НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.11.2020)

УВЕЛИЧАВАТ ПРИЕМА НА ДОКТОРАНТИ И СТУДЕНТИ В НАПРАВЛЕНИЕ „ЗДРАВНИ ГРИЖИ“ ПО ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА ДА УЧЕБНАТА 2020- 2021
Министерският съвет увеличи броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации на Република България през учебната 2020-2021 година, съобщиха от пресслужбата на МС.
След постъпили в Министерството на образованието и науката предложения на висши училища за регламентиране на допълнителни места по професионални направления, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението и предвид необходимостта от кадри в определени отрасли се взе решение за тази година да бъде увеличен максималният брой на приеманите студенти по следните професионални направления: Местата в направление „Енергетика” се увеличават от 500 на 550, а тези в направление „Материали и материалознание” стават 180 вместо 150. Утвърдените места в професионално направление „Химични технологии” се увеличават от 350 на 420, а тези в направление „Здравни грижи” от 1948 стават 2008.
Допълнителният брой по тези професионални направления е разпределен между всички висши училища, които провеждат обучение по тях, с изключение на тези по „Здравни грижи“, който ще се отпуснат към Русенски университет “Ангел Кънчев” и Тракийския университет в Стара Загора.

НОВИ 4390 СЛУЧАЯ НА COVID-19 ОТ ОБЩО 11 068 PCR ТЕСТА
4390 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 11 068 са PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 229; Бургас – 156; Варна – 301; Велико Търново – 41; Видин – 8; Враца – 81; Габрово – 68; Добрич – 25; Кърджали – 22; Кюстендил – 141; Ловеч – 45; Монтана – 79; Пазарджик – 106; Перник – 92; Плевен – 135; Пловдив – 471; Разград – 51; Русе – 218; Силистра – 105; Сливен – 61; Смолян – 18; София област – 131; София град – 1318; Стара Загора – 196; Търговище – 25; Хасково – 86; Шумен – 95; Ямбол – 86.
Потвърдените в България случаи на новия коронавирус са общо 83366. От тях активни са 55 716. Излекуваните лица са 25 799. От тях 516 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 4176. От тях 280 се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е констатиран при 3278 лица-медицински служители. 155 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа. 65 от тях са установени при лекари, 37 – при медицински сестри, 14 – при санитари, 5 – при фелдшери и 34 – при друг медицински персонал.
1851 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. 80 са новите случаи от последното денонощие.

Министър Костадин Ангелов: НЯМА НЕДОСТИГ НА МЕДИКАМЕНТИ, КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Министър Ангелов се срещна днес с представители на фармацевтичния сектор. След срещата той увери, че няма недостиг на медикаменти, които се използват за лечение на пациенти с COVID-19. “На територията на България имаме достатъчно количества медикаменти и презапасяването е това, което в момента създава усещане за недостиг на определени медикаменти в страната. Това е основният проблем”.
Министър Ангелов каза още, че допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, необходим за бременни жени, ще бъде разпространен в аптечната мрежа.
„Ще бъдат оставени телефони за връзка на бременните жени с търговците, на които те да могат да позвънят и да бъдат упътени в коя аптека е наличен този медикамент, за да бъде закупен“, каза той.
До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количества от медикаментите.
До края на тази седмица през Районните здравни инспекции изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в здравната система – това съобщи пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, поясни Ангелов.
В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект, категоричен е министър Ангелов. По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов коментира:
„В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот… При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици – при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална.“
При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени, допълни Костадин Ангелов.
Данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период, тогава се правят и заключенията, уточни проф. Ангелов и припомни, че е налице несвоевременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.
Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага, изтъкна още министър Ангелов. По думите му за 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла.
„Всеки лекар- специалист по инфекциозни болести трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен“, подчерта проф. Костадин Ангелов.

25% ОТ БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА У НАС СА ЗАЕТИ ОТ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
22 299 от общо 48 552 болнични легла за активно лечение в страната, за които има сключени договори с НЗОК, са заети към 9 ноември, показа справка в информационната система на НЗОК. От тях 4307 са заети с пациенти с COVID-19, информира Zdrave.net.
Свободните легла за активно лечение към 9 ноември са 26 253. Данните от отчетите на лечебните заведения са първични, като промяната в легловата база е динамична, уточняват от Здравната каса. Екипите на РЗОК и в момента нанасят корекции в отделните структури на болниците след преструктурирането.
По данни от информационната система към 9 ноември в София от 11 984 легла за активно лечение, свободни са били 6467 легла. От заетите 5517 легла 955 са били с пациенти с коронавирусна инфекция.
Данните на НЗОК към 09.11.2020 г. сочат, че най-много пациенти с коронавирус има в УМБАЛСМ „Пирогов“ – заети 456 легла, от които 208 с пациенти с COVID-19; УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – заети 316 легла, от които 36 с пациенти с COVID-19; Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда – заети 373 легла, от които с пациенти с COVID – 110; УМБАЛ „Софиямед“ – заети 264 легла, от които с пациенти с COVID – 57. В Инфекциозна болница от общо 127 легла са заети 92, от които 88 с пациенти с COVID-19.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В СВИЩОВ СПЕШНО СЕ НУЖДАЕ ОТ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Общинската болница „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов спешно се нуждае от медицински сестри, призова кметът Генчо Генчев, който е доброволец в COVID отделението. Единствената медицинска сестра, която близо месец сама се грижеше за болните с коронавирусна инфекция в специализираното отделение, днес е приета в тежко състояние, съобщи БНР
Много хора са откликнали да дарят пари за закупуване на лекарства. Най-сериозна и кризата за медицински сестри, посочи кметът на Свищов: „Нека колкото може повече медицински персонал да се включи в грижите, защото е изключително трудно. Една сестра за много хора, имаме всяка вечер тежки и спешни случаи. Освободихме сестрата, която беше тук 25 дена и сега я връщат в отделението в тежко състояние с коронавирус“.
Заместник-кметът на Свищов Анелия Димитрова, която временно пое управлението на общината, издаде заповед, с която забрани всички масови прояви на закрито, включително сватби и кръщенета, гимназистите минават на електронно обучение до края на ноември.

ОТ СДРУЖЕНИЕТО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19 С РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА НАСТОЯВАТ ПЛАЗМА ДА СЕ ДАРЯВА В ОТДЕЛЕНИЯТА ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ В ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ
Второ отворено писмо до премиера Бойко Борисов изпратиха от Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“, съобщи БНР. В писмото се настоява да бъде разрешено в Отделенията по трансфузионна хематология в областните градове да се дарява плазма.
За да може такива пунктове да започнат да работят, е необходимо решение на Министерския съвет в извънредна ситуация или промяна на съществуващите наредби и протоколи, казват от сдружението.
Те настояват и критериите за даряване на плазма да бъдат хармонизирани с европейските насоки и да не се изисква положителен PCR тест на дарителите, а това да бъде възможност само с тест, доказващ наличието на антитела.
В писмото си до премиера те съобщават и за необходимостта да бъде отпуснато финансиране за закупуване на апаратура втора употреба, както и да бъдат набавени по два апарата за плазмафереза в отделението по трансфузионна хематология в Благоевград, Бургас и столичната болница „Света Анна“.

РЪКОВОДСТВОТО НА ПРОКУРАТУРАТА С ПРИЗИВ ЗА ДАРЯВАНЕ НА РЕКОВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА
Ръководството на прокуратурата призова всички прокурори, следователи и съдебни служители, преболедували COVID-19 и възстановили се от инфекцията, да дарят рековалесцентна плазма. Предстои да бъде изготвен график на желаещите.
„Всяка наша помощ и усилие са от значение за спасяването на човешкото здраве и живот. Нека заедно да попълним Националната банка за рековалесцентна плазма и да продължим да го правим, докато от това има нужда!“, пише в призива на ръководството на прокуратурата. Той е изпратен до административните ръководители на прокуратурите, директора на НСлС и съдебните служители. От държавното обвинение уточняват, че отговарящите на критериите ще могат да дарят кръвна плазма в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия.

От Лекарския съюз напомниха: САМОЛЕЧЕНИЕТО Е ОПАСНО!
Да не се самолекуваме при симптоми на COVID-19, призоваха от Българския лекарски съюз във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари или представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на пациенти със симптоми на коронавирус.
В призива на БЛС се изтъкват основните опасности:
• Самолечението е изключително опасно!
• Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма.
• Част от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма.
• Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.
• Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение.
• Срещаната повторяемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.
От съсловната организация на лекарите призовават гражданите при симптоми за коронавирусна инфекция да се обръщат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия.

МЗ КАЧИ НА САЙТА СИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ПРОЕКТОНАРЕДБИ ЗА НАЦИОНАЛНИ СТАНДАРТИ ПО 17 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ
Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проекти на наредби за утвърждаване на национални стандарти по 17 медицински специалности, информира Zdrave.net.
По-голямата част от тях са в различни хирургични области. Заедно с общия стандарт по хирургия, ведомството предлага за обсъждане и стандарти по съдова хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия, неврохирургия, лицево-челюстна хирургия, гръдна хирургия, детска хирургия, ортопедия и травматология.
Личните лекари също ще работят по обновен стандарт – „Обща медицина“.
Нови стандарти ще има в областта на образната диагностика, нуклеарната медицина и лъчетерапията. По нов стандарт ще работят и акушер-гинеколозите, кардиолозите, ревматолозите, специалистите по ендокринология и болести на обмяната, както и инфекционистите.
„Положителното въздействие от наличието на медицински стандарти е свързано с използването им като инструмент за гарантиране и подобряване на качеството на предоставяната грижа и оценката на резултатите от промените, пряко свързани с пациенти“, посочват в мотивите си вносителите от здравното министерство.
Според тях наличието на стандарти носи определени ползи и за здравните професионалисти поради намаляване на фрустрацията, на организационните и медицински грешки, подобряване на комуникацията между медицинските специалисти и осигуряване на ефективна медицинска защита чрез избягване на риска.
„Приложението на стандартите служи като „предпазна мрежа“ при организационни и случайни фактори, увеличаващи заболеваемостта и смъртността. Стандартите отразяват научно обоснования баланс между силно нарастващите технологични възможности на съвременната медицина с присъщата и висока цена и винаги ограничените финансови и кадрови ресурси. В този смисъл, те задават минималните изисквания за качество на медицинската помощ и целят да минимизират административната тежест, административния контрол и административното регулиране като регламентират единствено онези изисквания, без които не би могла да се постигне качествена грижа за здравето на пациентите“, припомнят от ведомството.
Проектите са отворени за обществено обсъждане до 10 декември.

ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ СРЕДСТВАТА ЗА МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ ДА БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ СЪС 112 МЛН. ЛВ., А СРЕДСТВАТА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ – СЪС 76 МЛН. ЛЕВА
Две ключови пера в бюджета на НЗОК за следващата година ще бъдат недофинансирани, показват анализите на Българския лекарски съюз (БЛС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), които са част от инициативата „Заедно за повече здраве“. В свои становища по Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г., изпратени до Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, както и до ресорните комисии в парламента, те настояват между двете четения на законопроекта, средствата за медицински дейности да бъдат увеличени със 112 млн. лв., а за лекарствени продукти със 76 млн. лв.
Според БЛС заложените пари за здраве за догодина поставят под въпрос адекватното осигуряване на грижите за пациентите и стабилността на здравната система у нас. „На фона на очакваното повишено търсене на медико-диагностични изследвания през 2021-ва и обезпечаване на тестването на здравноосигурените българи за коронавирус, е необходимо увеличение на средствата за медико-диагностични дейности (МДД) с 20.5% или със 16 млн. и 400 хил. лв. спрямо парите за т.г.“, категорични са от Лекарския съюз.
Недостиг на средства се оформя и в предвидените пари за специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП). Към настоящия момент след извършване на първичен преглед, НЗОК заплаща 50% от вторичните прегледи. За да се осигури гарантиран достъп до медицинска помощ, е нужно в това перо да се предвидят с 14.2% повече средства от т.г. или 22 млн. 471 хил. лв., смятат от съсловната организация. Според нейния анализ липсва достатъчен ресурс и за наблюдението на диспансеризираните пациенти, като не са предвидени и средства за увеличаване на профилактичните прегледи, за което ще са необходими още 15 млн. 289 хил. лв. за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП). Голям недостиг на средства ще се оформи и в болничната медицинска помощ (БМП). Според БЛС за да се гарантира устойчивост на системата, трябва да се предвидят 10% повече средства от т.г. или малко над 58 млн. 140 хил. лв.
Съсловната организация е на мнение, че само така може да се гарантира възможност за заплащане на дейностите в ПИМП, СИМП и БМП по вече договорените през 2020 г. увеличени цени, както и по-голям брой медико-диагностични изследвания в полза на здравноосигурените лица.
Парите за лекарства предвидени в бюджета на НЗОК за догодина също ще се окажат недостатъчни с близо 76 млн. лв., отчитат от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), в която членуват 25 международни иновативни производители и притежатели на разрешения за употреба на лекарствени продукти.
От инициативата „Заедно за повече здраве“ настояват преди второ четене на Закона за бюджета на НЗОК за следващата година, депутатите да преразгледат финансовата рамка на Здравната каса в посочените от тях недофинансирани пера. 2021 г. ще бъде година на нарастване на търсенето на медицински услуги и лекарствено лечение поради обективни и устойчиви във времето фактори като застаряване на населението и повишена заболеваемост, но и поради забавеното и непотърсено от пациентите лечение през 2020 г. в резултат на страха от COVID-19, и НЗОК трябва да е по-добре подготвена за това, твърдят от инициативата.

ПОВИШАВА СЕ БРОЯТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ МЕДИЦИ В ПАЗАРДЖИК
Повишава се броят на заразените медици в Пазарджик, почти всички лечебни заведения имат нужда от доброволци, съобщи БНР като се позова на Областния оперативен щаб.
Все по-усложнена е ситуацията и в Центъра за спешна медицинска помощ, каза директорът на РЗИ д-р Фани Петрова: „Както ръководителят на Спешната помощ, така и на филиала в Пазарджик са положителни за COVID-19 заедно с част от персонала. Колегите поемат и техните функции и при нас ситуацията е вече доста усложнена. 11 от колегите са положителни за коронавирус“.
По последни данни за област Пазарджик с положителни проби за коронавирус са трима лекари, три медицински сестри, инспектор на РЗИ и един санитар са с положителни проби. Областният управител Стефан Мирев призова: „Медиците са едни от нас, задъхват се и просто са преуморени. Спазвайте мерките! Ръстът е от 40,3 % за Пазарджик. Ние сме в червената зона“.

От КОЦ-Бургас: НЕ СПИРАМЕ ДЕЙНОСТТА СИ И НЕ СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В COVID ОТДЕЛЕНИЕ
От „Комплексен онкологичен център – Бургас” категорично опровергават твърдението, че центърът ще бъде превърнат в COVID отделение, с което стотици пациенти с онкологични заболявания ще останат без наблюдение и лечение, информира БНР.
Ето какво пише в разпространената позиция: „Комплексен онкологичен център – Бургас” не спира дейността си и не се превръща в отделение за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Целият екип на „ КОЦ- Бургас” – всички лекари, медицински сестри, санитари ще продължат да работят, като за целта са определени достатъчно болнични стаи и кабинети, които да отговарят на нуждите и потребностите на пациентите на „КОЦ- Бургас”.
Лекарите и сестрите, които се грижат за пациентите ще продължат да полагат грижи за тях, при това в подходящи за целта условия, в които е възможно да се изпълняват в пълен обем дейности и процедури, необходими за този тип пациенти“.
От лечебното заведение изтъкват, че със заповед на министъра на здравеопазването в „КОЦ- Бургас” трябва да бъдат разкрити 36 легла в специален сектор за пациенти с коронавирусна инфекция. Той е разположен в Корпус 1 (ет.3 и ет.4) и е с отделен вход, от задната страна на сградата. Там отиват линейките и няма никакво смесване с другите пациенти. Вентилационната система също е разделена. За новия сектор са закупени конвектори и отоплението ще се осигурява чрез тях.
„Считаме, че използването на една изключително тежка и предизвикателна за всички ни ситуация за постигането на неясни лични, професионални или политически цели е безотговорно и опасно. Подобни действия водят до дезинформация и объркване сред пациентите на болницата и следователно излагат на реален риск живота и здравето им. НЕКА СЕ ГРИЖИМ ЗАЕДНО!”, пишат от КОЦ-Бургас.

ОТКРИВАТ COVID ЗОНА В ЯМБОЛСКАТА ПОЛИКЛИНИКА
COVID зона ще започне да действа в ямболската поликлиника от понеделник. Към кабинета ще се насочват пациенти с респираторни оплаквания или със симптоми за коронавирус, за да се намали натиска върху спешното отделение на областната болница, съобщи БНР.
Кабинетът ще бъде разкрит в бившата Първа поликлиника и ще бъде с отделен вход, за да няма смесване на пациенти, уточни директорът на ДКЦ д-р Венцислав Славов.
“Основното в дейността са бързи тестове. Лечението на пациента ще бъде определено, в смисъл дали да бъде продължено в болнична обстановка или в домашна обстановка.”
С разкриването на кабинета ще се облекчи работата на медиците в Спешното отделение, коментира зам.-директорът по медицинските дейности д-р Валентин Вълчев. Той допълни, че над 100 са диагностицираните случаи за последните три дни, легла в болниците има, но медицинският персонал е на ръба на силите си.

Доц. Атанас Мангъров: МЕРКИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА СЪВСЕМ ПРАВИЛНИ, ВКЛЮЧВАНЕТО НА ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ В БОРБАТА С ВИРУСА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО
“Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите”, каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в Инфекциозна болница.
Той уточни, че всички лекари са на първа линия, а неправилно е да се определят само едни от тях като работещи на първа линия.
“Това, което отличава коронавируса от останалите вирусни инфекции, характерни за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при COVID-19 острата фаза е от 13 до 15 дни – доста по-дълго от това, с което сме свикнали да се срещаме всяка година”, обясни инфекционистът. Той подчерта, че става дума за вирусни изменения, които не са бактериални и не се лекуват с антибиотици.
“Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение – нито ремдесивирът, нито кръвната плазма – няма нещо, което да се даде и да му мине на човека. Тези хора се нуждаят от грижи”.
По думите на доц. Мангъров препоръката за приемане на аспирин е защото той е средство срещу съсирването на кръвта: “Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици…. На никого не сме отказали антибиотици. Трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда – на първо място това е кислород”.
Според него в болница трябва да влизат само тези, които имат нужда от кислород.
Той повтори отново препоръката си за “супички, чайчета и аспирин” и каза, че личните лекари не трябва да трябва да изписват антибиотици още в началото на лечението. Доц. Мангъров препоръча още на общопрактикуващите лекари да спазват всички мерки, за да не се заразяват.
“Не бива да се забравя, че COVID-19 не е от т.нар. особено опасни инфекции. Носенето на предпазни средства се учи още в университета. Хубаво е да се носи маска, но по-важно е да се спазва хигиена. Не бива да се забравя, че няма как тази инфекция да не мине през всички хора, в това число и през медицинското съсловие, но това не означава, че медиците не трябва да изпълняват основните си задължения”, коментира още доц. Мангъров и подчерта, че мерките в България са съвсем правилни, включването на доболничната помощ в борбата с вируса и изключително важна.

Психологът Пламен Димитров: УДВОИЛ СЕ Е БРОЯТ НА ХОРАТА С НЕВРОТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ
Изследване сред 1911 икономически активни българи показва, че спрямо 2017 година се е удвоил процентът на хората, които реагират агресивно или пасивно защитно-невротично. Това съобщи пред БНР психологът Пламен Димитров.
„За 67% водещият стил на справяне е един от агресивно-защитните или пасивно-защитните модели на екзистенциално ориентиране. Изследването ни започна през март и обхваща хора между 25 и 60 години чак до края на октомври“, поясни психологът. Преди три години процентът е варирал около 30.
Двойно е спаднал броят на хората, които имат класическите конструктивни модели на ориентация към реалистични проекти, постижения, развитие, подкрепа и солидарност, отчитат специалистите.
„От пасивност, свиване, затваряне, самоизолация, депресивност, отчаяние до онзи параноичен порив да властваш, да доминираш или да се втурнеш да се спасяваш с ритуализирани форми като това да имаш богата лична аптека.“
Виждаме болезнено безотговорно отношение от властниците как да се създаде среда и политика, така че хората да се чувстват по-уверени и конструктивни да се справят с кризата, която вече е многопластова, смята Димитров. Сега по думите му всеки се спасява поединично. Това важи и за презапасяването с лекарства, заради което определени медикаменти изчезват от аптечната мрежа.
„Още когато заплахата се глобализира, имаше порив и хората се втурнаха да се запасяват, включително с тоалетна хартия и храни”, припомни той. Това е характерно за ситуация на повишена тревожност, когато се включват аспекти на имунната система, които водят до невротични, крайни и неефективни поведения.