НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.12.2020)

ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ 3075 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С COVID-19, 3154 ОТ БОЛНИТЕ СА СЕ ИЗЛЕКУВАЛИ
3075 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. За последните 24 часа са направени 8470 PCR теста. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 106; Бургас – 377; Варна – 324; Велико Търново – 106; Видин – 13; Враца – 88; Габрово – 60; Добрич – 56; Кърджали – 17; Кюстендил – 34; Ловеч – 48; Монтана – 40; Пазарджик – 55; Перник – 54; Плевен – 90; Пловдив – 322; Разград – 42; Русе – 102; Силистра – 40; Сливен – 147; Смолян – 34; София област – 80; София град – 485; Стара Загора – 146; Търговище – 12; Хасково – 76; Шумен – 53; Ямбол – 68.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас, са общо 174 568. Активните случаи са 93 931. Излекуваните лица са 75 232, като 3154 от тях са регистрирани през последното денонощие.
7084 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 542-ма от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е потвърден при 7619 лица-медицински служители. През изминалото денонощие са регистрирани нови 174 случая 56 от тях са установени при лекари, 56 – при медицински сестри, 25 – при санитари, 3 – при фелдшери и 34 – при друг медицински персонал.
5405 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани за изминалите 24 часа, са 122.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ АКТУАЛИЗИРА СВОЯ УЕБСАЙТ, ПОСВЕТЕН НА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19
Европейската комисия актуализира своя уебсайт, посветен на ваксините срещу COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Подробни статии, както и видео материали, обясняват как действат ваксините, как се разработват, разрешават и пускат на пазара. На сайта могат да бъдат видени и мненията на лекари за ползата от ваксинацията, както и методите за проверка на безопасността и ефикасността на разработените вече ваксини. От комисията напомнят, че информацията, свързана с ваксините и COVID-19, трябва да бъде от официални и проверени източници.

Премиерът Бойко Борисов: ЕВРОПА ОЧАКВА ТРЕТА COVID ВЪЛНА ПРЕЗ МАРТ 2021 Г.
„Бих искал да дам повече оптимизъм за хората, но от това, което чувам, прогнозите, които се правят, са, че излизането от кризата може да се очаква през август – октомври следващата година, и то при положение, че се достигне 70% ваксиниране на населението на ЕС, за да може да се създаде т.нар. колективен имунитет, а за COVID-19 той може да се създаде само чрез ваксиниране.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Той посочи, че в България трябва да се следи за баланса на мерките заради натиска върху болниците, информира Zdrave.net.
„Безспорно, много радостна е новината, че всеки ден по над 3000 човека оздравяват и дори вече има дни, в които оздравелите са повече от заразените. Така че това е оптимизъм, но трябва да сме много умерени“, коментира Борисов и посочи, че в Европа не става и дума за отваряне до края на март идната година.
„Нещо повече – очаква се тогава трета вълна и много тежки рестрикции“, заяви премиерът. От думите му стана ясно, че не може да се очаква разхлабване на мерките у нас преди 21-ви декември.
„С министъра на здравеопазването и всички колеги ще го обмисляме пак, защото за тази седмица и пет дена резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да бъдем много оптимистични в това, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Коледа, Нова година трябва да бъде в най-тесен семеен кръг, без масови събирания на хора“, каза министър-председателят.
Борисов коментира и ваксините, като припомни, че фризерите за първите доставки у нас вече са налични. „Казват ми, че 28-ми, 29-ти или когато дойдат, едновременно във всички държави, ние ще имаме тази логистика веднага, включително ако дойдат преди Нова година, на 31-ви, да създадем организация за първите линии да се ваксинират“, заяви премиерът и изрази благодарността си към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за създадената организация за подписване на договори и доставка на ваксините срещу COVID-19.
От думите му стана ясно още, че ЕС обсъжда признаването на антигенни тестове при пътуване в друга държава членка.

Д-р Радосвета Филипова: ХОРАТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ УСПОКОЯВАТ ПОСТЕПЕННО С УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОСТОВЕРНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАКСИНИРАНЕТО
„Хората ще започнат да се успокояват постепенно с увеличаване на достоверната информация за ваксинирането. Информацията за желаещите да се ваксинират се събира от регионалните здравни инспекции. В шестте района по плана една РЗИ е обявена за основна и събира информацията за целия район. Това каза пред БНР д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб.
Тя поясни, че постепенно се събира информация за отделните групи, които ще бъдат ваксинирани.
„Има притеснения за това как ще бъдат обхванати лицата с придружаващи заболявания и възрастните хора, които ще бъдат ваксинирани от общопрактикуващите лекари, защото много са разпръснати, други нямат лични лекари. Но се работи по система, за да бъдат обхванати всички желаещи. Освен това всяка област има своите особености и с тях ще бъде съобразена общата организация“.
В предаването „Хоризонт за вас“ д-р Филипова изтъкна, че стандартът на ваксините ще бъде спазен.
„Част от ваксините са много иновативни. Но всички ваксини, които се спрягат към момента, са върху основата на нещо, създадено преди години, и тази разработка е престояла и когато се е наложило, се е стигнало до създаването на новите ваксини. Някои са стандартни, други са на основата на РНК технология…Новите ваксини трябва да минат дълъг път във фазата на постмаркетингов мониторинг. Риск винаги има“.
По думите ѝ е невъзможно отговорността за страничните ефекти да бъде прехвърлена на ползвателите, защото производителят е този, който носи отговорност.

ОКОЛО 700 ДУШИ ЩЕ БЪДАТ ПЪРВИТЕ ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ COVID-19 В КЮСТЕНДИЛСКИЯ РЕГИОН
Около 700 души ще бъдат първите ваксинирани срещу COVID-19 в Кюстендилския регион. Това каза за БНР областният управител Виктор Янев. Създава се областен щаб по ваксинирането, добави той.
Cpeд първите, които ще бъдат ваксинирани ca лeĸapи, мeдицинcĸи cecтpи, бoлничeн пepcoнaл, oбщoпpaĸтиĸyвaщи лeĸapи, фармацевти, пoмoщниĸ-фapмaцeвти, пoлицaи, пoжapниĸapи и дpyги професии и paбoтeщи нa пъpвa линия. Te дoбpoвoлнo ca дaли cъглacиe и ca дeĸлapиpaли жeлaниe дa им бъдe пocтaвeнa вaĸcинa. Дoĸyмeнтитe са изгoтвeни oт диpeĸтopи нa бoлнични зaвeдeния, нaчaлници нa пoлиция и пoжapнa, oбщoпpaĸтиĸyвaщи лeĸapи, фapмaцeвти и дpуги звена.
B cгpaдaтa нa PЗИ-Kюcтeндил ce пoдгoтвя cпeциaлнo oбocoбeнo пoмeщeниe, ĸъдeтo щe бъдe дocтaвeн зaĸyпeният вeчe фpизep c ĸaпaцитeт зa oĸoлo 2000 вaĸcини.

МЕДИЦИ СЕ ОБЕДИНИХА С МОТОТО „АЗ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ СРЕЩУ COVID-19“
Редица лекари и представители на медицинската и научна общност се обявиха за ваксинацията срещу COVID-19. Чрез лични постове в профилите си в социалните мрежи или в публични свои изказвания те споделят, че биха си поставили ваксина срещу новия вирус в момента, в който тя е налична на българския пазар, информира Zdrave.net.
Голям брой лекари от ВМА вече обявиха, че са готови да се ваксинират.
„Това е единственото вярно и отговорно решение, за да не допусна да бъда източник на зараза към моите пациенти, колеги, приятели, близки, майка, баща“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той призова колегите си да се информират от научни източници, да бъдат на нивото, на което се очаква от тях, за да са полезни за своите пациенти и да дадат верните съвети.
Ръководителите на Клиника на по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА проф. д-р Никола Владо и проф. д-р Камен Плочев също обявиха, че ще се ваксинират.
Директорът на УМБАЛ „Александровска“ болница проф. д-р Борис Богов също наскоро обяви, че ще се ваксинира. Пред Нова телевизия проф. Богов заяви, че той лично би се ваксинирал и допълни, че е добре публични фигури да дадат пример на обществото в тази насока, като се имунизират. Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също в телевизионно интервю изрази готовност да се ваксинира при първа възможност.
Чрез профилна снимка с надпис „I will take a COVID-19 vaccine” редица други лекари също обявиха, че ще имунизират срещу новия вирус. Такава си поставиха вече директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов, началникът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска” доц. д-р Добрин Василев, както и лекари от Инфекциозна болница в София.
Пред Zdrave.net директорът на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители (ARPharM) Деян Денев също заяви, че е готов да се ваксинира.

ДВОЙНО ПОВЕЧЕ РЕАНИМАЦИОННИ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В РУСЕ
От 10-ти декември УМБАЛ „Медика – Русе“ разполага с още 21 интензивни легла за лечение на пациенти с COVID-19. До сега в болницата имаше 9 напълно оборудвани реанимационни легла, от днес те са 30. Така в региона функционират вече общо 42 легла за пациенти с коронавирусна инфекция, които имат нужда от интензивно лечение. С новите легла реанимационните легла за болни с коронавирусна инфекция в Русе се удвоиха, информираха от Националния информационен портал.
Решението на ръководството на болница „Медика Русе“ за увеличаване на реанимационните легла е продиктувано от непрекъснато нарастващия брой на болните с COVID-19, които имат нужда от интензивни грижи. От лечебното заведение посочват още, че там се лекуват пациенти не само от Русенска област, но и от други области на страната. Два от новите реанимационни апарати са дарение, останалите са за сметка на лечебното заведение.

ВИСОК РЪСТ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
За трети пореден ден се отчита висок ръст на заболеваемост от COVID-19 в Сливенска област. През последното денонощие са отчетени 147 нови случая, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях е лекар от болничната помощ. 12 души са се инфектирали в семейна среда, информира БНР.
Общо 1556 са активните случаи на COVID-19 в област Сливен. Най-много са болните в община Сливен – 1 227. От тях 1020 са жители на града, останалите са живущи в 32 села.
В община Нова Загора болните са 195, община Твърдица 70, а в община Котел – болните са 64 души. През последното денонощие битката с коронавируса изгубиха четирима пациенти.

ПОЛОВИНАТА ОТ ОБИТАТЕЛИТЕ НА СТАРЧЕСКИЯ ДОМ В СЕЛО ДИЧИН СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
Половината от възрастните хора в частния старчески дом във великотърновското село Дичин са дали положителни тестове за COVID-19, информира БНР като се позова на съобщение от Регионалната здравна инспекция.
11 от 24-ата възрастни хора в частния старчески дом са с коронавирусна инфекция. Хората са изолирани, за тях се грижи отделен персонал.
„Със сигурност има абсолютно всички условия, които да бъдат приложени, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки. За сега няма напрежение в селото, хората спазват всички мерки“, обясни кметът на село Дичин Николай Теодосиев.
Активните случаи на COVID-19 в област Велико Търново са 1570, като 262-а са на болнично лечение.

ОСЕМ ДУШИ ОТ СОЦИАЛЕН ЦЕНТЪР В ЛОВЕЧ СА ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА КОРОНАВИРУС
Четирима души от персонала и четирима потребители на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Ловеч са с положителни проби за коронавирус, съобщи БНР.
От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че с PCR тестове са изследвани целия персонал и настанените в Центъра 14 човека с умствена изостаналост след като пробата на един от служителите е показала положителен резултат.
Там ще бъдат приложени всички необходими мерки за овладяване на епидемичната ситуация.
За последните две денонощия в област Ловеч броят на новодиагностицираните с коронавирус рязко се увеличи след спада в края на миналата седмица.

ОБНОВЯВАТ АГ ОТДЕЛЕНИЕТО В МБАЛ „Д-Р ТОТА ВЕНКОВА“ В ГАБРОВО
Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово ще бъде обновено с близо половин милион лева. Средствата за ремонта са осигурени от правителството, съобщи БНР.
Проектът предвижда изграждане на болнични стаи със самостоятелни санитарни възли, всяка за настаняване на две родилки. С обновяването ще бъдат подобрени условията за работа на лекарите и акушерките. 490 000 лева ще струва ремонтът на АГ отделението в областната болница.
През годините със средства основно от Министерството на здравеопазването бяха ремонтирани отделенията по хирургия, ортопедия, кардиология, вътрешни болести, педиатрия, неврология, като във всички болнични стаи бяха изградени санитарни възли, бяха оборудвани със съвременна диагностична апаратура и мебелировка.

ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ В СОФИЯ ОСТАВАТ ЗАТВОРЕНИ
Детските градини и детските ясли в София няма да отворят врати през следващата седмица, въпреки че броят на регистрираните с COVID-19 е намалял. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, а като причина посочи запазването на броя на хоспитализираните с коронавирус, който все още е висок.
„Трябва да следим внимателно ефекта, резултата от частичното затваряне със срок 21 декември. И няколко дни преди това да направим един сериозен анализ. Лично моето мнение е, че предстоят празници, имаме склонност да се отпуснем по време на празници и не трябва да бързаме, за не върнем обратно лошите резултати, което не е целта на затягането на мерките. Трябва да сме много внимателни при разхлабване и отваряне, да следим внимателно резултатите и, разбира се, да слушаме какво ни казват експертите“, каза Фандъкова.

ОТЛАГАТ ОТВАРЯНЕТО НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА СЛИВЕН
Отлагат отварянето на детските градини в община Сливен, решиха експертите от Общинския кризисен щаб, след днешното си заседание. Причината е, че не спада броят на заразените с COVID-19, а разхлабването на мерките е предпоставка за по-голямо разпространение на заразата, съобщи БНР.
Решението е взето на база мнението на педиатри, според които съществува голям риск децата да се разболеят преди Коледните празници и да пренесат заразата в семействата си. От детските градини отчитат, че има заразени сред персонала и това прави невъзможно отварянето на всички групи едновременно.
Проучване сред родителите е показало, че по-голямата част от тях няма да изпратят децата си на детска градина при евентуално отваряне на 14 декември, понеделник.

ОТКРИВАТ КАМПАНИЯ ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ В СОФИЯ
Кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън ще открият официално сътрудничество между Столичната община и британското посолство от 11:00 часа днес на метростанция „Сердика-2“, съобщи БВЛ като се позова на съобщение от Столичната община.
Сътрудничеството между Общината и посолството ще бъде посветено на околната среда и подобряването на качеството на въздуха в столицата и ще се фокусира върху обмяна на опит в сферата на интелигентните градове и нисковъглеродния обществен транспорт.
Посланик Диксън ще стартира информационна кампания по повод провеждането на 26-ата Конференция на ООН по изменението на климата, която ще се проведе в Глазгоу, Обединеното кралство, през ноември 2021 г.
Кампанията ще започне с информационни материали на спирките и влаковете на софийското метро и цели да повиши осведомеността относно важността от предприемането на глобални мерки за справяне с климатичните промени и изграждане на чиста и устойчива икономика с нулеви емисии.
С настъпването на зимния сезон на смога в България експертите са обезпокоени от високото замърсяване на въздуха и разпространението на коронавируса – България е с едно от най-високите нива на смъртност от COVID-19 в Европа, съобщи преди часове АФП.
Опасността е особено голяма, като се има предвид, че няколко пъти миналия месец българската столица София се класира като най-замърсеният град в света според швейцарския уебсайт за мониторинг на качеството на въздуха IQAir.
С понижаването на температурата въздухът над София придобива обичайния си зимен опушен сив оттенък, отчасти благодарение на околните планини, които държат смога над града.
Данните на министерството на околната среда потвърдиха, че през ноември, в дните, в които IQAir отчита най-лошите си показания, 24-часовата концентрация на (PM10) фини прахови частици е била четири пъти над допустимата граница на Световната здравна организация. Миналата седмица Европейската комисия докладва България пред Съда на Европейските общности заради системното неспазване на нейните ограничения за PM10.