НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.09.2020)

17 891 СЛУЧАЯ НА COVID-19 СА ПОТВЪРДЕНИ У НАС ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА
92 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалите 24 часа. PCR тестовете, направени през последното денонощие, са 2 330. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 18; Бургас – 2; Варна – 6; Велико Търново – 4; Габрово – 1; Добрич – 3; Кърджали – 2; Кюстендил – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 7; Перник – 2; Пловдив – 2; Русе – 2; Силистра – 1; Сливен – 3; Смолян – 1; София град – 25; Търговище – 1; Хасково – 1; Шумен – 1; Ямбол – 8.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас до момента, са общо 17 891. Активните случаи са 4 416. Излекувани са вече 12 758 лица, от които 8 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 736 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 53-ма се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 1 004 лица-медицински служители. Един нов случай на лекар е регистриран през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 717. Четири от случаите са от последното денонощие.

Доц. Ангел Кунчев: АКО ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В УЧИЛИЩАТА СЕ СПАЗВАТ, ТЕ ЩЕ БЪДАТ ЕДНИ ОТ НАЙ-БЕЗОПАСНИТЕ МЕСТА В ОБЩЕСТВОТО
“Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са много добри и всяко едно училище, според своите условия, може да ги доразработи и да каже какво трябва да се прави”. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.
“Особено чувствителни сме към училищата, защото децата ни са там всеки ден по няколко часа. От 52-те страни от европейския регион на СЗО нито една не се е отказала от нормалния начин на обучение. Друг е въпросът при какви мерки и препоръки”, изтъкна доц. Кунчев. По думите му, когато се събират много хора на едно място, рисковете се увеличават. В същото време специалистът изтъкна: “Сравнявайки риска от заразяване в училище, където се спазват всички указания за невзаимодействие между класовете, ако всичко това се спазва, училището ще е едно от най-безопасните места в обществото, защото сме на ясно, че детето може да се срещне с вируса навсякъде”.
Доц. Кунчев беше категоричен, че не може да се превърнат училищата в остров, където да не се среща коронавируса, но може да се намали рискът до приемлива степен, така че да стане едно от най-безопасните места.
Според експерта не е разбираемо пренебрежителното отношение към вируса, дори отричането на опасността от него: “Не, не е обикновен вирус!”, заяви той.
“Когато се сравняват данни трябва да е минимум на 14-дневна заболяемост. Процентът на новозаразените се влияе и от желанието на хората да пътуват в чужбина и им се налага да направят тестове за коронавируса”, обясни д-р Кунчев. Той подчерта, че за него интересни са изследванията, които се правят в Националния център по заразни и паразитни болести, където се тестват контактни и хора с клиника и съмнения, там процентът на заразени стига от 15% до 23%.
“Това е по-показателното, защото изследваш насочен контингент. Другото е случайно изследване на хора, които по някаква причина желаят да се тестват”, коментира експертът.
24,8 на 100 хиляди е заболяемостта в България през последните 14 дни, посочи д-р Кунчев, което определи като добро, ниско ниво, но предупреди, че ако масово не се спазват мерките, може в рамките на 2-3 седмици да се достигнат “висоти”.

COVID-19 ЩЕ БЪДЕ СРЕД АКЦЕНТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА 19-ТАТА СРЕЩА НА ФОНДАЦИЯ МОСТ
За 19-та поредна година Юлия Пискулийска и екипът на Фондация „Медии, общество, семейство, традиции“ (МОСТ) организират медицински форум, на който ще бъдат разгледани теми свързани с генетичните заболявания, алергиите, както и с пандемията, засегнала целия свят – COVID-19, информира БНР.
Лице на МОСТ дълги години е актрисата Татяна Лолова. Мост към човешкото в хората, години наред тя участва във форуми и дискусии на МОСТ, свързани със здравеопазването, в различни градове на страната – София, Шумен, Плевен, Стара Загора, Варна, Търговище, Благоевград, Велико Търново.
Неизменни стълбове на събитието са проф. д-р Ивайло Търнев и проф. д-р Иво Кременски. Свързват ги нелеките пътища на генетиката и социалната им ангажираност.
Присъствието на най-изтъкнатите наши учени, известни и в чужбина, дава възможност на журналистите да направят достояние на обществото важни информации, първи да съобщят научни новини, открития, да информират за характеристики на заболявания и отговорно лечение.

ОТКРИВАТ ПЪРВИЯ В БЪЛГАРИЯ РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Първият в България рехабилитационен център за деца с онкологични заболявания ще бъде открит утре, 14-ти септември, в село Опицвет. Капацитетът му е за 40 души. Десет години родителите на деца с рак събират дарения за изграждане на възстановителния център, припомня Маргарита Борисова, майка на дете, преминало през онкологично заболяване
“Болестта рак засяга не само децата, засяга цялото семейство, от това страдат и другите деца в семейството. Затова една от нашите програми за работа в центъра ще бъде насочена и към братята и сестрите на болните деца, за да може и те да получат необходимата подкрепа. Защото много често те страдат, така че никой не забелязва това, но това пък оказва сериозни последствия в бъдеще”, изтъкна Маргарита Борисова.