НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.11.2020)

В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ У НАС СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ 3945 ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
3945 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 10830 PCR теста са направени през изминалото дeнонощие. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 192, Бургас – 281, Варна – 295, Велико Търново – 144, Видин – 36, Враца – 95, Габрово – 157, Добрич – 50, Кърджали – 23, Кюстендил – 66, Ловеч – 32, Монтана – 37, Пазарджик – 85, Перник – 105, Плевен – 101, Пловдив – 378, Разград – 30, Русе – 148, Силистра – 43, Сливен – 47, Смолян – 33, София област – 101, София град – 1116, Стара Загора – 110, Търговище – 22, Хасково – 80, Шумен – 58, Ямбол – 80.
87 311 са общо потвърдените у нас случаи на новия коронавирус. 58 699 от тях са активни. 26 714 са излекуваните лица, от които 915 са регистрирани през последното денонощие.
4478 са пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 276 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция са 3459. Нови 181 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 74 са установени при лекари, 51 – при медицински сестри, 17 – при санитари, 3 – при фелдшери и 36 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 1898. Новите случаи от последното денонощие са 47.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ВЪВЕЖДА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ОТ 12 ДО 30 НОЕМВРИ 2020
От днес, 12 ноември 2020 г., до 30 ноември 2020 г. с издадена Заповед № РД-01-651/11.11.2020 г. здравният министър въвежда допълнителни противоепидемични мерки на територията на Република България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Мерките са следните:
• Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболеваемост над 119,9 на 100 хил. души население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, от провеждащите присъствено обучение ученици за периода 4-11.11.2020 г. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.
• Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение.
• Преустановяват се присъствените групови занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие, с изключение на тези, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки/групи.
• Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда. Изключение се допуска и за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии от професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Здравни грижи“, както и държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.
• Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 9) могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.
• Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.
• Малолетните и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ, само ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.
• Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
• В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20 % от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

75 СА ВЕЧЕ ЛАБОРАТОРИИТЕ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ PCR ИЗСЛЕДВАНЕ НА БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС И КОНТАКТНИ ЛИЦА
75 са вече лабораториите у нас, които извършват PCR изследване на болни и контактни лица, което е от съществено значение за определяне на реалното разпространение на новия коронавирус в страната. Това става ясно от обновената заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов относно реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести, информира Zdrave.net.
В заповедта отново се подчертава, че основен критерий за определяне на дадено лице като потвърден случай на COVID-19 е лабораторното потвърждение чрез метода PCR.
В лабораторната мрежа могат да бъдат включвани още лаборатории в лечебни, здравни заведения и регионални здравни инспекции, но първите пет положителни и първите десет отрицателни резултата от проведеното в тях високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ след включването им в Приложение № 3 трябва да бъдат изпратени за потвърждаване от Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” на Националния център по заразни и паразитни болести, става ясно от заповедта на министъра.

НАБЛЮДАВА СЕ ТРАЙНА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИЗЛЕКУВАНИТЕ НА ДНЕВНА БАЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
“Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти с COVID-19 в страната. От понеделник до днес те са 2306 души, а от четвъртък до четвъртък броят им е 4767, т. е. близо 5000 души в рамките на една седмица. Заетостта на леглата за консервативно лечение на COVID-19 на национална база е 40%, а на тези за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, е 23%. Числата са много динамични, защото тече постоянен процес по реорганизация на системата на здравеопазването съгласно плана, който следваме при достигнати над 300 новозаболели на 100 хил. население. Прави впечатление, че най-голям процент на използваемост на леглата и заетост се наблюдава в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен“. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет, информираха от пресцентъра на МЗ.
От началото на пандемията общият брой на заразения медицински персонал е 3459, активните случаи с коноравирусна инфекция сред медицинските служители са 1802, от които 121 са настанени в лечебни заведения.
България се нарежда на 14-то място по заболеваемост от 31 страни от Европейски съюз, Обединеното кралство и Европейското икономическо пространство и на седмо място по смъртност.
„Важно е да подчертая, че смъртността показва нивото на организация на здравната система и по-специално възможността й да се справи с тази криза. Пред България по показател смъртност са страни като Белгия, Словения, Унгария, Полша и Хърватска. Измерими с нашите показатели са Испания и Франция“, допълни министър Ангелов.
“На картата на Европа единствената страна, която все още е в оранжевата зона, е Финландия. Пандемията продължава да засяга континента в изключително висока степен, като почти всеки ден се поставят рекорди и по заболели. Седмичният брой тестове, които прави България, вече втора седмица са над 1000 на 100 хил. души население. Седмичната положителност на тестовете за първа седмица показва известно задържане и движение към плато, което поддържа същите числа, които сме имали миналата седмица.” , изтъкна главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
На брифинга стана ясно, че у нас няма недостиг на лекарствени продукти. Вчера са пристигнали и вече са разпределени 4300 флакона ремдесивир. Създадена е организация и за осигуряване на нискомолекулярни хепарини за бременни жени, поради изчерпването на тези препарати заради презапасяване от страх.
Министърът на здравеопазването проф. Константин Ангелов апелира за спазване на противоепидемичните мерки, защото само така ще може да се понижат нивата на заболеваемост.

НЗОК ПРИЕ СЛУЖЕБНО УДЪЛЖАВАНЕ НА ПРОТОКОЛИТЕ НА СКЪПОСТРУВАЩО ЛЕЧЕНИЕ
За да бъде облекчен достъпът до лекарствена терапия на здравноосигурените български граждани с хронични заболявания и осигуряване на свободен коридор за медицинска консултативна помощ за пациентите с остри състояния по време на въведената извънредна епидемична обстановка, НЗОК изготви Условия и ред за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, както и служебно удължаване на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от здравната институция.
С предложената от НЗОК мярка се цели, от една страна, избягване на струпване на хора в закрити обществени места, спазване на изискването за физическа дистанция, необходимост от домашен престой по медицински показания, а от друга – гарантиране на достъпа на пациентите до необходимата им лекарствена терапия, уточняват от там.
Условията и редът влизат в сила от понеделник, 16 ноември.
В този случай НЗОК се съобрази с позицията на пациентските организации.

ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ПУБЛИКУВА СПИСЪК С АПТЕКИТЕ, ОТ КОИТО БРЕМЕННИ ЖЕНИ МОГАТ ДА СИ ЗАКУПЯТ НИСКОМОЛЕКУЛЕРН ХЕПАРИН, ПРЕДПИСАН ОТ ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР
Във връзка с проведената на 11 ноември 2020 г. среща в Министерство на здравеопазването с участието на представители на Изпълнителна агенция по лекарствата, Българския фармацевтичен съюз, търговци на едро с лекарствени продукти и притежатели на разрешения за употреба и взетите решения за специална организация за разпространение в аптечната мрежа на допълнителни количества лекарствени продукти – нискомолекулярни хепарини, МЗ публикува линк в сайта си към сайта на ИАЛ, в който е публикуван списък на аптеките на територията на страната откъдето могат да бъдат закупени по представени от търговците на едро данни.
Допълнителните количества нискомолекулярни хепарини се отпускат за приложение при бременни жени, на които лекарственият продукт е предписан с рецепта. Лекарството може да бъзе закупено в аптека след предоставяне на рецептата и на документ за направено генетично изследване, обясняват от Министерството на здравеопазването.

БЛС в позиция до медиите: НЕДОСТИГЪТ НА ЛЕКАРСТВА В АПТЕЧНАТА МРЕЖА НЕ СЕ ДЪЛЖИ НА ЛЕКАРИТЕ
„Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват големи количества от тях по телефона са недопустими и не отговарят на истината“, заявиха в своя позиция от Българския лекарски съюз. От съсловната организация питат: „Колко от българските граждани са получили лекарства в аптека без да носят необходимата за това рецепта? За никого не е тайна, че продажбата на лекарства без задължителната за това рецепта е масова практика. И в тази връзка по темата с презапасяването с лекaрства сме длъжни да поясним: Ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти. Оправданието, че някой лекар е изписал 7 опаковки от даден антибиотик е несъстоятелно, защото задачата на всеки фармецевт е да прецени, според медикамента и познанията си за него, продължителността на лечението. А в случай, че изписаното количество не отговаря на курса на лечение, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество. Ролята на фармацевта е да се намеси именно в такива моменти и според своите правомощия да не допуска нарушаване на правилата!“
„При наличие на всички регистрирани у нас медикаменти в складовете на едро отговорността за осигуряването им в аптечната мрежа е на самите аптеки“, изтъкват още от БЛС.

ОТ БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПАРАЛЕЛНА ТЪРГОВИЯ С ЛЕКАРСТВА ПРЕДЛАГАТ ПРОМЯНА В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО, КАСАЕЩА ИЗВЪНРЕДЕН ВНОС ПРИ ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
Евтини лекарства с устойчиво потребление изчезват от страната и превръщат българите в аптечни туристи. За това алармират отново от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства. Много от тези медикаменти нямат никакъв проблем с лекарствената безопасност, но се дерегистрират и напускат българския пазар, защото ценово или маркетингово не устройват вносителите, обясни в предаването „Преди всички“ на БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.
„Извън COVID-19 най-големият проблем е, че България всяка година я напускат 500 вида лекарства. Нашата територия не е добър домакин на фармацевтичните продукти – поради големия ценови натиск, поради малкия си пазар”, заяви Маринкова.
През последната седмица всеки втори сигнал на платформата на липсващи лекарства е за нискомолекулярен хепарин, азитромицин и лекарства, свързани с лечението на пациенти с COVID-19, посочи Маринкова. По думите ѝ причината е презапасяване и недостатъчен внос конкретно при един от доставчиците на нискомолекулярен хепарин.
„Когато нещо не е достатъчно, нито една забрана не е в състояние да го възстанови“, коментира Боряна Маринкова по повод новите мерки, които Министерството на здравеопазването предложи на аптеките, за да се намали презапасяването с лекарства.
„В подобни ситуации трябва да се търсят алтернативни, извънредни доставки“, подчерта Маринкова. От Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства предлагат промяна в Закона за здравето, касаеща извънреден внос при епидемична обстановка.

ЗАКРИВАТ КООРДИНАЦИОННИЯ COVID ЦЕНТЪР В СОФИЯ
Закрива се координационният център, чиято задача беше да насочва спешните екипи с пациенти с COVID към лечебни заведения. Това стана ясно от брифинга на здравния министър проф. Костадин Ангелов, съвместно с директора на Спешна помощ д-р Георги Гелев, директора на „Пирогов“ Асен Балтов, главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев и доц. Атанас Мангъров.
Функцията на центъра ще се изпълнява, както и допреди епидемията, от районната координационна централа, която се намира в центъра за Спешна помощ. Здравният министър уточни, че всички големи лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID, са снабдени със специални радиостанции. Те са настроени на честота, включена към спешното отделение на болницата. Идеята е, когато линейка тръгва към лечебното заведение с пациент с корованирусна инфекция по тази радиостанция да се осъществява контакт между централата на Спешна помощ и болницата.
80% от пациентите, които постъпват в болниците в София, реално постъпват там със собствен транспорт, и това е една от причините за закриване на центъра, стана ясно още ясно от думите на здравния министър.
Д-р Гелев уточни от своя страна, че спешните медици с COVID-19 в момента са 18. За последната нощ повикванията за коронавирусна инфекция са били 210, на фона на общо 320 повиквания. Само 24-ма пациенти д COVID-19 са настанени в болницаq останалите са на домашно лечение, уточни д-р Гелев. Той отбеляза, че се увеличава броят на повикванията към спешна помощ за пациенти с COVID, но намалява броя на хоспитализираните пациенти с тази диагноза.

КУПУВАТ ПРЕНОСИМИ РЕНТГЕНОВИ АПАРАТИ ЗА ТРИ СТОЛИЧНИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
30 000 лева ще бъдат отпуснати на три общински болници в София за закупуване на преносими рентгенови апарати за диагностика при лечението на пациенти с коронавирус. Съобщи БНР като се позова на заместник-кметът Дончо Барбалов.
Рентгеновите апарати ще бъдат закупени за Първа АГ болница, Първа градска болница и Четвърта градска болница. „В тези лечебни заведения в момента се лекуват болни от COVID-19 и един преносим рентген много ще помогне дейността на медицинските екипи в тези отделения“, посочи Дончо Барбалов.

МБАЛ- БЛАГОЕВГРАД ОСИГУРИ 200 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
200 болнични легла за настаняване на пациенти с усложнения от коронавирус е осигурила областната болница в Благоевград. В момента там се лекуват над 170 болни, информира БНР.
От Регионалната здравна инспекция в Благоевград потвърдиха, че решението за обособяването на държавното лечебно заведение в COVID болница е взето като все още се очаква заповедта на здравния министър Костадин Ангелов.
Само две отделения – АГО и Неонатологията ще запазят статута си заради спешните случаи, тъй като там се приемат и пациенти с COVID.
Проблемът с недостига и заболеваемостта на медиците се задълбочава, каза директорът на болницата д-р Огнян Митев: “Няма персонал, отделно от това, един голям процент е заразен. Имаме и тежки случаи. Извън строя са повече от 20 сестри и акушерки, 10 лекари”.
Пациентите, които имат нужда от болнично лечение извън коронавируса, ще бъдат настанявани в частната болница в Благоевград, е решението на Областния оперативен щаб.

В КОМПЛЕКСНИЯ ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР В ПЛОВДИВ ЩЕ БЪДЕ ПОДГОТВЕНА COVID ЗОНА САМО ЗА ПАЦИЕНТИ НА ЗДРАВНОТО ЗАВЕДЕНИЕ
В Комплексния онкологичен център в Пловдив ще бъде подготвена COVID зона само за пациенти на здравното заведение, които в хода на лечението от рак са се оказали носители на инфекцията. Онкологичният център няма задължението да приема в изолираната COVID зона пациенти от други лечебни заведения. Това уточнява с писмо до ръководството областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева, съобщи БНР.
С това решение болните, които посещават центъра в Пловдив могат да са по-спокойни, заяви Евгения Александрова , председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя призова подобна организация да бъде направена и в други градове в страната.
“Пациентите с онкологични заболявания са хора с провокирана имунна система, те са много уязвима група и последното, от което имат нужда е да се добави един риск като COVID-19”, изтъкна г-жа Александрова.

СЛИВАТ ИНФЕКЦИОЗНОТО И НОВОСЪЗДАДЕНОТО COVID ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ „Д-Р КИРО ПОПОВ“ В КАРЛОВО
Инфекциозното и новосъздаденото COVID отделение в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово ще се слеят, за да се реши проблемът с дeфицита на медицински кадри и недостига на легла в лечебното заведение. За това решение на Председателския съвет на Общинския съвет в Карлово съобщи пред Радио Пловдив – БНР кметът на града Емил Кабаиванов. Той посочи още, че е решено да се създаде временна работна група, която ще контролира двете общински здравни заведения в Карлово – болницата и общинския здравен център. Комисията ще заседава всяка сряда, но ежедневно ще поддържа връзка с управителите на двете здравни заведения и ще контролира дейността им.
7 са болните в момента в Инфекциозното отделение в карловската болница, а в COVID отделението на третия етаж са настанени 35 болни. Има проблем с осигуряването на интензивни легла в лечебното заведение, заяви Емил Кабаиванов. Той посочи, че анестезиолозите са четирима, но двама от тях са на граждански договори и работят и на други места. От двамата местни на работа е само единият, другият е под карантина. Затова тежките случаи не могат да бъдат интубирани, тъй като реаниматорите са болни, каза кметът на Карлово.
По план в болницата в Карлово трябва да бъдат разкрити 31 легла са пациенти с коронавирусна инфекция и 6 интензивни легла.

ДИРЕКТОРЪТ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ НЕ Е ПРИЕЛ ОСТАВКАТА НА НАЧАЛНИКА НА КЛИНИКАТА ПО НЕФРОЛОГИЯ И ТРАНСПЛАНТАЦИИ
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. д-р Борис Богов обяви пред БНР, че не е приел оставките на началника на Клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница проф. д-р Емил Паскалев и неговия екип.
Проф. Богов поясни, че това напускане може да стане с предизвестие, като за началник на клиника е необходимо тримесечно предизвестие, а за останалите медици – едномесечно.
„Създадена е организация за трансплантираните пациенти за контролните им прегледи. Нито един пациент няма да бъде върнат. 660 досиета е предала клиниката по нефрология и трансплантация. Те ще бъдат лекувани и проследявани от лекарския екип на клиниката по нефрология. От понеделник ще бъде прослушан всеки трансплантиран пациент и ще му бъде съобщено кога да дойде на клиничен преглед в клиниката“.

ОТ МОН ЩЕ ОБСЪЖДАТ ДАЛИ МАСКИТЕ В КЛАС ДА СТАНАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ
Дали маските да са задължителни в клас ще обсъдят през следващата седмица експерти на МОН, учители и социални партньори, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на образователния министър Красимир Вълчев.
В момента отделните училища могат да взимат локални решения по този въпрос. Според образователния министър в тази ситуация онлайн обучението трябва да се редува с присъствено, за да не се допуска едни и същи деца да учат прекалено дълго време пред компютрите.
Именно това е било предложението на МОН към областните щабове. Същевременно заповед на министър Вълчев от 11 ноември гласи, че превключването към електронно обучение трябва да е за срок от 10 учебни дни. Министърът е категоричен, че онлайн обучение до края на годината не е добра идея и заяви, че не всички учители подкрепят този вариант. Той изтъкна, че при по-продължително дистанционно обучение децата губят ангажираност в обучението, десоциализират се, намалява се двигателната им активност и всичко това не влияе добре на психиката им.
Вероятно през януари-февруари ще има 2-3 седмици дистанционно обучение, заради сезонните грипове.