НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.06.2020)

ОЩЕ ПЕТИМА МЕДИЦИ СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С COVID-19
От изследваните през изминалото денонощие 2640 проби 93 са с положителен резултат, съобщиха от Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 1; Видин – 1; Габрово – 1; Добрич – 1; Кърджали – 12; Ловеч – 3; Пазарджик – 2; Плевен – 4; Пловдив – 2; Разград – 2; Сливен – 9; Смолян – 2; София – 2; София (столица) – 33; Стара Загора – 1; Хасково – 4; Шумен – 11; Ямбол – 2.
У нас към момента са потвърдени общо 3086 случая на новия коронавирус, от които активни са 1230. Излекуваните лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 1688. 24 от тях са регистрирани през последното денонощие.
204 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 15 се намират в интензивни отделения и клиники.
311 са медицинските служители с потвърден COVID-19. За последните 24 часа са установени пет нови случая в Нова Загора и Плевен.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 168.

Премиерът Бойко Борисов: ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА НАЛАГА БЛОКАДИ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА
Правителството повече няма да налага блокади заради коронавируса, обяви премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание на кабинета. Той призова за продължаване на мерките по спазване на социална дистанция и честа дезинфекция, като упрекна хората, които имат симптоми, но не отиват на лекар.
„Казах, след като с министъра на здравеопазването и колегите от Щаба я разисквахме тази тема, повече няма да затваряме. Силата на вируса в момента не е така мощна, каквато беше по времето на февруари, март, в началото“, изтъкна премиерът Борисов. Той заяви, че ще разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод искането на Брюксел страната ни да предплати ваксини, които ще бъдат закупени на общоевропейско ниво.

МБАЛ – ДОБРИЧ ТЪРСИ 34 ЛЕКАРИ И 77 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
За обезпечеността с медицински персонал в МБАЛ – Добрич са необходими 34 лекари и 77 медицински сестри. Това съобщи на пресконференция директорът на болницата д-р Светозар Байчев, информира Zdrave.net като се позова на „Добрички новини“.
В момента 19 лекари и 37 медицински сестри продължават да полагат труд, въпреки че са достигнали пенсионна възраст. 24 са специализантите в болницата в 15 клинични дисциплини.
Според д-р Байчев, средната брутна заплата на лекарите през 2018 г. е била 1 112 лева, през миналата гадина – 1 315 лева, а към 30-ти 2020 г. – 1 430 лева. В това число не е включена сумата от 1 000 лева, които дават на медицинските специалисти, лекуващи пациенти с новия коронавирус, подчерта д-р Байчев.
Дейността на Инфекциозното отделение в болницата в Добрич е временно преустановена, след като единственият инфекционист и завеждащ отделението подаде заявлението си за напускане. Въпреки това, пациенти с установена коронавирусна инфекция ще бъдат лекувани в болницата от пулмолози.

РАЗСЛЕДВАТ СПЕЦИАЛИЗАНТКА ОТ „ПИРОГОВ“ ЗА ЗАРАЗАТА ОТ COVID-19 В МБАЛ-КЪРДЖАЛИ
Окръжна прокуратура – Кърджали образува проверка по подаден сигнал от РЗИ Кърджали срещу 28-годишна лекарка-специализантка от „Пирогов“, която след установяване на положителна проба за COVID-19 не е съдействала и укрила информация от здравните власти за установяване на контактните лица, информира Zdrave.net като се позова на bTV.
Според директора на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев, лекарката е предизвикала огнище в Кърджали, тъй като 12 от болните в региона са се заразили в следствие на контакт с нея, за което тя първоначално е укрила информация. Близка на лекарката, 74-годишна жена с тежко заболяване, е починала снощи. В момента лекарката е под карантина в дома си в Кърджали.
Сред заразените са още лекар и санитарка от белодробното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали, заради което то бе затворено. В него има 15 пациенти и 3 медицински лица, които са карантинирани там от 48 часа. Днес тестовете им са отрицателни и предстои след повторна дезинфекция, отделението да бъде отворено.

ФЕЛДШЕР И ДВЕ САНИТАРКИ ОТ БОЛНИЦАТА В НОВА ЗАГОРА СА ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА ЗА COVID-19
Фелдшер и две санитарки от болницата в Нова Загора са дали положителна проба за COVID-19, съобщават от Областния кризисен щаб. Общо новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус в Сливенска област са девет. В Нова Загора новите болни са общо пет, в Сливен трима и в Котел е регистриран един случай, информира БНР.
Общият брой на карантинираните лица в Сливенска област е 1055 души, като 756 от тях са в община Сливен, 216 – в Нова Загора, 47 – в Котел и 36 – в Твърдица.
От карантина са отпаднали 5576 души.
Полицията е извършила 517 проверки на територията на областта за спазване на домашната карантина. В Нова Загора са образувани 3 досъдебни производства за нарушаване на карантината, едно е образувано в Сливен.

ЗАПОЧНА МАСОВА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА КАЙТКЪМПИНГА КРАЙ СОЗОПОЛ
Влошило се е състоянието на 41-годишния мъж от кайткъмпинг “Градина”, който беше настанен в болницата в Бургас с положителна проба за коронавирус. Наложило се той да бъде интубиран, информира БНТ.
Тази сутрин започна масова дезинфекция на кайткъмпинга край Созопол. Щателно беше напръскана и неговата каравана. От управата на кайткъмпинга обясниха, че няма как да се направи пропускателен режим и да се проверяват за симптоми всички пристигащи летовници, след като стана ясно, че столичанинът дошъл на плажа, надявайки се слънцето и морето да му помогнат да се излекува.
В седем поредни дни ще бъдат провеждани текущи дезинфекции, които ще осигурят на 100% сигурност на почиващите в кайткъмпинга.
“Все пак летният сезон започва и не можеш да провериш 1000 човека, които минават от къде ли не. Тук е открито пространство, могат да дойдат отвсякъде хора”, обясни пред БНТ Димитър Димитров, управител на кайткъмпинга.
Емил Чушев от 40 години идва всяко лято тук. Не се притеснява след установения случай на коронавирус: “Така или иначе няма как да избягаме от тези вируси. Те ще ни преследват цял живот по всяка вероятност, така че трябва да свикваме с тях.”

УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ВЪЗСТАНОВЯВА ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ
В началото на следващата седмица се очаква УМБАЛ “Александровска” да бъде “чиста” от пациенти с COVID-19 и всички, които до момента се лекуват, да бъдат изписани. Това съобщи пред „Хоризонт“ на БНР проф. д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на болницата.
„Приключваме лечението на пациентите с COVID-19, за моя голяма радост. До края на тази седмица се надявам да бъдат изписани пациентите и да възобновим изцяло плановия прием. Реорганизацията, която направихме, е много тежка“, обясни той в предаването “Преди всички”.
За прием в лечебното заведение категорично не се изисква от пациентите да идват с вече готов тест за коронавирус, но на пациента се предлага безплатно тестване с бърз тест и снимка на белия дроб, посочи проф. Ангелов относно мерките за безопасност.
Това по думите му е вече доказана практика, която прилагат на територията на болницата.
Още преди предприемането на мерки срещу коронавируса на национално ниво в болницата са провели мащабна информационна кампания как да се предпазва медицинският персонал – това според Ангелов е минимизирало броя на заразените медици по време на кризата. Стриктното спазване на указанията и желязната дисциплина са помогнали Александровска болница да има само трима заразени медици, един санитарен инструктор и един болногледач.
Онколечението не е спирало и по време на извънредното положение, увери Костадин Ангелов.

Според изследване на УНИЦЕФ: 60% ОТ ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СМЯТАТ, ЧЕ КОРОНАВИРУСЪТ Е ОПАСЕН ЗА ТЯХ
60% от тийнейджърите в България не смятат, че коронавирусът е опасен за тях, показва изследване на УНИЦЕФ България сред младежи на възраст 15-18 години, съобщи БНР.
Две трети от участниците в проучването споделят, че са гневни заради наложените рестрикции, а почти половината приемат обстановката като лъжа и манипулация.
Целта на проучването е проследяване на чувствата, познанията, поведението, нагласите и вярванията на учениците, свързани с вируса и наложените от властите предпазни мерки.
Оказва се, че младежите са разделени по въпроса колко опасен е вирусът – почти половината определят ситуацията като много опасна, около 40 на сто смятат, че всичко е лъжа и измама, а 1/3 приемат реалността с насмешка.
По отношение на обяснението за COVID-19 две трети от тийнейджърите смятат, че това е ново биологично оръжие и контролиран експеримент за намаляване на населението на света, но не го свързват нито с 5G технологиите, нито с интересите на фармацевтичните компании, не го смятат и за социален експе¬римент.
Въпреки негативните нагласи повечето младежи спазват наложените ограничения – над 60% от запитаните не излизат навън, почти 90 на сто носят маски, а близо 80 на сто спазват всички ограничения.

Д-р Даниела Дариткова: ЩЕ СЕЗИРАМ МЗ ЗА ПРОПУСК В ЗАКОНА, ЗАРАДИ КОЙТО КОЦ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ВСЕКИ
Ще сезирам Министерството на здравеопазването за пропуска в наредбата към Закона за лечебните заведения, заради който се дава възможност Комплексните онкологични центрове да се управляват от всеки със степен магистър, без да има изискване това да са лекари специалисти, завършили Здравен мениджмънт. Това каза пред радио „Дарик“ председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, информира Zdrave.net.
Поводът за изказването ѝ е липсващото изискване в конкурса за управител на КОЦ-Пловдив кандидатите да са лекари със завършена специалност „Здравен мениджмънт“.
„Наредбата е подзаконов нормативен акт и лесно може да се промени със заповед на министъра. В Закона за лечебните заведения изрично е посочено, че онкодиспансерите трябва да се управляват от лекари – онколози. Отговорността това да не се случи е изцяло на Общинския съвет в Пловдив“, каза още тя.
„Аз също съм за промяна на наредбата“, коментира директорът на Дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов, който е и бивш управител на КОЦ- Пловдив. „Ще предизвикам юридическа консултация по казуса и ако има възможност ще инициирам лично промени в условията и изискванията към кандидатите в предстоящия конкурс за избор на управител на Онкодиспансера“, каза още той. Д-р Калинов напомни, че преди 3 години е бил създаден същият парадокс, когато конкурсът е бил спечелен от главния счетоводител на КОЦ-Пловдив.

АПЕЛ И РАЗЯСНЕНИЯ ЗА ДАРЯВАНЕ НА КРЪВНА ПЛАЗМА ОТ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19 ПУБЛИКУВА НЦТХ
Апел и разяснения за даряване на кръвна плазма от преболедували COVID-19 публикува Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Само след два дни на 14 юни ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Тогава ще се проведе и акция във ВМА от 10:00 часа. Тази година кампанията “Бъди един от нас. Дари кръв-спаси живот!“ ще премине под знака на COVID-19. Всеки желаещ може да дари кръв и всеки ден от 8:30 до 16:00 часа в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, информира Clinica.bg.
От Националния кръвен център публикуваха правила и разяснения при даряване на плазма на преболедувалите или тези, които са били носители на вируса на COVID-19. Тя може да съдържа антитела, които имунната им система произвежда в борбата с вируса. Тази плазма може да бъде трансфузирана на пациенти с коронавирусна инфекция, за да се подпомогне тяхното възстановяване и шансовете за оцеляване. Добри резултати в този вид лечение се отчитат във ВМА. Даряването на т.н. реконвалесцентна плазма COVID 19 се извършва при определени правила.
Всеки желаещ да го направи трябва на първо място да е бил доказан носител или да се е възстановил от коронавирус. Допълнителни критерии за дарителите са да бъдат на възраст между 18 и 55 години, да тежат над 50 кг., да се чувстват здрави и да не приемат лекарства. Също така е необходимо да са изминали поне 28 дни от последните им клинични симптоми, ако са боледували.
Повече информация може да се получи на следните телефони: 02 92 104 86, 02 92 104 74, 02 92 104 77, 02 92 104 20.

ШЕСТ СЛУЧАЯ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ И МАРСИЛСКА ТРЕСКА СА РЕГИСТРИРАНИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Шест случая на лаймска болест и марсилска треска са регистрирани в област Велико Търново, въпреки че е започнала обработката на обществените зелени площи срещу кърлежи, съобщи БНР.
Един е болният с марсилска треска в Свищовско, където се лекува, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Това е първи случай за годината, посочиха здравните власти и уточниха, че за цялата минала година общо пет са били болните от това заболяване, което се предавам чрез ухапване от кърлежи.
Пет са случаите на лаймска болест сега, колкото са били за цялата минала година. Новодиагностицираните болни са от Велико Търново и Стражица.
Въпреки че вече е започнало масово обработване на зелените площи срещу кърлежи, от “Спешна помощ” във Велико Търново отчитат увеличаване на пациентите, които търсят помощ за вадене на кърлежи.