НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.10.2020)

Д-р Данчо Пенчев: ПРИТЕСНИТЕЛНО Е, ЧЕ ЗАРАЗЕНИТЕ МЕДИЦИ В СОФИЯ ВЕЧЕ СА 455
В София преминахме психологическата бариера от 6 000 заразени, но като цяло обстановката е предвидима, спокойна, няма големи изненади. Това съобщи в предаването „Денят започва“ на БНТ директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, информира Zdrave.net.
От 516 регистрирани новозаразени през последното денонощие в страната, 138 са в столицата, 7 са хоспитализираните, няма починали, уточни д-р Пенчев. В по-голямата част от случаите се касае само за носителство или за леко изявени клинични прояви, допълни той. Спорен него ако има нещо притеснително, това е броят на заразените медицински специалисти – техният брой вече е 455, най-често от COVID-отделения, инфекциозни и реанимационни отделения и спешни структури. Д-р Пенчев увери, че предпазните облекла за медиците са достатъчно, но се забелязва едно натрупване на умора сред медиците, имало е и отпускане, както и навсякъде в обществото, което вече е довело до негативен резултат. Директорът на СРЗИ припомни, че най-рискови остават закритите места, общественият транспорт и работните места.
Д-р Пенчев обясни, че разпространението на инфекцията в столичния град е огнищно по характера си, като 90% от засегнатите са в организирани колективи, останалите са на пенсионери, безработни и клошари. Огнищата в София към момента са 17.
Анализирайки ситуацията в училищата, д-р Пенчев посочи, че засегнати са 51 училища, като има 62 ученици с положителни проби, заради които под карантина са поставени 1 526 ученици, които са били в контакт с тях. Положителен тест са дали и 33-ма учители, а броят на карантинираните учители е 108. В детските ясли и градини пък заради 5 деца с положителни проби са поставени под карантина още 166. Характерно е, че децата и учениците са само носители, а при учителите се наблюдава лека симптоматика, каза още той и увери, че няма да има ограничения на извънкласните форми на обучение, но ще се държи на стриктното спазване на препоръките на здравните власти.
Повече от 10% от обажданията към дежурните телефони в СРЗИ са фалшиви, сподели д-р Пенчев и допълни, че това води до допълнително напрежение и натиск върху ограничения ресурс, с който работи инспекцията.
Вече има комбинирани тестове за коронавирус и грип и те ще се използват при необходимост от уточняване на диагнозата, а заедно с личните лекари са подготвят критериите, при които пациентите ще бъдат насочвани за тестване с направление.

516 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
516 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 5 209. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 49; Бургас – 31; Варна – 25; Велико Търново – 6; Враца – 7; Габрово – 13; Добрич – 18; Кърджали – 19; Кюстендил – 4; Ловеч – 2; Монтана – 10; Пазарджик – 10; Перник – 5; Плевен – 2; Пловдив – 51; Разград – 17; Русе – 7; Силистра – 4; Сливен – 21; Смолян – 9; София област – 7; София град – 138; Стара Загора – 20; Търговище – 14; Хасково – 8; Шумен – 11; Ямбол – 8.
Общо 23 259 са потвърдените у нас случаи на новия коронавирус. От тях активни са 6 816. Излекуваните лица са 15 563, от които 115 са регистрирани през последното денонощие.
1 063 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 56 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при общо 1 292 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 29. От тях 9 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 6 – при друг медицински персонал.
Починали са 880 лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Седем от случаите са от последното денонощие.

Доц. Ангел Кунчев: АКО СЕ НАЛОЖИ, МОЖЕМ ДА НАЛОЖИМ ОГРАНИЧЕНИЯ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА
Продължаваме да опитваме да държим под контрол инфекцията, доколкото това е възможно при една въздушно-капкова инфекция. По никакъв начин не омаловажавам този ръст, защото той е съществен. По една случайност ръстът у нас за миналата седмица е абсолютно равен на средния ръст за Европейския съюз. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
По думите му колкото повече са положителните случаи, толкова повече са активните случаи и хоспитализираните пациенти. „Около 20% от положителните в България имат нужда от медицинска грижа, а около 5% – интензивни грижи“, уточни доц. Кунчев. Той подчерта, че можем да издържим дълго с над 500 случая на ден, тъй като заетостта на болничните легла е около 14-15%. „Имаме огромен резерв все още, но това не значи, че на отделни места няма да има критични ситуации, където изведнъж да се натрупат голям брой болни. За момента като такива могат да се посочат Бургас и до известна степен Благоевград като области с голямо натоварване“, коментира доц. Кунчев.
Той уточни, че след като другите държави въвеждат по-строги противоепидемични мерки и у нас се обсъждат, но за момента решението на Националния оперативен щаб е, че на този етап не се налага коренна промяна в мерките. „Не е важно да се налагат нови мерки, а да се изпълняват тези, които вече са наложени“, подчерта доц. Кунчев.
Обсъжда се вариант за изолация на рисковите групи и най-вече на възрастните хора. „Възможни са и двата варианта – хора над 65 години да не напускат изобщо домовете си или пък да ги напускат в определени часове. И двата варианта са проиграни в Европа. Не са много леки, защото създават затруднения на семействата, но ако се наложи ще го направим. Засега не се налага“, каза доц. Кунчев.
По думите му хората с коронавирус са най-заразни два дни преди появата на симптомите и до пет дни след тяхната поява, затова и след 14-дневната карантина няма да се налага да се прави втори PCR-тест.

12 СА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС В ХИРУРГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА В САНДАНСКИ
Заразените с коронавирус в хирургичното отделение на болницата в Сандански вече са 12. След вчерашните потвърдени 8 случая на медицински сестри и санитари, днес положителни проби са дали още четирима работещи в отделението, сред които и лекари, съобщи БНР.
От вчера хирургичното отделение е под карантина и достъпът до него е забранен. Приетите пациенти остават на лечение там, а болните, които се нуждаят от хоспитализация, се насочват към Петрич, където е другата база на болница Югозападна, след като двете общини обединиха лечебните си заведения .
Към момента няма заразени пациенти. Трима от персонала на хирургията са приети за лечение в инфекциозното отделение.
Сандански е с ясни признаци за огнище на заразата, призна още вчера кметът на общината Атанас Стоянов.
В началото на седмицата една от големите детски градини в курорта беше затворена, а децата и персонала карантинирани, след като седем служители бяха констатирани с коронавирусна инфекция. С цел превенция кметът Стоянов разпореди в почивните дни да бъде направена пълна дезинфекция на детските градини и дворните пространства в тях.
От Регионалното управление по образование съобщиха, че паралелка с първокласници от Второ основно училище в Благоевград е поставена под карантина, заради заразен с коронавирус учител. Към момента дистанционно се обучават 344 ученици от областта.

АГ ОТДЕЛЕНИЕ В БУРГАС Е ПОД КАРАНТИНА
Отделението по акушерство и гинекология на болница „ Дева Мария” в Бургас е поставено под карантина за дезинфекция, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение.
6 са днес положителните проби на медици в болницата – двама лекари и 4 акушерки, сочат данните на РЗИ-Бургас, цитирани от местните медии. От самото лечебно заведение съобщиха вчера за двама заразени лекари в АГ-отделението, единия от които е в тежко състояние в реанимация на апаратна вентилация. 6-ма от заразените са под домашна карантина, тъй като нямат симптоми. Под принудителна карантина в болницата остават и 17 пациентки. 14 бебета са в отделението по „Неонатология”.
Бургас е сред областите с високо разпространение на коронавируса в последните дни. Миналата седмица там се наложи да бъдат разкрити допълнителни COVID-отделения в няколко болници заради запълване на леглата за пациенти с коронавирусна инфекция.

ОПЕРАЦИОННИЯТ БЛОК В „УМБАЛ – БУРГАС“ ОТДЕЛИ САМОСТОЯТЕЛНА ОПЕРАЦИОННА ЗАЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Операционният блок в „УМБАЛ – Бургас“ отдели самостоятелна операционна зала за пациенти с COVID-19. Тя ще се използва, ако такъв пациент има нужда от хирургично лечение, съобщи Zdrave.net като се позова на информация от лечебното заведение.
За оборудването на новата операционна са нужни инструменти и апаратура, които да не се използват в други зали. Началникът на Операционния блок д-р Любомир Томов и старшата сестра Марияна Ангелова съставят списък с молба за набавянето ѝ възможно най-бързо. Информиран е Общинският щаб за борба с COVID-19 и Община Бургас отделя необходимия финансов ресурс за оборудването на операционната в спешен порядък. Част от средствата са от дарители, които са превели суми по дарителската сметка на общината за борба с пандемията.
Инструментите и апаратите вече са налице – сред тях са аспиратор, аспирационна помпа, която служи за почистването на хирургичното поле от течности, електрокалтер – електрически уред за ограничаване на кръвозагубата, както и два комплекта с пълен набор хирургичен инструментариум – скалпели, ножици, екартьори и пр.
„Благодарим на общината и на всички дарители. Инструментите са прекрасни и с отлично качество“, коментираха медицински сестри от Операционния блок.
„УМБАЛ – Бургас“ е готова да назначи допълнителни операционни сестри, включително и за платени дежурства при добри условия – на граждански или на втори трудов договор. От март досега в болницата на работа са назначени около 100 души, включително и медицински сестри.

МАСОВИ ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В МАГАЗИНИ В ПАЗАРДЖИК
Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик извършва масови проверки за спазването на противоепидемичните мерки, съобщи БНР.
До момента са проверени 212 хранителни магазини и заведения, както и обекти за продажба на закуски, които се намират в непосредствена близост до училища.
Директорът на областната агенция д-р Петко Митев съобщи, че драстично са се увеличили сигналите за нередности, които гражданите подават.
“В повечето случаи жалбите са основателни и те касаят персонал без маски или с неправилно поставени маски, а също и допускане на клиенти, които не носят маски. В тази връзка се обръщаме с предписание към съответните собственици и, съответно, информираме РЗИ”, обясни д-р Митев.

СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННАТА КАМПАНИЯ “ЖИВЕЙ, НЕ СТРАДАЙ“
На 10-и октомври 2020 г. – Световният ден за психично здраве, стартира информационната кампания „Живей, не страдай“ в подкрепа на хората с психични заболявания. Подкрепящи кауза са Фондация Глобална инициатива в психиатрията, Фондация „Светът на Мария“, Световната здравна организация – България, Националния център по обществено здраве и анализи, Портал на пациента и актьорът Любомир Ковачев, познато лице от театралната сцена и популярни български сериали.
Тази година в глобален план Световният ден за психично здраве ще премине под мотото „Психично здраве за всички“, информира Zdrave.net.
По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки може да бъде засегнат. Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет души развива на различен етап от своя живот психично заболяване. Хората с тежки психични разстройства като шизофрения умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО. Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години.
Доц. Михаил Околийски, експерт от офиса на СЗО в България, сподели: „Голямата необходимост да се говори открито за проблемите на психичното здраве и участието в информационни кампании се основават на разбирането ни, че макар темата да става все по-популярна в България и по света през последните години, тази област все още не е получила съизмерима инвестиция“.
В началото на месец октомври тази година е публикувана Национална стратегия за психично здраве (2020 – 2030 г.). Статистиката за ситуацията в България сочи , че пациентите с шизофренни заболявания и под наблюдение са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2500 – 3000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

НА 15 ОКТОМВРИ ЩЕ ЗАРАБОТИ ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ НА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
На 15 октомври ще заработи Информационната система за контрол на медицинската експертиза, или Информационната база данни (ИБД), информира Zdrvave.net като се позова на съобщение от БЛС.
Системата ще обслужва цялостния процес по освидетелстване или преосвидетелстване пред органите на медицинската експертиза, а всички направления за ТЕЛК ще бъдат въвеждани и управлявани през нея.
Системата е създадена в изпълнение на проект „Разработка, внедряване и поддръжка на Информационна система за контрол на медицинската експертиза“ на Министерството на здравеопазването. Тя ще поддържа електронен профил на всички лица, които са били или са обект на медицинската експертиза. Чрез нея гражданите ще могат да получават издадените от общопрактикуващите лекари направления за ТЕЛК. Електронно чрез КЕП (квалифициран електронен подпис) гражданите ще могат да се подават заявления за освидетелстване/ преосвидетелстване. По електронен път ще се изпращат и различни уведомления между страните. В реално време всеки ще може да проследява напредъка по обработката на своите документи. Освен това на гражданите е осигурена възможност за извършване на справки относно специалността и правоспособността на лекарите и зъболекарите от съставите на ЛКК и ТЕЛК. За целта системата е интегрирана с регистрите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.
ИБД автоматично ще генерира и съхранява експертните решения на комисиите и ще ги изпраща до АХУ, НЦОЗА, НОИ, АСП и работодател, когато последното е необходимо, съгласно действащото законодателство. Чрез системата институциите ще генерират различни справки, на база които да правят последващи анализи.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ПРИЕ УСЛОВИЯТА И РЕДА, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ПЛАЩА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ ЗА 2015 Г. И 2016 Г.
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е приел условията и реда, по които ще се плаща надлимитната дейност за 2015 г. и 2016 г., на вчерашното си заседание, става ясно от решенията, публикувани на сайта на НЗОК. Преди обаче да започне разплащането, условията ще бъдат изпратени за съгласуване с УС на Българския лекарски съюз,
информира Zdrvave.net
Парламентът почти единодушно гласува изменението в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., с което се дава правно основание да се изплати надлимитната дейност за 2015 и 2016 г. В закона е записано, че при наличие на неусвоени средства от здравноосигурителни плащания до 75 млн. лв. от тях могат да се използват за заплащане на отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ с договор с НЗОК за съответния период незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и 2016 г. За здравноосигурителни плащания може да се използва сметка за чужди средства на НЗОК до размера на неусвоените средства за здравноосигурителни плащания по бюджета на НЗОК, преведени по тази сметка до 31 декември 2020 г.
На вчерашното си заседание Надзорният съвет на НЗОК е решил още, че до края на 2020 г. няма да бъдат разглеждани мотивирани становища от директори на РЗОК по повод искания от лечебни заведения за болнична медицинска помощ за сключване на договори по изключение. От предишни заседания на Надзора е ясно, че всички допълнителни дейности, в случай, че лечебните заведения отговарят на критериите, ще бъдат включени в договорите им за следващата година.
Надзорът е утвърдил и спецификация, съставена по реда на Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по Закона за медицинските изделия. Спецификацията определя и групира медицинските изделия, прилагани в условията на извънболничната и болничната медицинска помощ, по технически изисквания. Предстои управителят на НЗОК проф. Салчев да организира провеждане на процедурата по определяне на стойността, до която те се заплащат.