НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.04.2020)

1700 СПЕЦИАЛИСТИ В 34 БОЛНИЦИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ПО 1000 ЛЕВА ЗАРАДИ COVID-19
Средствата, които ще се изплатят за месец март като допълнителни възнаграждения и осигуровки за работодателя в размер на 1537 лв. за едно лице, са около 2 600 000 лв. за лечебните заведения. Така чисто възнаграждение от по 1000 лв. ще получат около 1 700 човека в 34 болници, като максималният брой на персонала, който може да отчита лечебното заведение е в зависимост от настанените за лечение пациенти с доказан коронавирус. До края на март това са общо 140 човека. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Надя Клисурска-Жекова относно допълнителното възнаграждение за медицинския и немедицинския персонал, който е на първа линия в борбата с COVID-19, съобщи Zdrave.net.
По отношение на критериите, по които ще бъде получавано допълнителното възнаграждение, министърът уточнява, че в лечебни заведения с до 5 пациента с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение, допълнително възнаграждение ще получат 40 човека медицински и немедицински персонал за месец; с до 10 пациента – 70 човека медицински и немедицински персонал, и над 10 пациента – 100 човека медицински и немедицински персонал.
Парите за болниците са осигурени по проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектът е на обща стойност 60 000 000 лв. и краен срок за изпълнение 31.12.2020 г.
МЗ пък ще финансира отделно изплащането на допълнителни възнаграждения на служители на РЗИ, НЦЗПБ и ЦСМП, които са участвали пряко в дейности по установяване на пациенти с коронавирус или със съмнения за такъв. За тях средствата за месец март са в размер на 3 400 000 лева, като възнаграждения ще получат около 2 200 човека. Предвидено е изплащане на допълнителни възнаграждения на служители на РЗИ в областите, в които има пациенти със съмнение или с доказан коронавирус. Условието за получаване на възнагражденията на служители на РЗИ е 24-часови дежурства на гранични контролно-пропускателни пунктове с измерване на температурата на пристигащите пътници, попълване на формуляри, с които се събират данни за пристигащите пътници и връчване на предписания за изпълнение на задължителни противоепидемични мерки; вземане на клинични проби за провеждане на лабораторни тестове за SARS- CoV-2 от лица, поставени под домашна карантина и медицински персонал, обслужвал болни с доказана инфекция от COVID-19; осигуряване на медицинско наблюдение на български граждани без общопрактикуващ лекар, поставени под домашна карантина; издаване на предписания за задължителна карантина на лица, били в контакт със случаи на GOVID-19; проверки по спазването на задължителната карантина; провеждане на епидемиологични проучвания на случаи с COVID-19.
По думите на министъра общо допълнителни възнаграждения ще получат около 3 900 човека, като средствата, необходими за изплащане на дължимите суми за възнаграждения и осигуровки, са в размер на 6 000 000 лв.

ГОРЕЩИ ТЕЛЕФОНИ ЗА ВЪПРОСИ НА МЕДИЦИ
Български лекарски съюз в сътрудничество с БАПЗГ разкри телефон за въпроси и сигнали свързани с липса или недостиг на лични предпазни средства сред лекарите и специалистите по здравни грижи във връзка с обявеното извънредно положение в страната заради COVID-19. На втори телефон медиците ще могат да търсят помощ при насилие над тях, съобщиха от съсловната организация.
Лекарите и сестрите могат се свържат с БЛС на телефонен номер 02/ 9 07 07 08. Причината Съюзът да открие тази телефонна линия са зачестилите сигнали до съсловната организация за недостиг на лични предпазни средства от лекари и специалисти по здравни грижи.
На телефон 02/ 9 07 07 07 могат да бъдат подавани сигнали за упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи. Те ще бъдат незабавно предавани до главния прокурор, съгласно подписаното на 14.01.2020 г. споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратура на Република България.
Обажданията и на двете телефонни линии ще се приемат в работни дни между 09:00 и 17:00 ч. През останалото време сигналите ще бъдат записвани на гласова поща и обработвани в рамките на обявеното работно време.

ГДБОП ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ИЗПРАТЕНИ ФАЛШИВИ ИМЕЙЛИ ОТ ИМЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ГДБОП започва разследване за изпращането на фалшиви имейли от името на пресцентъра на Министерството на здравеопазването. При извършената проверка на място от служители на ГДБОП се установява, че в следобедните часове на 13-ти април хиляди български интернет потребители са получили такива съобщения, информира Clinica.bg.
Фалшивите СПАМ мейли са разпратени, като са използвани няколко десетки компрометирани пощенски кутии на български фирми от български хостинг компании. Незабавно са предприети мерки за преустановяване изпращането на подобни СПАМ мейли.
Пощенската кутия и друга дигитална инфраструктура на Министерството на здравеопазването не са компрометирани и СПАМ мейлите не са разпратени оттам. Работата по установяване на произхода на атаката се провежда в момента от служителите на отдел „Киберпрестъпност” в съдействие с хостинг компаниите.

7% ОТ ИЗСЛЕДВАНИТЕ БАНСКАЛИИ СА БИЛИ ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
Близо 7% от изследваните досега жители на Банско са били заразени с коронавирус, като болшинството дори не са знаели, че са го прекарали. Това показват резултатите от първите два дни на масовото тестване, което трябва да даде яснота от кога и колко масово е било разпространението на вируса в световноизвестния ни зимен курорт, информира БНР.
Вчера и днес с бързи тестове бяха изследвани предимно хората, които са работили и работят на първа линия – полицаи, лекари, социални работници, общинска администрация, хора от сферата на услугите. Общият брой вече надхвърля 330 души. “От общо 186 тестувани имаме 0 теста с ранни антитела. Хора, които имат ранни и късни антитела, общо на брой са 4. Това са хора, които оздравяват. И тези, които са преболедували – 8 човека с късни антитела”, обясни д-р Татяна Джупанова от РЗИ.
Изследваните, които са показали среща с вируса, са били изненадани от този факт, защото почти никой не е имал никаква симптоматика.
„Според статистиката 80% от заразените прекарват безсимптомна форма. Хората въобще не разбират, че нещо се случва с тях”, изтъква д-р Джупанова. По думите ѝ все още е рано да се говори за изграден колективен имунитет, тъй като за това е нужно 70% от хората да са изградили защита срещу новия коронавирус.
Въпреки първоначалния скептицизъм сред жителите на Банско, които заявиха, че не искат да се изследват, за да не попречи това на работата им и да ги травмира психически, след обявените досега данни хората са по-склонни да участват в масовия скрининг. Своето желание те могат да заявят на обявените телефонни линии от Общинския кризисен щаб.

МЕДИЦИТЕ ОТ ЦСМП-СОФИЯ АПЛОДИРАХА СЪВЕСТНИ ГРАЖДАНИ
Втора поредна вечер медиците от Центъра за спешна медицинска помощ в София аплодираха всички съвестни граждани, които се съобразяват с ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщи БНР.
Медиците излязоха пред Центъра в знак на благодарност за проявената от гражданите отговорност. Говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска:
“Благодарни сме и аплодираме тези хора, които спазват разпоредените мерки, които остават вкъщи, въпреки че това им създава определен дискомфорт”.
Жестът на лекарите е препратка към аплодисментите, които хората отправят от балконите си към всички медици.
Медиците апелират към гражданите: “Моля ви, останете вкъщи, за да можем да запазим колкото може повече животи. За да не стигаме до там да се претоварва здравната система. За да не стигаме до там, докъдето стигнаха италианци, испанци да избират кой да живее и кой да изгуби живота си”.

ОТВАРЯТ ПАЗАРИТЕ СЛЕД ВЕЛИКДЕН ПРИ СПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ
При устойчивост на спазване на мерките на пазарите, след Великден те ще бъдат отворени. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев, който инспектира пазара „Димитър Петков” в столицата. За това информира Clinica.bg.
Министър Ананиев увери, че проверки се правят непрекъснато и в големите търговски вериги.
„Разбрали сме се вътре в самия магазин търговските вериги да спазват нужните изисквания. А навън, с помощта и на органите на реда, се спазва дистанция от метър и половина- два, без да има наплив. Не трябва да противопоставяме пазарите и големите търговски вериги”, каза Ананиев. Той остана доволен от въведената организация на пазара “Димитър Петков”. „Няма сблъскване между клиенти, хората разбират, че трябва да се спазват правилата”, заяви министър Ананиев. Той добави, че има известни трудности при контрола на Женския пазар, а в провинцията мерките се спазват, но и там е по-лесно, защото пазарите са по-малко, както и клиентите.
Правителството задължи търговските обекти на вериги магазини, задължително да предлагат българска продукция. Това гласи Постановление, което одобри кабинетът на извънредно заседание. Идеята е по този начин да се насърчи родното производство и да се подкрепят малките и местни български производители. За целта в магазините ще има щандове специално за български продукти.

ЗА 10 ГОДИНИ БРОЯТ НА ЖЕНИТЕ ВЪВ ФЕРТИЛНА ВЪЗРАСТ Е НАМАЛЯЛ СЪС 186 000
Към 31 декември 2019 г. броят на жените във фертилна възраст у нас 1 464 000 като спрямо предходната година намалява с 27 000, а спрямо 2011 г. – със 186 000. Това показва анализът на данните, представени от Националния статистически институт за демографското състояние на нацията през 2019 г., съобщи Zdrave.net.
Броят на жените във фертилна възраст (15 – 49 навършени години) в страната, наричан още размер на родилните контингенти и тяхната плодовитост, оказва съществено влияние върху равнището на раждаемостта и определя характера на възпроизводството на населението, обясняват от института.
У нас се запазва тенденцията към увеличаване на броя на децата, родени от жени на възраст 40 и повече навършени години – от 2 154 през 2018 г. на 2 284 през 2019 година. Половината (50.5%) от ражданията през 2019 г. са първи за майката, 36.6% – втори, а 12.6% – трети и от по-висока поредност. Запазва се и тенденцията ва относително висок брой раждания от майки под 18-годишна възраст, отчитат статистиците.
Макар и минимално през 2019 г. се увеличава средният брой живородени деца от една жена – той става 1.58 и спрямо 2018 г. се увеличава с 0.02. Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава също – от 27.2 години през 2018 г. на 27.3 години през 2019 г.
1164 са ражданията на повече от едно дете – с 47 случая повече отколкото през 2018 година. При 1 153 от случаите на многоплодни раждания на бял свят са дошли по две деца, а при 11- по три, сочат данните на НСИ.
И за сравнение: коефициентът на раждаемост общо за ЕС-28 през 2018 г. е бил 9.7‰, а у нас – малко по-нисък – 8,9%0 по данни на Евростат. Най-високото ниво на раждаемост сред европейските страни има Ирландия – 12.5‰, следвана от Швеция с 11.4‰. С най-нисък коефициент на раждаемост в Европейския съюз остава Италия – 7.3‰.

МЕДИЦИТЕ СЕ ВРЪЩАТ В БОЛНИЦАТА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Директорът на болницата в Гоце Делчев е уволнен, а 14-те напуснали лекари се връщат на работа. Това стана ясно след днешното заседание на местния парламент, информира Clinica.bg.
Общинските съветници освободиха управителя на лечебното заведение д-р Владислав Улевинов, с който медиците имаха спор. Това бе и условието те да се върнат на работа, което е ключово за това болницата изобщо да продължи да съществува. Временно управлението на МБАЛ „Иван Скендеров” се поема от д-р Петър Филибев, досегашен директор на медицинския център в града.
14 лекари подадоха оставки, заради несъгласие с начина, по който д-р Владислав Улевинов управлява МБАЛ „Иван Скендеров”, припомня здравния сайт.
Заради създалата се ситуация с COVID-19, медиците обаче бяха готови да останат на работа по време на извънредното положение. Искането им обаче не бе прието.
Лекарите настояваха пред Общинския съвет, в чиято власт е решението на проблема, да свика извънредна сесия и да реши дали да продължи договора на управителя на болницата, или да го прекрати. След като миналата седмица това решение бе отложено, днес, 13-ти април, местният парламент гласува освобождаването на д-р Владислав Улевинов. Очаква се медиците да подадат молбите си за назначение на работа.