НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.06.2020)

РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СА 2 993
За последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 2 308 проби, като 104 от тях са дали положителен резултат. Това сочат данните в Националната информационна система на 11.06.2020, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Велико Търново – 1; Кърджали – 1; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 4; Разград – 3; Сливен – 8; Смолян – 41; София област – 4; София град – 19; Стара Загора – 15; Хасково – 1; Шумен – 2.
Общият брой на регистрираните у нас случаи на коронавирусна инфекция е 2 993. Активните случаи са 1 162. 1 664 са излекуваните лица, 41 от които са регистрирани за изминалите 24 часа.
Пациентите, при които е констатиран COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 187. 17 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че към момента медицинските служители с доказана коронавирусна инфекция у нас са 306. Установени са 4 нови случаи, от които лекар и санитар от София град и двама санитари от Плевен и от Сливен.
През последното денонощие в България няма починали лица, при които е бил потвърден новият коронавирус.

Д-р Ива Христова: ЕПИДЕМИЯТА У НАС Е ПОД КОНТРОЛ. ТАМ, КЪДЕТО НЕ СЕ СПАЗВАТ МЕРКИТЕ, ЩЕ ИМА ЕПИДЕМИЧНИ ВЗРИВОВЕ
„Случаите нарастват, но е добре, че те са на огнища. Нямаме широко разпространение, което е важно. Ако го имахме, цялата страна щеше да пламне. Случаите са на клъстери и показват, че там където не се спазват противоепидмичните мерките, вирусът, циркулирайки сред нас, неминуемо ще доведе до епидемичен взрив.“ Това каза зам.-директорът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
По думите ѝ към момента не може да се говори за втора вълна. „Епидемията е под контрол. Там, където не се спазват мерките, ще има епидемични взривове. Това може да се очаква и в бъдеще“, допълни д-р Христова.
„Когато има работници, които не се чувстват добре, те трябва да си останат вкъщи, да потърсят личния лекар, да се карантинират, за да не заразяват нататък. Хората и другите около тях вероятно са били твърде близо един до друг и без маски и така от единични случаи се е стигнало до десетки заразени”, изтъкна специалистката.
Според нея с разхлабването на мерките се е създало фалшиво усещане, че всичко е ликвидирано. „Да, епидемията е под контрол. Много по-малко са случаите в страната, ако изключим отделните огнища. Освен това с целия опит, който имаме зад гърба си, сега много по-бързо се действа по откриването на контактните лица. Направени са страшно много изследвания, за да се стигне до тази висока бройка, което неминуемо е свързано. По-скоро можем да говорим, че имаме по-пълна картина на това каква е заболеваемостта”, обясни д-р Христова. По думите ѝ при вирусните заболявания има тенденция за намаляване на вирулентността на вируса, но това е много бавен процес и не можем да разчитаме на него. Същевременно обаче от този брой заразени много малка част са с клинична симптоматика и са само вирусоносители.
„Твърде вероятно е да има втора вълна, защото през есента и зимата има по-добри условия за разпространение на вируса. Ако не успеем да го ликвидираме през лятото, а този шанс става все по-малък, неминуемо ще има ново покачване на случаите заедно с останалите респираторни инфекции и грипа“, уточни д-р Христова, но допълни, че няма основание да се смята, че втората вълна ще е по-тежка от първата.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ИЗМЕНЕНИЕТО В ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Парламентът прие на първо четене единодушно, без „против“ и „въздържали се“, изменението в Закона за Българския червен кръст, с които се дава възможност на БЧК да създаде свой обучителен център. Вносители на законопроекта са ГЕРБ и „Обединени патриоти“, информира Zdrave.net.
Със законопроекта се регламентира правна възможност върху имоти – публична или частна държавна собственост, с изключение на имотите – изключителна държавна собственост, да може да се учредява безвъзмездно право на строеж в полза на БЧК за трайно задоволяване на обществени потребности, предвид осъществяваните от него дейности с обществено-полезна насоченост и значимост. Българският Червен кръст няма да може да използва изградения обект за извършване на икономическа дейност, като контрола за това се възлага на областния управител по местонахождение на имота.
Изменението е във връзка с направено предложение към Българския Червен кръст от страна на президента на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока за безвъзмездно даряване на средства, с които да се изгради Европейски център за подготовка и обучение на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи с капацитет до 1200 души, както и изграждането на регионален склад за бедствена готовност и учебно заведение за обучението на парамедици.
В текста на закона обаче е заложено предложение за срочно предоставяне право на строеж върху имоти публична или частна държавна собственост, тъй като когато учреденото право на строеж е с определен срок, след неговото изтичане изграденият обект ще премине безвъзмездно в собственост на държавата. Според председателя на БЧК акад. Христо Григоров, изразено пред парламентарната комисия по здравеопазване, при тези условия от страна на Женева няма да бъде предоставено безвъзмездно финансиране за изграждането на такъв център. Депутатите се ангажираха да се направи прецизиране на предложената разпоредба между първо и второ гласуване.

Д-р Марин Пенков: КОМПЮТЪРНАТА ТОМОГРАФИЯ Е НАЙ-СИГУРНИЯТ МЕТОД ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА COVID-19
При противоречиви резултати от бързите и PCR-тестовете за коронавирус, най-сигурният метод за установяване на COVID-19 е компютърната томография, каза пред „Хоризонт“ на БНР д-р Марин Пенков, началник на Отделението за образна диагностика на Университетска болница “Свети Иван Рилски”.
Образното изследване чрез компютърна томография при пациенти, за които тестовете за коронавирус дават противоречиви резултати, е златният стандарт за установяване и проследяване на развитието на COVID-19, обясни специалистът.
„Според мен е задължително при симптоми на коронавирусна инфекция да се направи образно изследване. За пациенти, при които вече инфекцията е слязла в белите дробове, тогава може да не открием причинителя на заболяването в носоглътката – там, откъдето обичайно се взима материал за PCR теста, а той вече да е на ниво бели дробове. С методите на образната диагностика с голяма достоверност може да установи, че такъв пациент е болен от СOVID-19“, изтъкна д-р Пенков.

БЛС: ВРЕМЕ Е ДА ВЪЗСТАНОВИМ РИТЪМА СИ НА РАБОТА ОТ ПРЕДИ ЕПИДЕМИЯТА
Българският лекарски съюз благодари на българското общество, че се вслуша в призивите и препоръките, които съсловната организация отправи през последните месеци. Това се казва в декларация на съсловната организация, с която се настоява за възстановяване на ритъма на работа от преди епидемията, информира Zdrave.net.
„С отговорното си поведение, всички Вие дадохте не само своя огромен принос за ограничаването на епидемията от COVID – 19 у нас, но и предпазихте здравеопазването от тежък удар и изтощение. Смятаме обаче, че здравната система у нас е готова, натрупала е необходимият опит и спокойствие, за да може да се погрижи за болните от коронавирус и да насочи усилията си към ограничаването и овладяването на огнищата по места без това да води до утежняване на нормалния живот на българина“, пише в декларацията.
„Настъпи моментът ние, българските лекари, да се отблагодарим на обществото и да се погрижим за здравето на пациентите, възстановявайки ритъма си на работа от преди епидемията“, пише още в декларацията.
От БЛС обаче уточняват, че за да стане това възможно е необходимо да се възстанови в максимално кратки срокове на нормалния ритъм на работа на лечебните заведения при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. „Пациентите със симптоми на инфекциозни заболявания да бъдат насочвани за лечение към отделенията и клиниките по инфекциозни болести, а Регионалните здравни инспекции своевременно да предприемат необходимите мерки за ограничаването и потушаването на огнищата от COVID-19 по места“, се казва в декларацията.
„Български лекарски съюз вярва, че с отговорно поведение и без страх, всички ние можем и трябва да свикнем да живеем нормално с коронавируса“, завършват от БЛС.

СЛОЖИХА ПОД КАРАНТИНА БЕЛОДРОБНО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ “Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ” – КЪРДЖАЛИ
Белодробно отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” – Кърджали е затворено за прием на пациенти заради заразени с коронавирус. Позитивен за COVID-19 е бил тестът на работеща в отделението, информира БНР.
Предполага се, че жената се е заразила от пациентка от община Черноочене, която е била настанена за лечение. Медицинските сестри, които са били вчера на работа дневна смяна, са останали и през нощта в отделението.
Жената от белодробно отделение и още една кърджалийка, заразени с коронавирус, са били настанени в Инфекциозно отделение на болницата.

ЗАТВОРИХА НЕВРОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В КОЗЛОДУЙ
Затвориха неврологичното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй. То ще остане под карантина в опит да бъде ограничена заразата с коронавирус, която тръгна от него в крайдунавския град1 съобщи БНР.
Заповедта за затварянето на отделението е на РЗИ – Враца, потвърди управителят на общинската болница в Козлодуй д-р Пламен Петров. Мярката е наложена заради пациентка от оряховското село Селановци, която е била инфектирана с COVID-19, но и е била лекувана в отделението. Преди ден състоянието на жената се е влошило и тя е била транспортирана в София.
Според д-р Петров, в града има още два нови случая на инфектирани с коронавирус.

ФИРМА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПТИЧЕ МЕСО ТЕСТВА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ COVID-19
Най-големият производител на птиче месо в България – фирма „Градус“, е тествала всички работещи в производствената си линия в Стара Загора и продължава да изследва служителите си в страната, информира БНР като се позова на съобщение от дружеството.
От изследваните 427 души с положителни проби са 23 служители. Двама от тях са настанени в болница, а 21 са карантинирани. Работниците, при които е установено наличие на вируса, са изолирани, а производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол, спрямо предписанията на Световната здравна организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделия (FAO) и Световната агенция за хранителни стандарти (FSA).
Във фирмата от 14 години е интегрирана система за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти, съответстваща на най-високите изисквания за Добри производствени и хигиенни практики.
Всички 1730 души, работещи в „Градус“, се изследват както с бързи, така и с PCR тестове, като компанията изцяло поема разходите за изследванията. Процентът на установените с вируса е 5,38%, който не е по-различен от обявения от Националния оперативен щаб по време на извънредното положение у нас, допълват от компанията.

НЗОК Е ФОРМИРАЛА НАД 10 МЛН. ЛЕВА ТЕКУЩА ИКОНОМИЯ ЗА ПЪРВИЧНАТА И СПЕЦИАЛИНИЗРАНАТА ИЗНЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ
4 268 000 е формираната текуща икономия за първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), а 6 498 000 за специализираната изболнична помощ (СИМП) за периода до 31 май 2020 година. Това става ясно от справката, изготвена от НЗОК по искане на Zdrave.net по Закона за достъп до обществена информация.
Утвърдените средства за здравноосигурителни плащания за ПИМП за периода януари-май 2020 г., утвърдени от Надзорния съвет на Касата, са в размер на 99 621 000 лв., а заявените за заплащане средства към 31 май са 95 353 000 лв.
Утвърдените от Надзора средства за СИМП са 105 712 000, а средствата за заплащане към 31 май – 99 214 000.
По отношение на здравноосигурителни плащания за медико-диагностични дейности утвърдените средства са 36 203 000 лв., а средства за заплащане към 31 май 2020 г. – 35 027 000 лв., като формираната текуща икономия за периода е 1 176 000 лв.
През първите четири месеца на 2020 г. разходите на НЗОК за лекарствени продукти, заплащани за лечение на онкологични и онкохематологични заболявания и при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции на пациенти с вродени коагулопатии, заплащани на болничните лечебни заведения извън стойността на клиничните пътеки и процедури, са в общ размер на 205 114 133 лв.
По месеци разпределението е както следва: за януари – 52 418 135 лв., февруари – 48 113 761 лв., март – 51 424 834 лв., а април – 53 147 403 лв.
Все още няма яснота на какво се дължи увеличението на средствата за лекарства, заплащани от НЗОК, в периода на извънредното положение.