НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.06.2020)

105 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС

105 от изследваните през последното денонощие 2642 проби са дали положителен резултат. Това показват данните в Националната информационна система на 13.06.2020 г.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 1; Кърджали – 2; Кюстендил – 1; Пазарджик – 12; Плевен – 3; Пловдив – 3; Разград – 1; Сливен – 7; Смолян – 8; София област – 9; София град – 17; Стара Загора – 22; Търговище – 2; Хасково – 1; Шумен – 12.
3191 са общо потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас. От тях активни са 1303. Излекувани са 1716 лица, 28 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 215 пациенти, 15 от тях са настанени в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 317 лица-медицински служители. Шест нови случая са установени през последното денонощие, като пет от тях са на лекари, а един – на фелдшер.
172 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Четири са новите смъртни случая, регистрирани през изминалото денонощие.

ВСИЧКИ ЛИЦА, КОГАТО СЕ НАМИРАТ В ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ, В АПТЕКИТЕ И ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ СА ДЛЪЖНИ ДА ИМАТ ПОСТАВЕНА ЗАЩИТНА МАСКА
Всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други закрити обществени места, както и на всички открити такива, в които не може да бъде осигурено спазването на физическа дистанция, поставянето на маска е силно препоръчително. Запазват се мерките за дезинфекция и спазване на физическа дистанция.
Това нарежда здравният министър със Заповед № РД-01-331/12.06.2020 г., която влиза в сила от 15-ти юни, понеделник, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
До 15-ти юни действаща остава Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г.

ДО 30-ТИ ЮНИ НЕ СЕ ПОЗВОЛЯВАТ ПОСЕЩЕНИЯТА В ДИСКОТЕКИ, ПИАНО-БАРОВЕ,НОЩНИ БАРОВЕ И КЛУБОВЕ
Считано от 15-ти юни до 30-ти юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други.
Това нарежда здравният министър със Заповед № РД-01-332/12.06.2020 г., която влиза в сила от 15-ти юни, понеделник, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50% от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.
До 15-ти юни действаща остава Заповед № РД-01-302/03.06.2020 г.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ПОСТАВЯНЕ ПОД КАРАНТИНА НА ПРИСТИГАЩИ В БЪЛГАРИЯ ЛИЦА СЧИТАНО ОТ 15-ТИ ЮНИ
Всички лица, които пристигат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Това се посочва в Заповед № РД-01-334/12.06.2020 г. на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от 15-ти юни, понеделник, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Изключенията за поставяне под карантина са детайлно разписани в текста на заповедта.
Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на Регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Република Ирландия, Кралство Испания, Република Малта и Италия в периода от 02.06.2020 до 14.06.2020 г.
До 15-ти юни действаща остава Заповед № РД-01-314/04.06.2020 г., уточниха от МЗ.

СЕДЕМ РАБОТНИЦИ С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС ВЪВ ФИРМА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПЛЕТИВО В ДОСПАТ
Седем работници са положителни за коронавирус във фирма за производство на плетиво в Доспат от изследваните близо 200 души. Заразените са поставени на 28-дневна домашна изолация, съобщи БНР.
Под карантина за 14 дни са колегите им, с които са били в контакт. На фирмата са предписани засилени противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията.
Мъж на 61 г. от Смолян, който е на лечение в Инфекциозното отделение на областната болница, също е позитивен на вируса. Специалисти от Регионалната здравна инспекция проучват лицата, с които е контактувал болния.

ТЕСТВАТ ЗА COVID-19 ЖИТЕЛИ НА ДВЕ СЕЛА КЪМ ОБЩИНА КАОЛИНОВО
100 PCR теста ще бъдат направени днес на част от жителите на селата Тъкач и Климент, община Каолиново, информира БНР.
Там бяха регистрирани 5 случая на заразени с коронавирус.
Сред заразените са кметът на Тъкач Метин Халил и местният фелдшер Ебазер Юсуф. Заради усложняващата се епидемична обстановка в областта започна дезинфекция на улиците и обществените сгради в двете населени места.
Кметът на Тъкач се чувства добре, поставен е под 14-дневна карантина в дома си. Фелдшерът и неговата съпруга се лекуват в шуменската болница.
Продължава изследването на жителите на село Изгрев, община Венец. Към момента там са направени над 200 теста.