НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.09.2020)

167 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С COVID-19 У НАС
167 са новодиагностицираните лица с COVID-19 у нас за последните 24 часа. 3 923 са PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 14; Варна – 21; Видин – 1; Враца – 2; Добрич – 7; Кърджали – 20; Монтана – 4; Пазарджик – 3; Пловдив – 11; Разград – 1; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 4; Смолян – 6; София област – 4; София град – 17; Стара Загора – 11; Хасково – 8; Шумен – 3; Ямбол – 6.
У нас към момента са доказани 17 313 случая на коронавирусна инфекция. 4324 от тях са активни. Излекуваните лица са 12 297, от които 108 са регистрирани за изминалите 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 762-ма пациенти. От тях 57 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус, са 973. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са осем. От тях 1 е установен при лекар, 2 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 692. 15 от случаите са от изминалите 24 часа.

193 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ С COVID-19 У НАС
193 са активните случаи на медицински персонал с COVID-19 у нас. От тях 33 са хоспитализирани, като един е в интензивно отделение, а 160 са на домашно лечение. От 20-те лица медицински персонал, добавени в системата на Единния информационен портал в понеделник, 18 не са новодиагностицирани, а е направена актуализация на полето „професия“. Текущият им статус е излекуван. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Лице в лице“ по bTV на 8-ми септември. Той уточни, че става въпрос за 1 лице медицински специалист, трима лекари, 10 медицински сестри и четирима санитари.
„Със загриженост следим тези цифри и подготвяме с доцент Кунчев, нека да ги наречем „опреснителни курсове“ на хората, които са извън София, по отношение на спазването на всички онези методи на обличане, на събличане, на облеклата. Защото тази умора, която съществува в тези хора, които са на първа линия, може понякога да доведе до неглижиране на тези мерки“, каза още министърът.
По думите му много голяма част от лекарите и сестрите се хвърлят безрезервно, следвайки лекарските си инстинкти, да помагат, неглижирайки личните предпазни средства.
„Такива случаи има много. Така че, нека да подхождаме с едно на ум тогава, когато тръгваме да изпълняваме лекарските си задължения, да мислим, че вирусът съществува, той ще продължи да съществува. Ние трябва да свикнем да живеем с това и да работим със знанието за това, да знаем, че със знание, с интелект, с разум ние можем да се справим в тази ситуация“, изтъкна министър Ангелов. Той уточни, че в момента няма абсолютно никаква динамика на увеличаване на постъпилите с COVID-19 в лечебните заведения, което означава, че върху здравната система няма никакъв натиск. Тя е подготвена по отношение наличие на апаратура, по отношение наличие на дезинфектанти, лични предпазни средства.
„Разполагаме с количества, които са запаси на българското правителство за месеци наред. В момента предстои закупуването на допълнителни количества лични предпазни средства за всички служители на първа линия. Най-важното в случая е, че всичко това се случва благодарение на хората, които са на първа линия, които вече са преуморени“, обясни здравният министър. Той призова обществото да подкрепи българските лекари и медицински сестри, а не само да се чуват постоянни критики към тях.

БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЕМИГРИРАТ В ЧУЖБИНА
Пандемията и затворените през пролетта граници не са спрели желаещите да напуснат страната медици. Няма особена разлика в броя на удостоверенията, които здравно министерство и съсловните организации на лекари и специалисти по здравни грижи издават на желаещите да работят в чужбина, сочат данните за тази и предни години, предоставени на Сlinica.bg. Това поставя с нова сила въпроса какво ще се случи със здравната система през следващите години, след като и сега болници и региони изнемогват за кадри.
94 са удостоверенията, нужни за упражняване на професията „Лекар“ в чужбина, издадени от Министерството на здравеопазването до август тази година. През 2019 г. те са били общо 208, през 2018 г. – 201, а година по-рано – 222. Може да се очаква, че до края на 2020 г. напускащите ще са в почти същите граници. От МЗ припомнят, че тенденцията е обърната преди няколко години, особено след промените в Наредбата за специализациите, които облекчиха условията за придобиване на специалност у нас. През 2008 г., например, издадените удостоверения са били 655.
За тази година от МЗ са издали най-много удостоверения на лекари със специалности по анестезиология, кардиология, образна диагностика и вътрешни болести, а най-честите дестинации за заминаващите лекари са Германия и Великобритания, следвани от Ирландия и Швеция.
Както обикновено, данните на МЗ се различават от тези на Българския лекарски съюз. От министерството се издават удостоверения за професионална квалификация, а от БЛС – за добра медицинска практика и членство в съсловната организация. Документът от БЛС е нужен също и за квалификационни курсове в чужбина и не е ясно каква част от издадените удостоверения са за лекари, които действително напускат страната.
До средата на август т. г. от БЛС са издали удостоверения на 232 лекари. Данните отново са съотносими с предни години. 464 са удостоверенията през миналата година, 391 – през 2018 г. и 388 – през 2017 г. Отново най-много са били медиците, заминаващи за Германия и Великобритания, макар интересът към Острова тази година да намалява. И според справката на БЛС Ирландия и Швеция са следващите най-търсени държави, заедно с Франция. Освен това по-голямата част от заминаващите са медици са без специалност – 158 от всички 232 тази година, почти двойно повече са били те и в предходните години. От тези със специалност, най-често напускат АГ специалисти и анестезиолози.
Далеч по-тревожно стоят нещата с медицинските сестри. Данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи сочат, че годишно около 1000 сестри напускат професията, макар и не всички да отиват в чужбина. 121 са издадените през тази година удостоверения за квалификация от БАПЗГ за чужбина, 276 – за 2019 г., 258 за 2018 г. и 392 – за 2017 г. За сравнение удостоверенията, издадени от МЗ на лекари, придобили професионална квалификация в чужбина, които искат да работят у нас, са доста по-малко. За тази година те са 9, за миналата – 19, за 2018 г. – и за 2017 г. – 25.

Проф. Радостина Александрова от БАН: COVID-19 ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ СТАБИЛЕН И НЕ ТРЯБВА ДА ГО ПОДЦЕНЯВАМЕ
“Вирусът продължава да бъде стабилен, анализирани са геномите на поне 90 000 вируса, изолирани в цял свят”. Това каза в студиото на “Денят започва” по БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Въпреки малките различия, е станало ясно, че има поне шест варианта на този вирус като към момента няма данни някой от тях да представлява по-сериозна опасност или по-голям риск за общественото здраве.
Анализирани са поне 12 000 мутации. Добрата новина е, че една от тези мутации е много широко разпространена. Възникнала е в началото на годината. Изолирана е за първи път в Китай и Германия. Предполага се, че тя може да се окаже “ахилесовата пета” на вируса, защото може да се използва като мишена при създаване на ваксина.
Вижда се, че страните от едни и същи райони показват една и съща картина на разпространението и това, което е станало ясно през последните месеци е, че хората с нашите гени сме участник във взаимодействието с вируса. Установени са четири гена, които допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията. Това вероятно е и една от причините за това млади хора, без придружаващи заболявания да попадат в тежко състояние в болница.
“Вирусът наистина го има и не трябва да го подценяваме”, заяви проф. Александрова.
Станало е ясно, че при COVID-19 се създава имунитет. Знае се, че той не е особено дълготраен при коронавирусите.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ОСВОБОДИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА ИА „МЕДИЦИНСКИ НАЗДОР“
Със своя заповед министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов освободи от длъжност изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, информираха от пресцентъра на МЗ.
Причина за решението на министъра е извършена от дирекция „Вътрешен одит“ проверка, която констатира редица нарушения и препоръчва смяна на ръководството на Изпълнителната агенция.
За временно изпълняващ длъжността „изпълнителен директор“ на ИАМН е определен Мирослав Мутафчийски, досегашен заместник на титуляра в Агенцията.

УДЪЛЖАВАТ СРОКА ЗА КОНКУРСА „ПРОЕКТИТЕ, КОИТО ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА НА ПАЦИЕНТА“
Кандидатстването в конкурса за иновативни решения в сферата на здравеопазването „Проектите, които променят живота на пациента“ се удължава до 15 октомври 2020 г. Промяната се налага във връзка с удължената извънредна епидемична обстановка и вероятността от въвеждане на дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, информира Zdrave.net.
Конкурсът „Проектите, които променят живота на пациентите“ се организира от първото по рода си Ателие по биотехнологии в България „Biotech Atelier“, под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание и Министерството на здравеопазването, с подкрепата на „Пфайзер България“.
Целта е да бъдат предизвикани студенти, специализанти, млади специалисти и докторанти по медицина, здравни грижи, фармация и природни науки да генерират идеи и да предложат своята визия за иновативни решения в сферата на медицината и здравеопазването.

НЕДОВОЛСТВО В НАЦИОНАЛНАТА СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ В СОФИЯ
Работещите в Националната специализирана болница по рехабилитация и физикална терапия в столичния квартал „Овча купел“ се оплакаха, че от три месеца работят без заплати. Част от персонала излезе на символичен протест пред Министерството на здравеопазването, съобщи БНТ.
Заради COVID епидемията болницата била затворена до края на месец май. През юни възобновила дейността си.
“Ние работим четвърти месец без да сме получили нищо”, обясни санитарката Емилия Георгиева.
“Защото се оказа, че първо няма пари. После парите дойдоха и няма кой да ги подпише”, допълни Емилия Баракова – кинезитерапевт.
“Токът спират на колеги. Има хора с ипотечни кредити. Мен ме тормози колекторска фирма. И аз какво да направя? Да дойдат да ми отрежат главата”, оплака се Красимира Ботева.
Представители на работещите в болницата разговаряха със здравния министър Костадин Ангелов.
“Когато в едно лечебно заведение има пари по сметките, а те не са раздадени на хората значи има проблем с мениджмънта”, каза проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването .
Бордът на директорите на болницата беше сменен. А първата му задача е да реши казуса със забавените заплати.
Служителите се надяват да започнат и преговори за Колективен трудов договор с новото ръководство на болницата. Очаква да бъде обсъдени и възможностите за увеличение на заплатите им.

ГОТОВ Е НОВИЯТ БОЛНИЧЕН КОРПУС НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“
Готов е новият болничен корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, който струва близо 5 млн. лв., информира Zdrave.net като се позова на в. „Борба“.
В сградата трябва да се преместят инфекциозното отделение, неврологичното отделение, ортопедията, акушеро-гинекологичното отделение и неонатологията, които в момента са базирани в Стара болница. Последният ѝ етаж пък е за операционни зали.
„Амбициите ни са да отворим през март догодина, като ще настояваме за нисколихвен заем за оборудване и окомплектоване на новото крило. Предложение за това ще бъде внесено на следващото Общо събрание на МОБАЛ. Част от средствата могат да дойдат и от продажбата на старата гинекология в Стара болница, за която има кандидати“, коментира директорът на областната болница д-р Стефан Филев. Според него с отварянето на новия корпус ще бъде решен и един от големите местни здравни проблеми – този с инфекциозното отделение, в което ще могат да се настаняват заразените с коронавирус. Обединението на отделенията и изместването им в разширената нова болница ще спести на лечебното заведение разходи в размер на над 500 000 лв., които ежегодно се правят за логистика, транспорт между двете бази, отопление и други комунални услуги.
Средствата за първия етап от строежа на крилото бяха осигурени чрез продажбата на недовършения хирургичен корпус.