НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.08.2020)

ЕДИН ЛЕКАР И ПЕТ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19

171 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последните 24 часа. Направените през изминалото денонощие PCR тестове са 5 108. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 23; Бургас – 1; Варна – 33; Велико Търново – 3; Габрово – 6; Добрич – 12; Кюстендил – 1; Ловеч – 1; Пазарджик – 8; Перник – 1; Пловдив – 13; Разград – 1; Русе – 6; Силистра – 12; Сливен – 2; Смолян – 6; София област – 1; София град – 31; Стара Загора – 3; Търговище – 1; Хасково – 2; Шумен – 4.
Случаите на COVID-19, потвърдени в България, са общо 13893. От тях 4932 са активни. Излекувани са вече 8 479 лица, от които 325 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 834. От тях 63-ма се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронвирус, са 769. През изминалото денонощие са регистрирани нови шест случая. Един от тях е установен при лекар, а пет – при медицински сестри.
482 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Новите случаи от последното денонощие са 11.

УМБАЛ “ПЛОВДИВ” РАЗКРИВА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PSR ТЕСТОВЕ
В УМБАЛ “Пловдив” ще бъде разкрита лаборатория за PSR тестове, съобщи БНР. Новата лаборатория ще може да прави по 13 проби за около 2 часа и половина. На първо време ще се изследват съмнителни случаи и пациенти на болницата, а на по-късен етап и всички желаещи, уточни изпълнителният директор на УМБАЛ “Пловдив” д-р Динчо Генев.
“Предприехме тази стъпка, след като на 14-я етаж в лечебното заведение бе създадено отделение за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, което в момента е пълно с доказани и съмнителни случаи”, заяви директорът. Според него резултатите от изследванията на приетите се получават от другите лаборатории в града твърде бавно и възпрепятстват адекватните действия на медиците веднага.
Д-р Генев подчерта, че в “УМБАЛ-Пловдив” са взети всички противоепидемични мерки, за да нямат контакт пациентите и медицинският персонал от COVID-отделението с останалите звена.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА НАМАЛИ УВЕЛИЧЕНИТЕ ТАКСИ ЗА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ, ОБУЧАВАЩИ СЕ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ
Академичният съвет на Медицински университет – Варна намали увеличените такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане, приети в предходни години, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от висшето училище. Намалението стана факт благодарение на положените усилия и подкрепата на ръководството на университета към студентите, които изменението на Закона поставя при променени условия и значително по-високи такси, допълват оттам.
Всички студенти, обучаващи се срещу заплащане, още при записването си в университета сключват договор, съгласно който годишната такса за обучение се определя по законодателен ред и може да бъде различна за всяка учебна година. Годишната такса се внася на две равни вноски в срок до две седмици от началото на семестъра.
Ръководството на МУ-Варна изказва благодарност към министъра на образованието и науката, който откликна на създаденото напрежение сред студентите. Със свое писмо от 06.08.2020 г. министър Красимир Вълчев подкрепи предложението на МУ – Варна за намаляване на таксите и потвърди неговата легитимност.
Намалението е максимално възможното и е във връзка с чл.95, ал.2 от ЗВО, съгласно който за определена категория студенти Академичният съвет на висшето училище може да определя такси в намален размер от утвърдените от Министерския съвет.
Така, увеличените такси за студентите, обучаващи се в платена форма и приети преди учебната 2020/2021 г., намаляват съществено, като за редица специалности запазват размера си от предходните години. Има специалности в задочна форма на обучение, за които годишната такса за платено обучение е дори по-ниска в сравнение с миналата година.

ПЕТ ИНОВАТИВНИ ОПЕРАЦИИ ЗА ДЕЦА В “ПИРОГОВ”
Пет иновативни за страната ни лапароскопски операции на деца с вродени урологични заболявания ще бъдат извършени днес и утре в УМБАЛСМ „Пирогов“, съобщи БНР.
Световноизвестните лекари проф. Рита Гобеи доц. Лука Мазоне пристигат у нас, за да покажат най-съвременните техники в лапароскопското лечение на този вид заболявания. Петте операции на вродена хидронефроза и непалпируем тестис ще бъдат извършени при деца на възраст между 2 и 3 години.
Интервенциите се правят се за първи път с апаратура, закупена от Благотворителната кампания “Българската Коледа” Лекарите от Детската урология „Пирогов„ се надяват иновативните лапароскопски операции да станат рутинни.

ПРЕДСТОИ ПОДПИСВАНЕ НА АНЕКС ЗА ДЕНТАЛНИ ДЕЙНОСТИ ПО НРД 2020 – 2022
Предстои Надзорният съвет на НЗОК да разгледа осигуряването на допълнителен финансов ресурс за дентални дейности до края на годината и да бъде подписан анекс към Националния рамков договор 2020-2022 г. за дентални дейности, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Средствата са от резерва по бюджета на НЗОК и с тях ще бъдат увеличени всички дейности в първичната дентална помощ за деца и възрастни.
Целта на постигнатата договореност е да се подобрят трудовите възнаграждения на работещите в системата на денталната помощ и да се повиши качеството на обслужване на пациентите. Това стана ясно по време на проведена днес среща на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър Жени Начева, зам.-министър Бойко Пенков, който е и член на НС на НЗОК, с председателя на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков и зам.-председателите на съсловната организация д-р Светослав Гачев и д-р Георги Димов.
Министър Ангелов изрази задоволство от постигнатия консенсус при преговорите, за които беше информиран.