НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.11.2020)

ОБЩО 75 160 СЛУЧАЯ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС СА ПОТВЪРДЕНИ В БЪЛГАРИЯ
675 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. През последното денонощие са направени 2151 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 33; Бургас – 13; Варна – 19; Велико Търново – 4; Видин – 23; Враца – 13; Габрово – 13; Кюстендил – 46; Ловеч – 9; Монтана – 19; Пазарджик – 20; Перник – 11; Плевен – 26; Пловдив – 16; Разград – 15; Русе – 4; Сливен – 7; Смолян – 13; София област – 34; София град – 332; Шумен – 3; Ямбол – 2.
Общо 75 160 случая на новия коронавирус са потвърдени в България. От тях активни са 49087. Излекуваните лица са 24 408, от които 603 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 3822-ма пациенти. 272-ма от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас при 3005 лица-медицински служители е потвърден COVID-19. През последното денонощие са регистрирани нови 24 случая. 6 от тях са установени при лекари, 9 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 3 – при друг медицински персонал.
1665 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 33 от случаите са от изминалите 24 часа.

ЦЕНТРОВЕ ЗА ДАРЯВАНЕ НА ПЛАЗМА ЩЕ ИМА В ЦЯЛАТА СТРАНА
Необходимо е да бъдат разкрити кръвни центрове в цялата страна, за да не се стига до дефицит на реконвалесцентна плазма. Този апел отправи в писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър проф. Костадин Ангелов Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“. Реакцията от страна на правителството не закъсня и днес на заседание на Министерски съвет премиерът поиска от министъра на здравеопазването да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавирусна инфекция не само в София, но и в страната.
От своя страна министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви, че от днес влиза в сила негова заповед за активно включване на военнослужeщите, преболедували COVID-19, които ще даряват плазма във ВМА.
„Разработвам един план, при който хората в армията, които са преболедували коронавируса, да се организира една кампания, за да даряват плазма, за да може да подпомагаме хората в нужда“, обеща военният министър след церемонията по отдаването на почит на българските воини и удържа на думата си.
Ръководството на ПП ГЕРБ пък взе решение да закупи два апарата за извличане на кръвна плазма, съобщиха от партийната централа.
„За целта ще бъдат отделени близо 150 хил. лв. от партийната субсидия на ГЕРБ. Освен това ГЕРБ ще закупи и консумативи за извличане и съхранение на плазмата за 200 донори на стойност около 20 хил. лв.“, уточниха оттам.
Сдружението „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“, което е част от Националната пациентска организация, съвместно с Българския лекарски съюз стартира Информационна кампания за популяризиране необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма „Дари плазма! Спаси трима!“

По информация на сдружението вече има регионални центрове, които са заявили готовност да създадат отделения за вземане на плазма – такъв е центърът в Шумен. Ръководството на столичната УМБАЛ Света Анна“ също е готово да отдели помещение. Според д-р Павлина Михайлова в редица областни градове също имат желание да съберат дарители – предстои това да се случи във Варна, имат готовност в Стара Загора, Пловдив, Плевен, Русе, Бургас, Благоевград.

EКИПИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ ПОЛИКЛИНИКИ В СОФИЯ СЕ ВКЛЮЧВАТ АКТИВНО В БОРБАТА С COVID-19
До средата на седмицата ще бъдат разкрити първите COVID-зони в някои от столичните ДКЦ-ове. Ще бъде осигурен клиничен преглед от лекар, безплатен антигенен тест, кръвни изследвания и при нужда – образно изследване на бял дроб (рентген). Така личният лекар ще може да предпише адекватно лечение за хората, които могат да останат вкъщи и те да са спокойни. Тези, които се нуждаят от лечение в болница, ще бъдат пренасочени от екипите на Спешна помощ, информира БНР.
Екипите ще бъдат финансово подкрепени, като всеки от лекарите, лаборантите и медицинските сестри от ДКЦ-ове ще получи по 1000 лева към заплатата. Допълнително за всеки преглед поликлиниката ще получи по 10 лева финансиране за екипите, които работят на първа линия.
Директорът на 12-о ДКЦ в столичния квартал „Люлин“ д-р Васил Василев увери, че в центъра вече е създадена необходимата организация. Пациентите със съмнения ще влизат през отделен вход. Медицинският персонал е обезпечен с необходимите предпазни средства.
„До 30 минути излиза резултатът от антигенния тест. Ако пациентът се нуждае от преглед, такъв ще му бъде направен. Ако има нужда от кръвни изследвания, такива ще му се направят. Всички изследвания ще могат да бъдат получени по електронен път. Благодарен съм на целия ми екип, който застава зад мен. Работим от началото на пандемията. Ще имам и двама специализанти, които ще се включат в нашия график. Идеята на тези зони е да може леките случаи да имат достъп до нас и към болниците да бъдат насочвани само случаите за хоспитализацията“.
Василиса Стойнева е старши медицинска сестра: „Смятам до края да помагам с каквото мога. Моята нагласа е положителна. Продължавам само напред. Всички сме на линия, засега не сме имали болни колеги“.
Клиничен лаборант Тодорка Монева сподели пред „Хоризонт“, че при положителен тест пациентът се насочва към личния лекар. В поликлиниката има и мобилен екип за тестване. Обслужени са над 1000 общински служители, които са били част от колективи с доказано болни колеги.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА „СВЕТИ МИНА“ ЩЕ ЛЕКУВА САМО ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКИЯ
В Пловдив започна преструктурирането на общинската болница „Свети Мина“, която става лечебно заведение само за пациенти с коронавирус, съобщи БНР.
До момента здравното заведение разполагаше с COVID-отделение и спешен кабинет. Сега там трябва да има между 120 и 150 легла за средно тежки случаи.
От днес и в Първо вътрешно отделение на болницата се настаняват пациенти с COVID-19. Там са обособени 22 легла, а повечето от медиците от отделението са приели да останат на работа, каза управителят проф. Петър Петров.
“Много малко са тези, които поради обективни причини в здравословното си състояние ще се оттеглят за момента в отпуск или пък ще бъдат командировани в други части на болницата, където няма да лекуват COVID пациенти”.
Когато състоянието на пациент се влоши и се налага интензивно лечение, той ще бъде транспортиран до някоя от близките болници, където има необходимото оборудване и специалисти , уточни областният управител Дани Каназирева. Тя призова също пловдивската администрация да обсъди варианти за финансово подпомагане на медиците от общинската болница „Свети Мина“, които ще са на първа линия.

БОЛНИЦА „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ИЗПИТВА ОСТРА КРИЗА ЗА МЕДИКАМЕНТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Втората по големина общинска болница в страната е запълнила над 30 % от легловата си база с болни с коронавирусна инфекция. С дарения се попълва нуждата от чаршафи и завивки.
39 пациенти с COVID-19 се лекуват в болницата в Горна Оряховица. Още над 30 са в триажа и чакат резултатите от тестовете си. Ескалира проблемът с лекарствата, заяви за БНР управителят на втората по големина общинска болница в страната д-р Иван Иванов.
„Част от антибиотиците ги няма в складовете. Не можем да ги доставим. И не само антибиотиците, а и част от другите лекарства, които изписваме при пациенти с доказана COVID инфекция. Опитваме се да ги заменяме с други съществуващи. Колегите започват да изпитват притеснения, че ако започнат дадено лечение дали ще могат да приключат с него“, каза той.
Всички медици от Горнооряховската болница дават дежурства за лечението и консултирането на болните с коронавирусна инфекция.

ОКОЛО 80 000 ДУШИ С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ ЛИЧЕН АСИСТЕНТ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА
Около 80 000 души с увреждания ще могат да ползват личен асистент догодина, гласят промени в Закона за личната помощ, приети от Министерски съвет днес. В момента такава подкрепа получават около 32 000 души, сочат данните на социалното министерство.
Според сега действащия закон, от догодина право на личен асистент трябваше да имат всички 670 000 души с увреждания. Тъй като това би струвало над 30 милиарда лева, от МТСП предложиха поправка, с която да се ограничи броят на хората, които имат право на тази социална услуга, информира Clinica.bg. Затова, според поправките, право на такава подкрепа ще имат пълнолетните с трайни увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, децата с 90 и над 90% степен на увреждане без право на чужда помощ, децата с 50% и над 50% степен на увреждане с право на чужда помощ, както и хората над 18 години с ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ.
С новите разпоредби се регламентира и предоставянето на лична помощ при лечение в чужбина или извършване на рехабилитационна услуга.
До края на 2021 година здравната каса да поеме предоставянето и плащането на медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания, гласят пък промени в Закона за хората с увреждания. Това е поредно отлагане на срока, в който касата да поеме тази функция и на практика означава, че НЗОК ще плаща изделията от 2022 година.