НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.12.2020)

ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА 7254 МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С COVID-19
3980 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 9715 PCR теста са направени през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 114; Бургас – 471; Варна – 391; Велико Търново – 22; Видин – 28; Враца – 110; Габрово – 55; Добрич – 76; Кърджали – 32; Кюстендил – 47; Ловеч – 62; Монтана – 53; Пазарджик – 111; Перник – 79; Плевен – 119; Пловдив – 394; Разград – 34; Русе – 172; Силистра – 44; Сливен – 146; Смолян – 5; София област – 151; София град – 711; Стара Загора – 240; Търговище – 24; Хасково – 135; Шумен – 59; Ямбол – 95.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 168165. От тях активни са 93981. Излекуваните лица са 69028. През изминалото денонощие са регистрирани 3412 от тях.
Пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 6839. От тях 514 се намират в интензивни отделения или клиники.
Националната информационна система показва, че у нас при 7254 лица-медицински служители е констатирана коронавирусна инфекция. Нови 164 случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 52 са установени при лекари, 46 – при медицински сестри, 28 – при санитари, 3 – при фелдшери и 35 – при друг медицински персонал.
5156 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. 146 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРАНСФЕР ПО БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2020 Г. В РАЗМЕР НА 61 015 900 ЛВ.
Министерският съвет одобри допълнителен трансфер по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. в размер на 61 015 900 лв. Това става ясно от правителствено решение, взето на днешното заседание на кабинета, информира Zdrave.net.
Предложението за одобряване на допълнителните средства е във връзка с прогнозирано неизпълнение на приходите по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. и необходимостта от финансиране на утвърдените разходи за 2020 г, уточняват от пресслужбата на МС.
С одобряването на допълнителен трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК ще бъде компенсирано неизпълнението на приходите по бюджета на касата за 2020 г. след използване на възможността за финансиране на разходите с наличности по сметката на фонда. Така ще се осигури разплащането на медицински дейности в рамките на утвърдените разходи по бюджета на НЗОК за тази година.

НАЙ-МНОГО ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“
Общият брой заети легла за активно лечение, за които лечебните заведения имат договор с НЗОК, са 21 659, като от пациенти с COVID-19 са заети 7535. Това показва справката от информационната система на Националната здравоосигурителна каса към 6 декември 2020 г., информира Zdrave.net.
От НЗОК уточняват, че данните от отчетите на лечебните заведения са първични, тъй като промяната в легловата база е динамична.
Националната здравноосигурителна каса има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна за общо 48 577 легла за активно лечение. Незаетите легла към 6 декември са 26 918.
Най-много пациенти с COVID в болниците има в София – 1799. От тях най-много са настанените за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“ – 333-ма души, следвани от УМБАЛ „Св. Анна“ – 191, ВМА – 155, „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ – 154, МВР болница – 124, УМБАЛ Софиямед – 110, УМБАЛ „Александровска“ – 78 души, в Университетска І МБАЛ София „Св. Йоан Кръстител“ – 63, В УМБАЛ „Царица Йоанна ИСУЛ“ – 56.

Проф. д-р Борис Богов: У БЪЛГАРИНА ЛИПСВА ДИСЦИПЛИНА
У българина липсва дисциплина. Това заяви пред Нова телевизия директорът на УМБАЛ „Александровска“ болница проф. д-р Борис Богов. За пример той даде снимките в публичното пространство, от които се вижда струпване на много хора в големите търговски вериги, информира Zdrave.net.
В страните около нас разхлабиха мерките и отново ги затегнаха, заяви проф. Богов. Засега той смята, че това най-вероятно няма да се случи у нас, но не изключи и този сценарий именно поради липсата на дисциплина у българите.
Проф. Богов отчете, че през октомври в „Александровска“ болница е имало 37 пациенти с COVID-19, а през ноември те вече са били 297. Преминалите за октомври са 560, а тези за ноември – 1560. Проф. Богов отбеляза още, че за цялата изминала година смъртността в Александровска болница е била около 200 души, а само от средата на октомври и през ноември броят на починалите е 57. В тази връзка той определи наложените мерки като правилни и адекватни.
„Към днешна дата поне имаме свободни места в буферните и триажни зони. Това го нямаше преди наложените мерки“, обясни директорът на лечебното заведение. Той увери, че пациенти не са били връщани.
Според него може да очакваме спад на смъртността след около две седмици, защото това е периодът на заразяемост и преболедуване от коронавирусна инфекция.
Проф. Богов коментира и очакваната ваксина срещу COVID, като посочи, че тя не трябва да е със задължителен характер. Всеки един, който разсъждава в правилната посока, би се ваксинирал, изтъкна той и допълни, че изключително важно е да се спазват противоепидемичните мерки – носенето на предпазни маски и спазването на дистанция.

Акад. д-р Богдан Петрунов: НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧАКА ПОВЕЧЕ ЗА МАСОВО ВАКСИНИРАНЕ
“Ваксината, която ще бъде при нас, е изпитана на над 40 000 души в трета фаза. Натрупана е голяма информация за нейните качества. Мога с ръка на сърцето да кажа, че съм убеден в нейната безвредност. След 1-2 години ще можем да кажем колко е ефективна“. Това заяви пред bTV водещият наш учен – имунолог и алерголог акад. д-р Богдан Петрунов. Той допълни, че от 100 души, които са били имунизирани, само 5 или 10 са се разболели и случаите на заразяване със сигурност намаляват, информира Zdrave.net.
“Крайното решение за ваксината ще се вземе на 29 декември, въз основа на всички събрани данни и клинични проучвания. Тогава официално ще стане ясно”, припомни ученият. Според него не трябва да се чака повече за масово ваксиниране.
“Прави се грешка между реактивност на ваксината и странични ефекти. Всяка ваксина може да предизвика главоболие. Странична реакция е, ако засегне някой орган или направи нещо по-сериозно с организма. Трябва да се прави разлика между двете неща. Всеки човек може да изпита реактивност”, обясни акад. Петрунов.
Според учения няма никакво основание да се мисли, че ваксината може да отключи тежки автоимунни заболявания. Също така не трябва да се говори за бързо създаване на ваксина, защото тя е създадена на базата на платформа, която е била разработвана в продължение на 4-5 години и е имало огромен брой проучвания преди да се създаде тази РНК платформа.
“На 27 юли прочутият д-р Фаучи каза, че започва клиничното изпитване на ваксината. Той каза, че ще обяви истинският ефект на 22 юли 2022 година”, допълни той. По думите му специалистите в цял свят са категорични, че независимо от приложението на ваксината, докато не се изясни характерът на имунитета и колко е траен, трябва да спазваме някакви мерки – да носим маски, да си мием ръцете и да избягваме социални контакти.
“Дори да имате антитела, няма лошо да се имунизирате. Напротив – още по-добре. Не се знае колко време издържат. Дори да си носител, няма проблем да се ваксинираш”, категоричен бе той.
Ученият сподели, че в неговия институт е започнал да се прави списък на желаещите да се ваксинират и той е бил първи в него. Според акад. Петрунов скептичното отношение на много българи към имунизацията се дължи на липсата на активна информационна политика от страна на властите.
„Всички трябва да бъдат с дълбокото съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. нагоре без клинични прояви, без тежки вторични заболявания трябва да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар“, каза ученият. Според него няма риск и за преболедувалите COVID-19 и заради това, че към момента не е ясна силата на имунитета след прекарването на болестта.

Доц. д-р Мария Стаевска: ЕДНА НА ЕДИН МИЛИОН СА АЛЕРГИЧНИТЕ РЕАКЦИИ ОТ ВАКСИНА
„Не би трябвало хората да имат притеснения от имунизацията срещу COVID. Дори съм изненадана от прекаленото говорене и прекалените страхове, които чувам, както и коментари, за съжаление, от хора, които не са компетентни.“ Това заяви пред БНТ алергологът доц. д-р Мария Стаевска от УМБАЛ „Александровска“, информира Zdrave.net.
Тя беше категорична, че във всички случаи ваксините ще помогнат. „Ние нямаме много голям избор. Или трябва да си седим вкъщи, да си разрушим бизнеса и да приключим със социалния живот, или да се правим, че вирусът го няма, въпреки че това става все по-трудно, тъй като всеки вижда болни хора и познава починали от него. Можем да смятаме и че точно на нас ще ни се размине, но това е като руска рулетка – здрави деца на 16-17 години в България са загубили живота си. Никой не е застрахован, че на него няма да му се случи. И третият ни вариант са ваксините“, каза доц. Стаевска.
Алергологът припомни, че някога хората са раждали по 10 деца, от които половината са умирали заради липсата на ваксини. „Всичко това сега е зад гърба ни. Има алергии, защото изчезват инфекциозните болести. През XXI век вече забравихме за тях и сега се виждат и проблемите с недостига на инфекционисти и инфекциозни отделения“, каза доц. Стаевска и допълни, че една на един милион са алергичните реакции от ваксина.
По думите й поне 9 месеца човек има имунитет след преболедуване, което със сигурност ще важи и за РНК ваксините.
„5% от хората не могат да изградят изобщо имунитет в резултат на собствената им генетична предиспозиция. Имунитетът е по-скоро функция на организма, а не толкова на ваксината или инфекцията“, каза още доц. Стаевска.

Доц. д-р Ангел Кунчев: НА 14-ДНЕВНА БАЗА ИМА НАМАЛЕНИЕ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ СЪС 7,1%, НО НЕ МОЖЕМ ДА БЪРЗАМЕ С ОТМЯНАТА НА ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Все още нямаме обобщени данни за медиците, които желаят да се ваксинират, но установяваме, че има доста големи разлики между отделните градове и между лечебните заведения. Има места, където интересът е слаб – между 20% и 30%, както и такива, които наближава 100%. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ, информира Zdrave.net.
По думите му това се дължи на факта, че доста хора биха искали да имат повече информация, преди да се ваксинират срещу COVID, и липсата ѝ ги притеснява. „Ние самите бихме искали да имаме повече данни, но докато не се получи официалното разрешение на ЕК, базирано на препоръките на ЕМА, все още не разполагаме с тях. Достатъчно информация изтече от изследванията на над 40 000 души, които показват много добри резултати и според мен, когато тя достигне до всички, всеки непредубеден човек ще се убеди, че това е една добра ваксина. През това време и страните, които вече започнаха да се ваксинират, също ще натрупат опит. Освен Великобритания и Бахрейн даде вече разрешение“, каза доц. Кунчев.
Той подчерта, че вероятно ще има промени в списъците, защото някои медии ще изразят по-късно желание за ваксинация, а на други, поради различни заболявания, ще им се наложи да се откажат, но е добре да е максимално точна бройката, преди да бъдат доставени ваксините.
Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, за да се защити обществото като цяло, а не само отделните индивиди, но никак няма да е лесно, заяви още доц. Ангел Кунчев.
Той уточни, че се очакват 125 000 дози от ваксината при първата доставка, като следващите доставките ще са от по 250 000-300 000 дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини.
По думите на доц. Кунчев би трябвало да има сертификат, че даден човек е имунизиран, с коя ваксина и на коя дата. „Междувременно Европейската комисия работи в насока за създаването на единен европейски документ, надяваме се да го ползваме него и всеки да може да го ползва при нужда. Доколкото го организира държавата, изборът за ваксинация е безплатен и доброволен. Дали някоя авиокомпания или някой работодател ще иска такъв сертификат, не зависи от нас, нито го препоръчваме“, допълни той.
Според него са налице първите обнадеждаващи данни за намаления на случаите. На 14-дневна база има намаление на новите случаи със 7,1%, но не можем да бързаме с отмяната на всички противоепидемични мерки, за да не пропилеем всичко постигнато, каза главният държавен здравен инспектор.
Можем да изкараме едни нормални празници, със събиране на 10-15 души. Но ако се събираме в огромни компании, резултатът ще го видим на 7-8 януари, каза в заключение още доц. Кунчев.

Д-р Десислава Кателиева: РАЗХЛАБВАНЕТО НА МЕРКИТЕ ТРЯБВА ДА СТАВА МНОГО ВНИМАТЕЛНО И ПОЕТАПНО
“Не е отслабнал натискът върху здравната система”, заяви пред БНР д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.
По думите ѝ екипите на центровете за спешна медицинска помощ продължават да работят на пълна мощност: “Независимо, че се откриват нови COVID отделения, продължава да има проблем с намирането на легла, особено, които са с кислородни апарати”.
Според нея признатите от статистиката болни от COVID-19 са само тези, които са минали PCR тест. “Всеки може да си закупи от аптеката и сам да си направи антигенен тест. Хората го правят и се лекуват вкъщи по указание на личните лекари, но не се карантинират, защото не са в статистиката. Тези хора пристигат на седмия, осмия ден във влошено състояние, но за тях статистиката нищо не знае”, изтъкна д-р Кателиева.
Д-р Кателиева изрази надежда, че Националният оперативен щаб и Министерството на здравеопазването ще анализират ситуацията преди да вземат решение дали на 21-ви декември да отворят всички търговски центрове и заведения и хотели.
“Знаем, че по Коледа много българи от чужбина си идват за празниците. Те също са една група, сред която може да има заразени. Ако всичко е отворено, ни очакват много, много тежки новогодишни и следновогодишни празници. … Вълната на заболеваемост сега е много по-висока от онази, която беше пролетта”, каза още специалистката. Тя препоръча много внимателно и поетапно разхлабване на мерките с проверка на ефекта от тях.

Математикът Петър Велков: ВСИЧКО Е ПРОТИВ ЗДРАВАТА ЛОГИКА ДА СМЕКЧАВАМЕ МЕРКИТЕ В МОМЕНТА
„Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките.” Това каза пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи.
По думите му в последните седмици и в последните дни продължаваме да сме първи по смъртност, а броят положителни проби за коронавирус показва, че вирусът е силно разпространен в обществото.
„Всичко е против здравата логика да смекчаваме мерките в момента“, посочи Велков в предаването „Преди всички“.
„Много е важно антигенните тестове да бъдат включени като източник на информация за заболеваемостта“, смята Петър Велков. Отрицателният резултат при антигенните тестове не трябва да се приема за чиста монета и е необходимо да бъде потвърден с PCR, ако човек има симптоми, обясни той. Положителният тест обаче според Велков трябва да бъде приравнен с PCR теста.
Ситуацията в България е много далече от овладяване, подчерта той. Велков е на мнение, че ако се отворят ясли и детски градини и се премине към постепенно отваряне и на други обекти, „ще направим едно нищо, ще задържим системата на високи стойности – ако отворим до седмица, ще стане по-зле, отколкото преди да затворим“. Ние тепърва ги затворихме, без да можем да видим ефективен резултат, заяви той.
Не сме закърпили все още системата за проследяване и карантиниране и тя продължава да изнемогва, отбеляза още Петър Велков. Ако пандемията се управлява с ясни и точни мерки, няма да се влиза в тежки локдауни, обобщи той.

В БУРГАС ВСЕ ОЩЕ НЯМА ОБОСОБЕНИ COVID ЗОНИ КЪМ ДКЦ-ОВЕ
В Бургас все още няма обособени COVID зони към ДКЦ-ове. Към момента съмнителните за вируса пациенти се преглеждат в два триажни центъра към болници в град, съобщи БНР.
Това, което възпрепятства разкриването на COVID пунктове към бившите поликлиники, е големият процент болни медицински специалисти, липсата на втори вход, който да отдели потоците пациенти, както и липсата на мобилен рентген.
Управителят на ДКЦ-1 д-р Калина Ишкиева обясни: “Мислехме да сложим евентуално мобилно помещение фургон, но това не решава въпроса. То е много ограничено, много малко. Трябва да сложим вътре мобилен рентген, когато пристигне. Отделно трябва и с Агенцията, която ни регулира, да се уточни, къде ще се сложи, какво ще бъде облъчването. Две рентгенови лаборантки имаме – едната преболедува COVID-19, другата обаче не е. Те работят първа и втора смяна”.
Д-р Ишкиева посочи, че въпреки всичко ДКЦ 1 на практика изпълнява функциите на COVID зона, макар това да става в лекарските кабинети. “Не сме отказали на никого, нито преглед, нито снимка”, допълни тя.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ЕЛХОВО ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ БЕЗ COVID-ОТДЕЛЕНИЕ
Общинската болница в Елхово продължава да работи, въпреки че COVID-отделението в нея преустанови дейността си заради недостиг на медицински персонал, съобщи БНР.
Лечебното заведение е финансово обезпечено, а през последните години е закупена нова техника, информира кметът на общината Петър Киров.
Основният проблем от години на общинската болница “Св. Иван Рилски” в Елхово е липсата на медицински персонал. Средната възраст на работещите е около 70 години, в момента от отделенията отсъстват 8 медици, обясни кметът.
„Предложих медицинските сестри от детските градини и от училищата да се включат в подпомагане дейността на болницата, като дори им предложих допълнително материално стимулиране от 1 500 лева за тази дейност. Всички до една отказаха“, изтъкна градоначалникът.
Управителят на болницата д-р Димитър Помаков е подал молба за освобождаване от поста и в петък Общинският съвет ще реши кой ще поеме временно длъжността. Болницата обаче ще продължи да работи.
„Все пак има образна диагностика, хемодиализа“, подчерта кметът. В отделението по хемодиализа се обслужват пациентите и от общините Болярово и Тополовград.

ДОСТАВИХА ФРИЗЕР ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА ВАКСИНИ В „МБАЛ-ВАРНА“ – ВМА
Варненската Военна болница получи нискотемпературен фризер “Панасоник”, последно поколение, готов за съхранение на ваксини на фармацевтичната компания „Пфайзер”, информира БНР като се позова на съобщение от Военномедицинска академия.
Фризерът постига температура от минус 50 до минус 90 градуса, има 845-литрова вместимост и може да побере 200 хиляди броя ваксини.
Очаква се през следващата седмица в РЗИ – Варна също да бъде доставен фризер за съхранение на ваксини срещу коронавируса.

22 МЛН. ЛВ. ОТПУСКА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БУЛ БИО ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ
22 280 000 лв. отпуска правителството на „БулБио“ за инвестиционните проекти, които разработва дружеството, ИНФОРМИРА Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерски съвет. Проектите включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.
В хода на заседанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва актуалната обстановка в страната във връзка с пандемията. Той отбеляза, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти – 16 028 души само за една седмица.
„Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно“, заяви здравният министър. Костадин Ангелов посочи още, че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия с COVID-19. Министърът очаква първите доставки на ваксина у нас да са в началото на месец януари 2021 г.
По-късно премиерът посети една от базите на Бул Био заедно с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски и директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

ХИЛЯДИ НАСТОЯВАТ УМБАЛ „СВЕТА ЕКАТЕРИНА” ДА БЪДЕ ПРЕИМЕНУВАНА НА „ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ”
Хиляди лекари, общественици, пациенти и техни близки настояват УМБАЛ „Света Екатерина” да бъде преименувана на „Проф. Александър Чирков”.
Това става ясно от петиция на инициативен комитет, сформиран дни след смъртта на видния кардиохирург, който почина на 24 ноември тази година във Варна.
“Това ще бъде макар и посмъртно признание за неговия голям принос за кардиохирургията в България”, заявяват от комитета и допълват, че така ще се увековечи делото му.
В комитета влизат над 50 известни имена от различни научни и обществени среди. Сред тях са председателят на БЧК акад. Христо Григоров, художникът Ставри Калинов, проф. Юлий Абаджиев – създател и председател на Съюза на българските командоси, проф. Юлий Абаджиев и професорът от университета от Оукланд д-р Аркадий Слинко. Подкрепа за инициативата са изразили и Обществената академия за наука, образование, култура, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, в който членуват 3443 души, и Международната академия “Командос” със 7000 членове. Сред подписалите петицията са антарктикът проф. Христо Пимпирев, директорът на БНТ Емил Кошлуков, емблематичният ТВ-водещ от миналото Кеворк Кеворкян, националният консултант по инвазивна кардиохирургия проф. д-р Иво Петров, както и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
„Като лекар подкрепям преименуването на болницата, защото проф. Чирков е нейн създател. Заслугата за навлизането на съвременната медицина в България е негова.
Необходимо е да му отдадем тази почит”, изрази личното си мнение пред Clinica д-р Иван Маджаров.
Петицията и предложението ще бъдат изпратени на премиера Бойко Борисов и здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОНЛАЙН ФОРУМ ЗА ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Онлайн форум за дигиталната трансформация на здравеопазването ще се проведе в петък, 11 декември. Той е организиран от Българския Клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, съобщи Clinica.bg.
Форумът ще започне в 15:00 часа и ще събере на едно място предприемачи, иноватори и лидери в дигитализацията на здравеопазването, които ще споделят своя дългогодишен международен опит в сферата.
В рамките на събитието ще бъдат дискутирани технологичните похвати за изграждане на дигитално здравеопазване. Ще се обсъди и ролята на данните в сектора и защо те са най-ценния капитал. Тема на последната част ще бъде необходимостта от нови умения за медицинските специалисти в бързо развиващата се технологична среда, както и какви са икономическите измерения на здравния сектор и защо той продължава да бъде сред най-бързо растящите отрасли на икономиката