НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.05.2020)

30 000 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НЕ ДОСТИГАТ У НАС
30 000 медицински сестри и 4000 акушерки не достигат у нас. Това става ясно от поздравителния адрес на председателя на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева по повод отбелязваме Международния ден на сестринството. За да не се задълбочи непоправимо тази негативна тенденция е нужен политически консенсус и конкретни решения за развитието на здравните грижи у нас, пише още в документа. За това информира Zdrave.net.
По случай празника БАПЗГ ще предостави възможност на специалистите по здравни грижи да си изберат по един безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение, от платените курсове, които осигурява асоциацията. Всеки редовен член на БАПЗГ може да направи своя избор в рамките на три месеца – през май, юни и юли, съобщават от съсловната организация. Мотивираните да надградят своите знания професионалисти имат възможност да избират от 19 курса: “Разпознаване симптомите на насилие” (I-ва и II-ра част), “Наставничество в сестринството”, “Дигитални технологии в образната диагностика”, “Промоция на здраве. Здравно обучение”, “Конфликти в здравеопазването”, “Управление на човешките ресурси в здравните грижи”, “Оценка на качеството на здравните услуги – подходи, методи и техники”, “Организиране и управление на процеса на здравно възпитание в ранна детска възраст”, “Сестрински грижи” при трансмисивни (вектор преносими) инфекции”, “Профилактика на рака на маточната шийка – роля на акушерката”, “Палиативни грижи”. Цената на изброените курсове варира между 18.00 лв. и 34.00 лв.
Здравният сайт публикува целия текст на поздравителния адрес на БАПЗГ: „Днес отбелязваме Международния ден на сестринството не така празнично, както бихме искали. Коронавирусът COVID-19 обърка дневния ред на света и постави пред сериозни изпитания милиони хора, световната медицинска общност, правителствата, институциите, работодателите и работещите в различни области на социално-икономическия и обществен живот. Към вчерашна дата по данни на СЗО броят на заразените надхвърли 4 милиона, а броят на починалите е почти 280 000. И в тази тежка и жестока битка на първа линия сте Вие – медицински сестри, лекари, фелдшери, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, санитари – медицински специалисти, обединени в екипи, които с висока отговорност, всеотдайност и себеотрицание лекувате и спасявате своите пациенти. Изпълнявайки своя професионален и човешки дълг хиляди медици в световен мащаб се заразиха, а някои заплатиха с живота си. У нас към вчерашна дата броят на заразените медицински специалисти достигна 214. Дадохме и две свидни жертви – д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен и д-р Нели Пандова от ЦСМП-София. Прекланяме се пред тяхното човеколюбие и висок морал, за които бяха удостоени с високото отличие „Д-р Стефан Черкезов“.
Колеги, Вие много добре знаете, че въпреки личните предпазни средства и спазването на професионална дисциплина, рискът от заразяване не може да се изключи напълно. И въпреки това продължавате да следвате своята благородна мисия, да проявявате милосърдие, да помагате на болните и страдащите, да дарявате топлота и вяра в тържеството на Доброто. Защото сте се посветили осъзнато на една кауза, която надхвърля личното благополучие, кауза в служба на обществото, на всеки отделен човек. И тъкмо в това усилно време изпъква още по-ясно, че близо 30 000 медицински сестри и 4000 акушерки у нас не достигат. За да не се задълбочи непоправимо тази негативна тенденция е нужен политически консенсус и конкретни решения за развитието на здравните грижи у нас. За да се насочват мотивирани млади хора към най-благородните професии, за да подготвят университетските структури достойни наследници на най-добрите медицински сестри и акушерки у нас Достойни продължители на делото на Флорънс Найтингейл – основателката на модерното сестринство, на чиято рождена дата – 12-ти май – в целия свят се отбелязва Денят на сестринството. За да има благословени специалисти в бяло, които въоръжени със знания и любов ще заявяват: „Ние сме сила за здраве, защото имаме смели сърца, знаем, можем и носим светлина и доброта!“

11 % ОТ ВСИЧКИ УСТАНОВЕНИ СЛУЧАИ НА COVID-19 СА НА МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА
2023 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 17:00 ч. на 12 май. През днешния ден са доказани още 19 нови случая – в областите: 3 в Благоевград, 3 в Перник и 13 в София. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
365 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 51 са в интензивни отделения и клиники.
218 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.
По отношение на общата картина: 981 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 1042 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 50 г.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 95.

5472 СА АБОРТИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ У НАС ЗА ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА НА 2020 ГОДИНА
5472 са абортите, регистрирани у нас за първите три месеца на годината, информира Zdrave.net като се позова на обобщени данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
486 от решилите да направят аборт са момичета на възраст до 19 години, като 27 от подложилите се на тази интервенция са били на възраст под 15 години. Това означава, че близо 9% от прекъсванията на бременността у нас са били извършени именно във възрастовата група до 19 г.
Очаквано, поради големия брой население на столичния град в София абортите са най-много – 1111. Следва Пловдив с 513 прекъсвания на бременността. Висок е борят на абортите и в Пазарджик – 332, Бургас – 310 е Варна – 300. Веднага след тях се нареждат Стара Загора с 291 аборта и Добрич – с 254.
Транспонирани към цялата година, тези данни потвърждават очакването, че и през 2020 г. е много вероятно броят на абортите да се задържи около 21 000 – 23 000 – т.е. на нивата от последните няколко години.