НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.10.2020)

Зам.-министър Жени Начева: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ИМАТ ПРАВО ДА ИЗДАВАТ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА PCR ТЕСТОВЕ ОТ НАЧАЛОТО НА НОЕМВРИ
Личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове от началото на ноември. Това каза пред БНТ председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева, информира Zdrave. net.
По думите ѝ анексът към НРД ще бъде подписан до края на октомври. Не е ясно дали ще има лимити за направленията. Въпросът е на масата за преговори между Българския лекарски съюз и НЗОК, уточни тя. Все още не е изчислено също колко пари ще бъдат необходими. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на НЗОК за 2020 г., обясни зам.-министър Начева.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОТПУСНЕ 5 МЛН. ЛВ. ЗА “РЕМДЕСИВИР”
Правителството ще отпусне 5 млн. лв. за да се купят още количества от лекарството “Ремдесивир”. Решението ще бъде взето на утрешното заседание на кабинета. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при посещението си в Козлодуй, информира Zdrave.net.

587 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
587 са новодиагностицираните лица у нас с коронавирусна инфекция за изминалото денонощие. 4 320 PCR теста са направени през последните 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 51; Бургас – 42; Варна – 34; Велико Търново – 7; Враца – 13; Габрово – 3; Добрич – 10; Кърджали – 17; Кюстендил – 2; Ловеч – 8; Монтана – 5; Пазарджик – 8; Перник – 3; Плевен – 11; Пловдив – 56; Разград – 11; Русе – 10; Силистра – 2; Сливен – 14; Смолян – 5; София област – 8; София град – 173; Стара Загора – 31; Търговище – 24; Хасково – 16; Шумен – 9; Ямбол – 14.
24 989 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. От тях 8 099 са активни. Излекувани са вече 15 975 лица. 128 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 1 221. От тях 65 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 1 384 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 19. От тях 10 са установени при лекари, 3 – при медицински сестри, 1 – при санитар, 1 – при фелдшер и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 915. Новите случаи от изминалото денонощие са 23.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: ОТДАВНА СМЕ ГОТОВИ С КРИТЕРИИТЕ ЗА ТЕСТУВАНЕ НА ПАЦИЕНТИ СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заявиха, че отдавна са изготвили критериите, на които трябва да отговарят пациентите, за да бъдат изследвани за доказване на инфекция със SARS-CoV-2., информира Zdrave.net.
Според Сдружението властите трябва да решат каква е преследваната цел – да бъдат проверени чрез тестуване всички пациенти с оплаквания, независимо от броя на оплакванията, или само тези с повишена вероятност да са инфектирани (хората, които биха имали повече от един симптом, например са с температура, кашлица, загуба на мирис или вкус и др.).
От НСОПЛБ са категорични, че ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити, е недопустимо. По отношение на финансирането общопрактикуващите лекари смятат, че ако се покриват от държавата, това трябва да става основно със средства извън планирания бюджет на НЗОК, тъй като бюджетът на НЗОК е предвиден за диагностика, лечение, профилактика, диспансерно наблюдение и др. на заболяванията в ситуация, различна от сегашната, която е извънредна и трудно предвидима.
„НЗОК може да бъде вторичен разпределител на тези средства, поради изградената и добре функционираща система за регистрация на заболяванията и дейностите, свързани с тях, както и отчитането им. Тук стои и въпросът с неосигурените български граждани“, пишат от Сдружението.
Според тях назначаването на тези изследвания трябва да може да се прави от всички лекари, с които е установил контакт съответният пациент и задължително трябва да става по електронен път, независимо дали контактът е по телефон или друг дистанционен начин или е присъствен.
„Системата COVID-19 трябва да бъде преработена, оптимизирана и актуализирана, както и задължително, директно свързана с медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ. Пациентите, подложени на тест, да бъдат изведени от работната среда (ако са в трудоспособна възраст и работят) чрез временна нетрудоспособност до излизане на резултата или ако са в друга възраст или не работят да бъдат поставени в изолация за това време. Да се помисли върху идеята за създаване, ако се утежни обстановката, на пунктове за пробонабиране. Лекарските кабинети (на общопрактикуващите лекари, както и други специалисти) не трябва да бъдат място за извършване на тази дейност“, пишат още от НСОПЛБ в предложението си до институциите.
Според тях властите трябва да осигурят необходимите лични предпазни средства. За ОПЛ това са основно маски от по-висок клас KN95 / FFP2 или FFP3 поне по 2 на ден на човек (лекар и сътрудници), както и дезинфекционни материали, както и възнаграждение за ОПЛ за работата с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация.
От сдружението обясниха, че в близките дни ще представят документ по поставените проблеми.

Зам.-министър Бойко Пенков: ИНФЕКЦИЯТА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА НА КЛЪСТЕРЕН ПРИНЦИП
„Развитието на инфекцията коронавирус е под контрол. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от неделя и понеделник. Това се случва почти всяка седмица, защото през почивните дни има само дежурни екипи в лабораториите, които се занимават само със спешните случаи“. Това обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНТ.
“Следим всичко. Инфекцията се разпространява на клъстерен принцип – определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги. Оттам идват много бройки наведнъж. Опитваме се да наложим на места за обществено ползване определени правила, за да ограничим разпространението на коронавирус. Това ще и проверяваме дали се случва, затова моля –спазвайте правилата, но на този етап няма причини да се затягат мерките в страната”, допълни той и заяви, че трябва да се научим да живеем в тези нови условия и отделно разчитаме на науката да започнем да лекуваме коронавируса“.
“Има една заповед на министъра за 184 болници с легла за пациенти с COVID инфекция. Сега областните управители решават за откриване на нови места за лечение”, поясни зам.-министър Пенков. Той каза, че наличните легла за заразени с коронавирус са 8 400, от тях са заети са 1 221.
Д-р Пенков увери, че има средства до края на годината, за да може да се покрие труда на хората, които имат пряк досег с болни с коронавирусна инфекция. Той уточни, че до края на тази година са осигурени средства за справяне с епидемията.

11,47% Е СМЪРТНОСТТА ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СРЕД ПАЦИЕНТИТЕ В БОЛНИЦИТЕ У НАС ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 6 МЕСЕЦА НА ПАНДЕМИЯТА
Смъртността от коронавирусна инфекция сред пациентите в болниците у нас през първите 6 месеца на пандемията е 11,47%. Това показва анализ на „Индекс на болниците“, за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването. От началото на пандемията през март тази година до 1 септември в страната са били хоспитализирани 5 340 души със заболяването, починалите са 613 (11.47%), показва официалната статистика на МЗ, информира Zdrave.net.
Пациентите са били приети в 102 лечебни заведения. Основната част от тях обаче са лекувани в големите държавни болници и в областните болници. Най-много пациенти са преминали през УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ (324), през няколко университетски болници – „Св. Анна“ – София (228), „Св. Марина“ – Варна (266), „Св. Георги“ – Пловдив (273), както и през областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен (222).
Над 100 пациенти за шестте месеца с COVID-19 е имало общо в 16 болници, като всички са били държавни и общински. Значително по-малко участие в лечението на пациентите са взели частните болници. Само в една от тях пациентите за шестте месеца са били над 50, а в пет – болните с COVID-19 са били над 40.
Въпреки че средната смъртност за шестте месеца до 1 септември е била 11.47%, тя е варирала от 0% до 100% процента в отделните лечебни заведения. Очаквано смъртността е била по-висока в болниците, където приоритетно се лекуват пациенти с коронавирус. В университетските центрове, където се изпращат най-тежките случаи, този показател за шестте месеца надвишава 17%. В отделни областни лечебни заведения той достига дори до 25%.
Въпреки че няма пълна съотносимост на смъртността от COVID-19 в болниците за изминалия период с други държави, данните за Германия сочат около 22% смъртност, а за Англия – приблизително 24%, сочат изводите на експертите, работили над анализа.

Д-р Силвия Маркова: ВИРУСЪТ Е СТАНАЛ ПО-АГРЕСИВЕН И ЗАРАЗЕН И ПРОТИЧА ПО-ТЕЖКО
„От няколко дни се чувствам добре. Изкарах болестта доста тежко с три периода на влошаване, като последният беше тежък – с висока температура и силен задух, който не се повлиява от нищо, дори от кислород”. Така започва разказа си пред камерите на Нова телевизия д-р Силвия Маркова – единственият пулмолог в болницата в Айтос, която е и пациент с COVID-19.
Тя смята, че дължи подобрението са ни лекарството “Ремдесивир”, чийто ефект е усетила много бързо. Първоначално е получила стандартната терапия за всички пациенти – кортикостероиди, антикоагуланти и антибиотик, информира Zdrave.net.
„Въпреки всичко това аз се влоших. Но ефектът от “Ремдесивир” е поразителен. В четвъртък ми вляха първата доза, в петък вече можех да дишам и температурата спадна”, добави тя. Връщайки се назад към дните, когато е била най-зле, тя си спомня, че дори не е могла да говори, защото не й е достигал въздух.
„В моя кабинет влизат всякакви пациенти, преслушвам всеки и въпреки че бях със защитно облекло, се разболях. Мисля, че това се дължи на малкото разстояние между слушалката и пациента. Ето защо е важно да се носят маска и ръкавици, за да няма контакт до гладки метални повърхности. Особено важно е да се спазва дистанция от 2 метра“, каза д-р Маркова.
Тя се обърна към всички, които не вярват в съществуването на COVID-19: „Вирусът го има. Моите впечатления като пулмолог, който работи доста дълго време с белодробни инфекции, е, че той е станал по-агресивен и заразен и протича по-тежко”, категорична беше тя. Съветът, който тя даде на хората, е да не се самолекуват и да търсят лекарска помощ при първите симптоми, защото „самолечението не води доникъде“.
Директорът на болницата д-р Паруш Парушев обясни, че в отделението работят двама специалисти по вътрешни болести, един инфекционист, шест медицински сестри и още две на допълнителен договор. Няма отказали да работят медици, както е било при първата вълна на инфекцията.
Изключителна е натовареността и на медицинските сестри, сподели главната сестра на лечебното заведение – Мария Иванова. Тя разказа за трудностите, особено при нощните смени, когато има само една сестра, а назначенията са много, освен кислорода.
„Всичко, което правим, става три пъти по-бавно, защото работата е много. Вече има и колежка, която се разболя – получи бъбречна криза, сега я лекуваме. Графиците се правят в движение. Уморени са колежките, но не са се отказали“, каза още главна сестра Иванова.

144-МА УЧИТЕЛИ И 142-МА УЧЕНИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
144-ма учители и 142-ма ученици са с положителни проби за коронавирусна инфекция, но всички са в добро състояние. Това съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и поясни, че се спазват всички разпоредби за изолация на педагозите и децата, информира БНР.
В паралелките, в които заразените учители са имали по-дълъг контакт с децата, всички се поставят в домашна карантина за 14 дни, уточни зам.-министър Михайлова. Само вчера пет паралелки в началния курс в различни русенски училища са поставени в домашна карантина. Учителите, които са заразени, ще получат финансова помощ от Синдиката на българските учители, изтъкна председателят на СБУ г-жа Янка Такева.
“Средствата са от членския внос на учителите в синдиката и са не по-малко от 150 лева на човек”, уточни тя.

ЗАРАДИ ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ МБАЛ-ШУМЕН ЩЕ РАЗЧИТА НА ПОДКРЕПАТА НА КОЛЕГИ ОТ ДРУГИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Директорът на МБАЛ- Шумен д-р Димитър Костов е определил ситуацията в лечебното заведение като критична. Това е станало по време среща снощи с областния управител Стефан Желев. По думите му към момента пациентите в инфекциозно отделение са над неговия капацитет, разкрива се COVID-сектор и в Първо вътрешно отделение, информира БНР.
Поради увеличаващия се брой на заразени лекари и медицински сестри е изключително трудно да бъде организирано обслужването на всички пациенти.
„За да бъде преодоляна тази ситуация, болницата разчита на солидарността и подкрепата на лекари и медицински сестри от други лечебни заведения и от извънболничната помощ“, каза областният управител проф. Стефан Желев. Според него с цел ограничаване на разпространяването на заразата в областта е необходимо да се извършва по-стриктен контрол към всички, а хората да бъдат отговорни към себе си и към своите близки.
Апелът на здравните власти към всички е да се спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

ОБЩИНА СЛИВЕН ОБМИСЛЯ ДА ВЪВЕДЕ СЕДМИЧНИ PCR ТЕСТОВЕ НА ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЩИНАТА
Община Сливен обмисля да въведе седмични PCR тестове на всички служители на социални заведения в общината, в които има настанени хора, за да ограничи масова зараза на потребители и персонал като в Дома за хора с умствена изостаналост в селище Качулка в Сливен. Това съобщи кметът на Сливен Стефан Радев, информира БНР. От днес поетапно в социалното заведение се очаква да бъдат направени тестове на всички потребители и дезинфекция на сградите. Състоянието на всички е стабилно и няма данни за влошаване.
Кметът Радев обяви, че се водят преговори с бургаска лаборатория, която да прави седмичните тестове на персонала на социалните заведения.
„Тоест, където има потребители, които живеят постоянно и има риск от това някой от персонала да внесе зараза, с идеята, ако можем да хванем на съвсем ранен етап такава ситуация“.
Липсата на персонал за дома в “Качулка” се очаква да се реши до дни. Вече има заявен интерес към това, съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова.

БЧК СТАРТИРА ВТОРИЯ КУРС ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ПАРАМЕДИЦИ
Българският Червен кръст стартира втория курс за обучение на парамедици. Той се организира съвместно с Центъра за професионална квалификация „Прогрес и знание”.
Официалният старт ще бъде даден в 11 часа в четвъртък, в зала “Балкан” на Националния учебно-логистичен център в село Лозен, информира Clinica.bg.
Oбучението ще се проведе по програма, съобразена с Държавните образователни изисквания. То е с продължителност 960 учебни часа, разпределени в три семестъра. Формата на обучение е както дневна, така и съботно-неделна.
През първия семестър ще се наблегне на теоретична подготовка, а през втория – на практическата. Третият семестър ще е под формата на стаж в Центъра за спешна медицинска помощ – София. Успешно издържалите държавния изпит по теория и практика ще получат свидетелство за упражняване на професията.

ОБУЧИХА 48 СТОЛИЧНИ ИНСПЕКТОРИ ЗА ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ СЪРДЕЧЕН АРЕСТ
След реализиран пилотен проект по програма “Европа 2020” към Столичната община с изпълнител Фондация „Първите три минути“, инспектори могат да дават помощ при сърдечен арест. Това е първа крачка към развитието на общинска програма за автоматична външна дефибрилация за София и за цялата страна, съобщи БНР като се позова на информация от Столичния инспекторат.
Обучението на 48 служители по оказване на първа помощ е приключило успешно.
Във всеки район на територията на Столичната община вече има поне един служител на Инспектората, който в случай на инцидент може да окаже първа долекарска помощ.