НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.07.2020)

511 СА МЕДИЦИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, ПРИ КОИТО Е КОНСТАТИРАН НОВИЯТ КОРОНАВИРУС У НАС
77 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалото денонощие. 1198 са направените PCR тестове през последните 24 часа. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 5; Варна – 9; Велико Търново – 2; Видин – 1; Кюстендил – 3; Ловеч – 1; Пазарджик – 1; Перник – 1; Пловдив – 8; Разград – 2; Сливен – 3; Смолян – 1; София област – 2; София град – 31.
7252 са общо потвърдените към момента случаи на COVID-19 у нас. От тях активни са 3665. Излекувани са вече 3319 лица, 8 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 535. От тях 33-ма се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система 511 са медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас. Нови 5 случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 2 са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра и 2 – при санитари.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 268. През изминалото денонощие е регистриран един нов смъртен случай

БЛС ПРИЗОВА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДА СПАЗВАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
Българският лекарски съюз излезе с апел да се спазват противоепидемичните мерки. В обръщението се казва: „Вече няколко месеца сме изправени, като общество и здравна система, пред глобално предизвикателство – пандемията от COVID 19. Прави се всичко възможно, за да се овладее ситуацията и да се сведат до минимум негативните последствия.
БЛС с тревога следи нарастващия брой на новодиагностицирани с COVID-19. Спазването на противоепидемичните мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина е изключително важно, за да се овладее тази негативна тенденция. За съжаление, след масовото недоволство от последните дни, станахме свидетели на неспазване и подценяване на препоръките. Факт, които неминуемо ще доведе до увеличаване на броя на заразените и до натоварване на здравната система.
БЛС призовава всеки, който изразява своята свободна воля, да не забравя и личната си отговорност за своето здраве и за това на околните. Спазването на противоепидемичните мерки, макар и на открито, но в присъствието на много хора, е ключово, за да съхраним здравната система.
Нека поемем своята лична отговорност, нека съхраним здравето си, нашето и това на близките ни.“

ПОСЛАНИКЪТ НА ФРАНЦИЯ У НАС ФЛОРАНС РОБИН ДАРИ МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ НА БОЛНИЦАТА В ХАРМАНЛИ
В навечерието на националния празник на Франция, посланикът на страната у нас Флоранс Робин направи дарение на медицинско оборудване на болницата в Харманли.
Така френската държава изразява своята солидарност с България в епидемията от COVID-19, съобщи БНР.
Флоранс Робин предостави на болницата в Харманли специално медицинско оборудване, медицински легла, а на социалните служби – инвалидни колички и проходилки.
“Защото солидарността и братството са основни ценности на френската република. Щастлива съм да съм тук в Харманли днес, защото България не е само София, както Франция не е само Париж. Аз съм убедена, че трябва да работим с отделните градове, така че да се погрижим за страданията в нашия свят”, изтъкна посланик Робин.
В рамките на тази епидемия посолството на Франция е раздало храна на близо 2000 семейства в цяла България.

В ПЛЕВЕН ЗАСИЛВАТ КОНТРОЛА ЗА СПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Екипи на РЗИ и МВР ще извършват в Плевен внезапни проверки по заведенията през цялото денонощие. Освен нощните заведения, ще се проверяват всички хранителни магазини за носене на маски, както и обществения транспорт и всички места, където се изискват, съобщи БНР.
По време на разширеното заседание на Областния кризисен щаб с кметовете от цялата област и представители на всички институции са набелязани конкретни стъпки, каза Мирослав Петров, областен управител и председател на щаба: “Ще има доста засилен противоепидемичен контрол от всички институции, ще се обобщава тази информация, вижда се, тенденцията е масово да не се ползват такива защитни средства. Явно хората се поуспокоиха. Правят съвместни групи между РЗИ, полиция, много стриктно трябва да се контролира, на квадратен метър колко хора ще има. Така, че ще има внезапни проверки по тези заведения и, съответно, ще бъдат съставени актове за административни нарушения. Остава си наблюдението на фериботния комплекс в Никопол. Отделно има денонощни дежурства на РЗИ”.

КАРАНТИНА В ДВЕ БОЛНИЦИ ЗАРАДИ COVID-19
Отделения в две болници в страната са затворени и под карантина заради COVID-19, информира Clinica.bg като се позова на съобщения от лечебните заведения.
Заради лекари и пациенти с положителни тестове за коронавирус неврологията в “Пълмед”- Пловдив ще бъде под двуседмична карантина. През почивните дни там са установени 9 положителни проби, сред които на двама лекари от края на миналата седмица. Сред новите случаи са тези на заразени медицински сестри, санитар и секретари. Всички те са под домашна изолация, изследвани са и контактните им лица. Отделението остава под карантина до 23 юли.
Затворено е и Второ отделение в МБАЛ-Добрич заради пациент с COVID-19. Преустановен е приемът и в ортопедията, като спешните случаи се приемат в хирургията. В града имаше и взрив на заразата покрай абитуриентските балове. Още осем от изследваните до този момент завършили ученици от Езиковата гимназия са с положителни тестове за инфекцията. Те са в добро състояние и са под домашна карантина.
Продължава изследването и на останалите зрелостници от бала. В COVID-сектора в МБАЛ Добрич към момента са настанени шестима. „Леглата са 11, имаме готовност при нужда да ги увеличим”, увериха от там.
Междувременно стана ясно, че Инфекциозно отделение в Смолянската многопрофилна болница е препълнено. Пациенти с коронавируса се приемат в пулмологията.