НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.04.2020)

6 НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
675 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 6 нови случая, като 4 са в област София и 2 в област Стара Загора. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
230 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 36 са пациентите с коронавирусна инфекция, които са в интензивни отделения и клиники.
Към 12-ти април 377 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 298 – на жени.
По области регистрираните случаи са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 26; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 15; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 14; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 35; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 17; София – 401; Стара Загора – 19; Хасково – 8; Шумен – 4.
29 са починалите лица, при които е установен COVID-19.

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ПРИЗОВА ЗА ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ
“Докторите заслужават не само да им ръкопляскаме, но и да ги пощадим. Изпуснем ли тази болест и този пик, ще има претоварване и ще дойдат хладилните камиони”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети текстилно предприятие в Твърдица, което заради епидемията реорганизира дейността си и в момента произвежда защитни облекла за многократна употреба. Нека българите да видят как в тези условия има предприятия, които се справят героически в подкрепа на хората на първа линия. Ако искаме да запазим и ние първата линия, ще си останем вкъщи, допълни той. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение на правителствената пресслужба.
Премиерът Борисов изтъкна, че облеклата вече са при лекарите, има за всички и дори част от защитните облекла вече се подменят с нови. Министър-председателят посочи, че към новите защитни облекла има изключително голям интерес и от чужбина, но подчерта, че на първо място трябва да бъдат обезпечени българските лекари и работещите на първа линия, да се гарантира резерв за страната ни и след това да се прави бизнес, което от своя страна ще подпомогне и икономиката ни. „Ние бяхме първите, които не чакахме доставките, а си обърнахме производството”, каза още Борисов.
Премиерът изтъкна колко е важно отговорното поведение на всички граждани в условията на пандемията.

ЗАТВАРЯТ ПАЗАРИТЕ И ЦВЕТНИТЕ БОРСИ
Кооперативните пазари и цветните борси спират работа от 16-и април. Това гласи заповедта на министър Кирил Ананиев. Тя е част от за борбата на държавата с коронавируса. За да успят да спасят бързо развалящата се продукция търговците имат два дни на разположение от 13 до 15 април, информира Clinica.bg.
От днес, 12 април затварят всички кооперативни пазари в страната. Търговците обаче ще имат възможност в рамките на два дни от 13 до 15 април да реализират бързо развалящата се стока и то при строго спазване на противоепидемичните мерки, в това число социална дистанция и носене на лични предпазни средства. И от 16 април пълната забрана влиза в сила.
В заповедта на здравния министър е уточнено какво може да се продава на фермерските пазари. Според разпоредбите там могат да ес продават различни храни от животински и неживотински произход, плодове , зеленчуци, посадъчен материал, фуражи и фуражни суровини.
На 7-ми април министър Ананиев издаде заповед, с която се разрешава отново да се отворят фермерските пазари. Само, че при строги правила за работа с цел предотвратяване на зараза. Със създаването на организация гарантираща спазване на всички мерки се заеха кметовете. Така трябваше да се въведе задължително еднопосочно движение в рамките на пазара и заграждения, да има контролиран достъп на клиентите, храните да са предпазени от вторично замърсяване, да е осигурена дистанция от минимум 2 метра между продавачите и между купувачите, като и двете групи трябваше да имат лични предпазни средства. Заради неспазване на противоепидемичните мерки на 11-и април затвориха Женският пазар в София. Причината бе струпването на хора и неспазването на мерките.

ЗАЩИТНО ОБЛЕКЛО И ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА ПОЛУЧИХА МЕДИЦИ В ПЛОВДИВ
Защитно облекло и предпазни средства получиха като дарение от Областния кризисен щаб двете държавни болници в града и Центъра за спешна помощ, съобщи БНР.
80 защитни гащиризона за многократна и еднократна употреба от висок клас бяха доставени на Университетската болница “Свети Георги“. На Спешното приемно отделение в болница “Пловдив“ бяха дарени 50 предпазни костюма и 40 маски – висок клас. От същия висок клас маски – 150 броя бяха предоставени и на работещите в ЦСМП, както и 100 екипа защитно облекло.
300 текстилни двупластови маски ще бъдат дарени и на социалните работници в Дома за стари хора, които работят по проекта “Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и хора с увреждания”. По проекта се обслужват над 400 души от социални асистенти, рехабилитатори, медицински сестри и психолози, а от 1-ви май обгрижваните по домовете ще са още 1000.
Постъпилите до момента дарения са за близо 75 000 лева и са от фирми и физически лица, на които Областният кризисен щаб изказва благодарност.

СБАГАЛ-ВАРНА ИМА СПЕШНА НУЖДА ОТ РЕСПИРАТОРИ
Спешна нужда от респиратори има Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение във Варна, информира БНР.
Това съобщи проф. д-р Емил Ковачев – управител на здравното заведение.
“Обявена е дарителска кампания, която може да се види в сайта на болницата и във фейсбук профила. Както знаете, всички лечебни заведения, включително и нашето, имат повишени финансови разходи, предвид повишената консумация на дезинфектанти и лични предпазни средства, маски, ръкавици, шлемове и т.н. И това са огромни финансови ресурси. Един респиратор струва средно между 10 хил. и 30 хил. лева в зависимост от производителя”, изтъкна управителят на лечебното заведение проф. д-р Емил Ковачев.

148 ЖИТЕЛИ В БАНСКО ЗА ИЗСЛИДВАНИ ЗА COVID-19
148 жители на Банско са изследвани с за COVID-19 през първия ден от масовото тeстване, което трябва да покаже колко хора са били заразени и колко са изградили колективен имунитет към заболяването по време на карантината в курорта.
Няколко от тестовете са показали наличие на прясна инфекция, информира БНР.
Два екипа от РЗИ пристигнаха в Банско преди обяд, а тестуването започна по списъци с имена, адреси и телефони на хората, предоставени от общината.
Първи бяха изследвани медицинските екипи от рентгеновото отделение на болницата в Разлог, Центъра за спешна помощ, служителите на полицията и пожарната, социални работници. При петима от изследваните са открити антитела, доказващи, че са преминали заболяването и имат изграден имунитет. Три от резултатите с бързите тестове показват наличие на прясна вирусна инфекция. На всички е направен PCR тест, като пробите са изпратени в национална лаборатория. Хората са в добро състояние и са поставени под домашна карантина.
6000 теста са осигурени за масовия скрининг в Банско като 2000 от тях са дарение. Освен жителите на града ще бъдат изследвани и хора от другите населени места в общината. Очаква се тестването да продължи повече от седмица.

В БУРГАС ЗАПОЧВАТ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА КОРОНАВИРУС ПО МЕТОДА НА ПУЛОВЕТЕ
На днешното си заседание Общинският кризисен щаб в Бургас реши от следващата седмица да стартират изследвания по метода на пуловете сред по-големи групи от хора чрез вземане на секрет от носоглътката. По този начин наведнъж могат да бъдат тествани между 10 и 20 души, информира БНР.
Когато се съберат няколко проби и в тях има положителен резултат се прави ново изследване. По този начин се увеличава значително броят на изследваните и за много по-кратко време ще бъдат събрани данни за здравословния статус на населението.
Деканът на Медицинския факултет доц. Велинов ще направи алгоритъма за броя на хората, които да бъдат включени в едно изследване по метода на пуловете. От утре започват да се правят списъци на медицински лица, полицаи, социални работници, администратори на гише. Идеята е мрежата от изследвания да се разшири възможно най-много и с други контактни групи.
Днес продължават съвместните проверки на пазарите в Бургас. Ще се следи спазват ли се предписанията както и заповедта на министъра на здравеопазването.
Броят на доказаните случаи на коронавирус в Бургаска област остава 25 души. 5-има са настанени в болница, а 6-има са изписани.
При засилени мерки за дезинфекция, строг ред в храмовете и полицейско присъствие пред тях се проведоха празнични литургии в бургаските храмове. На вярващите дошли без предпазни средства се раздаваха маски и ръкавици. Пред храмове са поставени мобилни мивки, има и диспенсъри с дезинфектанти. Навсякъде и спазено решението на Светия синод и не се раздават върбови клонки и не се внасят цветя в храмовете.

ТЕСТВАХА ЕКИПАЖА НА НАШ ВОЕНЕН КОРАБ
На 135 военни моряци от екипажа на фрегата „Верни” бяха направени бързи тестове от екип на Военномедицинската академия, съобщи БНТ.
„Ако бързият тест е положителен, на този военнослужещ, на когото му е положителен тестът, ще бъде повторен с PCR тест“, обясни подполковник Глория Калчева, гл. експерт в отдел „Логистика” към ВМС.
В понеделник и вторник личният състав ще премине медицински прегледи във Военноморската болница във Варна и след това ще се върне на борда на кораба.
От флота съобщиха, че по време на учението членовете на екипажа на фрегата “Верни” не са слизали в пристанищата, където е акостирал корабът и не са осъществявали контакти, които биха довели до зараза с коронавирус.
При отрицателни тестове на всички членове на екипажа, корабът ще се отправи към база “Атия” в Бургас, където е базиран. Заради извънредната ситуация в страната, военните моряци ще бъдат известно време в изолация.