НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.08.2020)

ПРАВИТЕЛСТВОТО РАЗПРЕДЕЛИ БЛИЗО 16 МЛН. ЛВ. ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Близо 16 млн. лв. разпредели за здравеопазване правителството на днешното си заседание. Над 2,5 млн. лв. са одобрени за 42 високопроходими линейки за използването им от Спешна помощ труднодостъпни места. Парите се дават по ОП „Региони в растеж“ и са част от цялостния проект за модернизиране на Спешната помощ, стана ясно от онлайн заседанието на МС, публикувано в профила на премиера Бойко Борисов. За това информира Zdrave.net.
2,4 млн. лева отпуска правителството за свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на УМБАЛСМ „Пирогов“. „Тя ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика“, уточнява премиерът Борисов в поста си във Фейсбук. УМБАЛ „Майчин дом“ получава подкрепа от 2 млн. лв. за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции. Отпуснати са и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен. Средствата са за изграждане на корпус към Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ-София ВМА, извършване на основен ремонт на Отделение инфекциозни болести в МБАЛ-Сливен ВМА, включително и изграждане на външен асансьор на отделението, закупуване на съвременна медицинска апаратура и преоборудване на операционните зали в МБАЛ-София ВМА за предотвратяването на разпространението на COV1D-19.

210 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
210 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалото денонощие. За последните 24 часа са направени 5 388 PCR теста. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 24; Бургас – 5; Варна – 14; Велико Търново – 4; Габрово – 1; Добрич – 17; Кюстендил – 3; Ловеч – 2; Пазарджик – 9; Перник – 4; Плевен – 5; Пловдив – 31; Разград – 1; Силистра – 3; Сливен – 2; Смолян – 1; София област – 2; София град – 59; Стара Загора – 11; Търговище – 2; Хасково – 2; Шумен – 4; Ямбол – 4.
13 722 са общо доказаните случаи на коронавирусна инфекция у нас, 5 097 от които са активни. 8 154 са излекуваните лица. 174 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 861 пациенти, от които 64 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система при 763 медицински служители у нас е констатиран новият коронавирус. Нови осем случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като от тях четири са установени при медицински сестри и четири – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция, са 471. Новите случаи от последното денонощие са 12.

НАД 3 МЛН. ЛВ. Е ПЛАТИЛА НЗОК ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Над 3 млн. лв. е платила Националната здравноосигурителна каса от началото на март до 31 юли за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, съобщи Zdrave.net като се позова на справка от НЗОК.
Отчетени към НЗОК случаи на задължително осигурени лица с COVID-19 за отчетения период са 4 245, за които Касата е платила 3 148 517 лв. В това число влизат и лицата, поставени под карантина в болниците при открит случай с коронавирус в отделенията. За периода те са били 623, а Здравната каса е платила за техния престой 352 013 лв.
Най-много случаи са отчетени по клинична пътека 104, по която се лекуват грипоподобните състояния. Те са били 2 787 за периода за всички болници в страната и са на стойност 1 718 658 лв. По КП 39 (за пневмонии) са лекувани 474 души на стойност 320 762 лв., а по КП 48 (пневмонии за лица под 18-годишна възраст) пациентите са били четирима, като лечението им е струвало на Касата 3 740 лв.
По други клинични пътеки с придружаващ код за COVID са лекувани 47 души със средства на стойност 51 268 лв.
За интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи със и без механична вентилация и/или парентерално хранене НЗОК е платила общо 702 076 лв. Клиничните процедури за интензивно лечение с механична вентилация са били 192 и са на стойност 621 321 лв., а без механична вентилация са 118 на стойност 80 755 лв.

ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ПРИЗОВАХА ЗА ПО-ГОЛЯМА АКТИВНОСТ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕТО ЗА ОБРАТНА ВРЪЗКА
Приложението на НЗОК за обратна връзка за платените от Здравната каса услуги се оценява високо от гражданите, но не се използва широко, обявиха от касата. Затова и оттам призовават към по-голяма активност на здравноосигурените, информира Clinica.bg.
Приложението е налично в Google Play и App Store, като в полето за търсене се въвежда „НЗОК” на кирилица. С него пациентите могат да дадат оценка за услуги, които са ползвали по линия на касата в извънболничната, болничната, денталната помощ, както и в аптеките. Приложението не изисква споделяне на лични данни или данни за оценяваното лечебно заведение.
64% от включилите се до момента чрез рубриката на приложението за обратна връзка, дават отлична оценка на здравните услуги, които са ползвали, твърдят от касата. Най-одобрявани са аптеките, следвани от общопрактикуващите лекари, денталните лекари, болниците и лекарите специалисти. 18 на сто от хората са дали оценка добър, толкова и са и недоволните. Най-голям е броят на гражданите, използвали приложението в София, следвани от тези в Шумен, Габрово, Стара Загора и Пловдив.

Районната колегия на БЛС – Велико Търново: ДОВЕРИЕТО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ РЕСУРС, С КОЙТО ЛЕКАРИТЕ РАЗПОЛАГАТ В ЕЖЕДНЕВНАТА БИТКА ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА
Районната колегия на БЛС – Велико Търново излезе с декларация, в която осъжда начина на водене на предаването „Студио Хъ“, излъчено по Телевизия 7/8 на 5 август т.г. Според великотърновските медици водещият на предаването е използвал обидни епитети и квалификация по адрес на работещите в областната болница, без да цитира факти, информира Zdrave.net.
РЛК определя тона на предаването като недопустим и силно повлиян от импулсивната реакция на тежко емоционално травмиран родител. По тази причина, смятат търновските медици, предаването противоречи на нормите на журналистическата етика и основните принципи на обективно поднасяне на информация към обществото.
„Смятаме, че е неетично и тенденциозно предаването да се опитва да отрече общоприети противоепидемични мерки, доказали ефективността си в исторически план“, отбелязват още от РЛК – Велико Търново. От там допълват, че светът е изправен пред ново смъртоносно заболяване, за което няма установени универсални методи за превенция и лечение, а подкопаването на доверието в медиците и лечебните заведения силно ще затрудни работата им.
Великотърновските медици подчертават, че най-важният ресурс, с който лекарите разполагат в ежедневната битка за здравето на хората, е доверието и призовават журналистическата гилдия да се отнася с този ресурс отговорно и с грижата, с които всеки лекар го прави.

ПРЕСТРУКТУРИРАТ ОТДЕЛЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В ДУПНИЦА
Организационни проблеми, чието решаване ще подобри диагностицирането и лечението на пациенти с COVID-19 в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Дупница обсъди министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с кмета на града Методи Чимев, прокуриста на лечебното заведение Мария Иванова и общинския съветник Емил Гущеров. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Като мярка за подобряване на обслужването на непотвърдени и положителни за коронавирусна инфекция пациенти, ще бъде предприето преструктуриране на отделения в лечебното заведение. За целта пневмофтизиатричното отделение и вътрешното отделение на болницата ще бъдат обединени. Това ще улесни работата на медицинския екип, обслужващ пациентите, а на болните ще бъде гарантирано оптимално качество на оказваните медицински грижи.
Министър Ангелов пое ангажимент да съдейства за разговор с НЗОК във връзка с клиничните процедури, по които лечебното заведение следва да работи в контекста на COVID-19 епидемията. От болницата заявиха, че към момента разполагат с достатъчно легла за пациенти с COVID-19.

ШЕСТИМА МЕДИЦИ ОТ ЦСМП-ПАЗАРДЖИК СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
Шестима медици от Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик са с положителни проби за COVID-19, съобщи БНР.
Сред заразените са лекар, три медицински сестри и двама шофьори на линейки.
Само един от заразените е с изявени симптоми. В момента тестват целия сектор.
Дейността на звеното няма да бъде блокирана, заяви директорът на Спешния център д-р Борис Манев. Той уточни, че се очакват резултатите на още 18 проби.

МАСКИТЕ ОТНОВО СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ В ПЛОВДИВ
Маските отново стават задължителни в Пловдив. Те ще се носят и на публични събития на открито, каквито са концертите и спектаклите в Летния театър, и футболните мачове. Това решение е взел днес Областният кризисен щаб в града. Областният управител Дани Каназирева е призовала кметовете да оказват съдействие на контролните органи, за да се намали максимално контактът между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие. Това съобщи Clinica.bg.
31 са новите случаи на инфектирани с коронавируса в областта през миналото денонощие. Сред тях са и две бебета под една годинка. Едното е в Пловдив и е хоспитализирано, другото е в Асеновград и си е вкъщи.
От понеделник още две болници – “Пълмед” с 15, и „ Св. Пантелеймон” с 25 легла започват да приемат заразени с коронавируса. Те имат възможност да увеличат броя на леглата, ако се наложи. Щабът обмисля да включи още едно лечебно заведение за тежки случаи.
По данни на Регионалната здравната инспекция към днешна дата общият брой на регистрираните лица с COVID-19 в областта е 1 144, оздравелите до момента са 581.

НОВ ЛИНЕЕН УСКОРИТЕЛ ОТ ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ В УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“ – ПЛОВДИВ
Нов линеен ускорител от последно поколение ще пристигне на 1 септември тази година в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Веднага след това ще започнат монтажът на високотехнологичната апаратура и обучението на медицинския екип. През декември ще стартира и работа с пациентите, обясни началникът на Клиниката по лъчелечение д-р Мария Влайкова. Тя допълни, че чрез новата технология пациентите ще получават много по-висока и прецизирана доза в облъчваните органи и части от обема, при по-добро запазване на критичните структури.
Линейният ускорител е модел „Electa Infinity“. Той ще бъде доставен заедно с нова дозиметрична апаратура. „Така на практика клиниката ще разполага с 3 линейни ускорителя, в това число и Киберножа, който използваме вече четвърта година“, обяснява д-р Влайкова.
В Пловдив единствено в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда лъчехимиолечение, включително и с интравенозни апликации на цитостатици, таргетни медикаменти и имунотерапия. Клиниката е една от трите в България, в която се провежда лъчелечение на деца със злокачествени заболявания.

2 618 АБОРТА ПО ЖЕЛАНИЕ СА НАПРАВЕНИ В ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА НА ПАНДЕМИЯТА
2 618 аборта по желание са направени в първите месеци на пандемията – от април до юни. Спонтанно са загубили плода си 1 478 жени, а по медицински показатели са прекъснати 3 242 бременности. Общо 4 721 са абортите за трите месеца, информира Clinica.bg като се позова на данни на Националния център по обществено здраве и анализи.
Най-много са абортите в София – 739, следва Пловдив с 436 аборта, а на трето място се нарежда Бургас с 329 прекъснати бременности.
Най-много са абортите по желание във възрастовата група над 30 години – общо 1 211. На първо място в класацията е Бургас, където регистрираните аборти са 141. Следват София със 121 аборта, Добрич с 90 прекъснати бременности и Пазарджик с 85 аборта. Спонтанни аборти са направили общо 13 деца под 15 години.