НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.05.2020)

1990 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1990 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 11 май. През днешния ден са доказани още 9 нови случая – в областите: 1 в Смолян и 8 в София. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
368 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 50 са в интензивни отделения и клиники.
214 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.
По отношение на общата картина: 966 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 1024 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 50 г.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 93.

Министър Кирил Ананиев: ПРЕМАХВАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НЯМА ДА ПРЕМАХНЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ БОНУС ОТ 1000 ЛВ. ЗА МЕДИЦИТЕ, КОИТО СА НА ПЪРВА ЛИНИЯ
Премахването на извънредното положение няма да премахне допълнителния бонус от чисти 1000 лв. за тези, които са на първа линия, в това число и нашите РЗИ, Спешната медицинска помощ. Това ще продължи докато продължи извънредната епидемична обстановка. Това каза вчера пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод отмяната на извънредното положение в страната, информира Zdrave.net.
Здравният министър уточни, че през месец март тези суми са получени от над 2200 души, работещи на първа линия, а за април, които ще бъдат изплатени през месец май, тези пари ще бъдат дадени на 3800 души. Причината е, че повече лечебни заведения са ангажирани с лечението на заразени с коронавирус.

РАЗРЕШИХА КОЛЕКТИВНИТЕ СПОРТОВЕ ЗА АМАТЬОРИ НА ОТКРИТО
Министърът на здравеопазването издаде заповед, която позволява упражняването на колективни спортове за аматьори на открито, без състезателен характер (в т.ч. футбол, баскетбол, волейбол), съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Участниците трябва да бъдат до 10 души и да спазват противоепидемичните мерки.
Не се допуска използването на бани и съблекални, както и присъствието на публика.
Със същата заповед здравният министър посочва, че в музеите, галериите, библиотеките и кината на закрито, не трябва да се използват климатични инсталации.

ЛЕКАРИТЕ ОТ МБАЛ -КАРЛОВО ОТТЕГЛИХА ОСТАВКИТЕ СИ
Лекарите от общинската МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово оттеглиха оставките си, предаде БНР. След двучасова среща между областния управител Дани Каназирева, директора на общинската МБАЛ „Д-р Киро Попов“ – д-р Христо Пелев, секретарят на РК на БЛС Пловдив д-р Георги Кръстев и д-р Сийка Динчева от РЗИ – Пловдив и представител на медиците от болницата, те се съгласиха да се върнат на работа след като преди дни изразиха категоричното си несъгласие с разкриването на приемен кабинет към лечебното заведение, който, според тях, не е обезпечен нито кадрово, нито финансово.
На срещата днес е решено до 10 дни да се изготви споразумение между „Спешна помощ“ и лечебното заведение, в което да бъдат изгладени всички спорни въпроси, съобщи областният управител Дани Каназирева. По информация на директора на ЦСМП в Пловдив д-р Иван Стойнов има нужда от двама лекари, но докато се намерят желаещи, ако се наложи, ще бъде направена реорганизация.