НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.05.2020)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА, СЧИТАНО ОТ 14-ТИ МАЙ ДО 14-ТИ ЮНИ 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14-ти май 2020 г. до 14-ти юни 2020 г. За това информира БНР като се позова на съобщение от пресслужбата на Министерския съвет.
Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му, подчертават от пресслужбата на МС.
Промените в Закона за здравето дават възможност министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да внесе предложение в МС и той да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, поясни на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев и допълни: „Ние се възползвахме от тази възможност веднага, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Ние считаме, че прилаганите досега мерки трябва да продължат да се прилагат и сме убедени от оценката, която направи главния държавен здравен инспектор…за развитието на заболяването в България и света, прави анализ на мерките, които сме предприели, на промяната в епидемичната обстановка, и на базата на неговия доклад правителството смята, че пандемията от COVID-19 представлява наистина тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве и запазването на здравето и живота на българските граждани“.
„На базата на тази оценка внесох решение днес в Министерския съвет и той прие решение за обявяване на такава извънредна епидемична ситуация…Ще издам няколко заповеди, които влизат от полунощ тази нощ. Те са групирани в 4 вида: заповед с противоепидемичните мерки; втората е за преминаването през КПП и ограничения с тях; третата е с карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болни; и четвъртата е какво ще остане да работи и кои заведения и дейности няма да функционират“, каза още министър Ананиев. Той допълни, че първата нова мярка, включена в заповедите, е разрешаване на трансплантациите. Втората е, че вече може свободно да ходят всички в градските градини и паркове. Всеки един кмет на град е предвидил със своя заповед съответните изисквани за социална дистанция, за сядане по пейките, за струпване на хора при посещение на градини и паркове.
На заседанието на МС не е обсъждано връщане на противоепидемични мерки при над 100 заразени на ден. „Убеден съм, че ако в продължение на определен период от време, според мен поне една седмица, има такива високи стойности на новозаболели, ние ще предприемем и обратните мерки“, отбеляза още министърът. Преценили сме, че един месец е достатъчен период да преценим ситуацията, изтъкна Ананиев.
Всичко, което е разрешено да функционира, продължава и занапред. Това, което е забранено на този етап – училищата и моловете, няма да функционират до второ нареждане.

„Няма да има разлика между чужденци, идващи в България, и българи, които отиват в други държави на почивка – 14-дневна карантина ще има за всички. Предстои разговори с балканските колеги, за да въведат еднакви мерки. Според мен за всеки, който влиза на територията на България, трябва 14-дневна карантина“, посочи още министър Ананиев. На работодателите се препоръчва персоналът им да работи дистанционно, доколкото е възможно.
Прави се алгоритъм съвместно с министерство на образованието за отварянето на детските градини с групи максимум 10-12 деца. Прави се анкета сред родителите, дали желаят децата има да ги посещават, посочи Ананиев.
Днес, 13-ти май, се е състояла среща с премиера и е взето решение Националният оперативен щаб да оповестява данни за новите случаи на коронавирус само сутрин, а не както досега и вечер.

СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СА 2069
За последните 24 часа за COVID-19 са изследвани 1387 проби. От тях 65 са с положителен резултат, като 19 бяха съобщени вчера /12 май, към 17 ч./, а 46 са регистрирани към тази сутрин. Тези данни изнесе секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Общият брой на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас е 2069. Излекуваните лица са 499.
Констатираните през изминалото денонощие /общо 65/ случаи на новия коронавирус, са разпределени по области, както следва: Благоевград – 8; Видин – 6; Кюстендил – 1; Пазарджик – 3; Перник – 3; Плевен – 4; Пловдив – 2; Разград – 3; Русе – 1; Сливен – 4; София – 24; Ямбол – 6.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, са 365. От тях 51 се намират в интензивни структури.
225 са медицинските служители у нас, при които е потвърден COVID-19. Установени са 7 нови случая, от които 3 са в Пазарджик, 2 в Плевен, 1 в Пловдив и 1 в Сливен.
96 са починалите лица, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ЩЕ СЕЗИРА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА НЯКОИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Президентът Румен Радев подписа указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето и ще сезира Конституционния съд за текстове, които са в противоречие с Конституцията, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от прессекретариата на държавния глава.
Оттам припомнят, че президентът Радев нееднократно е призовавал отговорните институции към планирано и управляемо излизане от извънредното положение.
Липсата на план от страна на Министерски съвет доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния възможен момент и то с неясни и противоречиви разпоредби. За да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи, президентът подписа указ за обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, отбелязват от Президентството.
Следвайки последователната си позиция да защитава Конституцията и основните права и свободи на гражданите, държавният глава ще сезира Конституционния съд за определени текстове, които са в противоречие с основния закон, посочват още оттам и допълват, че мотивите на президента ще бъдат оповестени в близките дни.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ИЗНОСА НА ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА
Министерският съвет прие решение за изменение на решението за предприемане на мерки във връзка със заболяването COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър.
С решението се определя министърът на здравеопазването за компетентен орган, който да разрешава износа на определени продукти (защитни очила и визьори, предпазни средства за устата и носа и защитни облекла) при условията и реда, установени в регламент за изпълнение на Европейската комисия от 23 април 2020 г. за извършване на износ на определени продукти след представяне на разрешение за износ.

СВИВАТ ПРИЕМА В МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ
От 1244 до 1174 е намален план приемът за първокурсници в Медицински университет – София, информира Clinica.bg. Основните специалности обаче запазват миналогодишните показатели – 118 места за специалност „Медицина“, 120 за „Фармация“ и с едно по-малко до 119 за „Дентална медицина“.
В Медицински университет – Плевен местата са намалени от 480 до 387. С 20 по-малко до 40 са местата за специалност „Фармация“. За специалност „Медицина“ са планирани 118 първокурсници.
В Медицински университет – Пловдив намалението на план-приема спрямо миналата година е пренебрежително малко от 628 до 614. С четири места по-малко до 146 е бройката за специалност „Медицина“ и с пет по-малко до 85 за специалност „Фармация“.
В Медицински университет – Варна очакват 827 първокурсници. С 27 по-малко са местата за специалност „Медицина“ до 173. За специалност „Фармация“ предвидените места за първокурсници са 74 (с 19 по-малко, спрямо миналата година), а за специалност „Д ентална медицина“ местата са четири надолу – до 50.
С приетото решение държавата ще субсидира обучението в 38 държавни висши училища (включително и военните) на 38 390 студенти, от които 33 871 след средно образование. План-приемът за следване срещу заплащане пък е за 16 022 студенти, от които след средно образование 10 258. В съответствие с промените в Закона за висшето образование в частните висши училища не се утвърждава прием.
Държавата ще финансира и обучението и на 2 317 докторанти, от които 1 752 в редовна и 565 в задочна форма на обучение.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ УДЪЛЖАВА СРОКА ЗА ДИСТАВЦИОННО ОБУЧЕНИЕ ДО 31-ВИ МАЙ
Ректорът на Медицинския университет в София издаде заповед, с която удължава до 31 май включително срока на неприсъственото, дистанционно обучение в електронна среда. „Обучението може да се извършва и присъствено – индивидуално или в малки групи, там където е възможно да се изгради организация при спазване на всички противоепидемични мерки, съобразени с препоръките на Министъра на здравеопазването, Националния оперативен щаб и компетентните власти”, разпорежда проф. Виктор Златков.
Формите за дистанционно (електронно, звуково и писмено) и присъствено обучение, касаещо лекции, семинари, клинични казуси и др. се провеждат според традицията, практиката и възможностите на всеки факултет, съобразно спецификата на отделните катедри и другите учебни структури, пише в заповедта.
Ръководителите на отделните първични учебни звена, след съгласуване със съответните Декани и съответните Директори на университетските структури, да направят организация по провеждане на клиничното практическо обучение. То трябва да изпълнява изискванията за всяко направление и специалност за съответната регулирана професия, при спазване на всички противоепидемични мерки, съгласно препоръките на компетентните здравни органи, нарежда ректорът.
Ръководствата на Катедрите и Факултетните съвети трябва да организират и проведат преддипломния стаж на дипломанти (обучавани на български език) в Университетските болници, в здравните и лечебни заведения, с които МУ- София има сключени договори за СДО, при условие, че в тях няма забрана за провеждане на практическо обучение.
Участието на всички доброволци (студенти, специализанти и докторанти) в кампанията по ограничаване на пандемията и обгрижване на пациенти, съмнителни или носители на КОВИД-19 ще се зачита като учебна заетост, подчертава проф. Златков. За всички обучаващи се, приключили курса си в Докторантското училище на МУ-София, задължителният окончателен изпит ще бъде проведен онлайн в електронна среда.
Редовните кандидат-студентски изпити на български език по биология и химия за специалностите „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация” ще се проведат присъствено по предварително обявения на интернет-страницата на Университета график (по биология на 04.07.2020 г. и химия на 12.07.2020 г.), при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки
Събирането на необходимите документи за отпускане на стипендии по ПМС 90/2000 г. на студенти за летния семестър да започне от 13.05.2020 г. и да продължи до 22.05.2020 г. включително. За последващите действия по отпускане на стипендиите ще се спазва установен график, публикуван на интернет-страницата на МУ-София и интернет-страницата на Студентския съвет на МУ-София, подчертава ректорът на МУ София.
Майската изпитна сесия на допуснатите специализанти за държавен изпит за придобиване на специалност в системата на здравеопазването ще започне от 15.06.2020 г. и ще продължи до 13.07.2020 г. включително, е залегнало в заповедта на ректора. В нея се обяснява и че Централната медицинска библиотека ще бъде отворена при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

МАСОВОТО ТЕСТВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО В БАНСКО ПОКАЗВА, ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО Е БЕЗ ВИРУС И ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
Масовото тестване на населението в Банско показва, че населението е без вирус и заразени с COVID-19, информира Zdrave.net като се позова като се позова на Агенция „Фокус“.
От община Банско са уточнили, че с преустановяването на извънредното положение в държавата, е редно да бъдат оповестени резултатите от направеното масово тестване на населението на града, като обхватът на изследването е бил разширен и върху населението на град Добринище и селата от Местенски район. Изследването е извършено след съгласуване с Националния оперативен щаб, за да се констатира обективно здравния статус на жителите на първата карантинирана община в страната.
Проверката за наличие на антитела за COVID-19 е направена, благодарение на отпуснати от правителството и дарени бързи тестове. Целевите групи са определени със съдействието на Регионална здравна инспекция. При изследванията техните екипи бяха подпомогнати от общопрактикуващите лекари, работещи на територията на община Банско.
Резултатите в цифри са следните: проверени от община Банско – 2250 лица, от които 2010 от град Банско, 162 – от град Добринище и 78 – от район Места. Установено бе наличието на антитела при 112 лица от изследваните в град Банско, което е 5.57% и при 3 лица от изследваните в град Добринище. По преценка на здравните органи на някои от лицата бяха направени и PCR тестове. Резултатите от тях са отрицателни.

ДО МЕСЕЦ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА В БЛАГОЕВГРАД ЩЕ ЗАРАБОТИ PCR ЛАБОРАТОРИЯ
До месец в областната болница в Благоевград ще заработи PCR лаборатория. Днес, 13-ти май, лечебното заведение получи дарение с необходимата апаратура.
Нараства броят на заразените с коронавирус в областта. Новите случаи са 8, а стотици са поставени под карантина.
Директорът на областната болница в Благоевград д-р Огнян Митев очаква до месец лабораторията да бъде лицензирана и да заработи, като подчерта, че тя е обезпечена със специалисти.