НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.02.2020)

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПОПРАВКИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВАТА
Комисията по здравеопазването в парламента одобри проектите за промени в Закона за лечебните заведения и Закона за лекарствата, които от своя страна препращат към изменения в още 6 закона, съобщи Clinica.bg.
Предложенията за самостоятелни практики на медицински сестри и акушерки, както и за създаването на Национална аптечна карта предизвикаха най-много дискусии. Реално през два закона за лечебните заведения и лекарствата се предлагат промени и в Законите за здравното осигуряване, за трансплантациите, за кръвта, за приватизацията, за медицинските изделия и този за хората с увреждания.
Промени в закона в ЗЗО гласят, че болниците нямат право да искат доплащане, за медицинска помощ, поета от здравната каса. На практика и в момента законът забранява това. Същевременно новите текстове гласят, че се допуска доплащане, ако пациентът изрично го поиска за по-добри битови условия, допълнително обслужване и др. На практика по този начин доплащането, което и в момента пациентите извършват за редица „екстри” по време на болничния им престой, се регламентира на законово ниво.

ОПРЕДЕЛЯТ ТЕРЕН ЗА СТРОИТЕЛСТВО НА ДЕТСКА БОЛНИЦА В БУРГАС
Кметът на Бургас Димитър Николов внесе в Общинския съвет предложение за промяна на подробния устройствен план, с което се отрежда терен за изграждане на специализирана многопрофилна детска болница в Бургас, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Община Бургас. Избраното място е в непосредствена близост до УМБАЛ – Бургас, уточниха от там.
Бъдещата Университетска детска болница ще обедини всички педиатрични специалности на едно място, ще разполага със Спешен център и високотехнологично оборудване. Това ще даде възможност за комплексно лечение на децата не само от община Бургас, а и от цяла Източна България. Предвижда се лечебното заведение да разполага със 130 легла.
В болницата ще се осъществява диагностика и лечение на заболявания и болестни процеси, рехабилитация, диагностика и консултации, поискани от лекар от друго лечебно заведение, диспансеризация, а така също и ще се развива учебна и научна дейност, допълват от Община Бургас.

ЕКСПЕРТИ НАСТОЯВАТ ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРАТ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БЪРЗ ВНОС ЗА ЛЕКАРСТВА ОТ ЕС
Парламентарната здравна комисия одобри на първо четене промени в Закона за лекарствата. Те предвиждат създаване на Национална аптечна карта, нови регулации за търговията с медикаменти. Между първо и второ четене се очакват редица предложения за изменения на внесените текстове. Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) излезе със становище, в което се предлага да бъдат регламентирани допълнителни възможности за внос на лекарства за българските пациенти във вече защитения Европейски пазар от Директивата за предотвратяване на навлизането на фалшифицирани лекарства.
“Заедно с Федерация Български пациентски форум създадохме онлайн платформа за липсващи лекарства. Данните ни върху 800 сигнала показват, че в 61% от случаите недостигът се дължи на временно или трайно преустановен внос. Смятаме, че с възприемане на предложенията ни тези случаи могат да бъдат разрешени ефективно и при пълна безопасност за пациентите, както и да не се налага на български граждани да пътуват до съседни и по-далечни държави, за да си осигуряват терапията с изтеглени от страната ни лекарства по чисто маркетингови причини”, се изтъква н становището на БАРПТЛ. Белгия, Холандия, Гърция и Кипър са посочени като държави с добри практики, в които има действащи механизми за бързи вътреобщностни доставки при недостиг на медикаменти

Българският еврокомисар Мария Габриел: ОЧАКВАМЕ ДО 2-3 МЕСЕЦА ДА ИМА ЛЕКАРСТВО ИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ КИТАЙСКИЯ КОРОНАВИРУС
Очаква се до 2-3 месеца да има резултат в търсене на лекарство или намиране на ваксина срещу китайския коронавирус. Това заяви в Пловдив българският еврокомисар Мария Габриел, информира БНР.
“На този етап имаме екипи в Италия и във Франция, които вече имат яснота за това в какво се състои вирусът. Затова и в рамките на моя ресор сме отпуснали средства – 10 милиона евро, които са на разположение вече на научните изследователи в Европа. Поканата беше отворена до 12 февруари. В момента се обработват получените кандидатури. Знаем, че има активност от страните в ЕС. Просто ще ни трябва много малко време, за да бъдат идентифицирани те, но най-вече да бъде ясно, че те ще работят в екип. Тази сума няма да отиде за един единствен екип. Важното е много бързо да има обмен на данни с това, което разполагат, за да може бързо да се напредне”, обясни Мария Габриел

С ПРОМЯНА В НАРЕДБА 10 НА МЗ БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ПЕСТЯТ ОТ РАЗХОДИ ЗА ЛЕКАРСТВА
Болниците ще пестят от разходи за лекарства, съобщи след заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева – председател на Надзорния съвет на НЗОК и заместник- министърът на здравеопазването. Това става чрез промени в Наредба 10 на МЗ, по която Касата заплаща за лекарства в болничната помощ и за онкомедикаментите, информира БНР.
Надзорният съвет е предложил промени в Наредба 10, чрез които Здравната каса ще заплаща на болниците лекарствата по цени, договорени чрез централизирания електронен търг на Министерството на здравеопазването. Така всички болници – държавни, общински и частни – ще купуват лекарства по най-ниската цена, договорена през електронния търг. “Проведохме първия търг за онкологични лекарства. Тези цени ще станат задължителни за Касата за заплащане на лечебните заведения и това ще бъде записано в Наредба 10. Към момента нямаше такъв механизъм Касата. Ще наблюдаваме, разбира се, цените, на които се реализират лекарствата в болниците”, обясни зам.-министър Начева.
Надзорният съвет на НЗОК е приел днес вътрешнокомпесаторни промени в бюджета за лекарствата, с които променя плащанията по пера, информира Zdrave.net. 19 664 869 лв. от бюджета за онкологични лекарства е пренасочен за други лекарствени продукти. 8 441 358 лв. от тях ще отидат за лекарства, назначени с протокол, за които се извършва експертиза, 11 223 510 лв. – за лекарствени продукти за домашно лечение на територията на страната, медицински изделия и диетични храни в извънболничната помощ.

БЪЛГАРИЯ БИ МОГЛА ДА КУПИ ДВА ХЕЛИКОПТЕРА ЗА МЕДИЦИНСКО СПАСЯВАНЕ
България би могла да купи два хеликоптера за медицинско спасяване с осигурените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството 20 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в растеж”. Това е станало известно по време на днешното заседание на Комитета за наблюдение на програмата, информира БНР като се позова на съобщение от МРРБ.
През ноември миналата година бе взето решение за осигуряване на финансиране за доставката на един хеликоптер, но разчетите към днешна дата сочат, че би могло да се доставят два.
Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през март, а Министерството на здравеопазването, което е бенефициент, ще има два месеца, за да подаде проектно предложение и да кандидатства за средствата.

7 ПРОЕКТА ЗА НОВ ДОМ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
7 са класираните проекти за нов дом на Медицински университет – София. Класацията на моделите е след открит конкурс за идеен архитектурен проект за нова сграда на Медицинския университет в столицата, информира Clinica.bg. Проектите ще бъдат представени на изложба в пространството на „Ларгото” между Министерския съвет и Президенството между 10 и 19 ч. Така всеки желаещ ще може да разгледа идеите на архитектите за новата шестетажна сграда на МУ-София,, която ще се намира в paмĸитe нa ĸoмплeĸca нa УМБАЛ “Aлeĸcaндpoвcĸа”.
За необходимостта от нова сграда на висшето училище се говори от години. Деканатът на университета се намира в “Майчин дом”, а Ректоратът – в сградата на Националния център по обществено здраве и анализи. Новата сграда на МУ-София ще бъде шестетажна като в нея ще се помещават Ректоратът, Деканатите на Медицинския факултет и на Факултета по обществено здраве към МУ-София, катедри, лаборатории, конгресен център, подземен гараж и др. Освен административната част, сградата трябва да разполага с аула, учебни зали за лекции и семинари, кабинети, симулационен център, библиотека, спортен и спа център, кафене и др. За участниците класирани на първите три места за идеен архитектурен проект на нова сграда са предвидени награди, осигурени с решение на Академичния съвет на МУ-София от наследството на лекаря имигрант д-р Андрей Георгиев. Първото място е с награда 80 000 лева, второто – 65 000 лева, а третото – 35 000 лева. В решението още е записано, че една от залите в новата сграда, че носи името на д-р Георгиев.

300 ПЪРВОКУРСНИЦИ ОТ ЧУЖБИНА ЩЕ ПРЕКРАЧАТ ПРАГА НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
300 младежи ще прекрачат прага на Медицински университет – Плевен на 17 февруари. В зала „Магнум” с полагане на клетва ще стартира академичната 2019/2020 година за новоприетите чуждестранни студенти, информира Clinica.bg. Най-висок е броят на студентите от Италия (178), следвани от гражданите на Великобритания (20), Германия (15), Пакистан (12), Турция (12) и Япония (12), както и от Индия и Гърция. За първи път във висшето училище има записани студенти от Грузия и Ливан.
За пореден път висшето училище ще изпълни ритуала по полагане на академична клетва от студентите-първокурсници. Чуждестранните студенти, които участваха в международното събитие Ден на народите 2019, заедно с отбора-победител от Италия ще поздравят първокурсниците със специални изпълнения на песни и танци.
И тази година традицията бе спазена, като преди началото на учебната година от Центъра за чуждестранни студенти бе организирана Програма за адаптация на новоприетите. Тя се проведе в рамките на две седмици, като в нея бяха включени информационни турове на университета, отворени врати в библиотеката, срещи с агенции за недвижими имоти, със служба „Миграция” и запознаване с културно-историческото наследство на град Плевен – посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877″, Регионален Исторически музей и Художествена галерия „Илия Бешков”. Бяха предвидени и часове за изучаване на български език.