НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.10.2020)

20 ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПОЛУЧИХА 28 МОДЕРНИ ЛИНЕЙКИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ
„20 центъра за спешна медицинска помощ получават 28 оборудвани линийки 4х4, тип В. Това са последните линейки по договора със „Ситроен“, по който за нуждите на спешна помощ закупуваме общо 78 санитарни автомобили 4х4, тип Б. От всички 400 санитарни автомобили, предвидени по проекта, доставени вече са 220 общо. Целта ни е до края на м. ноември 2021 г. всички автомобили да са предадени на спешните екипи в страната“. Това посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при предаването на линейките днес, 12 октомври, в Божурище. Съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Проект № BG16RFOP001-4.001-0001-С001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и срок на изпълнение до 23.10.2021 г.
Министерството на здравеопазването има сключени три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобили, припомниха от ведомството. До дни предстои да бъде обявена и последната процедура – за закупуване на 42 високопроходими линейки, за което Министерският съвет отпусна допълнителни 2,5 млн. лв.
Всички линейки разполагат с пълен комплект медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, като гаранционният срок на автомобилите и апаратурата е 5 години.
Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобили, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нови оборудване и обзавеждане.

1 365 СА МЕДИЦИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ У НАС, ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
83 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа. Направените PCR тестове през изминалото денонощие са 1 191. Това показват данните в Националната информационна система, съобщи Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Варна – 2; Видин – 2; Габрово – 2; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Монтана – 5; Пазарджик – 1; Перник – 3; Плевен – 1; Разград – 2; Сливен – 1; Смолян – 1; София област – 2; София град – 50; Търговище – 3.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 24 402, 7 663 от които са активни. 15 847 са излекуваните лица. От тях 29 са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения са болнична помощ са настанени 1205 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 62-ма се намират в интензивни структури.
У нас COVID-19 е констатиран при 1 365 лица-медицински служители. Осем са новите случаи, регистрирани през последното денонощие. От тях 2 са установени при лекари, а 6 – при медицински сестри.
892 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. Един от случаите е от изминалото денонощие. съболезнования на семейството и близките на починалата жена.

Министър Костадин Ангелов: ЕДНА ВОЙНА СЕ ПЕЧЕЛИ САМО С ЕДИНСТВО И С ЕДИНОНАЧАЛИЕ
„Хората не спазват мерките и то мерки, които са не толкова затормозяващи – да спазват дистанция и да носят маски на закрито и да използват някакъв вид дезинфекция, да си мият ръцете или дезинфектанти когато няма възможност за това. Много хора загиват, много лекари и сестри си отидоха. Неносенето на маска за мен е прищявка, не е социално отговорно поведение, защото демокрацията, изисква да спазваме правата на всички хора, а едно от основните права на човека е правото му на живот“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия, цитиран от Zdrave.net.
„С демонстративното неносене на маски ние застрашаваме основното право на всеки един човек. Застрашаваме както възрастните хора, които са най-уязвими, така и медиците на първа линия. Вие виждате колко много медици напоследък се позитивират с такъв тест!“, допълни още той.
Здравният министър подчерта, че все още твърденията за коронавируса са много противоречиви. „В света има над 40 хиляди научни публикации свързани с коронавируса за толкова кратко време. Тоест, има твърдения от едната крайност, има твърдения и от другата крайност. Ако някой твърди нещо абсолютно окончателно, то това не е абсолютно вярно, то е с известна доза съмнение в него. Така че, абсолютните твърдения в момента са неверни“, каза проф. Ангелов.
По повод изказването на доц. Атанас Мангъров, че Националният оперативен щаб трябва да се закрие, защото твърде много плашел хора, министърът уточни, че вижда с очите си какво се случва във всички лечебни заведения, както болните пациенти, болните лекари, негови близки лекари, които са загубили битката с коронавируса още в самото начало на епидемията. „Не считам, че подобен тип твърдения са плодотворни по отношение на нашето единство с битката, която водим в момента. Една война се печели само с единство и с единоначалие. Тогава, когато всеки дава различни насоки на действие, всеки, който критикува без да дава градивни предложения, той не е полезен в тази битка“, категоричен беше министър Ангелов.
По отношение на решението личните лекари да издават направления за PCR тестове за коронавирус, министърът уточни, че то е било консенсусно. „В момента ние очакваме Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заедно с Лекарския съюз да изработят критерии, по които да се пуска този PCR тест и да се назначава. Тоест, те настояват да изработят тези правила и така е редно. Това е най-съвременното поведение, съсловната организация изработва правила, по които да се работи, правят ги професионалистите, за да може всички лекари да са спокойни, че са взели правилното решение. Ние трябва да бъдем синхронизирани навсякъде. Когато има критерии, когато знаем, че заболеваемостта е около 10 процента от всички изследвани тестове, е съвсем логично да знаем, че такъв ще бъде и нужния брой направления, които да може да издава един общопрактикуващ лекар, съобразно на неговите пациенти“, каза проф. Ангелов, но подчерта, че не се обсъжда лимитиране на тази дейност.
По отношение на отпадането на теста след 14-дневната карантина той заяви, такава е практиката в много държави. Министърът отново подчерта, че категорично няма да бъдат въвеждани допълнителни строги мерки, няма да се затварят градове и няма да бъдат спирани децата от училище.

Д-р Александър Симидчиев: ВИРУСЪТ НИ ДАДЕ ПРЕКРАСНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА МИСЛИМ КАТО ОБЩЕСТВО, А НЕ КАТО ИНДИВИДИ
“Общата бройка на активни случаи е много по-голяма, отколкото беше преди време. Процентът зависи от това колко тестове се правят и по какви поводи се правят. Доскоро се тестваха хора, които отиваха на екскурзия, а сега вече правим повече тестове на хора, които са с оплаквания и симптоми”. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подчерта, че промените в цифрите не се дължат на разлика във вируса, а в нашето поведение.
По думите на медика здравната ни система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване, но изтъкна като притеснителен факт високата бройка на заразени медици.
Маските, дистанцията и дезинфекцията са мерки, които ако се спазват от обществото, могат да намалят и заразяването с други вируси. “Като общество трябва да носим маски, а не като индивиди, което значи всички да носим маски, защото това не вреди на здравето. Вирусът ни даде прекрасна възможност да мислим като общество, а не като индивиди, но не всички успяват бързо да се променят”, подчерта специалистът.
Д-р Симидчиев беше категоричен, че разпространяващите се твърдения, че маските са опасни за здравето, не почиват на никакви научни доказателства. Здравният експерт не препоръча изкуствено стимулиране на имунната система с препарати, дори предупреди, че при силен имунен отговор на организма заболяването протича по-тежко.

ПО ТРИ ПАРАЛЕЛКИ В ДОБРИЧ И ТЕРВЕЛ ОСТАВАТ ПОД КАРАНТИНА
951 проверки на лица, поставени под карантина на територията на област Добрич, са извършени през изминалата седмица. Проверени са били и над 500 обекта за спазването на противоепидемичните мерки, съобщи БНР като се позова на РЗИ-Добрич.
Три паралелки в Добрич и три в град Тервел остават под карантина. За периода от 2 до 8 октомври са регистрирани нови 38 случая на позитивни за коронавирус лица в област Добрич, информират още от РЗИ.
Продължават епидемиологичните проучвания на новите случаи.
Организирано е изследване във връзка с положителен резултат на служител от Регионалното управление по образованието – Добрич и други лица от колектива с клинична симптоматика. 11 служители общо са изолирани в домашни условия с положителни резултати, останалите са карантинирани.

52 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТ ПЕРНИК
12- годишно дете, посещаващо средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Радомир е позитивно за COVID-19, информира БНР като се позова на съобщение от РЗИ -Перник. Паралелката, в която учи заразеният ученик е под карантина, като занятията ще се провеждат дистанционно, уточниха от общината.
17 нови случая на COVID-19 са регистрирани в област Перник в периода от 9 до 11 октомври. Има и един смъртен случай.
В област Перник активните случаи към момента са 52, от тях 14 са хоспитализирани.

54 СА СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУС В ДОМА ЗА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ В СЛИВЕН
54 са случаите на коронавирус в Дома за хора с умствена изостаналост “Качулка” в Сливен. Поетапно предстои да бъдат направени PCR тестове на всички потребители от Дома за хора с умствена изостаналост „Качулка“, след като там миналата седмица бе открито огнище на COVID-19. Това съобщи д-р Николай Боскович, главен инспектор в дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Сливен. Той обяви, че изследванията на персонала са приключили и няма открити нови заболели, информира БНР.
Д-р Боскович заяви, че от хората в дома до момента са изследвани 30 души, които са били контактни на първата болна, при 12 от тях пробите са били положителни за COVID-19. От персонала окончателната бройка на заразените е 42-ма души: “Всички са в добро състояние, наблюдават се от общопрактикуващите лекари. Поетапно ще бъдат изследвани и останалите потребители във заведението“.
Д-р Боскович изтъкна, че в дома в момента са взети всички необходими мерки срещу разпространението на заразата. Той обяви още, че във всички социални домове в областта са въведен строги противоепидемични мерки, а регионалните здравни инспектори правят проверки за спазване на предписанията.

В 7 ОБЛАСТНИ ГРАДА У НАС НЯМА НИТО ЕДИН РЕВМАТОЛОГ
Днес отбелязваме Световния ден за борба с едно от най-разпространените ревматични заболявания – артрита. Темата на световния ден, инициирана от Европейската лига за борба с ревматизма тази година е – “Време за работа“, която има за цел да накара работодателите да подкрепят хората, страдащи от тези заболявания.
Диагностицираните у нас са над 100 000 души, а голяма част от тях остават без лечение заради липсата на ревматолози в седем областни града, съобщи БНР. В градовете Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали и Кюстендил няма нито един практикуващ ревматолог. В страната с възрастни пациенти работят около 150 такива и 11 детски лекари.
Почти всички обаче са съсредоточени само в няколко градове, казва професор Румен Стоилов от столичната болница “Свети Иван Рилски”: “Имаме 20-30 души, които специализират и в най скоро време ще вземат специалност. Така, че ние като наситеност на глава от населението ще имаме достатъчно ревматолози. Проблемът е, че те са групирани в няколко големи градове, главно София, Пловдив, Варна”.
Клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти с ревматични заболявания, са едни от най-зле финансираните в българското здравеопазване. Въпреки това ревматично болните пациенти у нас получават най-доброто лечение, съпоставимо със световните практики, увери професор Румен Стоилов.
“Около 10 хил. български граждани са болни от възпалителни ставни заболявания, от артрит. Лечението за миналата година струва около сто милиона лева на касата”, подчерта специалистът.

ПРОФ. Д-Р БОРИС БОГОВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Днес, 12 октомври, Съветът на директорите на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, в състав проф. д-р Борис Богов, доц. д-р Димитър Буланов и доц. д-р Александър Оскар избра за изпълнителен директор на лечебното заведение проф. Богов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Припомняме, избирането на нов директор на лечебното заведение се наложи, тъй като досегашният директор – доц. Димитър Буланов, бе избран за декан на Медицинския факултет към Медицински университет- София. Той е избран и за председател на Съвета на директорите на „Александровска“ болница.
Проф. д-р Борис Богов, д.м., е завършил Медицинска академия – София със специалност „Медицина” през 1985 г. Бил е ординатор в болницата в Сандански от 1987 г. до 1989 г. От 1990 г. е асистент по нефрология в Клиниката по нефрология на Катедрата по вътрешни болести към МФ на МУ-София. От 1992 г. има призната специалност по „Вътрешни болести”, а от 1994 г. и по „Нефрология”. Завършил е и „Здравен мениджмънт”. От 2006 г. е хабилитиран за доцент, а от 2013 г. – е професор. От 2009 г. е ръководител на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска”. Специализирал е във Франция, Япония, Холандия и САЩ. Преминал е различни специализации и квалификационни курсове в областта на ултразвуковата диагностика и пункционната бъбречна биопсия.
От 2016 г. до 2018 г. проф. Богов е национален консултант по нефрология, а от 2018 г. е председател на Експертния съвет по нефрология към министъра на здравеопазването. От 2016 г. е председател на Постоянната комисия по здравеопазване и спорт към Националната агенция за оценяване и акредитация. От 2017 г. е заместник-председател на Етичната комисия към УМБАЛ „Александровска”. През 2020 г. е избран за председател на Общото събрание на Медицинския факултет към МУ-София.