НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.08.2020)

53 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
53 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 1 275 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Варна – 2; Добрич – 7; Кюстендил – 1; Монтана – 2; Пазарджик – 7; Пловдив – 14; Смолян – 3; София град – 8; Шумен – 3; Ямбол – 1.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 13 396, от които 5 177 са активните. 7 772 са излекуваните лица. 54 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
849 пациенти с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения и клиники се намират 54 от тях.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е доказана коронавирусна инфекция, са 749. През последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 447. Два са новите случаи от изминалото денонощие.

„МЕДИЦИНСКИ НАЗДОР“ ПРАВИ ПРОВЕРКА В МОБАЛ-ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СМЪРТТА НА МЛАДЕЖ, ПОЧИНАЛ СЛЕД УСЛОЖНЕНИЯ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ извършва проверка по случая със смъртта на 19-годишен младеж от Велико Търново, който загуби битката с COVID-19 в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Комисията е сезирана от ръководството на лечебното заведение, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на агенция „Фокус“. От болницата уточняват, че искането им е предизвикано от широкия обществен отзвук по темата. Повод за настояването са и „опити за създаване на внушения и манипулиране на истината чрез коментари в социалните мрежи и медиите“.
Резултатите от проверката на проведеното лечение в МОБАЛ ще бъдат изнесени в публичното пространство и подробно оповестени.
„Дотогава считаме всички коментари по темата за неуместни и призоваваме обществото, и медиите да оставим разследването на компетентните органи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования за тежката и непрежалима загуба на семейството и опечалените близки! Поклон пред паметта на този млад човек“, се казва още в официалното обръщение на търновската болница.
19-годишното момче почина в лечебното заведение в края на юли в резултат от инфекция с коронавирус. Оплакванията му са започнали на 7 юли, когато е вдигнал висока температура. Диагнозата COVID-19 била лабораторно потвърдена чрез PCR тест. Приет е в болницата, но състоянието му се е влошило и е преместен в реанимация. На 31 юли умира от двустранна бронхопневмония и остра дихателна недостатъчност.

ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ПРИЕМАНЕТО НА БОЛНИ С COVID-19 ОБСЪДИ МЕДИЦИНСКИЯТ ЩАБ КЪМ ОБЛАСТНАТА УПРАВА В ПЛОВДИВ
Организацията за приемането на болни с COVID-19 в лечебни заведения и необходимостта от разкриване на допълнителни легла бе обсъдена от Медицинския щаб към Областната управа в Пловдив, информира БНР.
Решено беше два пъти на ден, сутрин и следобед, в Областния кризисен щаб да постъпва актуална информация за свободните болнични легла, както за пациенти с доказана диагноза COVID-19, така и за тези, за които се изчаква резултат. Обобщената информация ще бъде подавана към Спешна помощ, за да може екипите да знаят във всеки един момент къде да хоспитализират пациентите.
Според областния управител Дани Каназирева целта е да се оптимизира приемането на пациентите и да се знае реално колко са свободните места в COVID-отделенията за денонощието.
„Коментирахме и необходимостта за включване в графика на още една или две болници, ако броят на хоспитализираните се увеличи. Истината е, че един от основните проблеми е липсата на персонал за тези отделения и трудно се сформират екипи. Благодаря на лекарите, които към този момент правят всичко възможно и лекуват болните. Ще разчитаме и на болниците, които досега бяха извън графика”, допълни областният управител.
Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е 1101. По данни на РЗИ оздравелите пациенти са 544, като 40 са преборили заболяването през последните три дни. На домашно лечение са 404. Под карантина са 573 лица. От всички потвърдени случаи до момента в отделенията за коронавирус са хоспитализирани 134 -ма, от тях с потвърдена диагноза са 117 болни. Двама пациенти са на интензивна терапия.

ЦЕНТЪР ПО ХЕМОДИАЛИЗА В ДОБРИЧ СЪС ЗАРАЗЕНИ ПАЦИЕНТИ И ПЕРСОНАЛ
Пациенти и медицински персонал в частен център за хемодиализа в Добрич са положителни на заболяването COVID-19. Центърът се намира в сградата на Втора поликлиника в града. Днес е била извършена реорганизация на работата на центъра, за да продължи дейността му. Осигурен е самостоятелен вход за всички пациенти, за да не се смесват потоците, съобщи БНР.
11 от 25-мата пациенти на хемодиализния център са дали положителен резултат за новата коронавирусна инфекция. Заразени са и четирима души от персонала, включително и управителят. Пациентите са без клинични прояви и засега нямат нужда от лечение в здравно заведение, съобщи за БНР Д-р Валери Веселинов, управител на Втора поликлиника в Добрич, където се помещава диализният център. По думите му проблемът е в невъзможността Центърът по хемодиализа да преустанови дейността си, тъй като тя е животоподдържаща за пациентите му.
В самия диализен център също разполагат с отделно помещение, където работят само с COVID-позитивните пациенти, допълни д-р Веселинов. Предприети са и всички мерки по дезинфекция на помещенията и апаратурата.
През последното денонощие новите случаи на COVID-19 в Добрич са 7, двама са починали. Настанени за лечение в МБАЛ Добрич са 27 пациенти, двама са в Отделението по анестезия и интензивно лечение.

Проф. Радостина Александрова: НЕ БИВА ДА ПРЕНЕБРЕГВАМЕ ЛИЧНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ЗАЩИТА СРЕЩУ COVID-19
Ситуацията с разпространението на COVID-19 по света и у нас е динамична. Към момента няма нищо тревожно, въпреки това трябва да сме внимателни и отговорни. Не бива да пренебрегваме личните средства за защита – трябва да разберем, че това не се налага самоцелно, не е каприз. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.
Според нея най-важният въпрос е защо хората боледуват по различни начини – някои почти не усещат, а при други нещата са много драматични. Вероятно влияят много фактори – нашата имунна система, срещата ни преди това с подобни човешки коронавируси, еднозначен отговор няма да има, предположи тя.
“Има хора, при които се срещат варианти на определени гени, които допринасят заболяването да протече по по-тежък начин. Това са данни от проучване, проведено с около 4 000 пациенти в Испания и Италия. Тези гени са свързани с функционирането на имунната си система, с инфектирането на клетката с вируса”, обясни вирусологът. Проф. Александрова уточни, че проучванията са в началото и все още не е открит ген, който да е маркер за по-тежко прекарване на болестта.
По думите ѝ напоследък намира потвърждение тезата, че предишните срещи на имунната ни система с коронавирусите, които предизвикват 15-30% настинки, ни помагат да се справим по-лесно с коронавирусната инфекция.
“Лечението с плазма е доста обещаващо. Идеята там е, че в плазмата на хората, които са преболедували, има неутрализиращи антитела. Те са изградени конкретно срещу този вирус и могат да го неутрализират”, каза още тя.

НЦОЗА ОТЧИТА ЧУВСТВИТЕЛНО НАМАЛЕНИЕ НА СЛУЧАИТЕ НА ВИРУСЕН ХЕПАТИТ
Чувствително намаление на случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари месец на тази година сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). През януари случаите на вирусен хепатит в България общо са 247, а през юни – 57, информира Zdrave.net.
Големият спад идва от намалелите случаи на остър хепатит А. През януари те са били 203, а през юни – 21. Тенденцията се наблюдава през всички месеци на полугодието, като през февруари случаите вече са били намалели на 120, през март – 105, април – 52 и май – 30.
По отношение на останалите видове хепатит липсва такава отчетлива тенденция. През януари, февруари и март има най-много регистрирани случаи на хепатит С, съответно 5, 12, 4, като за останалите три месеца има по един случай месец.
Случаите на хепатит В обаче се движат с относително постоянни стойности. През януари те са били 16, февруари – 15, март – 12, април – 7, май – 8, юни – 14.

АСОЦИАЦИЯ „РОДИТЕЛИ“ ПРЕДЛАГА ПАКЕТ ОТ МЕРКИ В ПОДКРЕПА НА СЕМЕЙСТВАТА ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА
Пандемията постави пред изпитание почти всички области на обществения живот, като не подмина и образованието. Учениците завършиха втория срок дистанционно, което беше затруднение за родителите, а пред старта на новата учебна година стоят редица неизвестни. В тази връзка от “Асоциация Родители” излязоха с отворено писмо до социалния министър Деница Сачева с предложение за пакет от мерки в подкрепа на семействата, в случай, че се наложи децата им да учат вкъщи:
• Изплащане на болничен на родителя за времето, в което е принуден да остане вкъщи заради затваряне на класа, училището, групата или детската градина на детето;
• Изплащане на допълнителен отпуск на родителя за времето, в което е принуден да остане вкъщи заради затваряне на класа, училището, групата или детската градина на детето;
• Предоставяне на ваучери за наемане на детегледач за времето на затваряне на класа, училището, групата или детската градина на детето, за да може родителят да ходи на работа;
• В случай на необходимост от тестване на децата и семействата за коронавирус поради наличие на заразено дете или учител в училището или детската градина, тестовете да са за сметка на бюджета или здравната каса, не на семейството.
Писмото завършва с думите: „Проблемът не търпи отлагане и се надяваме да се отнесете към него с цялата необходима отговорност.“

СЪЗДАДОХА ОНЛАЙН БЮЛЕТИН С АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КИБЕРЗАПЛАХИ И АТАКИ, СВЪРЗАНИ С ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19
Онлайн бюлетин с актуална информация за киберзаплахи и атаки, свързани с пандемията от COVID-19 и с възможни решения, е публикуван на интернет страницата на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН., информира БНР.
Бюлетинът ще се публикува на български и на английски език, и е съвместна инициатива на ИИКТ-БАН и на британското посолство в София. Изданието предоставя актуални новини в областта на киберсигурността, отнасящи се до малките и средните предприятия. Във всеки брой ще се представя по една ключова тема в кратък аналитичен вид, която препоръчва действия в определената приоритетна област. Ще бъде обърнато внимание и на някои ценни ресурси за киберсигурността, както и на ключови институции, имащи отношение с информационната сигурност в България, Обединеното кралство, НАТО и ЕС.
Редакционният съвет е съставен от членове на ИИКТ-БАН и от партньори в областта на киберсигурността – от Института по отбрана към Министерството на отбраната, от Европейския софтуерен институт – Център за Източна Европа, и от Съюза за стопанска инициатива.
Всяко издание на бюлетина ще е с отделен главен редактор, който ще представя основната тема. Първият брой е под редакцията на проф. д-р Даниела Борисова – главен информационен директор на ИИКТ-БАН.