НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.03.2020)

ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ ОЧЕРТА МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
В области без потвърдени случаи на коронавирус учебните занятия и занимания в детските заведения ще продължат да се провеждат при засилени хигиенно противоепидемични мерки, а именно: трикратна дезинфекция в рамките на работния ден; периодично проветряване на помещенията; осигуряване на възможности за дезинфекция на ръцете, за миене на ръцете; всеки първи учебен час да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на лична хигиена, съобразно с всички инструкции на Министерството на здравеопазването и на Световната здравна организация. Това каза пред журналисти ръководителят на Националния щаб за борба с коронавируса проф. д-р Венцислав Мутафчийски след проведения Съвет за сигурност за препоръчаните мерки за неразпространението на COVID-19 на територията на България, информира БНР.
Учениците, децата и персоналът с грипоподобна симптоматика следва да бъдат освобождавани и незабавно насочвани за консултация с личен лекар.
По отношение на провеждането на културни масови прояви на закрито – да се ограничи до присъствието на 250 човека, като се осигури минимално разстояние един метър между присъстващите, както и да се дизенфекцират салоните сред всяка прожекция или представление. На други публични места на закрито е нужно да се осъществява проветряване на помещенията и дезинфекция трикратно на ден минимум 15 минути. Има разписани правила с отправки към съответни инструкции как се извършва това нещо на практика – с какви дезинфектанти, по какъв метод. Щабът препоръчва провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствие на 250 души, като се осигури минимално разстояние един метър между присъстващите или присъстващите да бъдат поставяни през едно свободно седящо място. При международни спортни прояви участници от страни, определени като рискови, да са преминали 14 дневна изолация на територията на Република България. Става въпрос за квалификационни състезания, които са в програмата за квалификация на Олимпиада 2020. Има отбори, които трябва да пристигнат в България и са наистина от рискови дестинации – става въпрос за отборите на Южна Корея, на Иран, на Италия.
В области с потвърдени случаи на корона вирус трябва да се отменят учебни занятия в учебните заведения, както и посещенията в детски градини и ясли. Това условие трябва да се прилага в конкретни заведения, съобразени с констатирани случаи на коронавирус и интензитета на разпространение. При констатиране на потвърдени случаи на коронавирус в детско или учебно заведение, да се преустановят учебните занятия и посещения за 14-дневен срок.
Ако има ученик, на който семейството е идентифицирано като контактно, той не може да посещава учебното заведение. За учител, за който е установено, че е с коронавирус се отнася същото. При това положение практиката в повечето европейски държави е да се затваря учебното заведение.
По отношение на научните прояви се препоръчва да се отменят конгреси, конференции и други научни прояви. Провеждането на спортните мероприятия се преустановява – при невъзможност за отлагане или препланиране по изключение спортните прояви да се провеждат без публика.

Зам.-министър Жени Начева: ПРИСТИГАТ ОЩЕ ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ОТ ТУРЦИЯ
Около 15 часа се очаква втори тир със защитни средства от Турция, а най-късно да края на седмицата и останалото договорено количество. Това съобщи пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя уточни, че става въпрос за 50 000 броя високотехнологични защитни маски, 100 000 броя защитни очила, 100 000 броя лично предпазно облекло и 150 000 калцуни. Те ще бъдат приоритетно разпределени в лечебните заведения, в които има инфекциозни отделения, както и там, където има заразени с коронавирус или настанени за наблюдение, при които се подозира заболяване.
Жени Начева отхвърли категорично твърдението, че персоналът на столичната Белодробна болница е поставен в рискови условия и принуден да работи без предпазни средства. Тя уточни, че тази сутрин в Белодробната болница са доставени 100 предпазни гащеризона, 300 маски, 100 калцуна, 50 очила – това са 50 комплекта предпазно облекло. По думите ѝ това е напълно достатъчно за извършване на дейността на медицинското заведение.
“Разширява се броят на местата, където се правят тестове за коронавирус – не само в София, Стара Загора, обсъжда се и възможността за Бургас. Има достатъчно обучени специалисти, които да обработват тестовете и да диагностицират съответните резултати”, увери зам.-министър Начева.
Тя призова обществото към солидарност и спокойствие, защото това е единственият начин за справяне със ситуацията. Жени Начева изрази благодарност на всички лекари инфекционисти и на всички останали лекари, сестри и санитари, които са заявили желание да помагат в създадената ситуация.
Коментирайки темата за дефицита на инфекционисти у нас, тя припомни, че от 2 години МЗ провежда последователна политика за преодоляване на диспропорциите в областта на специализациите, като основната цел е да бъдат създадени благоприятни условия за формиране и професионално развитие на специализиращите лекари.
В отговор на въпрос за претенциите на Синдиката на българските медицинските специалисти за извънредно увеличаване на възнагражденията с 5 брутни заплати поради извънредната ситуация и осигуряването на застраховки за тях, зам.-министърът обясни, че решението за заплащането е изцяло в ръцете на ръководствата на лечебните заведения, като конкретният размер ще зависи и от типа дейност и конкретните задачи, които решават отделните лечебни структури.
Като представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева бе категорична, че в бюджета на фонда има буфери и по тази причина всякакви притеснения са неоснователни.
“Имаме 700 000 легла в момента, още толкова и дори повече – 800 000 – 900 000 могат да се преструктурират за прием и грижи на пациенти, ако това се налага”, изтъкна зам.-министърът и призова към спокойствие и солидарност.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ СЪЗДАДЕ КРИЗИСЕН ЩАБ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Българският лекарски съюз създаде днес Кризисен щаб срещу коронавируса. Това става ясно от заповед на УС на съсловната организация, информира Clinica.bg.
Новосформираната структура ще се ръководи от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Членове на щаба са зам.- председателят на съсловната организация проф. д-р Николай Габровси, главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов и д-р Нели Нешева, експерт в БЛС.
Според заповедта става видно, че Щабът си поставя три цели. Първата е да се съдейства на лекари, които подават сигнали за отклонения и нарушения на разпоредбите на Централния оперативен щаб за борба с корона вируса. Другата цел е да се съдейства на членовете в борбата с короновирусната инфекция, а третата цел е съсловната организация своевременно да информира членовете си за коронавируса.
От БЛС са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването, в което се посочва, че е нужно да бъдат осигурени по 40 000 предпазни маски на ден за практиките на общопрактикуващите лекари. Те обясняват необходимостта от тази бройка с факти. В практиките на ОПЛ работят приблизително 10 000 медици – в това число 4 200 са общопрактикуващите лекари и наетите от тях специалисти по здравни грижи и лекари. „В съответствие с предписанието за ползване на предпазна маска и продължителността на работния ден, смятаме че са необходими минимум по 4 броя маски на ден на човек”, се посочва в писмото.

В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН ОТКРИВАТ ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА КОНОРАВИРУС
Лаборатория за изследвания за коронавирус ще бъде открита и в Медицинския университет в Плевен. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНР. Доц. Кунчев е на посещение в града и участва в заседанието на областния Оперативен щаб за борба с коронавируса.
„Нашият призив е всеки, който може, да открива лаборатория, защото е очевидно, че следващите няколко седмици търсенето на диагностика ще бъде много по-голямо. Няма лошо да се работи и в лечебните заведения и с бързи тестове, точно защото са бързи и евтини. Разбира се, само на базата на тях ние не можем да приемем, че един случай е позитивен. Той, ако излезе положителен, ще трябва да бъде потвърден“, обясни доц. Кунчев.
Бързи тестове ще бъдат използвани в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, а Медицинският университет в града ще отдели собствени средства за закупуване на апаратура за изследване на геном на вируси, съобщи ректорът на висшето медицинско училище проф. Славчо Томов. По думите му тази апаратура ще се използва и за изследване на коронавирус.

СЛЕД НАПРАВЕНАТА ДЕЗИНФЕКЦИЯ УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ОТНОВО ПРИЕМА ПАЦИЕНТИ
УМБАЛСМ “Пирогов” отново приема пациенти след извършената тази нощ дезинфекция. Вчера най-голямата спешна болница в страната “Пирогов” ограничи достъпа на пациенти заради потвърдените два случая на коронавирус в болницата, информира БНР.
Мъжът и жената, които дадоха вчера положителни проби за Ковид-19, са с различна степен на усложения от вируса. Това съобщи началникът на ВМА и на Кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг днес. Двамата са семейство от София, което работело на „Илиянци“.
„Мъжът, на 74 години, е с предходно хронично белодробно заболяване, във фаза на обостряне и е приет в отделението по белодробни болести на „Пирогов“. В момента неговото състояние е с тенденция за влошаване, но не е критично и не е интубиран. 66-годишната му съпруга обаче е била приета в тежко състояние и веднага е била интубирана. Тя е на командно дишане с много тежка картина на белия дроб и е в критично положение. Издирени са 8-те контактни лица, които са настанени за наблюдение в Белодробната болница, въпреки че нямали никаква клинична картина. Техните проби трябва да бъдат потвърдени до обяд“, каза проф. Мутафчийски.
Снощи пациентите, които отиваха в “Пирогов” се пренасочваха към УМБАЛ “Св. Анна” и други здравни заведения. Двамата пациенти с коронавирус на първите двама в София, болни от опасния вирус. Те са настанени във Вътрешното отделение на “Пирогов”. В болницата протича преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях.
От Окръжна болница съобщиха за “Хоризонт”, че имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към УМБАЛ “Александровска” и ВМА.

ОТ ПЛЕВЕН ИЗПРАЩАТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НОВИ 44 ПРОБИ ЗА КОРОНАВИРУС
Нови 44 проби за коронавирус от Плевен днес ще бъдат изпратени в лаборатория за изследване. Те са на медицински лица, чужденци, които работят на газопровода „Балкански поток“, както и на студенти, които са имали обучение в клиниката. 200 лица са под домашна карантина, съобщи БНР.
Разширено заседание на Кризисния щаб свиква областният управител Мирослав Петров, който е и председател на щаба. Ще се обсъжда как действат мерките, след като в града бяха установени две положителни проби за коронавирус.
Изследваните до момента лица, които са имали контакт с двама мъже, са с отрицателни проби, включително и осемте, които бяха съмнителни, изтъкна директорът на РЗИ – Плевен д-р Атанас Гарев:
„Всички проби, които изпратихме, са отрицателни. Те са на контактни лица. Едни други 24 проби, които са изпратени, ще чакат. Това са вече на работещи в тук диспансер, медицински специалисти. Взехме и на италиански работници – 23 са италианците, има и 1 испанец. Имаме и една група студенти, които са работили в клиниката“.

БЧК И ОБЩИНА ПЛОВДИВ РАЗКРИХА ГОРЕЩА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ИНФОРМАЦИЯ ЗА COVID-19
Вече работи гореща телефонна линия за граждани, която Община Пловдив разкри съвместно с Областния съвет на БЧК – Пловдив. На номер 0700 147 44 от днес отговарят специалисти на Червения кръст, които консултират гражданите за поведението им в епидемиологичната обстановка и разпространението на коронавирус, информира БНР.
Линията се обслужва от психолози, които от 8.30 до 17:00 часа оказват подкрепа на всички, изпаднали в тревожно състояние или паника.
Биляна Караджова, която днес е дежурна на горещата линия, подчерта, че когато човек е в такова състояние, се отразява на живота и на здравето му. Пада имунитетът, появяват се психосоматични симптоми като сърцебиене, задух, болки в сърдечната област, които не са свързани с конкретно заболяване. Също така се акцентира върху определени симптоми като температура, хрема, възпалено гърло, силна кашлица и треска. „При съмнения от наша страна, насочваме хората към личния лекар и към дежурния телефон на РЗИ“, обясни Караджова.

НАПРЕЖЕНИЕ СРЕД МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ В МБАЛББ “СВЕТА СОФИЯ” В СТОЛИЦАТА
Медици от МБАЛ по белодробни болести „Св. София“ в столицата са готови да напуснат работа, тъй като по думите им не са обезпечени с предпазни облекла за работа в условия на заразни заболявания, съобщи БНР. Директорът на лечебното заведение д-р Любчо Пенев от своя страна заяви, че е осигурено всичко необходимо за лечебното заведение за работа в условия на инфекциозни болести. По думите му напрежението вероятно се дължи на страха сред медицинските сестри, които са по-възрастни, предвид факта, че според статистиката хора в напреднала възраст са по-податливи на заразяване.
В предаването „Преди всички“ д-р Пенев заяви: „Вчера получихме специализирани предпазни облекла от Столичната РЗИ. Днес ще получим нова доставка. Имам уверението, че този процес ще продължи”. По думите му в болницата са осигурени с всички видове дезинфектанти. Той е разговарял с ритеснените медицински сестри и ги е помолил да не напускат болницата. “До този момент при мен няма молба за напускане”, изтъкна д-р Пенев в блиц интервю в сутрешния блок на БНР.

14 ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ “ИВАН СКЕНДЕРОВ” В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПОДАВАТ ОСТАВКИ
14 лекари, сред които заместник-управителят и шестима завеждащи на ключови отделения в общинската болница “Иван Скендеров” в Гоце Делчев са депозирали предизвестия за напускане в знак на несъгласие с политиката , провеждана от управителя д-р Владислав Улевинов, съобщи БНР.
Местната власт стартира спешни срещи в болничното заведение, за да потуши напрежението. Завеждащите отделенията по хирургия, ортопедия, гинекология, реанимация, детско и вътрешно отделение и техни колеги са депозирали предизвестия за напускане. Такова е подал и заместник-управителят на общинската болница в Гоце Делчев. Медицински сестри също са подали сигнал в общината.
Обвиненията са за авторитарно управление от страна на д-р Улевинов, лишаване от допълнителни стимули на персонала, за сметка на няколко заплати, които гласувал за себе си, намаляване на изписваните лекарства и еднолични решения, които са в ущърб на работещите в болничното заведение.
На извънредно заседание Общинският съвет е обсъдил ситуацията и е сформирал работна група начело с кмета Владимир Москов, която от утре влиза в болницата.
„Ще проведем разговори с лекарите, медицинските сестри и помощния персонал в болницата по отделения, за да изясним проблема и да потърсим консенсусно решение“, изтъкна Москов.
Кметът на Гоце Делчев призна, че е притеснен от ултимативната ситуация. Но не скри, че има и натрупване на проблемите и недоволство сред пациентите.

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ПРИЕ ПРОФ. ПЕТКО САЛЧЕВ ДА Е НОВИЯТ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
С 14 гласа “за” и 7 “въздържали се” парламентарната Комисия по здравеопазването прие да предложи на Народното събрание кандидатурата на проф. Петко Салчев за нов управител на НЗОК. Предстои парламентът да гласува окончателното решение в зала, преди проф. Салчев да поеме поста от д-р Дечо Дечев, чийто мандат изтича утре, информира Zdrave.net.
В изложението си днес проф. Салчев посочи приоритетите си като управител, сред които ще бъде намаляване на доплащанията в системата, разработено съвместно с МЗ, налагане на прогенеричната лекарствена политика, за да им повече лекарства за по-малко пари, остойностяване на лекарския и сестринския труд.