НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.09.2020)

МЗ ПУБЛИКУВА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ПРОЕКТ НА ПРАВИЛА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Министерството на здравеопазването публикува на сайта си Проект на правила за добра медицинска практика по здравни грижи, който ще бъде подложен на обществена дискусия от 12-ти септември но 10-ти октомври 2020 г. От МЗ уточниха, че желаещите могат да изпращат своите становища и предложения на следния електронен адрес: delovodstvo@mh.govеrnment.bg
Проектът е разработен от Националния съвет по качество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Целта е да се утвърдят единни принципи и правила в професионалната практика на медицинските специалисти. Спазването на Правилата следва да осигурява качество на здравните грижи, да минимализира рисковете за пациентите, чиито права да бъдат защитени, пише в мотивите към проекта.
Досега подобни правила имаше в Кодекса за професионална етика на БАПЗГ. След приемането на новите правила обаче за спазването им ще следи Изпълнителна агенция „Медицински надзор”.
Изготвените Правилата за добра медицинска практика по здравни грижи представляват система от насоки и принципи, които описват професионалните ценности, знания, умения и поведение, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти могат да прилагат в съответствие с опита си и професионалната си преценка. В мотивите към проекта пише още: „Основните правила за добра медицинска практика по здравни грижи са функция на принципите за оказване на тази дейност. Част от добрата медицинска практика е качеството на здравните грижи, като са посочени конкретни критерии за осигуряването му – здравните грижи се планират и оказват в съответствие със състоянието на пациента; управление на риска при оказване на здравните грижи, съобразно утвърдени алгоритми и протоколи, документиране и отчитане на всяка дейност. Нормите, които регулират поддържането и развитието на добрата медицинска практика по здравни грижи са в непосредствена връзка с развитието на медицинската наука и технологии, които поставят високи изисквания към квалификацията на медицинските специалисти въобще и на специалистите по здравни грижи в частност. Това налага непрекъснатото ѝ поддържане и повишаване. Качеството на здравните грижи е от ключово значение за гарантиране на високо ниво на защита на здравето и безопасността на хората и за доверието в системата на здравеопазване. Сигурността и безопасността на пациентите е в пряка зависимост от квалификацията на всички медицински специалисти, включително и на специалистите по здравни грижи. Взаимоотношенията на специалистите по здравни грижи с пациентите се опират на уважението към личността и достойнството на пациента, неговите права и тези на близките му. Предоставянето на здравни грижи се осъществява в мултипрофилни екипи, обуславящо необходимостта от уреждане на вътрешните отношения с членовете на медицинския екип – отчитане на осъществената от тях дейност, оценка на нейното качество, непрекъснатост на здравните грижи, подкрепа на колеги, спазване на изискванията за безопасни условия на труд.“

746 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, ОТ ТЯХ 55 СА В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ
163 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалите 24 часа. 5 090 PCR теста са направени през последното денонощие. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 7; Варна – 14; Велико Търново – 1; Добрич – 4; Кърджали – 13; Кюстендил – 2; Монтана – 5; Пазарджик – 7; Перник – 2; Плевен – 1; Пловдив – 4; Разград – 2; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 6; Смолян – 3; София област – 3; София град – 36; Стара Загора – 13; Търговище – 4; Хасково – 3; Шумен – 3; Ямбол – 4.
Потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас са общо 17 598, от тях 4 273 са активни. Излекувани са общо 12 619 лица, от които 145 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 746. От тях 55 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са 996. Новите случаи, регистрирани за последните 24 часа, са 14. От тях 5 са установени при лекари, 4 – при медицински сестри, 2 – при санитари, 3 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 706. Пет от случаите са от последното денонощие.

Министър Ангелов: ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА КООРДИНАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР Е ВСЕКИ СУСПЕКТЕН ПАЦИЕНТ ДА ПОЛУЧИ КАЧЕСТВЕНА И НАВРЕМЕННА МЕДИЦИНСКА ГРИЖА
С оглед необходимостта от осигуряване на правилно и равномерно разпределение на пациенти със симптоматика на COVID-19, приема им в подходящи лечебни заведения в зависимост от степента на увреждане и скъсяване на времето за хоспитализация на усложнените случаи, беше взето решение за разкриването на Координационен център, който да бъде базиран на територията на СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров”-София. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов относно Центъра, информира Zdrave.net.
По думите на проф. Ангелов центърът е разкрит на функционален принцип, като в него се извършва оценка на пациенти със съмнение за COVID-19 и се обслужват пациенти от две области – София-град и София-област. „Той е достъпен за гражданите и без направление от личен лекар, като по този начин се цели да бъде преустановено самостоятелното движение на болни, търсещи възможност за медицински преглед и хоспитализация през лечебните заведения в столицата“, каза той и допълни, че е осигурено е и финансовото обезпечаване на екипите за работа на „първа линия“.
„Основната цел на Координационния център е всеки суспектен пациент, транспортиран от ЦСМП или самонасочил се, да получи качествена и навременна медицинска грижа – основен общ преглед, изследване и лечение – болнично или в домашни условия, в зависимост от хода на заболяването. Екипите, работещи в центъра, включват лекар, медицинска сестра, санитар и експерти от СРЗИ и РЗИ София – област. Те разполагат с информация за броя на свободните легла за неусложнено протичане на COVID-19 и броя на реанимационните легла. След първичен триаж от екипите на ЦСМП, суспектните пациенти се транспортират в Координационния център, където медицинският екип прави първоначална оценка на здравословното им състояние и снема данни за придружаващи заболявания и обстоятелства, които биха могли да утежнят протичането на заболяването. По преценка на лекарите се извършва PCR тест за доказване на коронавирусна инфекция. При необходимост от хоспитализация, медицинският екип взима решение към кое лечебно заведение трябва да бъде насочен пациентът. В центъра се извършва и частично епидемиологично проучване, включващо и събиране на данни за контакт с потвърдените случаи“, разясни министърът.
По отношение на организацията на здравните дейности свързани с COVID-19 той уточни, че координацията им и контрола са възложени на директорите на РЗИ, които следва да работят в тясно взаимодействие с лечебните заведения.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЩЕ ПОДКРЕПЯ ФИНАНСОВО УЧИЛИЩА В БОРБАТА С COVID-19
Всички училища в София, които имат проблеми с набавянето на хигиенни материали или с топла вода, ще бъдат подкрепяни финансово от Столичната община.
Това увери кметът Йорданка Фандъкова, която днес се е срещнала с директорите на училищата и детските градини в София, съобщи БНР.
Обновени са всички пешеходни пътеки и са измити училищните дворове, посочи Фандъкова, а служители на Министерството на вътрешните работи ще гарантират сигурността на 15 септември: “Училищата и детските градини са готови да посрещнат децата при спазване на всички противоепидемични мерки. Разбира се, те са специфични за различните училища. Директорите са професионалисти, създали са нужната организация, така че родителите да бъдат спокойни и децата да бъдат щастливи да се видят на живо, а не само онлайн”.

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ
ЗА МИНАЛИ ГОДИНИ ДА БЪДЕ ИЗПЛАТЕНА
С пълно единодушие – 132 гласа „за“, беше прието изменението в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., с което се дава правно основание да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 г. и 2016 г. Средствата са в размер до 75 млн. лв., информира Zdrave.net.
Съгласно обобщените в национален мащаб данни в информационната система на НЗОК стойността на незаплатената дейност над утвърдените стойности за 2015 г. е в размер на 50 253 000 лв., като стойността на неизплатените средства за главници по заведени дела срещу НЗОК е в размер на 22 443 000 лв. За 2016 г. – 28 627 000 лв. и главници 15 476 000 лв., а за 2017 г. – 50 182 000 лв., съответно – 48 922 000 лв. Към 31 март 2018 г. стойността на незаплатената дейност над утвърдените стойности възлиза на 6 392 000 лв., като за тази стойност няма данни за изплатени средства от НЗОК за главници по заведени дела.
Предвижда се неразплатените средства за отчетена и извършена дейност, в случай че проверките не са приключили, да се превеждат по сметка за чужди средства на НЗОК, които да послужат като източник на финансиране през 2020 г. или 2021 г.
Час и половина продължиха дебатите по предложеното изменение, като изказванията се разпростряха по цялата система на здравеопазването и нужните изменения, които трябва да бъдат направени в нея.

СЪБОРИТЕ НА СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕДАТ ДО 3 МЕСЕЦА СЛЕД ОТМЯНА НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
При обявена извънредна епидемична обстановка през 2020 или 2021 г. управителните съвети на съсловните организации могат да вземат решение редовното заседание на събора или на конгреса на съответната съсловна организация да се проведе не по-късно от три месеца от отмяната на извънредната епидемична обстановка. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Проектът е внесен днес в Народното събрание от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, информира Zdrave.net.
„Предвижда се тази разпоредба да се прилага и в случаите, когато редовното заседание на събора или на конгреса е за избор на определените в съответния закон органи на съсловната организация. Когато в тримесечния срок не е свикан събор или конгрес за избор на определените в съответния закон органи на съсловната организация, съборът или конгресът на съсловната организация да се свиква от министъра на здравеопазването в едномесечен срок от изтичането на тримесечния срок“, пише в мотивите към проекта.
Органите на национално равнище и на районната колегия/регионалната колегия ще изпълняват функциите си до избора на нови органи, но за не повече от четири месеца от отмяната на извънредната епидемична обстановка.

БОЛНИЦАТА В ДЕВНЯ Е ПРЕД ЗАКРИВАНЕ ПОРАДИ ЛИПСА НА СПЕЦИАЛИСТИ
Болницата в Девня работи само с една медицинска сестра, която е готова да напусне, ако в лечебното заведение започне прием на пациенти с COVID-19, предаде bTV. Идеята на МЗ e болницата да започне да лекува болни с лека форма на коронавирусна инфекция от цяла Североизточна България. По думите на управителя д-р Кирил Лозанов това е невъзможно, защото лечебното заведение е в „перманентен фалит“ и не разполага със специалисти, които могат да поемат обслужването на такива болни. Що се отнася до медицинската сестра, тя може да напусне в момента, в който пожелае, съобщи Zdrave.netкато се позова на думите на д-р Лозанов .
Сега в болницата функционират 2 отделения с общо 25 легла, работят петима лекари, един тях е д-р Кирил Лозанов. Той е категоричен, че лечебното заведение не може да приема пациенти с коронавирус, защото не разполага с необходимия персонал.
В момента болницата няма договор с НЗОК дори за клинична пътека по вътрешни болести, а сключването на договор за клинична пътека за COVID-19 предполага наличието на лекари специалисти, както и на медицински сестри. Остава открит и въпросът за финансирането, въпреки че лечебното заведение кандидатства за подпомагане.
За да работи болницата, са ѝ нужни поне още 5-има лекари и 5 медицински сестри, но до този момент кандидати няма.

ПРЕДЛАГАТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪВЕТИТЕ НА ДИРЕКТОРИТЕ В БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ ИЗБИРАТ ЧРЕЗ ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРС
Членове на органите за управление и контрол на държавните и общинските лечебни заведения, както и на лечебните заведения с държавно или общинско участие в капитала, да се избират и назначават след провеждане на конкурс. Това предвижда промяна в Закона за лечебните заведения, внесена днес от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Целта на промяната е да няма законодателно противоречие със Закона за публичните предприятия, информира Zdrave.net.
По сега действащото законодателство с конкурс се избират само управителите на болниците, а членовете на борда на директорите се назначават от принципала на лечебното заведение – Министерството на здравеопазването или общината. В областните болници решението се взима от Общото събрание на акционерите.