НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.03.2020)

Президентът Румен Радев: ИМАМЕ КАПАЦИТЕТА ДА СЕ СПРАВИМ С ТАЗИ ЗАРАЗА
„Имаме капацитета и силите да се справим с тази зараза. Мога да дам пример, че Плевен полага всички усилия, мобилизиран е целият потенциал на общината. Важно е да няма прекъсване на технологичния процес. Тук ръководството съумява да не прекъсва производството”, заяви президентът Румен Радев в Плевен, , информира Zdrave.net като се позова на Нова телевизия.
Държавният глава посети производствено предприятие, където се запозна с предприетите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес.
„Мерките са ясни. Не трябва политиците да се правят на лекари и обратното. Държавата трябва да помага с всякакви ресурси”, смята той.
Радев призова гражданите да спазват мерките, да са дисциплинирани и да се грижат за възрастните хора. Според него цялостното държавно внимание трябва да е насочено към лекарите. „Нека не се всява паника. Да избегнем страховете, да не прекъсваме обществения живот и да не предизвикваме парализа”, призова президентът.

Българският лекарски съюз настоява: БОЛНИЦИТЕ ПОД КАРАНТИНА, СПЕШНАТА ПОМОЩ И ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ДА ПОЛУЧАТ ПРИОРИТЕТНО ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА
“Относно осигуряването с лични предпазни средства (ЛПС) на медицинските лица, настояваме при постъпване на доставки, в разположение на Кризисния щаб, същите да бъдат разпределени за покриване нуждите на медицинските лица приоритетно, а именно: болниците под карантина, спешна медицинска помощ, общопрактикуващи лекари и след това останалите лечебни заведения.
Едва след задоволяване потребностите на медицинските екипи от ЛПС, да бъде допуснато снабдяване на аптечната и търговска мрежа”, се казва в писмо на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, изпратено днес до министъра на здравеопазването, главния държавен здравен инспектор и Националния оперативен кризисен щаб.
“Изключително важно е да се вземат всички мерки за опазване здравето и живота на медицинския персонал, в противен случай няма кой да се бори със създалата се епидемична обстановка.
Това, което наблюдаваме в страните, в които епидемията се е разразила, буди у нас тревога, поради големия брой медицински персонал, инфектиран и заболял от коронавирус, което реално води до недостиг на медицински лица. Лекари и специалисти по здравни грижи се срещат с опасния вирус всеки ден, рискувайки собствените си животи”, се казва още в писмото.

ПО ДАННИ НА НОИ 392 СА БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ ЗА КАРАНТИНА ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
От началото на годината до 11 март в НОИ са постъпили 392 болнични листа, издадени за карантина, 39 от тях са заради съмнения за коронавирусна инфекция. Това съобщи пред bTV тази сутрин управителят на осигурителния институт Ивайло Иванов. По думите, във връзка със създалата са епидемична ситуация се очаква увеличение на броя на болничните по тази причина, информира Zdrave.net.
„Това в никакъв случай не крие риск за бюджета на осигурителната институция, тъй като има много защитни механизми, които могат да се задействат в случай на необходимост“, каза Ивайло Иванов.
Разчетите на НОИ включват 1,3 млрд. лв. за обезщетения поради общо заболяване и майчинство, като 633 млн. от тях са предвидени за общо заболяване, в което попадат и случаите на карантина, уточни управителят на осигурителната институция. По думите му с тези над 600 милиона лева ще могат да бъдат изплатени над 18 милиона работни дни за временна неработоспособност, в това число и за карантина.
Той сподели, че през първите два месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. се отчита и спад с близо 130 000 в общия брой на приетите болнични листа.
„Ако при екстремни обстоятелства все пак възникне недостиг на средства, НОИ може да инициира промяна в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, да бъде одобрен допълнителен трансфер от Министерския съвет по бюджета на института с източник централния бюджет или да инициира компенсирани промени по разходите в консолидирания бюджет на ДОО, с други думи да се вземат средства от една осигурителна програма и да се прехвърлят в друга, ако не се превишава общото ниво на разходите“, допълни още Ивайло Иванов.
От думите му стана ясно, че в териториалното поделение на НОИ в Габрово вече е постъпило сведение от Областната дирекция на МВР в града за пет лица, завърнали се от Италия и подлежащи на домашна карантина за срок от 14 дни, които не са открити на посочените адреси.
„Предстои по най-бързия начин да разберем тези хора осигурени ли са по българското законодателство, имат ли издадени болнични. Всяко от 28-те териториални поделения на НОИ има задължението да ни уведомява при всеки установен случай на неспазване на наложена карантина“, уточни Иванов

ВТОРА ГРАДСКА БОЛНИЦА В СОФИЯ СТАВА ИНФЕКЦИОЗНА
До 72 часа Втора градска болница в столицата може да бъде трансформирана в инфекциозна заради коронавируса. Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов на брифинг днес. По думите му обаче, за да се случи това била нужна заповед от министъра на здравеопазването. От МЗ обаче заявиха, че заповедта, която дава основание за това, е издадена още вчера, информира Zdrave.net.
От МЗ съобщиха официално, че издадената вчера заповед на здравния министър Кирил Ананиев дава основанието за реорганизация на лечебното заведение, така че да приема случаи на COVID-19. Лечебното заведение ще разполага с 50 легла за целта.
Със заповедта здравният министър нарежда на регионалните здравни инспекции да предприемат мерки за реорганизиране и увеличаване на легловия фонд на лечебните заведения така, че да бъдат гарантирани приемът и лечението на потвърдени случаи на COVID-19. Това следва да направят директорите на регионални здравни инспекции, съвместно с ръководителите на съответните лечебни заведения, намиращи се в административна област, в която е установен случай на новия коронавирус, уточняват от министерството.

ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СА ГОТОВИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА
Частните болници са готови да се включат във войната с коронавируса. Това става ясно от изявление на Българската болнична асоциация по повод настъпилата епидемиологична обстановка с вирусна инфекция COVID 19, както и заради зачестилите въпроси на пациентите, могат ли да се обръщат към частни лечебни заведения в този случай.
От ББА се обръщат към гражданите с уверението, че частните болници са единна и неразделна част от здравната система в България, която има равностойни функции с държавните болници.
“В ББА членуват 90% частни лечебни заведения и всички лечебни заведения за болнична помощ – членове на Българска болнична асоциация, са предприели необходимите и установени в страната мерки за ограничаване на рисковете от заболяване и адекватно провеждане на лечението на пациенти. Към този момент са приведени в изпълнение получените указания от компетентните институции на световно и местно ниво, съдържащи мерки за недопускане и ограничаване разпространението на вируса на територията на лечебните заведения. Освен това имаме готовност да ангажираме нашите лаборатории за изследване на пациенти с COVID-19, както и да прилагаме бързи тестове за диагностика на пациентите и медицинския персонал, в случаи на съмнения за заразяване с COVID-19. За целта очакваме да ни бъдат предоставени от Националния кризисен щаб: специфичния реактив, необходим за провеждане на изследванията; предпазни костюми за персонала, както и другите съпътстващи епидемиологичната стратегия средства за превенция и защита – както на пациентите, така и на персонала”, пише в изявлението на болничната асоциация.
От УС на ББА уточняват, че по информация от Световната здравна организация, разпространението на COVID 19 може да бъде значително забавено или дори обърнато чрез прилагането на здрави ограничителни и контролни дейности.
“В тази връзка ви информираме, че болниците, които членуват в Българска болнична асоциация са предприели всички необходими действия, които са заложени в предписанията, за да се осигури подготовка и обезпечение на всички пациенти, в случай на нужда от медицинска помощ и са с ниво на обезпеченост на реакцията над средното за страната. Имаме готовност, заедно с колегите от всички лечебни заведения в България, да вземем участие във всички организирани от правителството противоепидемични действия в зависимост от конкретната ситуация и нужди, като очакваме Националният кризисен щаб да посочи алгоритъм за това, както и да обяви национален план за финансиране на епидемиологичната ситуация”, пишат от ББА.

ПОВЕЧЕ ОТ 100 ПАЦИЕНТИ ПРЕМИНАХА ПРЕЗ СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА УМБАЛ “СВ. АННА” САМО ЗА ЕДНА НОЩ
Повече от 100 пациенти са минали през спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна” само за една нощ, след като обявиха първите случаи на COVID-19 в столицата. Това съобщиха за Clinica.bg от бившата Окръжна болница.
Увеличeнието на преминалите пациенти през Спешното отделение е близо 10 процентно увеличение, обяснява Антон Луков, експерт връзки с обществеността. “Прави впечатление, че много по-малко са леките случаи. Това вероятно се дължи на факта, че хората са започнали да се вслушват в здравните съвети да си стоят по къщите”, допълни Луков. За сметка на това са се увеличили случаите на пациентите със сериозна диагноза. Всеки четвърти пациент е пострадал при пътно-транспортно произшествие, явили са се 8 пациенти с инсулт и 6 с инфаркт.

СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ СЪЗДАДЕ ФОНД ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЛЕКАРИТЕ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА
С извънредно решение на УС Столична лекарска колегия на БЛС създаде Фонд за подпомагане на лекарите в създалата се епидемиологична обстановка в страната за борба с коронавируса, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на СЛК.
Лекарите ще могат да кандидатстват за помощ от фонда чрез подаване на писмена молба на е-мейл unimed_sf@abv.bg – официалната електронна поща на колегията всеки работен ден.
Помощта ще включва предпазни средства, дезинфекционни препарати и всички останали защитни средства и консумативи, от които лекарите се нуждаят, за да могат да вършат работата си, уточниха от Столичната колегия.

14 ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПОДАДОХА ПРЕДИЗВЕСТИЯ ЗА НАПУСКАНЕ
14 лекари от общинската болница в Гоце Делчев са подали предизвестия за напускане. Те не били съгласни с политиката на новия управител д-р Владислав Улевинов. Лекарите и сестрите го обвиняват в авторитарно управление, лишаване от допълнителни стимули на персонала, намаляване на изписваните лекарства и др., информира Clinica.bg.
Д-р Улевинов е назначен преди 9 месеца. Заради протеста Общинският съвет на извънредно заседание обсъди ситуацията и сформира работна група, начело с кмета Владимир Москов, която започна разговори с медиците, за да се изясни проблема.
“Притеснен съм от създалата се ситуация, защото нашата болница обслужва 4 общини с 80-хилядно население”, каза кметът Владимир Москов. Той призна, че е ултимативната ситуация не му допада.
Сред подалите оставки са зам.-управителят и шестима завеждащи на отделения – по реанимация, гинекология, хирургия, ортопедия, детско и вътрешно. Управителят д-р Улевинов смята, че подадени предизвестия са написани в момент на афект, затова не ги е подписал. Според него проблемът може да се реши. Работната група трябва да е готова с доклад следващия четвъртък.