НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.03.2020)

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ВЪВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В СТРАНАТА ЗА ЕДИН МЕСЕЦ, ЗА ДА ОГРАНИЧИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19
Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец, считано от днес, за да ограничи разпространението на коронавируса. Решението беше взето с 201 гласа “за”, и нито един “против” или “въздържал се”. Извънредното положение се въвежда по силата на член 84 от Конституцията на Република България, информира БНР.
Премиерът Борисов благодари на депутатите: “Показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречия, но и да мислим преди всичко за народа си, всеки от неговата възможност.”
Борисов, министрите от кабинета и шефът на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса проф. д-р Венцислав Мутафчийски бяха в пленарната залата за гласуването.
В началото на заседанието проф. Мутафчийски обобщи ситуацията пред депутатите и подчерта, че всички държави в ЕС са станали жертви на епидемията. Премиерът благодари на медиците за усилията им в битката с коронавируса. Той подчерта, че е възможно да се помисли и за актуализация на бюджета: “Буквално хората са на фронта. Това си е една бактериологична война в момента. Затова с една актуализация на бюджета трябва да бъдат и стимулирани, и да бъде дадена оценка на практика с заплащането на тези, които са на първа линия, на техния труд”.
Бойко Борисов ще настоява за коридор за транспорта, за да не се блокира движението на стоки. “Ако не издействаме такъв чист коридор за транспорта, ще влезем в още по-тежка ситуация”, изтъкна премиерът. Ще се обмисля дали да се затварят детски градини, но няма да се затварят държавни и общински учреждения, за да не се парализира стопанският живот.
За нарушителите на карантинния период ще се прилага разписаното по закон наказание от 1 г. затвор, посочи още Борисов. “Надявам се цялата строгост на закона към тези, които отидат и се веселят или не спазват разпоредбата, да бъде приложен”, изтъкна той.
Парламентарните групи бяха категорични, че въвеждането на извънредното положение е навременно и абсолютно необходимо. Това е първото извънредно положение в най-новата история на България.

ЩАБ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЩЕ СЛЕДИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ПРАВИЛАТА И МЕРКИТЕ В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА
Под ръководството на главния прокурор на Република България Иван Гешев към Прокуратурата е създаден Щаб във връзка с решението на Народното събрание за въвеждане на извънредно положение на територията на цялата страна от 13.03.2020 г. до 13.04.2020 г., свързано с нарастващото разпространение на новия коронавирус COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресцентъра на прокуратурата.
Щабът ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение по преодоляване на негативните последици от разпространението на заболяването, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията в тази връзка. От министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката се изисква предоставянето на ежедневни доклади за актуалната обстановка в страната, съобразно компетентността им, както и за взетите мерки по изпълнение на отговорностите им. На административните ръководители на апелативните прокуратури е възложено на специален надзор да бъдат взимани всички досъдебни производства, свързани с нарушаване правилата и мерките в условия на извънредното положение.
Щабът ще взаимодейства и обменя информация с щабовете на другите структури по преодоляване на негативните последици от разпространението на COVID-19 в органите на държавната власт.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В ЦЯЛАТА СТРАНА
Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г., информираха от пресцентъра на МЗ.
Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки. Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.
Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.
Ето и конкретните мерки:
• Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите;
• Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;
• Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;
• Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;
• Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);
• Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;
• Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;
• Отменят се т. I, т. от 5 до 11 и т. II от Заповед № РД-01-122/11.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ПОСЕТИ ВЧЕРА ГАБРОВСКИЯ ЗАВОД “МАК”, КЪДЕТО СЕ ПРОИЗВЕЖДАТЗАЩИТНИ ОБЛЕКЛА ЗА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ В СТРАНАТА
„Голям поклон, голяма благодарност на габровските лекари, сестри, санитари и на всички, които първи усетиха, какво е това коронавирус. Не само че се справиха, справиха се с достойнство!“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов при посещението си вчера в завод „Мак“ в Габрово, където вече се произвеждат защитни облекла за медицинския персонал в страната, съобщи Zdrave.net.
Премиерът акцентира, че заедно със здравния и финансовия министър продължават да осигуряват необходимите инструменти за стимули на всички служители, които работят за справяне със заболяването.
Бойко Борисов призова да не се поддаваме на паника, а да използваме целия наличен ресурс на българската индустрия, за да набавим нужните средства и материали за работата на медицинските екипи. „Ако нещо ме прави оптимист и толкова уверен е това, че народът не се поддава на паника и, че децата не са уязвими“, каза още премиерът в Габрово.
Пред медиите министър-председателят заяви, че у нас има няколко хиляди респираторни уреда и, че новите линейки са оборудвани с такива устройства. Той поясни, че ние сме заявили, платили и чакаме важните респираторни апарати, но 20 броя от тях ще бъдат доставени в края на май заради огромното търсене.
България разполага с 2063 болнични легла за интензивно лечение. Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ у нас са 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са структура към Министерството на здравеопазването, имат 289 броя респираторни апарата в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. В момента се анализират нуждите на всяко лечебно заведение по отношение на тези апарати. Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори.
Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво. Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите-членки да получават респиратори от производители.

РЗИ-СОФИЯ ЗАТВОРИ 28 МАГАЗИНА НА СТОКОВИЯ БАЗАР “ИЛИЯНЦИ”
Регионалната здравна инспекция в София е издала предписания за спиране от експлоатация на 28 магазина на стоковия базар “Илиянци”. Това е станало в рамките на съвместната операция с МВР, НАП и здравните власти, започнала на 12-ти март сутринта, съобщи Clinica.bg.
11 магазина на базара бяха затворени, на 9 магазина бяха съставени актове от Противопожарна охрана. Експерти от РЗИ извършиха дезинфекциране на района. Освен това те провериха здравния статус на работещите на базара. В акцията с проверките, освен служители на МВР и РЗИ участваха и служители на Агенция “Митници”, НАП, Столична община и Дирекция “Противопожарна охрана” към МВР.
От приходната Агенция проверяваха дали са платени всички данъци и такси, както и произхода на стоките. На 111.03.2020 г. главният прокурор Иван Гешев поиска от здравното ведомство информация за това как се спазват здравно-санитарните норми на базара.

НЗОК С УКАЗАНИЯ ЗА ЛЕКАРСТВАТА С ПРОТОКОЛ
Лечението на пациентите, които получават лекарства по протокол, няма да бъде прекъсвано, заявиха от Националната здравноосигурителна каса. Управителят на НЗОК е изпратил писмо до договорните партньори на институцията, в което дава указания как да се изписват медикаментите за тежките заболявания, информира Clinica.bg.
Във връзка с динамично променящата се епидемична обстановка в страната, за обезпечаване на лечението на здравноосигурените лица, получаващи лекарствени продукти по протокол и с цел осигуряване на непрекъсваемост на терапията им, следва да се спазва следният алгоритъм:
1. В лечебните заведения, на територията на които има специализирани комисии – изпълнители по Амбулаторна процедура № 38 по договор с НЗОК/РЗОК, следва да се създаде организация по обезпечаване на дейността им, при спазване на наложените противоепидемични мерки.
2. Засегнатите лечебни заведения в рамките на деня, след обявяване на карантинна обстановка, да информират съответните РЗОК, като посочват алтернативни локации (друго лечебно заведение или структура), в които да осъществяват дейността на специализираните комисии и техните графици на работа. За здравноосигурените лица няма ограничения при провеждането на диагностични изследвания в други здравни заведения, необходими при явяването им пред специализирана комисия.
3. РЗОК се задължава своевременно да информира специалистите, издаващи протоколи за промяната в дейността на комисиите, както и общопрактикуващите лекари.
4. РЗОК се задължава да информира своевременно ЦУ на НЗОК за настъпили обстоятелства по промяна на карантинния статус на територията им.