НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.08.2020)

54 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
116 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последните 24 часа. Направените PCR тестове през изминалото денонощие са 3 667. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 3; Варна – 15; Велико Търново – 2; Враца – 6; Добрич – 12; Кюстендил – 2; Ловеч – 3; Пазарджик – 7; Перник – 1; Пловдив – 12; Разград – 3; Русе – 4; Сливен – 4; София област – 2; София град – 17; Стара Загора – 9; Хасково – 3.
Общо потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 13 512. От тях 5 073 са активни. Излекуваните лица са вече 7 980, от които 208 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 854 пациенти, при които е доказан новият коронавирус. 54 от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция са 755. За изминалите 24 часа са регистрирани нови шест случая. Четири от тях са установени при лекари, а два – при медицински сестри.
459 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 12 от случаите са от последното денонощие.

ОТ ДНЕС ЛИЦАТА, ПРИСТИГАЩИ ОТ ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ PCR ТЕСТ
От днес, 11 август, лицата, пристигащи от Обединените арабски емирства, могат да влизат в България, без да представят документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадената днес Заповед № РД-01-459/11.08.2020 г., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
PCR тест не се изисква и за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

СМЕНЯТ ДИРЕКТОРА НА МБАЛ-ДОБРИЧ
„Свикваме общо събрание на акционерите, което да избере нов изпълнителен директор на многопрофилната болница в Добрич и съответно да извърши промени в съвета на директорите. Това се налага заради неудовлетворителната организация на работата на болницата, което е споделено мнение на институциите и обществеността в града“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на пресконференция в Добрич, съобщиха оп пресцентъра на МЗ.
През този период действащото ръководство на болницата трябва да изпълни предписанията, дадени им от Регионалната здравна инспекция. През следващите два дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще бъде в Добрич и Варна, където ще координира работата на здравните власти. Пред журналисти доц. Кунчев подчерта, че ситуацията в Добрич не е драматична, но е неприятна и изисква предприемането на спешни организационни мероприятия в лечебното заведение и спазването на противоепидемичните мерки от всички граждани.
„Смея да твърдя, че знам как се организира и контролира работата на лечебно заведение. Искането ми за смяна в борда на болницата е продиктувано от това, което видях при посещението си в лечебното заведение – допускани са цивилни хора без предпазни средства, персоналът и пациентите са изложени на ненужен риск заради смесване на потоците в болницата. Въпрос на мениджмънт и воля е ограничаването на COVID-19 в Добрич и областта и назначаването на медицински специалисти, които да се грижат за болните с коронавирусна инфекция“, обясни здравният министър. „Бъдете сигурни, че ще направя всичко възможно в най-скоро време да видите резултата от взетите днес решения за болницата в Добрич“, беше категоричен проф. Ангелов.
По-рано днес министър Ангелов посети многопрофилната болница в Добрич, където разговаря с изпълнителния директор д-р Байчев и с медиците, които се грижат за пациентите с COVID-19. В рамките на посещението си здравният министър проведе срещи с кмета на гр. Добрич Йордан Йорданов, зам.-областния управител Красимир Николов, директорите на РЗИ и РЗОК и председателя на районната колегия на БЛС в града.

КЗК ЗАПОЧНА МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ В ЧАСТНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ ЗАРАДИ ОТКАЗ ДА ПРАВЯТ PCR ПУЛОВЕ
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна масирани проверки в частните лаборатории заради отказ да правят PCR пулове, които са по-евтини. За това информира Clinica.bg като се позова на съобщение от комисията.
При използване на пулове едновременно могат да бъдат изследвани пробите на цяло семейство или група от 10-20 души. Колкото повече са те, толкова по-ниска е цената, заплащана от крайния потребител. Поотделно се изследват пробите само ако някоя от тях даде положителен резултат за целия пул.
Вместо пулове, лабораториите вече приемат проби само за индивидуални тестове, което ги оскъпява. Така PCR тестът излиза 100-120 лева. Клиентът обаче плаща отгоре по 5 лева за взимане на пробата и още 6 лева за превода на резултата на английски език – за хора, които си правят изследването, за да могат да идат в чужбина. При т. нар. пулове крайната цена може да падне до 80 лева.
„Инициираме проверките, за да установим какви са причините за това поведение, което на практика не позволява на гражданите, желаещи да пътуват в страни, където се изискват тестове, да се възползват от по-евтините групови PCR тестове за COVID-19″, поясниха от комисията. От там заявиха, че лабораториите са започнали да отказват пулове след 14 юли. Тогава Гърция започна да пуска българи на своя територия само при негативен резултат за инфекция с коронавирус.

РЪКОВОДСТВОТО НА УМБАЛ БУРГАС НАСТОЯВА ЗА ПОСТОЯНЕН ПОЛИЦЕЙСКИ ПОСТ ПРЕД СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ПРЕЗ НОЩТА
Ръководството на УМБАЛ Бургас иска от Областната дирекция на полицията да осигури постоянен полицейски пост пред Спешното отделение нощем. Причината е в зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти и техни близки, включително и нападения над медиците. Те работят под постоянно напрежение и в страх за живота и здравето си, а само за последния уикенд полиция е викана няколко пъти, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
“В последните дни агресивните прояви изключително зачестиха. Това притеснява колегите, които са на ръба на физическото изтощение. Ако те си тръгнат, Бургас ще остане без спешни медици и без Спешно отделение”, коментира началникът на звеното д-р Здравка Инджова.
От УМБАЛ Бургас отново напомнят на бургазлии, че първото звено в медицинската грижа е личният лекар, а нощем и по празници – дежурният кабинет, с който той има сключен договор. Всеки личен лекар трябва да информира своите пациенти в кой кабинет да търсят помощ, когато те не са на работа. Екипите на Спешно отделение имат пълното право да върнат всеки пациент, чието състояние не изисква спешна намеса и да го пренасочат към тези две звена.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ЩЕ РАЗПОЛАГА С ДИГИТАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА ОБУЧЕНИЕ
Още от първия учебен ден 15 септември Медицински университет – София ще разполага с дигитална платформа за обучение. Това заяви по БНР новият ректор на МУ-София акад. Лъчезар Трайков.
По думите му точно в този момент дистанционното обучение е едно много голямо предизвикателство за медицинските университети и това е причината усилията на ръководството на МУ-София е заедно с другите медицински университети да се върви към осъществяване на обща концепция за прилагане на хибриден модел при практическото обучение на студентите. Това ще се осъществява в по-малки групи и с намалена продължителност. Друга важна насока на промените е идеята за изграждането на симулационни центрове – със симулатори и тренажори, допълни акад. Трайков.
„Ще е нужно малко повече време – около година, но симулационната медицина ще допълни качеството на практическото обучение с минимум риск от инфекция“, изтъкна ректорът на МУ-София. И допълни, че е важно да се наблегне и на продължаващото обучение на медицинските специалисти.
Акад. Трайков се спря и на необходимостта от задържането на медицинските кадри в България. Той припомни, че 60% от младите лекари заминават за чужбина – 30% веднага след завършването и 30% – след като вземат специалност. По думите му далеч не възнаграждението е причина за този интерес към работа в други страни, а точно предвидимостта и възможността за кариерно развитие са в основата на този феномен.

ИНОВАТИВНО ЛЕКАРСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ПОРФИРИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ
Проект на Наредба за допълнение на Наредба № 15 от 21 ноември 2019 г. за приемане на фармакотерапевтично ръководство за лечение на гастроентерологичните заболявания е публикуван в портала за обществени консултации strategy.bg.
В него е включена препоръка за иновативно лечение на пациенти с остра чернодробна порфирия с нова терапевтична молекула с INN Givosiran, информира Zdrave.net.
В мотивите на вносителите се посочва, че лекарственият продукт представлява двойноверижна малка интерферираща рибонуклеинова киселина (миРНК), която причинява разграждане на аминолевулинова киселина синтазата 1 (ALAS1) на информационна рибонуклеинова киселина (иРНК) в хепатоцитите чрез РНК интерференция. По този начин се постига намаляване на индуцираната чернодробна ALAS1 и РНК към нормални стойности. Това води до намаляване на нивата в кръвообращението на невротоксичните междинни вещества аминолевулинова киселина (ALA) и порфобилиноген (PBG), които са ключовите фактори за причиняване на пристъпи и други болестни прояви на остра чернодролбна порфирия.
Експертите уточняват, че максималното намаляване на нивата на ALA и PBG се постига около третия месец със средно намаляване спрямо базовото ниво 93,8% за ALA и 94,5% за PBG и се поддържа с многократно прилагане на дозата веднъж месечно. Клиничната ефикасност на гивосиран е оценена в рандомизирано, двойносляпо, плацебо-контролирано, многонационално проучване (ENVISION).
Проектът е отворен за обществено обсъждане до 10 септември.