НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.12.2020)

91 569 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС
1287 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. Направените PCR тестове за последните 24 часа са 4407. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 43; Бургас – 66; Варна – 137; Велико Търново – 8; Видин – 23; Враца – 61; Габрово – 14; Добрич – 45; Кърджали – 6; Кюстендил – 20; Ловеч – 30; Монтана – 17; Пазарджик – 53; Перник – 38; Плевен – 25; Пловдив – 102; Разград – 1; Русе – 20; Силистра – 13; Сливен – 86; Смолян – 8; София област – 88; София град – 298; Стара Загора – 36; Търговище – 5; Хасково – 24; Шумен – 3; Ямбол – 17.
Към момента у нас са доказани общо 178 952 случая на новия коронавирус. 91 569 от тях са активни. Излекуваните лица са 81 757. От тях 2235 са регистрирани през последното денонощие.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 7224 пациенти. 595 от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е доказан при 7815 лица-медицински служители. 71 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. 28 от тях са установени при лекари, 20 – при медицински сестри, 9 – при санитари, 2 – при фелдшери и 12 – при друг медицински персонал.
5626 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. През последните 24 часа са регистрирани нови 64 случая.

ПАЦИЕНТИ СЪС СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ НАСТОЯВАТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С ЖИВОТОСПАСЯВАЩ МЕДИКАМЕНТ
От Сдружение на пациентите със спинална мускулна атрофия настояват от следващата година да започне лечението им със животоспасяващ медикамент, съобщи БНР.
Националната здравноосигурителна каса не отрича ефекта на серума, но дава отрицателно становище заради високата цена, така Националният съвет по цени и реимбурсация не може да го включи в списъка за заплащаните от държавата. Става въпрос за лечението на 20-50 пациенти над 18-годишна възраст, за което са необходими около 14 милиона лева за първата година.
За децата с това заболяване лечението с медикамента е поето от държавата от година и половина. От пациентската организация отправиха апел към министъра на здравеопазването спешно да се намеси.
„Просто стоим, чакаме и си умираме. И питам докога. Животът не се измерва в някаква стойност и в някакви рамки. Изобщо ми е малко странно, че те казват: „Нямаме пари, не можем да одобрим това лекарство“, сподели на пресконференция един от болните.
„Цялата ситуация зависи в следващите няколко седмици. Просто времето наистина изтича. Лекарството е налице, има ползи от него. Децата се лекуват. Редно е и възрастните да започнат да се лекуват“, коментира друг пациент.
С проблема ще бъдат запознати президентът и премиерът. Ще бъде сезирана и Комисията за защита от дискриминация, като болните настояват да бъде уважено и тяхното право на живот.

СЪЗДАДЕН Е СИНХРОН МЕЖДУ ГАБРОВО И ПЛЕВЕН ЗА ДАРЯВАНЕ НА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА КРЪВНА ПЛАЗМА
Създаден е синхрон между областната болница в Габрово и Районния център по трансфузионна хематология в Плевен за даряване на кръвна плазма за лечение на болни с COVID-19. Условието към дарителите е да се чувстват здрави и да са изминали не по-малко от 40 дни от положителния им PCR тест, съобщи БНР.
В областната болница в Габрово ще се извършват необходимите предварителни изследвания на желаещите да дарят плазма за лечение на болни с COVID -19.
На подходящите да станат донори ще бъде записан конкретен час за процедурата и ще бъде осигурен транспорт до кръвния център в Плевен, който разполага с апаратура за изготвяне на реконвалесцентна плазма.
Помощта ще е в полза на болните в най-голямото здравно заведение в Габрово, а по желание на донора плазмата ще се ползва за конкретен пациент, уточни директорът на болницата д-р Минко Михов.