НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.12.2020)

ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ОСТАВАТ ДО 21 ДЕКЕМВРИ
Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна, стана ясно на днешното работно съвещание, което министър-председателят Бойко Борисов свика с членове на правителството, на Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
„Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим“, заяви премиерът Борисов. Министър-председателят беше категоричен, че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща. Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.
Премиерът Борисов поиска в четвъртък да му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои. Борисов напомни, че и към днешна дата България има едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение. Борисов изтъкна, че COVID-19 е опасен вирус, с който светът вече близо година не може да се пребори, а според експертите най-оптимистичният вариант за подобряване не ситуацията е с хоризонт месец май, а за ръст на икономиката – през октомври месец следващата година. Министър-председателят беше категоричен, че всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да се действа максимално гъвкаво.
Към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, но това не ни дава основание да кажем, че вече няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме, заяви премиерът. Борисов акцентира върху продължаващата подкрепа за бизнеса и гражданите. Същевременно в образованието също балансът е ключов. Министър-председателят напомни, че с усилията на правителството близо 50 000 деца бяха върнати в класните стаи и е от голямо значение да не бъде загубена тяхната мотивация за знания.
„На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посочи, че въведените мерки с ограничителен характер дават резултат и това личи по това, че новите случаи за денонощие не стават повече. Същевременно по 14-дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място при спадаща заболеваемост под 600 на 100 000 души население. В лечебните заведения нараства броят на изписаните, същевременно има трайно установена тенденция за запазване броя на пациентите в реанимациите. Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите все още са крехки и същевременно не се вижда ясен хоризонт за овладяване на ситуацията в световен мащаб.
Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави Фандъкова.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев цитира изследване, според което след втората седмица онлайн обучение пада рязко мотивацията за учене. Липсата на пряко педагогическо взаимодействие се отразява негативно на децата, губи се възможност за социализация и повече движение, създава се и психическо напрежение. Министърът изтъкна, че специално за предучилищната подготовка няма компенсаторна алтернатива. „Колкото са по-малки децата, толкова са по-големи загубите“, подчерта Вълчев.
„Към днешна дата по мярката за затворените бизнеси са кандидатствали около 3000 работодатели за 15 000 работни места. По помощта на родители, чиито деца учат в момента дистанционно, почти 22 000 са подадените заявления“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя добави, че през следващата седмица започва изплащане на подкрепата за кандидатствалите по помощта за затворени бизнеси, включително ще се изплатят и помощите на родителите.
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че вече са в сила промените в Закона за извънредното положение и на тази база стартира процедурата за подкрепа на бизнеса с помощта на НАП. „Преразгледали сме и сме отворили възможността 3000 компании от първата процедура за микро и малки предприятия да получат втори шанс и техните апликационни предложения да бъдат разгледани и да бъдат подкрепени“, заяви още министърът на икономиката. Същевременно т.нар. кредитна ваканция е вече отворена и компаниите биха могли да кандидатстват пред търговските банки.

3097 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
3097 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 8587 PCR теста са направени през изминалото денонощие. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 118; Бургас – 300; Варна – 267; Велико Търново – 98; Видин – 26; Враца – 93; Габрово – 45; Добрич – 56; Кърджали – 16; Кюстендил – 120; Ловеч – 62; Монтана – 47; Пазарджик – 97; Перник – 87; Плевен – 91; Пловдив – 336; Разград – 11; Русе – 141; Силистра – 22; Сливен – 75; Смолян – 18; София област – 96; София град – 476; Стара Загора – 137; Търговище – 22; Хасково – 84; Шумен – 60; Ямбол – 96.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 177665. От тях 92581 са активни. 79522 са излекуваните лица, от които 4290 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 7151. От тях в интензивни отделения или клиники се намират 588.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е била констатирана коронавирусна инфекция у нас, са 7744. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 125. От тях 37 са установени при лекари, 49 – при медицински сестри, 23 – при санитари, 3 – при фелдшери и 13 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 5562. Нови 157 случая са регистрирани през последното денонощие.

БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МОЖЕ ДА ЗАТВОРИ
Белодробната болница във Велико Търново спешно се нуждае от лекари за COVID отделението. Има болни медици, както и лекари, които са подали предизвестия за напускане, съобщи БНР. Има опасност болницата да затвори след Нова година, предупреди нейният управител д-р Стела Денчева.
Ситуацията в общинската белодробна болница „Д-р Трейман“ е изключително тревожна заради липсата на медици и постоянно растящия брой заболели. В COVID отделението се лекуват 19 болни, има други пациенти с неспецифични белодробни заболявания, както и болни с туберкулоза. При нужни осем лекари, в болницата са едва трима, което я обрича, заяви управителят д-р Стела Денчева.
Двама лекари са напуснали, двама са с предизвестения. Според д-р Денчева причината е, че стимулите за работа на първа линия могат да се получат от един работодател, а част от лекарите в белодробната болница са на допълнителен трудов договор.
Болницата е уведомила за проблема медицинските университети и здравните власти, пуснати са и обяви за платени дежурства, но няма кандидати.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ИЗДАВАТ ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ТЕСТОВЕ И ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ ОБЯВЕНО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ИЛИ ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка личните лекари ще издават електронни направления за тестове и изследвания на пациентите си, както и електронни рецепти. Те ще се издават чрез специализиран медицински и аптечен софтуер. Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в наредбата за достъпа до медицинска помощ, което се предвижда да влезе в сила от 18-и декември. Документът ще бъде обсъден спешно на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник, съобщи БНР.
В доклада на здравния министър Костадин Ангелов към проекта за промени се подчертава, че въвеждането на е-направление ще улесни работните процеси на 7400 изпълнители на извънболнична медицинска помощ и медико-диагностични дейности.
Броят на изпълнените направления от пакет „Клинична лаборатория“ на НЗОК на годишна база е приблизително 14 850 000. Подчертава се, че въвеждането на електронно направление и рецепта изисква надграждане на медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките. За поддържането на софтуерните си системи те ползват услугите на фирми на абонаментен принцип и респективно не следва да се генерират значителни допълнителни разходи за надграждането на програмните продукти извън абонаментния план, подчертава Ангелов.
Направленията ще се издават без извършване на преглед, а след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента. Няма да се изисква предоставянето на електронните направления и рецептите от пациентите при посещение на съответното лечебно заведения или аптека.

СМЪРТНОСТТА В ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ СЕ Е УВЕЛИЧИЛА 2 ПЪТИ ЗА ГОДИНА
През ноември смъртността в Пазарджишка област се е увеличила над два пъти в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. Според представителите на погребалния бранш обаче подобни стойности се появяват на четири години, информира БНР.
Към момента не е ясна причината за тази цикличност, каза Георги Петров, управител на една от големите погребални агенции в града: „Смъртността е голяма, не знам дали от коронавируса, или нещо друго се случва. Това го имаше и през 2016-2017 г. януари месец без короната, сега го има същото, но с корона. През няколко години има такъв цикъл, който е свиреп. Но това ще отшуми, напълно нормален цикъл – цяла България е така. Коронавирусът ще вдигне с 10, 20, 30% смъртността, не със 130%. До една седмица ще спре тази смъртност, през няколко години се случва, това е“.