НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.11.2020)

Милка Василева, председател на БАПЗГ: ПРОБЛЕМИТЕ С НЕДОСТИГА НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ У НАС НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ РЕШЕНИ ЗА ЕДИН ДЕН
Проблемите с недостига на медицински сестри у нас не могат да бъдат решени за един ден, защото са се натрупвали през последните повече от 20 години. Факт е, че към момента в страната не достигат 30 000 сестри и дефицитът става по-остър в условията на COVID епидемия. Това заяви Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи пред Bloomberg TV, информира Zdrave.net.
„Няма болница в страната, която да няма проблем с медицински сестри и лаборанти. Медицински лаборанти също липсват, те са крайно необходими, при това не само в болниците. Въпреки огромните роконструкции и премествания, въпреки доброволците, които се отзовават, кадри не достигат“, каза Милка Василева. Тя обаче подчерта, че тези премествания крият огромни рискове.
„Прекомерната умора и работата по на две-три места през последните няколко месеца съсипват здравето на медиците и това им пречи да изпълняват задълженията си качествено“, допълни тя.
„Ако бъде увеличен приемът на медицински сестри, това ще даде резултати едва след 15 години. Но проблемът не е в приема – университетите имат капацитет да обучават и подготвят такива кадри. Проблемът е в липсата на мотивация сред младите да учат тези специалности и да останат в България, защото всички работим за подаяния“, категорична бе председателката на БАПЗГ.
Милка Василева припомни, че от години сестрите настояват за ясен регламент и стартово възнаграждение от 3 минимални работни заплати плюс допълнителни сума за работа в тежки отделения като реанимации, хирургии и т.н.
Не сме неблагодарни за тези 360 лв., които ни се обещават, но не искаме временни решения, каквото в момента ни се обещава заради епидемията, а точен и ясен регламент, подчерта тя.

4768 ПАЦИЕНТИ С ПОТВЪРДЕНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СА НАСТАНЕНИ В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ
3414 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. През последните 24 часа са направени 8885 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 179; Бургас – 135; Варна – 142; Велико Търново – 35; Видин – 80; Враца – 48; Габрово – 132; Добрич – 25; Кърджали – 19; Кюстендил – 84; Ловеч – 40; Монтана – 74; Пазарджик – 108; Перник – 84; Плевен – 94; Пловдив – 414; Разград – 19; Русе – 128; Силистра – 60; Сливен – 65; Смолян – 20; София област – 85; София град – 996; Стара Загора – 180; Търговище – 18; Хасково – 59; Шумен – 38; Ямбол – 53.
В България към момента са доказани общо 90 725 случая на новия коронавирус, от които 61 168 са активни. Излекуваните лица са 27 587. От тях 873 са регистрирани през последното денонощие.
4768 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 284 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е констатиран при 3619 лица-медицински служители. 160 са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа. 54 от тях са установени при лекари, 48 – при медицински сестри, 22 – при санитари, 3 – при фелдшери и 33 – при друг медицински персонал.
1970 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. 72 от случаите са от последното денонощие.

УДЪЛЖАВАТ СРОКА НА ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ, МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ
За да се улесни достъпът до лекарствена терапия на здравноосигурените български граждани с хронични заболявания по време на въведената извънредна епидемична обстановка, от 16.11.2020 г. служебно се удължават протоколите за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, както и тези за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти. Това се отнася и за пациенти с бъбречни заболявания, трансплантирани, онкоболни, такива с редки заболявания, получаващи лекарствени продукти по този ред.

ВАП НАСТОЯВА ДА СТАРТИРАТ ПРОВЕРКИ ЗАРАДИ НЕДОСТИГА НА МЕДИКАМЕНТИ В АПТЕЧНАТА МРЕЖА И БОЛНИЦИТЕ
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването и директорите на ИАЛ и НАП да за недостиг на медикаменти, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от държавното обвинение.
Здравните институции ще трябва да организират и осъществят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната.
Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства, уточняват от там.
От прокуратурата посочват, че възложените проверки трябва да установят има ли недостиг на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен – дали той се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки.
Ще се провери и дали е налице засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако това е факт, Министерство на здравеопазването трябва да предприеме незабавни мерки с оглед минимализиране, респективно компенсиране, недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната, категорични са от ВАП.
От прокуратурата поясняват, че са получили данни от ресорното ведомство за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено и от НАП, се разбира още от съобщението на ВАП.
В най-кратък срок в прокуратурата трябва да се изпрати и доклад с обобщена информация от проверките.

Д-р Валентин Янев: НАМИРАМЕ СЕ В РЕЖИМ НА СВОБОДНО ПАДАНЕ
„Намираме се в режим на свободно падане. Общопрактикуващите лекари даваме своя дан в борбата с коронавируса, действа се по извънреден начин, защото е така, когато си на война, а ние сме в състояние на война“. Това каза пред БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар от София. Той посочи, че всеки негов пациент, който се оплаква от температура, се оказва с COVID-19, а всеки втори или трети развива пневмония. Лекарят предположи, че подобна е картината и при неговите колеги.
„В кабинетите си ние преглеждаме само COVID болни и ако след шестчасово дежурство трябва да ходим по домовете, тогава всички, които чакат съвет от нас, ще останат без помощ. Средно по 100 разговора провеждам дневно с пациенти, през нощта също. Имам около 1000 пациенти, има колеги с практики от по 2000, 3000 пациенти, техните телефонни разговори са сигурно повече. Даваме терапия, препоръки, получаваме от пациентите допълнителна информация и всеки ден контролираме терапията, която сме им назначили. Внимаваме за момента, в който започват да се влошават“, обясни д-р Янев в предаването „Хоризонт за вас“.
Според него „лекар, който добре разпитва – добре диагностицира“, затова той не смята за нередно консултирането на болни по телефона.
По думите му е престъпление това, че пациенти не могат да бъдат настанени в болница и че трябва да търсят връзки, за да им се осигури болнично легло.
Д-р Валентин Янев предупреди, че ако кризата продължава да се развива с тези темпове, доболничната помощ ще катастрофира, лекарите ще се разболеят, кабинетите ще затворят. „Борбата е да забавим заразяването, трябва да се затегнат мерките“.

Доц. Иван Иванов: АНТИБИОГРАМАТА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗБОР НА ТЯСНОСПЕКТЪРЕН АНТИБИОТИК, КОЙТО Е ПО-ЩАДЯЩ
Антибиотичната резистентност е факт много преди пандемията от COVID-19. Прогнозите са за увеличаване на смъртността от пневмония в глобален мащаб, а антибиотиците са ключови за лечението на пневмонията. Това обясни пред БНР микробиологът доц. Иван Иванов, директор на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ в Националния център по заразни и паразитни болести.
Нараства консумацията на някои групи антибиотици, например на азитромицина, който в момента масово се употребява. В дигиталното пространство циркулират няколко различни „рецепти“, допълни специалистът.
Нерационалната антибиотична употреба доказано води до по-високи нива на бактериална резистентност, подчерта доц. Иван Иванов. Той препоръчва да се прави първо тест за Т-реактивен протеин, който маркира възпаление и чак след това да се прибягва към употребата на антибиотици.
Относно прогнозите, че до 2050 г. антибиотичната резистентност ще бъде причина за смъртта на повече хора, отколкото ракът, доц. Иванов посочи, че “черните статистики за бъдещето са напълно оправдани” и от година на година се наблюдават все по-резистентни бактерии. В националната лаборатория са регистрирани 20-30 панрезистентни щама на всички използвани за терапия на определен вид бактерии антибиотици, поясни той. В такива случаи трябва да се използват антибиотични терапии в много високи дози, почти токсични, допълни Иван Иванов.
Лабораториите са засипани с пациенти с коронавирусна инфекция и никой не мисли за антибиограми, а личните лекари в паниката си се презастраховат и предписват широкоспектърни антибиотици, изтъкна още доц. Иванов. По думите му, когато имаме антибиограма, можем “много специфично да стреляме към конкретния причинител с тясноспектърен антибиотик, който е по-щадящ”.

РАСТЕ БРОЯТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС ПОТРЕБИТЕЛИ НА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В ЛОВЕШКОТО СЕЛО СЛИВЕК
Расте броят на заразените с коронавирус потребители на дома за стари хора в ловешкото село Сливек, след като преди три дни медицинска сестра там беше диагностицирана с COVID-19, съобщи БНР.
Освен медицинската сестра от дома за стари хора, с положителни проби за коронавиурс се оказаха още трима души от персонала.
Заразените потребители обаче вече са девет. За последното денонощие са диагностицирани още двама. Очакват се резултатите от изследването с PCR тестове на други 8 настанени в дома.
Един от заразените е настанен за лечение в ловешката болница, останалите са изолирани и остават на лечение в определени помещения на втори етаж на сградата на дома и са без оплаквания. Грижите за тях се поемат от отделен обслужващ екип под наблюдението и контрола на общопрактикуващия лекар, който се грижи за възрастните хора в дома. Осигурени са достатъчно количество консумативи, дезинфектанти, миещи и лични предпазни средства.
БНР съобщи за още едно огнище на коронавирус -в дом за възрастни хора у нас – този път в дряновското село Радовци, където живеят 96 жени с психични разстройства. Три от тях и медицинска сестра са инфектирани с COVID-19 и са изолирани. Здравословното им състояние е добро, каза за „Хоризонт“ управителят на дома Ганка Матева. Всички домуващи и персоналът са изследвани, предстои да излязат резултатите от пробите.

ТРАНСПЛАНТИРАНИ ПАЦИЕНТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ ПРЕД СГРАДАТА НА МЗ
Трансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Причината е, че след трансформирането на клиниката по нефрология в Александровска болница в COVID отделение, не знаят къде ще бъдат лекувани, информира БНР.
На среща, закрита за медиите, зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков е разговарял с част от протестиращите и е поел ангажимент министерството да съдейства за изглаждане на отношенията между ръководството на УМБАЛ “Александровска” и екипа Клиниката по нефрология и трансплантации в лечебното заведение.
Трансплантираните пациенти са категорични, че преобразуването на клиниката по трансплантации в COVID отделение ги обрича.
„Искаме достъп до самостоятелна клиника, в която да нямаме достъп до други болни и същият колектив да ни преглежда“, заяви един от демонстрантите.
До казуса се стигна, след като беше решено клиниката по нефрология в Александровската болница и тази по пулмология във ВМА да бъдат преобразувани в отделения за пациенти с коронавирусна инфекция. Това доведе и до колективната оставка на екипа на клиниката в Александровска болница, след която пациентите не знаят, къде ще бъдат лекувани.
„И се обръщам към министъра на здравеопазването, колкото може по-бързо да върне отделението, екипа на отделението и болните там, за да могат да ни лекуват. Защото за броени дни аз мога да отхвърля за втори път бъбрека или да загина или да се върна към хемодиализно лечение“, каза протестиращ.
Недоволството на трансплантираните пациенти е породено от реорганизацията на здравната система. Те са категорични, че това им отнема възможността за проследяване на заболяването им.
Иван Димитров от Българския пациентски форум, който подкрепя протестиращите, заяви: „Основният проблем е, че българското здравеопазване абдикира много ясно от това да лекува хроничните пациенти в България. Хвърля абсолютно всички усилия само срещу COVID и за съжаление хроничните пациенти стават заложник на пандемията. Първите, които са такива заложници, това са трансплантираните пациенти, онкологичните и ревматичните пациенти. Развиваме се в посока отрицателна на това да лекуваме български граждани по европейски“.

БАН И ИНСТИТУТЪТ “ПАСТЬОР” РАЗРАБОТВАТ ИНЖЕКЦИОННА И ИНХАЛАЦИОННА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
До края на годината съвместно с Института „Пастьор“ ще разполагаме с прототип на ваксина срещу коронавируса и ще може да се премине към изследване, съобщи пред Радио София доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент “Имунология” в Института по микробиология на БАН. Той поясни, че създаването на такъв препарат тече особено динамично в световните лаборатории и в момента е трудно да се каже коя е най-напреднала и коя ще бъде ефективна.
Фирмите са по-смели в изказванията и дори бързат да сключват договори, но учените са по-умерени, защото знаят, че при дългите изпитвания ваксината може да се провали дори в последния етап. Ако е вярно, това, което съобщават от различни държави – че вече са произвели ваксина, тогава пандемията щеше да бъде поставена под контрол, а това не е така, коментира доц. Чорбанов. Той допълни, че с колегите си работят върху две форми на ваксина срещу COVID-19 – традиционната инжекционна и инхалационна. Друг тип медикаменти досега не са показали ефективност в борбата с вирусите, каза още ученият.