НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.02.2020)

ВСЯКА ЕДИНИЦА ДАРЕНА КРЪВ У НАС ЩЕ БЪДЕ ИЗСЛЕДВАНА С NAT–ТЕХНОЛОГИЯ
От 10 февруари 2020 г. Националният център по трансфузионна хематология и Регионалните центрове по трансфузионна технология в Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна започват изследването чрез използване на NAT-технология на всяка единица дарена кръв на територията на страната. Чрез технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции ще бъде изследвана и кръвта, дарена в отделенията по трансфузионна хематология на областните многопрофилни болници, както и в Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия, информираха от пресцентъра на МЗ.
През 2019 г., в изпълнение на Националната научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната системата в Република България“, бяха закупени шест апарата от най-висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв, както и необходимите за обучение на персонала и тестване на системата реактиви и софтуер, припомниха от МЗ. Два от апаратите функционират в Националния център по трансфузионна хематология, а по един апарат е осигурен за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология (РЦТХ).
Министерството на здравеопазването е осигурило необходимия финансов ресурс за закупуване на реактивите и консумативите за изследване на кръвта чрез NAT-технологията през настоящата година. Средствата са заложени в тригодишната бюджетна прогноза с цел осигуряване на устойчивост и непрекъснатост на процеса.
NAT технологията за диагностика на дарената кръв е най-точният известен на науката метод за изследване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции. Към момента кръвта се изследва по така наречения „серологичен метод“. Разликата между двата подхода е в по-високата чувствителност и прецизност на NAT технологията. При нея прозоречният период, в който е налице инфекция, но тя е без клинична проява и не може де бъде констатирана, е в рамките само на няколко дни. При серологичните изследвания периодът е по-дълъг и трае близо месец.

БЪЛГАРИЯ И САЩ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ В ОБЛАСТТА НА ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ И СПЕШНАТА ПОМОЩ
Диалогът между България и Съединените американски щати в областта на здравеопазването да бъде изведен на дългосрочно стратегическо ниво, това обсъдиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и извънредният и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа. Двамата констатираха, че до този момент липсва двустранно споразумение в областта на здравеопазването, информираха от пресцентъра на МЗ.
Електронното здравеопазване, фармацевтичната индустрия и спешната помощ са сред областите, в които България и САЩ могат да си сътрудничат, стана ясно още по време на срещата, като посланик Херо Мустафа посочи, че в областта на електронното здравеопазване американската страна е готова да окаже всякакъв вид подкрепа. По думите ѝ американските компании проявяват интерес към програми за ранна превенция на ХИВ, хепатит и туберкулоза, терапии за онкологични заболявания и други области на здравеопазването.
Посланик Херо Мустафа поздрави министър Ананиев за първия успешно реализиран централизиран електронен търг за покупка на лекарства, който МЗ проведе през миналия месец. Тя отправи покана към Кирил Ананиев да участва в Глобалния форум за електронно здравеопазване, който ще се проведе в САЩ. Здравният министър и посланик Херо Мустафа се договориха също така повече български водещи експерти да бъдат включени в различни американски програми в сферата на здравеопазването.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН ЗА ВЪПРОСИ ОТНОСНО НОВИЯ КОРОНАВИРУС
От днес, 11 февруари, Министерството на здравеопазването открива информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8:30 до 17:00 часа), всеки може да получи информация от лекар-епидемиолог.
Причина да бъде открита телефонната линия са зачестилите запитвания на граждани и организации относно новия коронавирус: симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от Китай, пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на коронавирус 2019-nCoV, уточниха от МЗ.

Омбудсманът Диана Ковачева: ДЪРЖАВНИТЕ ПСИХИАТРИИ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Незадоволително е състоянието на държавната психиатрична болнична помощ, наложителна е реформа на психиатричната система. Този извод е представен в Доклада на омбудсмана Диана Ковачева по Националния превантивен механизъм за 2019 г., който бе представен днес. В документа се подчертава, че все още не е приета Националната стратегия за психично здраве 2020 – 2030 и Планът за действие към нея и в този факт е заложено едно много голям препятствие пред реформата на системата за предоставяне на психиатрична грижа. Причината е, че именно в Националната стратегия са заложени мерки за подобряване на материално-техническата база, обучения на специалисти, провеждане на информационни кампании, психосоциална рехабилитация, социално подпомагане и др., се отбелязва в доклада на омбудсмана.
Националният превантивен механизъм посочва още, че здравната грижа в петте проверени лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ не е на необходимото ниво и сигурността на пациентите не е гарантирана. Лошо е състоянието на материалната база и техническото оборудване.
Средните стойности на един храноден са под средните за страната за такъв тип лечебни заведения, който за 2018 г. е 2,40 лв., казва още в доклада си обмудсманът. Друга констатация в доклада се отнасят до ниската кадрова обезпеченост, незадоволителното ниво на социалната рехабилитация и психологичната грижа, продължителният болничен престой и често повтарящите се хоспитализации на лица с тежък социален статус.
„В държавните психиатрични болници има пациенти – например бездомни лица, които живеят трайно в тях поради липса на резидентни социални услуги за хора с психични заболявания. В този смисъл болниците изпълняват несвойствената функция на социални услуги“, се казва още в документа.
Според омбудсмана е необходимо да се приемат ясни критерии и медицински стандарти преди постъпване в резидентна социална услуга за пълнолетни лица- Наложително е да се въведе изискване за актуализиране на здравно състояние на лицата преди настаняване, а така също и да се инвестира в обучение, квалификация и достойно възнаграждение на специализирания персонал.

1.8 МЛН. ФАЛШИВИ ОБАЖДАНИЯ НА ТЕЛ. 112 ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА
Близо 4 милиона са повиквания на спешния телефон 112 за 2019 година. Това стана ясно в Европейския ден на спешния номер. Оказа се, че близо 1 800 000 от повикванията са били фалшиви или пък не е имало нужда от спешна помощ, информира Clinica.bg
Вече 12 години при нужда от спешна помощ набираме телефон 112. Оказва се обаче, че реалните сигнали са над 2 милиона. Спешният телефон 112 в България ще се сдобие с възможност за GPS локация на нуждаещите се и получаване на сигнали чрез SMS. Локализацията ще може да се уточнява дори когато е GPS-системата на телефона е изключена. Това ще се случва само при подаден сигнал на 112, обясни директорът на Дирекция „Национална система 112″ Цветомир Цеков.
В средата на декември Министерството на вътрешните работи е пуснало обществена поръчка за разширена мобилна локация на територията на страната. Очакванията са до края на тази седмица да бъде избран и изпълнител по процедурата.
Новата концепция за горещия телефон предвижда сигнали за спешни случаи да могат да се подават и чрез чат платформи като Viber и Skype. Също така е предвидена видеовръзка с линейките.

НАД 170 МЛН. ЛЕКАРСТВА СА ВКЛЮЧЕНИ В СИСТЕМАТА ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ
Над 170 млн. опаковки лекарства са включени в българската система за верификация през първата година от старта ѝ у нас, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). До момента са получени 2870 заявки за включване от аптеки, болнични аптеки и търговци на едро. Системата работи много стабилно, за което говори и ниският процент на сигналите за грешки – у нас през последните 3 месеца той е в рамките на 0,5% – 0,7% при средно ниво за ЕС около 0,9%.
Стартът на системата бе даден на 9 февруари 2019 г. Целта на нейното въвеждане е да се гарантират произходът и качеството на предписаните лекарства. Всяка страна членка на ЕС е задължена да има своя национална система по силата на европейска директива и делегиран регламент. Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. България е една от първите 5 страни, в които системата заработи в пилотен режим още през 2018 г.
Системата гарантира автентичността на лекарствените продукти чрез уникален код, който се сканира при търговците на едро и в аптеките. Тя обхваща всички производители у нас и е първата електронна система, която включва всички участници във веригата на лекарствоснабдяването.
Предстоят законови промени, които ще регламентират верификацията нормативно и като задължения, отговорности и санкции за всеки участник в лекарствоснабдяването.