НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.02.2020)

Министър Ананиев: ВЗЕТИ СА МЕРКИ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ
„Още с обявяването от здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни – Wuhan’s South China Seafood City market и оплаквания от треска, суха кашлица и затруднено дишане, МЗ активно проследява създадената епидемичната ситуация от нов коронавирус 2019-nCoV, като поетапно въвежда и прилага мерки, както към обществото като цяло, така и към здравните власти и лечебните заведения. Същите целят недопускане внос и разпространение на инфекцията и са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, Стокхолм.“ Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков относно готовността на здравните власти в България да посрещнат заплахата от епидемия с новия коронавирус, информира Zdrave.net.
Министър Ананиев уточнява, че е сформирана междуведомствена оперативна работна група, която координира дейностите на компетентните ведомства за осигуряване на ефективна подготовка за реакция в случай на внос и недопускане разпространение на новия коронавирус в България; обсъжда актуалната информация за заболяването от СЗО, Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Европейската комисия, прави предложения, свързани с оперативната организация за ранно откриване, хоспитализация, диагностика и лечение на случаите; издирва контактни лица и организира противоепидемични мерки за недопускане на разпространение на заболяването в страната. До момента са проведени две работни заседания на групата.
„Изпратени са писма до Регионалните здравни инспекции (РЗИ) с цел информиране на лечебните заведения за епидемичната ситуация, необходимостта от провеждане на насочена епидемична анамнеза при пациенти е треска и остри респираторни заболявания или пневмония, пристигащи от засегнатите територии, както и провеждане на адекватно лабораторно изследване за отхвърляне на други етиологични причинители при заболели с остри респираторни заболявания, завърнали се от Китай с престой в гр. Ухан. На медицинските специалисти в страната са предоставени чрез РЗИ дефиниции на случаите на 2019-nCoV и форма за съобщаване на данни при заболели от 2019-nCoV, препоръки за лица, пътуващи до и пристигащи от Китай, препоръки за медицинския персонал по отношение на превенция и контрол на инфекциите при медицинско обслужване на пациент със съмнение за 2019-nCoV, провеждането на лабораторни изследвания и насоки за наблюдение при лица, които са имали контакт със случай на нов коронавирус 2019. По искане на Министерство на външните работи им е изпратена информация с препоръки за предпазване на служителите при изпълнение на професионалните си задължения“, допълва министърът.
Уточнени е реда за хоспитализация и карантина на лица с/без оплаквания, завърнали се от Китай и провеждането на лабораторна диагностика. Определени са и лечебни заведения за хоспитализация на лица, отговарящи на дефиниция на случаите, както и лаборатории, в които да се провежда лабораторна диагностика иа 2019-nCoV. Осигурени са китовете за генетична диагностика чрез realtime PCR на новия коронавирус 2019-nCoV.
Министерство на здравеопазването непрекъснато следи епидемичната ситуация, свързаната с новия коронавирус с цел предприемане на своевременни допълнителни действия и мерки при промяна в динамиката и развитието на епидемичния процес

СТАРТИРА ПОДПИСКА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР
Доброволци ще внесат днес петиция в Министерски съвет, за да припомнят, че има огромна необходимост от закупуване на медицински хеликоптер, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на NOVA.TV.
Страната ни е единствената в ЕС, която не разполага с медицински хеликоптер. През 2019 г. последният хеликоптер, който беше оборудван за спасяване в планина, беше продаден в Грузия.
„Поводът за петицията беше състезанието в Банско и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. Ако в момента имахме хеликоптер, още първият ден можеше да намерим бедстващите в Стара планина. Вероятно вече е твърде късно”, заявява инициаторът на петицията Владимир Христовски. Той допълни, че в инициативата са се включили над 8800 души.
„Получих и много писма. Голяма част от хората, които ми писаха имат загинали или пострадали близки, което ги мотивира да участват в петицията. Трябват ни поне 4 въздушни линейки. Хората се дразнят от това, че държавата е готова да даде 55 милиона за правителствен самолет, но нямаме медицински хеликоптер”, каза Христовски. По думите му площадките за кацане у нас на подобен тип машина са 6 – в София, Варна, Бургас и Панагюрище.
Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев заяви, че е необходима и законодателна промяна.
Здравният министър Кирил Ананиев заяви още през ноември 2019 г., че ще бъдат отделени пари за закупуване на хеликоптер за медицински цели. За целта МЗ ще получи 20 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж”.

ОБНОВЯВАТ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПО ПРОЕКТ “КРАСИВА БЪЛГАРИЯ”
Бяла Слатина, Вълчедръм и Тервел са трите общини, чиито проекти за обновяване на лечебни заведения бяха одобрени от Управителния съвет на проект „Красива България“. Това информираха от МТСП в отговор на въпрос на Zdrave.net. Общият бюджет на трите проектни предложения е 423 364 лв., от тях 199 336 лв. ще се осигурят по проект „Красива България“, а останалите 224 028 лв. се осигуряват от трите общини, уточниха от ведомството.
Така Община Бяла Слатина ще ремонтира една самостоятелно сграда – част от МБАЛ в града, а Община Тервел ще преустрои Физиотерапевтичния център. Община Вълчедръм пък ще ремонтира сградата на Селския здравен участък в с. Септемврийци. От МТСП уточниха, че в най-скоро време предстои подписване на споразумения за всички одобрени предложения, за да може до юни всеки бенефициент да организира и проведе обществена поръчки за избор на изпълнител и да сключи с него договор за строително- ремонтни дейности, след което да започне реалното им изпълнение и да приключи с отчитането му до края на ноември т.г.
Проект “Красива България” е един от най-активните партньори на българските общини в усилията им да обновят материалната база на структурите си за медицинска помощ, сочат данните, предоставени от МТСП. През последните 5 години са ремонтирани и обновени общо 27 обекта в областта на здравеопазването – болници, поликлиники, здравни служби и медицински центрове. Общата стойност на тези проекти възлиза на 4,4 млн. лв., от които 2,2 млн. лв. от проекта „Красива България“ и 2,2 млн. лв. от общините – бенефициенти.

МБАЛ – СЕВЛИЕВО ОРГАНИЗИРА ФОРУМ ПО ПОВОД СВОЯ 140-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
В Севлиево се проведе форумът на тема „Общинското здравеопазване – минало, настояще и бъдеще” под патронажа на председателя на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Даниела Дариткова. Поводът е 140-годишнината на най-старото лечебно заведение в града МБАЛ „Д-р Стойчо Христов”. Участниците поискаха да се изготви поне 10-годишен план за лечебните заведения и за осигуряването на кадри, тъй като това се оказа най-сериозният проблем, информира Clinica.bg.
„Смело мога да заявя, че въпреки трудните икономически и политически условия през годините, общинската болница в Севлиево е конкурента на пазара и предлага адекватни услуги”, обърна се към присъстващите в залата кмета на Севлиево д-р Иван Иванов при откриването на дискусията. Той припомни, че с решение на Общинския съвет за отпускане на заем, през 2013 г. болницата в града е спасена от фалит, а условията на труд на медицинския персонал – значително подобрени.
„Продължаваме с тaзи дейност и ежегодно общината отделя от бюджета си по около 160 хил. лв. и нашата болница е единствената в България, в която пациентите не доплащат нищо”, каза още кметът и допълни, че лечебното заведение изпълнява социална функция като показва как местната власт, заедно с работещите в болницата и бизнеса, правят възможно функционирането й на пълни обороти. „Надявам се, че след като успяхме да ремонтираме отделенията и да подобрим състоянието на легловата база, в следващите години ще успеем да подобрим и апаратурата с по-съвременна и, разбира се, да привличаме добри специалисти, които да са в полза на нашите граждани”, изтъкна д-р Иванов.
Своя 140-годишен юбилей болницата посреща с ремонтирани и изцяло обновени отделения (хирургично, терапевтично и детско), болнична аптека и част от операционните зали. Извършени са частични ремонти в инфекциозно и акушеро-гинекологично отделения, а през 2016 г. е разкрито и Отделение по хемодиализа.
„Това нямаше да е възможно без съдействието на общината, бизнеса и гражданите на Севлиево”, подчерта д-р Цеков. По време на дискусията участниците коментираха медицинските стандарти, финансирането, нормативната уредба, проблемът с кадрите в болниците, медицинските грешки и други належащи проблеми в сектора.

ЛИПСВАТ МЕДИКАМЕНТИ ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ ПРИ ЕПИЛЕПСИЯ
Отсъствието на утвърдени, но ефективни и евтини лекарства, медикаменти за спешни случаи при епилепсия и липсата на ново лекарство вече над 10 години. Това са основните проблеми, пред които се изправят болните от епилепсия у нас.
Асоциацията на родители на деца с епилепсия и Дружеството против епилепсия отбелязаха днес Международния ден за борба с епилепсията с дискусия в столицата, съобщи БНР.
Сериозен проблем пред децата с епилепсия е и затрудненият достъп до детски градини и учебни заведения, заради непознаването на проблема от страна на педагозите. Има и работодатели, които отказват да назначат работници и служители заради диагнозата, обясни пред Радио София неврологът доц. д-р Петя Димова от УМБАЛ „СВ. Иван Рилски“, председател на Дружеството против епилепсия.
В България няма статистика за точния брой на болните от епилепсия – според специалистите, те са около 50 хиляди, като повечето са деца. Заболяването обаче все още се стигматизира, посочи още доц. Димова.
Много специалисти не провеждат ядрено-магнитен резонанс при съмнение за епилепсия, заради това, че трябва да изпратят запитване до НЗОК. Специалистката посочи още, че въпреки че у нас от над 10 години се извършват операции, с които се постига пълен контрол над епилептичните пристъпи и които се покриват от НЗОК, много от лекарите не насочват пациентите за такава интервенция.
6656 деца са получавали лекарства за епилепсия чрез НЗОК към септември 2019 г., а 1133 деца до 18-годишна възраст са били хоспитализирани. По думите на Събева това е „изключително малка и нереална бройка“, тъй като по данни на СЗО в световен мащаб 1% от населението страда от епилепсия.
Според специалисти при правилно лечение 70% от хората с епилепсия могат да водят пълноценен живот.

НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ Е ПРОФ. АСЕНА СТОИМЕНОВА
Проф. Асена Стоименова стана новият председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Това се случи на Шестия редовен отчетно-изборен конгрес на съсловната организация, информира Clinica.bg.
Мандатът на новия председател на БФС е от 2020 година до 2023 година. Три кандидатури бяха гласувани на първия тур на изборите: проф. Асена Стоименова и магистър-фармацевт Аделина Любенова от РФК София – столична и магистър-фармацевт Любима Бургазлиева от Регионална фармацевтична колегия Бургас.
Новият председател на БФС бе избран на балатож. От 354 гласували подкрепата на 188 получи проф. Стоименова. Опонентката й Аделина Любенова събра 162 гласа.
„Мой основен приоритет, заложен в предизборната ми платформа, е утвърждаване на фармацевтичните стандарти и поддържане на достъпно, качествено лекарствено осигуряване в интерес на здравето и безопасността на пациентите. Ние, магистър-фармацевтите, Управителният съвет на БФС и аз като председател на Българския фармацевтичен съюз, още днес се изправяме пред очакванията на пациентите, обществото и съсловието. Колегията има изисквания към нас, за да реализира успешно професионалните си постижения на европейско и световно ниво. Това налага създаване на по-комфортна среда за професионално развитие, в която водещи за колегията са фармацевтичните грижи и консултациите, намаляване на административната тежест и сътрудничеството с лекарите. Редом с тях ние разгръщаме професионалния си потенциал, а това е от съществено значение за здравеопазването в България“, изтъкна проф. Стоименова.

РАЗБИХА КАНАЛ ЗА ТРАФИК НА ОРГАНИ В ТУРЦИЯ
Петима души са задържани, след като полицията в Турция е разкрил канал за трафик на органи в Истанбул. Той бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си, информира Clinica.bg като се позова на Daily Sabah и bTV.
Българските власти са уведомила турските си колеги за организирана престъпна група, която използвала фалшиви документи и осъществявала дейността си в частна болница в Истанбул, в която се извършвали нелегални трансплантации на органи. Разследването на турските власти доказало, че лечебното заведение има клон и в София, а с незаконната дейност се занимавала 55-годишна турска гражданка, която работела в болницата в Истанбул. Жената била обвинена в това, че откривала нуждаещи се от органи пациенти в българската столица и уреждала трансплантации за тях в Турция. Органите идвали от неизвестни донори. Съгласно турското законодателство, всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледана от медицинските комисии в страната.