коронавирус, тъй като същото лекарство, което ползват пациентите с ревматоидни заболявания, се оказва, че работи при пациенти с коронавирус“.
В предаването „12+3“ Боряна Ботева заяви, че има законова възможност, която е абсурдна: „Най-добрият начин е да се регистрира медикамент в България… Медикаментът е евтин и малко над 4000 души в България го използват, затова няма интерес досега към него. Сега обаче цената на суровината за този медикамент е скочила в пъти. Заради повишената цена може би фирми ще проявят интерес“.
За случая е информирана Европейската лига за борба с ревматизма.